0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu  (Okunma Sayısı: 582 Kere Okundu.)
« : Şubat 21, 2012, 03:57:24 ÖS »
Avatar Yok

-o_o-GökhaNur-o_o-
*
Üye No : 17147
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2158
Mesaj Sayısı : 4 756
Karizma = 12093


BOĞUMLAMA = ARTİKÜLASYON:

Konuşma organlarının boğazdan çıkan sese biçim vermek için topluca çalışmasıdır. Tiyatroda en önemli şey denilenin anlaşılmasıdır. Söylenen sözlerin anlaşılması için temel sesler ünlüler değil ünsüzlerdir. Seslerin agızdan çıkışına dilin konumuna dikkat etmek gerekir.


SÖYLENİŞ (FONETİK):

Sadece söylenişi göz önünde tutar. Diksiyon, güzel bir söylenişin asal kurallarını verir ve söylenişteki ihmali yenmeye çalışır. Fonetikse diksiyonda seslerin meydana gelmesini ve ses organlarının durumlarını inceler.
Genel olarak söyleniş bozuklukları ünlülerin fonetik yönünden biçimlenmelerindeki yanlışlıklardan doğar.

Örnegin: açık E yerine kapalı E - kalın E, kalın A yerine ince A söylemek gibi. Boğumlanma bozukluklarıysa ünsüzlerin fonetik yönünden biçimlenmelerindeki yanlışlıklara denir. Örnegin:gılama, şeleme, leleştirme gibi.
Her ikisi de düzgün söz söylemekte önemli yer tutar.
Boğaz ve burundaki et fazlalıkları, küçük dilin görevini yapamaması, dişlerin seyrek oluşu ve onların üst üste binerek sıralanması, üst dudağın kısa ve yukarı doğru çekik oluşu, çenelerin dışarı doğru çıkıklığı ve içeri doğru çekikliği vb.
Diğer fonetik hatalara şöyle bir göz atalım:

*Atlama: Pek yaygın olan bir söyleniş bozukluğudur.
Örneğin: (kendisi) yerine (kensi), (karşılaşma) yerine (kaşlaşma), (hanımefendi) yerine (hamfendi), (nasılsınız) yerine (nassınız), (Galatasaray) yerine (gassay), (kalk oradan) yerine (kak ordan), (kilitledim) yerine (kitledim) vb.
Harflerin çıkarılışına özen gösterip başlangıçta ağır konuşarak bu bozukluğun önüne geçilebilir.

*Gevşeklik: En sık görülendir. Bir boğumlama tembelliğinden ileri gelir. Bu bozukluğun önüne geçmek için dişler arasına bir kurşun kalemi sıkıştırıp heceleri söylerken onların iyice anlaşılmasına çalışılır. Dişler arasından kalem çekildiği zaman, boğumlanma daha açık olarak anlaşılan bir biçim alıp dil, yanaklar ve dudaklar görevlerini yapmaya başlarlar.

*Gılama: ( R ) ünsüzünün, küçük dilin titremesiyle boğazda meydana gelmesidir. Bu bozukluğu gidermek için ( R) ünsüzünü doğru boğumlandırmaya çalışalım. (R) ünsüzü dilin ucunu damağa kadar kaldırarak verilir. Öyle ki dil şiddetle çıkan havaya dokununca geri çekilir ve bir çeşit titreme yaparak yerine gelir. Böylece dilin ucunu uzun zaman titremeye çaba harcamakla iyi bir sonuç alınabilir.

*Islıklama: ( S ) ünsüzünün şiddetini abartmaktan ileri gelir. Dil üst dişlerin iç tarafina dayanip hava dişlerin arasindan sizarsa bu yanliş ortaya çikar.

*Değiştirme: Bir ünsüzün yerine başka bir ünsüzü söyleme alışkanlığı olup bir çok çeşitleri vardir.
Sert ünsüzlerle olanına sık rastlanır.
(zeleştirme) ( j ) yerine (z) söylemek örnegin: (şarj) yerin (şarz),
(Seleştirme) ( ş ) yerine ( s ) söylemek örn: (paşam) yerine (pasam),
(jeleştirme) ( c ) yerine (j) söylemek. Örn: (kucak) yerine (kujak),
(şeleştirmek): (s) yerine (ş) söylemek. Örn: (sana) yerine (şana)
Diğer ünsüzleri ilgilendiren değişmeler. (leleştirmek) ( R ) yerine (L) söylemek. Örn: (merhem) yerine (melhem), (birader) yerine (bilader) bazen de (n) yerine (L) söylenir (fincan) yerine (filcan)

Yerleştirme: Bazı yerine veya arasına (y) ünsüzünü sıkıştırmaktan ileri gelir. (Müezzin) yerine (meyzin), (iade) yerine (iyade), (gönlüm) yerine (göynüm). Bazı ağızlarda (b) yerine (p), (d) yerine (t) olduğu görülür. Örn: (Kıbrıs) yerine (Kıprıs), (leblebi) yerine (leplepi) vb.
Yutma: Genellikle içinde (h) ünsüzü bulunan kelimelerde sık görülür. Örn: (Ayhan) yerine (ayan), (Mehmet) yerine (memet) vb.

*Söyleniş bozukluları: Ünlüleri ilgilendiren değişmeler. (ince a) yerine (kalın a) söylemek. Örn: (Kemal) yerine (kemal) vb. (e) yerine (a) söylemek. örn: (elektrik) yerine (alektrik)vb. (a) yerine (e) söylemek. Örn: (Azrail) yerine (ezrail)vb. (ince o) yerine (kalın o) söylemek (lokma) yerine (lokma) vb.


PROSODİE (VURGU):

Sözcük vurgusu hecenin şiddetiyle ilgili olduğu gibi birde hecenin süresi yani uzunluğu kısalığı ile ilgili olan (nicelik)i vardır. Sözcüklerde bu iki özellik birbirini karıştırmamalıdır. Nicelik , bir hecenin uzunluğu ve kısalığı ile ilgilidir. Halbuki şiddet ise bir hecenin vurgusuyla ilgilidir.
Dilimizde süresi uzun olan heceler hep yabancı sözcüklerde bulunur. Örn: katil, kase, cahil, ebedi, hazine vb yanlış söylememek için kelimelerin kökenlerini araştırmak gerekir.
Türkçe de (ğ) ünsüzü kendinden önce gelen ünlü üzerinde etki yaparak bulunduğu hecenin uzamasına neden olur. Örn: yağmur= yaamur, öğretmen= ööretmen, öğle=ööle , çağdaş= çaadaş. İlk hecelerde (y) nin de gevşeyip kendisinden önceki ünlüyü etkileyip heceyi uzattigi görülür. Örn: böyle=bö-le, şöyle= şö-le, öyle=ö-le, söylemek=sö-lemek vb.
(Ğ) ünsüzünün bir etkisi de şöyledir: yapacağım= yapıca-m (ğ) demin bahsettiğimiz uzatma etkisini yaparken kendisinden sonra gelen ünlünün de düşmesine sebep olur. Bu durum genellikle eylemlerde görülür. Örn: edeceğim= edice-m, oturacağım= oturuca-m vb.
BİR kelimesinden biraz konuşalım. Adet belirttiği zaman yani kendi sayı anlamıyla kullanıldığında (bir) herhangi bir şeyden bahsederken (bi) olarak söylenir. Örn: adam bir gün bir sinemaya gitmiş. Soru: adam ne gün gitmiş? Her hangi bir gün gitmiş. Yada söyle sorabiliriz bu soruyu adam yalnızca bir gün mü bir tek sinemaya gitmiş? Burada (bir) kendi sayı anlamıyla değil (herhangi) anlamıyla kullanıldığı için (bi) olarak söylemek daha doğrudur.
Orada, burada, şurada kelimeleri de (bir)e benzer özel bir söyleniş biçimi taşirlar. Burada = burda, şurada= şurda, orada= orda, olur ve aradaki a harfi düşer.
Kelime sonlarındaki -yor heceleri üzerine birkaç söz: -yor hecesi fazla bastırılmadan yada bastırmayacağı diye yok saymadan söylenmelidir.
Son uyarıda çok sık kullandığımız (değil) kelimesi için. Değil kelimesi söylenirken (e) harfi düşer ve yerini (i) harfi alır. DEĞİL=DİĞİL olur.

WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu
« Posted on: Mart 28, 2024, 02:20:38 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu e-book, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu programı, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu oyunları, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu e-kitap, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu download, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu hikayeleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu resimleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu haberleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu yükle, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu videosu, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu şarkı sözleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu msn, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu hileleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu scripti, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu filmi, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu ödevleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu yemek tarifleri, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu driverları, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu smf, Tiyatro Dersleri 2 Artikülasyon Fonetik Ve Vurgu gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Tiyatro Dersleri 7 Oyundan Önce
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 686 Son Mesaj Şubat 21, 2012, 03:50:39 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Tiyatro Dersleri 8 Ilkler
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
-o_o-GökhaNur-o_o- 1 919 Son Mesaj Mayıs 06, 2012, 12:04:09 ÖÖ
Gönderen : zanylife
Tiyatro Dersleri 9 Ezber
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 975 Son Mesaj Şubat 21, 2012, 03:51:37 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Tiyatro Dersleri 3 Ses Nefes Eğitimi
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
-o_o-GökhaNur-o_o- 1 983 Son Mesaj Mayıs 06, 2012, 12:04:32 ÖÖ
Gönderen : zanylife
Tiyatro Dersleri 1 Diyafram Ve Ses Kas Çalışmaları
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 765 Son Mesaj Şubat 21, 2012, 03:53:03 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular