0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Tanzimat Edebiyatında Felsefe  (Okunma Sayısı: 950 Kere Okundu.)
« : Ocak 12, 2015, 05:13:23 ÖS »

imge34
*
Üye No : 117785
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 6024
Mesaj Sayısı : 10 493
Karizma = 36677


Tanzimat edebiyatı içerisinde iki farklı çizgide hareket eden bir dönem olmuştur. Tanzimat edebiyatını en iyi tanımlayan ifade “Yenileşmenin ve batılılaşmanın edebiyatı” şeklindedir.

Tanzimat döneminin ilk nesli olan Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi gibi değerli edebiyatçılar çok geniş bir aydın grubu yetiştirmişlerdir. Bu edebiyatçılar özellikle Şinasi’nin Tasvir-i Efkar gazetesi ile başlattığı halkçı dil hareketini benimseyerek Türkçenin gelişmesi ve uyanmasında önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Yine bu dönemde yeniliklerin öncüsü olan Şinasi eski şiir geleneğinin içerisine yeni kavramlar getirerek şiirde yenileşmenin öncüsü olmuştur. Namık Kemal ise yazdığı her eserle büyük yankılar uyandırıp geniş kitlelere ulaşmış ve devrinin sesi en çok çıkan dava adamlarından birisi olmuştur.

Ziya Paşa da biçim olarak eski şiiri kullanmasına rağmen içerik olarak yeni kavramlar kullanmış ve halk dilinin yazı dili olması konusunda önemli çabalar göstererek devrinin diğer aydınlarına katılmıştır. Bu iyi niyetli çalışmalara rağmen 5 asırlık bir geçmişi bulunan ve Türklerin zirveye ulaşmış edebiyatı olan divan edebiyatının etkileri dönemin şahsiyetlerinde açıkça hissedilmektedir. Yenileşme adına bir başlangıç ifade eden Tanzimat’ın ilk dönem edebiyatçıları “halk için, adalet için, vatan için, millet için sanat ” anlayışı ile eserler vücuda getirmişlerdir.

Tanzimat’ın ikinci neslinin sanatçıları, ülkede ayrılıkçı hareketler vb. sebeplerle otoritenin daha katı olması sebebiyle birinci nesil gibi özgürlük, adalet vb. konulardan uzak durarak daha çok şahsi konulara yönelmişler ve halk için sanat görüşü yerini sanat için sanat görüşüne bırakmıştır.

Tanzimat edebiyatı da yeni bir edebiyat olması sebebiyle divan edebiyatını benimseyenlerle büyük bir mücadele içinde olmuştur. Tanzimat edebiyatı ile bu topraklara giren roman, hikaye, tiyatro vb. türler halk tarafından çabuk benimsenmiş ve geniş kitlelerin ilgisini çekmiştir.

imgenin şiddetiyle çoğalır anlam
parçalana parçalana

geçtiğimiz yollardan

onca yaprak düşer
birkaç şiir kalır yalnızca
o derin ağaçlardan

kendi sesimize uyandığımız rüyalarda "Murathan Mungan"
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Tanzimat Edebiyatında Felsefe
« Posted on: Nisan 20, 2024, 03:05:40 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Tanzimat Edebiyatında Felsefe e-book, Tanzimat Edebiyatında Felsefe programı, Tanzimat Edebiyatında Felsefe oyunları, Tanzimat Edebiyatında Felsefe e-kitap, Tanzimat Edebiyatında Felsefe download, Tanzimat Edebiyatında Felsefe hikayeleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe resimleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe haberleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe yükle, Tanzimat Edebiyatında Felsefe videosu, Tanzimat Edebiyatında Felsefe şarkı sözleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe msn, Tanzimat Edebiyatında Felsefe hileleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe scripti, Tanzimat Edebiyatında Felsefe filmi, Tanzimat Edebiyatında Felsefe ödevleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe yemek tarifleri, Tanzimat Edebiyatında Felsefe driverları, Tanzimat Edebiyatında Felsefe smf, Tanzimat Edebiyatında Felsefe gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk Edebiyatında Nesir
Edebiyat
FeMoX 2 1495 Son Mesaj Nisan 18, 2010, 10:51:06 ÖS
Gönderen : Hephaestus
Türk Edebiyatında Akımlar..
Edebiyat
exilant 3 1565 Son Mesaj Nisan 18, 2010, 10:42:51 ÖS
Gönderen : Hephaestus
Felsefe Ve Değerler; Bilgelik Sevgisi Olarak Felsefe « 1 2 »
Felsefe
Asortik Hatun 10 3056 Son Mesaj Eylül 03, 2010, 02:34:39 ÖS
Gönderen : Hephaestus
Tanzimat Öncesi Türk Edebiyatında Şair Ve Yazarlar.
Edebiyat
Honey_Face 0 797 Son Mesaj Kasım 30, 2012, 06:13:59 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Divan Edebiyatında Aşk Anlayışı
Edebiyat
Asortik Hatun 0 789 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 01:23:46 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular