0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Zona (gece Yanığı)  (Okunma Sayısı: 761 Kere Okundu.)
« : Ocak 30, 2013, 11:34:49 ÖS »

SaviorAngel
*
Üye No : 20558
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5336
Mesaj Sayısı : 8 562
Karizma = 50939


Zona (Gece Yanığı)



Zona olarak da bilinen Herpes Zoster, su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfeksiyondur. Su çiçeği geçiren herkes zonaya yakalanabilir. Virüs sinir köklerinde aktif olmayan bir şekilde yaşamını sürdürür ve yeniden aktifleştiğinde Zona gelişir. Su çiçeği geçiren kimselerin % 20' si Zona geçirir.

zona.jpgVirüsü uyandırıp aktifleştiren neden bilinmemektedir. Vücudun enfeksiyonlarla baş etmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük, virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına neden olur. Çocuklar bile Zona geliştirebilmesine rağmen, genellikle 50 yaşın üzerinde rastlanır. Hastalık, travma, stres gibi faktörler zona geçirilmesine neden olabilir.

Herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde hastalık ciddi seyretmeye eğilimlidir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı lösemi, lenfoma gibi kanserler ve de AIDS' de zona sık görülür. Kanser kemoterapisi ve radyoterapi, organ naklinde ilaç kullanımı, uzun süreli kortizon kullanımı bağışıklık sistemini baskılayabilir.

Zonanın bulguları nelerdir?
Zonanın ilk bulgusu, derinin belirli bir bölgesinde yanma batma tarzında ağrı ve duyarlılık artışıdır. Bu ağrı, döküntünün gelişmesinden 2-3 gün önce döküntü alanında başlar. Bu arada baş ağrısı ve ateş olabilir. Bu alanda daha sonra, gruplar halinde kızarıklık ve şeffaf su kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar 2 - 3 hafta kadar sürer. Bu kabarcıklar koyu renkli kan ile dolar, sonra kabuklanır ve iyileşmeye başlar. Ağrı daha uzun süre sürebilir. Nadir olarak döküntü hiç görülmemeksizin de ağrı olabilir.
 

Ağrının şiddeti nasıldır?
Ağrı sıklıkla ağrı kesici ilaçlar kullanmayı gerektirecek kadar şiddetlidir.

Zona genellikle vücudun hangi bölgesinde görülür?
Zona genellikle gövdede ve kalçalarda görülür. Fakat yüz, kol ve bacaklarda da rastlanabilir. Gözde kalıcı hasar bırakabildiği için gözde bu hastalık görüldüğünde dikkatli bir bakım gerekir. Burun ucunda su kabarcığı oluşmuşsa, bu durum göz tutulumunun olduğunu gösterir. Bu koşullarda muhakkak bir " Göz Hastalıkları Uzmanı " tarafından muayene yapılmalıdır.

Zonanın komplikasyonları nelerdir?
Deri döküntüleri geriledikten sonra Zona' ya ait bir ağrı kalabilir. Özellikle yaşlı hastalarda, bu ağrı aylar ve yıllar boyu kalır. Zonanın erken evrelerinde tedaviye başlamak ağrı gelişimini engelleyebilir.

Su kabarcıklarında bakteri enfeksiyonu gelişebilir ve bu durum yaraların iyileşmesini engeller. Döküntüde ağrı ve kızarıklık artarsa muhakkak doktora başvurulmalıdır. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Diğer bir komplikasyon, Zona' nın tüm vücuda ve diğer organlara yayılmasıdır. Nadir olarak görülen bu durumda bağışıklık sistemi baskılanmıştır.

Zona nasıl tanınır?
Tanı su kabarcıklarının tipik görüntüsü ve döküntü başlamadan önce vücudun tek tarafında ağrı olması ile konulur. Gerekirse incelenmek üzere su kabarcıklarından örnek alınabilir.

Zona geçiren bir kişi de önemli bir hastalık veya bağışıklık sisteminde bir yetersizlik olabilir mi?
Zona geçiren hastaların çoğu sağlıklıdır. Bununla beraber başka hastalıklar veya AIDS varlığı mutlaka doktora bildirilmelidir. Çünkü bu durum tedaviyi etkileyebilir. Doktorunuz bu durumla ilgili olarak tıbbi hikayenizi sorgulayabilir ve bir takım testler ( röntgen ve kan tahlilleri ) isteyebilir.

Zona bulaştırıcı mıdır?
Zona daha evvelden su çiçeği geçirmemiş kişilere de bulaşabilir; fakat bu kişilerde zona değil, su çiçeği gelişir. Zona, su çiçeğine göre daha az bulaştırıcıdır. Zona ancak su kabarcıkları patladığında bulaştırıcı hale gelir.Yeni doğanlar ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlar, zonalı kişilerden virüsü alarak su çiçeği geliştirmeye eğilimlidir. Zonalı hastalar nadiren hastaneye yatırılarak tedavi edilme ihtiyacı gösterir.

Hastalık deride iz bırakır mı?

 

Hastalık sonucu; bağışıklık sistemi bozuk olan kişilerde, yaşlılarda ve ikincil olarak bakteri enfeksiyonu gelişenlerde iz kalır.

Tedavisi nasıldır?
Zona genellikle birkaç haftada iyileşir, nadiren tekrar eder. Ağrı kesici ve soğuk pansumanlar faydalı olur. Eğer erken tanı konulup, ilaçlar erken dönemde başlanırsa, virüsün yayılımı azalır, bulgular daha çabuk iyileşir. Bu ilaçlar baş ağrısı, mide rahatsızlığı yapabilirler. Tedavinin erken başlaması önemlidir. Bu ilaçların kullanımı zona sonrasında ağrı gelişimini engellemez, fakat ağrılı dönemin kısalmasını sağlar.

Şiddetli enfeksiyonlarda, göz tutulumunda ve şiddetli ağrı olan hastalarda antiviral ilaçlarla birlikte kortizon verilebilir.

Zona sonrasında görülen ağrı; ağrı kesici tabletlerin gündüz ve gece alımı ile azaltılabilir. Bazen tedavide depresyon ilaçları ağrıyı azaltmak amaçlı kullanılabilir. Günde 3 - 4 kez kurutucu pansumanların uygulanılması da ağrıyı azaltır.

Erhan Ali ve kardeşi Ömer Kaan <3
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Zona (gece Yanığı)
« Posted on: Mart 29, 2024, 02:22:57 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Zona (gece Yanığı) e-book, Zona (gece Yanığı) programı, Zona (gece Yanığı) oyunları, Zona (gece Yanığı) e-kitap, Zona (gece Yanığı) download, Zona (gece Yanığı) hikayeleri, Zona (gece Yanığı) resimleri, Zona (gece Yanığı) haberleri, Zona (gece Yanığı) yükle, Zona (gece Yanığı) videosu, Zona (gece Yanığı) şarkı sözleri, Zona (gece Yanığı) msn, Zona (gece Yanığı) hileleri, Zona (gece Yanığı) scripti, Zona (gece Yanığı) filmi, Zona (gece Yanığı) ödevleri, Zona (gece Yanığı) yemek tarifleri, Zona (gece Yanığı) driverları, Zona (gece Yanığı) smf, Zona (gece Yanığı) gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Fikir Yanığı Düşlerim
Aşk'a Dair
saklı düşlerim 0 906 Son Mesaj Ocak 06, 2008, 01:17:45 ÖÖ
Gönderen : saklı düşlerim
ZONA (HERPES ZOSTER)
Sağlık
iBRaHiMiNe 3 1263 Son Mesaj Eylül 04, 2012, 01:27:51 ÖS
Gönderen : abra
Zona Virüsü. « 1 2 »
Cilt Hastalıkları
[B]a[R]a[N] 11 3749 Son Mesaj Ağustos 27, 2009, 04:24:57 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Zona
Ruh Sağlığı
||TeXaS|| 0 736 Son Mesaj Ocak 24, 2012, 12:34:33 ÖÖ
Gönderen : ||TeXaS||
Zona
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 620 Son Mesaj Ocak 13, 2013, 09:14:53 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular