0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Temel Kişilik Kavramı  (Okunma Sayısı: 1075 Kere Okundu.)
« : Eylül 24, 2008, 07:25:21 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


(basic personality), 1930'lu yıllardan itibaren sosyal bilimler alanında parlamaya başlayan kültüralist akımın sembol kavramlarındandır. Kültüralizm akımı, kültürün insan davranışları ve kişiliği üzerindeki etkilerinin araştırılması yönünde büyük bir ilgi uyandırmıştır.

Bu akım çerçevesinde, ulusal karakterin bir versiyonu gibi görünen temel kişilik kavramını ortaya atan ve kültürün insan kişiliğini şekillendirdiğini öne süren araştırmacılardan birisi Abraham Kardiner'dir (Bir diğeri de Ralph Linton). Kardiner, 'temel kişilik' kavramı zemininde antropoloji ile psikanalizi bağdaştırmaya çalışmıştır.

Temel kişilik kavramı, belirli bir toplumun üyelerinin ortak kişilik yapısını ifade etmektedir. Temel kişilik, aile ortamının, eğitimin ve sosyal çevrenin etkisiyle bireylerde benzer tutumlar, inançlar, değerler, eğilimler, duygular, vb. oluşmasına dayanmaktadır. Kardiner'e göre temel kişilik dört temel öğeden oluşur:

1) Düşünce teknikleri; yani bireyin gerçekliği düşünme tarzı,

2) Güvenlik sistemleri; bireylerin çevresel engellenmelerin yarattığı kaygılarla başa çıkmak için başvurduğu savunma sistemleri,

3) Geniş anlamda üst-ben; diğerlerinin takdir ve sevgisini kazanma arzusuna dayalı süper-ego söz konusu,

4) Dinsel tutumlar. Kardiner'e göre bu dört temel kişilik öğesi, kurumlarla ilişkilidir; bir yandan, 'birincil kurumlar' denen bazı kurumlar tarafından üretilirler, Öte yandan 'ikincil kurumlar' denilen bazı kurumları üretirler.

Kardiner'e (1939) göre, temel kişiliği belirleyen temel faktör kültürel çerçevedir. Kültürel çerçevenin ana unsurları arasında, aile organizasyonu, ailede verilen temel bakım ve terbiye, cinsel yasaklar, beslenme tarzları gibi birincil kurumlar yer almakta ve bunlar ana-babaya ilişkin temel tutumları meydana getirmekte ve bunlar da, dinler, mitler, efsaneler, düşünce teknikleri, iletişim tarzları ve stilleri gibi ikincil kurumlarda yansıyan sembolik projeksiyonlar vasıtasıyla her topluma özgü kişilik tipini belirlemektedir, yani kısaca ifade edilirse, bir toplumun özgül kişilik tipi, onun kültürü tarafından şekillendirilmektedir.
« Son Düzenleme: Mart 01, 2009, 09:43:29 ÖS Gönderen : DeLy »

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Temel Kişilik Kavramı
« Posted on: Nisan 18, 2024, 09:14:24 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Temel Kişilik Kavramı e-book, Temel Kişilik Kavramı programı, Temel Kişilik Kavramı oyunları, Temel Kişilik Kavramı e-kitap, Temel Kişilik Kavramı download, Temel Kişilik Kavramı hikayeleri, Temel Kişilik Kavramı resimleri, Temel Kişilik Kavramı haberleri, Temel Kişilik Kavramı yükle, Temel Kişilik Kavramı videosu, Temel Kişilik Kavramı şarkı sözleri, Temel Kişilik Kavramı msn, Temel Kişilik Kavramı hileleri, Temel Kişilik Kavramı scripti, Temel Kişilik Kavramı filmi, Temel Kişilik Kavramı ödevleri, Temel Kişilik Kavramı yemek tarifleri, Temel Kişilik Kavramı driverları, Temel Kişilik Kavramı smf, Temel Kişilik Kavramı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Budizm’de Doğaüstü Kavramı
Budizm
Honey_Face 3 2187 Son Mesaj Nisan 28, 2012, 02:07:13 ÖS
Gönderen : cruiser76
Aile Kavramı Ve Toplumdaki Yeri
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 1049 Son Mesaj Aralık 24, 2011, 11:20:52 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Ruh - Eski Uygarlıklarda Ruh Kavramı
Mitoloji
Asortik Hatun 0 673 Son Mesaj Aralık 04, 2012, 10:51:59 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Hukuk Kavramı
AÖF 1. Sınıf Ders Notları
Asortik Hatun 0 1074 Son Mesaj Temmuz 27, 2013, 05:59:16 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Iş Etigi Kavramı
AÖF 4. Sınıf Ders Notları
Asortik Hatun 0 927 Son Mesaj Temmuz 29, 2013, 02:04:58 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular