0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar  (Okunma Sayısı: 957 Kere Okundu.)
« : Ocak 30, 2012, 04:38:11 ÖS »

SaviorAngel
*
Üye No : 20558
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5336
Mesaj Sayısı : 8 562
Karizma = 50939


Meme ağrıları ve kanseri hakkında soru ve cevaplar

Soru: iyi akşamlar benim sağ göğsümde ceviz büyüklüğünde sert bişey oluştu ağrısı yok elimle ellediğimde hareket ediyor ne olabilir?ben hastaneye çıkcam hangi bölüme gitmem gerek?genel cerrahi diye duydum doğrumudur?iyi akşamlar



Yanıt: Yirmi yaşından itibaren her ay düzenli bir şekilde kendi memelerinizi muayene etmekte fayda vardır. Böylece memelerinizin doğal yapısına aşina olur ve herhangi bir değişiklik veya kitle söz konusu olduğunda kolayca ayırt edebilirsiniz. Adet dönemlerinde memelerde dolgunluk ve sertleşme olur. Dolayısıyla kendi kendine meme muayenesi yapmak için en uygun zaman adet kanamasından sonraki haftadır. Meme kitleleri iyi huylu (selim) veya kötü huylu (habis) olabilirler.

Memede iyi huylu kitleler:

1. Kistik Hastalık (Fibrokistik meme hastalığı): Kadınlarda en çok görülen meme kitlesi sebebidir. Bu kistlerin içleri sıvı dolu olup adet öncesi dönemde sıvı miktarı artar, memede gerginlik ağrı ve hassasiyet ortaya çıkar. Her iki memede de yaygın olup büyüdüklerinde yuvarlak düzgün hareketli sertçe kitleler halinde ele gelirler.
Genellikle menopozdan sonra kaybolmaya başlarlar.

2. Yağ bezeleri (lipomlar): Değişik büyüklükte tek, ağrısız, yuvarlak değişik büyüklükte meme kitleleridir. İçerisinde yağ dokusu bulunur. Vücudun meme dışında birçok yerinde de görülebilirler.

3. Fibroadenomlar: Daha çok gençlerde görülen, genellikle tek, yuvarlak, oval, sert, hareketli, çoğu zaman ağrısız iyi huylu meme kitleleridir. Çoğunlukla tesadüfen fark edilirler.

4. Papilloma (intraduktal papilloma): Meme başı arkasındaki ana süt kanalı duvarında gelişen siğil benzeri yapılardır. Meme başından kanlı bir akıntıya neden olurlar.

Memenin kötü huylu (habis) tümörleri başlıca üç bölgesinden gelişebilir. 1. Meme kanalı kanserleri: En sık olan habis meme tümörü tipidir. 2. Meme bezi kanserleri: Bu kanser türü meme bezinin kendisinden kaynaklanan ve lobüler kanser adı verilen kanser tipidir. 3. Ara dokuların habis tümörleri: En nadir olan meme kanseri türüdür ve bez ile kanlarlının arasındaki bölümden kaynaklanırlar. Meme kitleleri başlıca ikiye ayrılır. İlki elle fark edilebilen kitlelerdir. İkincisi ise elle fark edilmeyen ve sadece görüntüleme yöntemleri ile belirlenebilen tümör tipleridir.

Burada şu yöntemlerden yararlanılır.

1. Meme ultrasonu: Özellikle kistleri, katı (solid) kitlelerden ayırt etmekte faydalıdır. 2. Mamografi: Elle hissedilemeyen çok küçük kitlelerin bile görülmesini sağlar. Özellikle 40-50 yaşından itibaren düzenli aralıklarla yapılması tavsiye edilmektedir. 3. İğne biyopsisi: Kitle içerisinden hücre örneği alarak mikroskop altında inceleme amacıyla yapılır. Özellikle elle hissedilebilen kitlelerde önem kazanır.

Meme kitlelerin değerlendirilmesinde:

1. Elle muayene: Kişinin kendi kendini veya hekim tarafından yapılan elle muayenedir.

2. İğne ile sıvı örneği alınması: Hekim tarafından yapılır. Memedeki kitle içine enjektörle girilir ve eğer sıvı varsa enjektör içine çekilir. Bu yötemle kitlenin kist veya katı olup olmadığı tesbit edilmiş olur. Aynı zamanda alınan sıvı patolojik incelemeye gönderilir. Kistik kitleler bu yöntemle boşalırlar ve aynı zamanda tedavi edilmiş olunurlar.

3. İnce iğne aspirasyon biyopsisi: Katı (solid) kitle varlığında uygulanır. Enjektöre hücre emilir, bu hücreler cam üzerine püskürtülüp patoloji uzmanı tarafından incelenir. İşlem direkt olarak hissedilen kitleden veya ultrasonografi eşliğinde yapılabilir.

4. Ultrasonografi: Memenin ses dalgaları ile incelenmesini sağlar. Memedeki kitleleri, kitlenin kistik veya katı olup olmadığını belirlemede faydalıdır.

5. Mamografi: Memenin röntgen ile incelenmesidir. Erken dönemde meme kitlelerinin tanısını sağlar. Kitlenin iyi veya kötü huylu olduğunu belirleyebilir. Bazen kitle ele gelmeden tanı koydurabilir.

6. Biyopsi: Kitlenin lokal veya genel anestezi ile cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Kitle tamamen (eksizyonel) veya kısmen (insizyonel) olarak çıkartılıp patolojik incelemeye gönderilir. Memede kitle tespit edildiği zaman Genel Cerrahi Uzmanı'na başvurmak gerekir ve cerrah bu yöntemlerin bir veya birkaçını uygulayarak kitleyi incelemeye alır ve kesin tanıya varılır.

------

Soru: Merhablar ben 15 yaşındayım göğüs kafesimin ortasında şişlik war sanki kemik şişmiş küçük basınca acıo kaburgalarım felan bide sağa sola esnince göğüs kemiklerim felan ağrıo 1 haftadır war geçmedi neyim war sizce

Yanıt: Bu sorun kemikleriniz ile ilgili gibi görünüyor, size Ortopedi Uzmanı muayenesi gerekli bence.

Soru: benim şikayetim sağ ve sol göğsümde kitler var ağrılı zaman zaman ateş ve hassasiyeti yükselen kitleler. genel cer. uzmanına göründüm ultrason sonucunda şu ultrason raporu yazıldı Her iki meme parankimi yoğun fibroglandüler yapıdadır. her iki memede ve aksillada belirgin sınırlar var. solid veya kistik yer kaplayan lezyon dikkati çekmemiştir. sağ aksillada 10x5 mm ve 8x4 mm, sol aksillada 9x4 ve 8x4 mm boyutlarda santral ekojenik yapı nodarı mevcuttur. bu duruma göre herhangi bir işlem yapmadılar ancak ben ağrısından ve ciddi anlamda şeklinin değişmesinden şikayetciyim. ne yapabilirim. teşekkürler.

Yanıt: Size yapılan ultrason tetkiki sonucunda sağ koltukaltında lenf bezleri belirlenmiş, bunları izlemekte yarar var. Kadınların doktora en sık başvurmasına neden olan " şikayeti; meme ağrısıdır. Sağlıklı kadınların çoğunda hafif veya şiddetli, özellikle adet döneminden önce ortaya çıkan meme ağrısı vardır. Bu belirtiyle doktora yapılan başvuruların önemli bir kısmında neden çevresindeki olaylardan etkilenerek meme kanserine yakalanmış olma korkusudur. Sigara kullanımı, fazla kahve (kafein) tüketimi ve stres, meme ağrısını arttıran nedenler arasında yer alır. Meme ağrıları adet döneminin herhangi bir döneminde yani adetten bağımsız bir şekilde ortaya çıkabilirler. Bazı meme ağrıları ise dönemseldir. Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişiklikler (fibrokistik değişiklikler: kanserle ilişkisi yoktur), kistler ve iltihaplardır. Kanserin meme ağrısına yol açması pek olağan değildir (kanserlerin %1-2'sinde meme ağrısı olur). Ağrının kanseri düşündürmesi için memenin belli bir bölgesinde, bir kitle ile birlikte, kanlı meme başı akıntısı ile birlikte ve sebat eden ağrı olması gerekir. Meme kanallarında olan genişlemeler, göğüs duvarının kas ve kemiklerinden kaynaklanan ağrılar, göğüs sinirlerinden kaynaklanan ağrılar da benzer yakınmalara sebep olurlar. Özellikle adet öncesi dönemde ortaya çıkan ve adet kanamasıyla birlikte ortadan kaybolan meme ağrıları doğurganlık çağında sık görülürler. Adet öncesi sendromunun belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabilecekleri gibi adet öncesi dönemin tek belirtisi de olabilirler.

Dönemsel meme ağrıları sıklıkla otuzlu yaşlarda görülür ve adet kanamasından 7-10 gün önce başlar ve adetin başlamasıyla ağrı şiddeti azalır. Ağrı genellikle her iki memede mevcuttur ve meme dokusunun en yoğun olduğu üst dış kadranlarda daha sık ve şiddetlidir. Dönemsel meme ağrısı koltukaltı bölgesine, kola ve hatta dirseğe doğru yayılabilir. Dönemsel meme ağrısı basit bir hassasiyet şeklinde olabileceği gibi, sütyen giyilmesinin bile ağrıyı şiddetlendirdiği, biriyle kucaklaşmanın veya yüz üstü yatmanın bile dayanılmaz olduğu durumlar da söz konusu olabilir. Bu tür ağrılar sıklıkla kronikleşir ve kadınların % 80'inde ağrılar menopoza kadar devam eder. Adet dönemiyle hiçbir ilişkisi olmayan ve nedeni tam olarak aydınlatılamamış tipte meme ağrıları genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve bazen menopoz çağındaki kadınlarda da oluşabilir. Ağrılar düzensiz aralıklarla oluşur ve meme dokusunun bir bölümünde olabileceği gibi tüm memeye de yayılabilir. Bu tür ağrılar genellikle "yanma", "çekilme", "sızlama", "zonklama" şeklinde olabilir. Dönemsel ağrılarda olduğu gibi koltukaltı bölgesine veya kola yayılabilirler. Bu tür ağrılar başladıktan sonra 2-3 yıl devam edebilir. Kadınların yarısında ağrılar bu süre içerisinde hafifleyerek kendiliğinden geçer.

Ağrı meme kanserinin ender görülen bir belirtisi olmasına karşın yapılan tıbbi değerlendirmeyle meme kanseri olmadığı belirlendikten sonra tedaviye başlanır. Bu amaçla; önce bir Genel Cerrah tarafından meme muayenesi gerekir. 40 yaş altı kadınlarda meme ultrasonu ve 40 yaş üzerinde mamografi ve meme ultrasonu yapılır. Risk faktörü olan kadınlarda veya hekim tarafından gerekli görülen durumlarda mamografi 35 yaştan sonra yapılabilir. Bu tür bir rahatlama çoğu kadında tedavi için yeterli olmaktadır. Tedavide öncelikle kadının kendi meme ölçü ve şekline uygun sütyen kullanarak tedaviye katkıda bulunması son derece önemlidir. İlaç tedavisinde çok çeşitli ilaçlar ve hormonlar kullanılmakta olup her kadının çeşitli türden ilaçlara verdiği cevap farklıdır. Bu nedenle tedavi en az yan etkisi olan ilaçla başlanır ve deneme-yanılmalar sonunda etkili ilaç bulunur. Menapoz öncesi hanımların büyük kısmında görülen bir şikayettir. Kişilerin mesleki, sosyal ve psikolojik hayatlarını etkileyen bir sorundur. Meme ağrısı kronikleşebilir ve uzun yıllar devam edebilir.

------

Soru: 37 yaşındayım. Üç ay önce sol gögüs ucumdan koyu renkli sıvı akıntı geldi. Ultrasyon ve mamografi çektirdim. Doktorum bir şey olmadığını fibrokistler var sadece dedi. sıvıdan patoloji tahlili yaptırdık temiz çıktı. Ancak oğlum göğsüme eliyle vurmuştu. doktor bundan kaybnaklanabilir dedi bekledik iki ay sona tekrar ultrasyon çektirdim. Kanalda genişleme az var bizim risk sınırımızın altında dedi altı ay sonra tekrar ultrasyon çektirmemi istedi. Bunu söyledikten bir ay sonra tekrar az bir siyahımsı akıntı geldi Bu arada adetimin son günüydü daha önceki akıntıda adetliyken olmuştu. Birde normalde olmadılar banyodan sonra geldi. Ama az bir sızıda var göğsümde . Doktorum tekrar kan gelirse hemen gel demişti. Ne yapmalıyım. Lütfen bana yardımcı olun. Teşekkürler

Yanıt: Meme başı akıntısı meme yakınmalarının yaklaşık % 5'ini oluşturur ve en sık 25-45 yaşlar arasında görülür. Meme başı akıntısı ayırımında: akıntının bir memeden ya da her iki memeden olması, kendiliğinden veya uyarımla olması, sürekli ya da aralıklı olması, tek bir kanaldan ya da birçok kanaldan akıntının gelmesi ve akıntının kanlı veya kansız olması önemlidir. Gebelik, lohusalık dışında olan meme başı akıntıları patolojik kabul edilirler. Her iki memeden, tüm kanallardan sütlü akıntı gelmesine galaktore denir. Gebelik veya emzirme olmaksızın memelerden sütlü akıntı gelmesi; ilaçlara bağlı) veya hormonal nedenlere olabilir. Fizyolojik olarak; memenin aşırı elle uyarılması, meme başlarının emilme şeklinde uyarılması ile olabilir. Ülser ilaçları, doğum kontrol ilaçları, bulantı giderici ilaçların bir kısmı, kronik morfin kullanımı ve depresyon ilaçları gibi bazı ilaçlar galaktore'ye neden olabilirler. Galaktore varlığında kanda prolaktin seviyesi bakılır. Gebelik sırasında prolaktin seviyesi yükselerek doğumdan hemen sonra iyice yüksek değere ulaşır. Gebelik ve doğum olmaksızın prolaktin seviyesindeki artış durumunda beyin arka bölümünde yer alan hipofiz bezine ait tümoral bir kitle araştırılmalıdır. Sıklıkla çocuk emzirme döneminde görülmekle beraber menapoz dönemindeki kadınlarda memeden iltihaplı akıntı görülebilir. Apse varlığında cerrahi olarak boşaltma gereklidir.

Ayrıca bazı ender kanser türleri (enflamatuvar meme kanseri) için dikkatli olmak gerekmektedir. Kanlı meme başı akıntısı genellikle 20-40 yaşlarında görülen ve % 50 oranında meme kanalları içinde iyi huylu urlar (intraduktal papillom), % 30-35 oranında basit sıvı dolu kesecikler (fibrokistik değişiklikler), %15 oranında kanser ve % 5 oranında ise meme kanallarında genişleme (duktal ektazi) saptanmıştır. Kanlı meme başı akıntısı durumunda muayene ile akıntının geldiği meme kanalı saptanmaya çalışılır, meme ultrasonu ve / veya Mamografi ile araştırılır, meme kanallarına ilaç vererek yapılan bir röntgen (Duktografi) yapılabilir, sıvıdan patolojik tahlil yapılabilir (sitolojik analiz), meme kanalından parça alınarak patolojik tahlil yapılabilir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı
Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi




Erhan Ali ve kardeşi Ömer Kaan <3
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar
« Posted on: Nisan 20, 2024, 02:16:31 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar e-book, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar programı, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar oyunları, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar e-kitap, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar download, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar hikayeleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar resimleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar haberleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar yükle, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar videosu, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar şarkı sözleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar msn, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar hileleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar scripti, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar filmi, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar ödevleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar yemek tarifleri, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar driverları, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar smf, Meme Ağrıları Ve Kanseri Hakkında Soru Ve Cevaplar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Su Arıtma Hakkında Soru ve Cevaplar
Güncel Sorunlar & Hayat
[MasaL] 0 1021 Son Mesaj Haziran 26, 2008, 12:28:46 ÖÖ
Gönderen : [MasaL]
Oruç Hakkında Bilinmeyen Soru Ve Cevaplar
Ramazan Özel
[MasaL] 1 2071 Son Mesaj Temmuz 14, 2013, 03:22:44 ÖÖ
Gönderen : KaraElmas
Egzama Hakkında Kapsamlı Bilgi Ve Soru Cevaplar
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 756 Son Mesaj Ocak 13, 2013, 09:19:26 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Cilt Temizliği Hakkında Soru Cevaplar Önerileri
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 873 Son Mesaj Ocak 15, 2013, 10:05:11 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Saçlar Ve Saç Dökülmesi Hakkında Soru Ve Cevaplar
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 696 Son Mesaj Ocak 15, 2013, 10:09:59 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular