0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2 3
Konu: Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz  (Okunma Sayısı: 6671 Kere Okundu.)
« : Kasım 19, 2012, 02:57:58 ÖS »
Avatar Yok

naberpravda
*
Üye No : 53755
Yaş : Yok
Nerden : Diyarbakır
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 914
Mesaj Sayısı : 3 588
Karizma = 20833





Türkler’in Şamanizm’den İslamiyet’e geçişi yüzyıllar öncesine dayansa da, günümüzde Şamanizm’den kalan birçok adet ve gelenekleri bulunuyor.

-Ay:

Anadolu’da yeni ayın görünmesi sırasında yere diz çökerek niyaz edilmekte, gökyüzüne, aya ve toprağa bakarak dilekte bulunulmaktadır. Yeni ayın yeni umutlara ve yeni başlangıçlara vesile olacağı düşünülür. Bu olgu da Türklerin eski Gök tanrı inancından kaynaklanmaktadır.

-Su dökerek uğurlama:

Gidenin arkasından su dökmek eski Türklerdeki su kültünün doğurduğu bir adettir.

Mum yakma, çaput bağlama:Cami avlularında mum yakılması, ağaçlara bez ve çaput bağlanması da Şamanizm döneminden günümüze aktarılan geleneklerdir.

-Tahtaya Vurmak:

Yine, istenmeyen bir olay duyulduğunda tahtaya el ile tokmak gibi üç kere vurulması da, kötülükten korunmak, kötü ruhların duymasını önlemek amacına yönelik eski bir Şaman inanışıdır. Bazısı Amerikalılara da geçmiş adetlerdir. Geçerken Kuzey Buz Denizi’ndeki Bering Boğazını kullanmış olsa gerektir. Zira Amerikalılar da “knock on the wood” deyip 3 defa tahtaya vururlar.

-Kurşun Dökme:

Kurşun Dökme de Şaman geleneklerinden kalan bir âdettir. Şamanlar bu ritüele “Kut Dökme” anlamına gelen “Kut Kuyma” adını vermişlerdi. İnsana musallat olan kötü ruhların olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya yönelik olarak çok eski dönemlerde uygulanan sihir kökenli bir ritüeldi.

-Kırmızı kurdele:

Loğusa kadınların başına bağlanan kırmızı kurdele Şaman döneminden günümüze kadar gelmiş bir adettir. Bu kurdelenin anneyi ve yeni doğan çocuğu, Albız denen şeytana karşı koruduğuna inanılır. Alevilikte mezarın başına bağlanan kırmızı kurdelenin da ölüye kötü ruhların musallat olmasını engellediğine inanılır.

-40 Sayısı:

Eski Türk inanışına göre ruh fizikî bedeni 40 gün sonra terk etmektedir. Türk destanlarında kırk sayısı çok yer alır ve kırk yiğitler, kırk kızlar epeyce geçer. Manas destanında olduğu gibi, Dede Korkut hikâyelerinde kırk yiğitler görülmektedir. Kırgız türeyiş efsanesinde de, Sağan Han’ın bir kızı ve otuz dokuz hizmetçisi ile kırk kız bir gölün kenarına giderek sudan gebe kalmışlardı. Oğuz’un verdiği şölende, diktirdiği sırıkların boyu kırk kulaç uzunluğunda idi. Hikâyelerde ve masallarda kırk gün ve kırk gece düğünler, kırk haremiler, kırk satır ve kırk katır çok geçer. Bazı ejderhalar vardır ki onlar yenilmez ve ölmezler, ancak bunların tılsımları bozulursa ölürler. Bu gibi ejderhaların kırk günlük bir uyku zamanı vardır. İşte bu zamanda ejderhanın yanına gidilir, üzerinden kırk tane kıl koparılır, ateşe atılarak yakılırsa ejderha da ölür.

40 sayısı da totemcilik döneminden kalma bir inanıştır. Semavi dinler dâhil tüm dinlerde 40 sembolizmasının görülmesi dinlerin evrim süreci konusunda fikir vermektedir.

-İslâmiyet’te ölümün ardından 40 gün geçtikten sonra Kur’an ve Mevlit okutma âdetlerinin,
-Musa’nın Tanrı’nın buyruklarını Tur dağında 40 gün 40 gecede almasının,
-Eski Mısır’da firavunun ölümünden kırk gün sonra cennete gidebilmek için bir boğa ile mücadele etmek zorunda kalmasının,
-Hıristiyanların paskalyaya 40 gün oruç tutarak hazırlanmasının,
-Ayasofya kilisesinin zemin katında 40 sütununun ve kubbesinde de 40 penceresi olmasının kökeninde Şaman veya totem gelenekleri bulunmaktadır.

-Mezar taşı:

Şaman ayin sırasında yardımcı ruhlarını kullanmaktadır. Ölülerin, ailenin vefat etmiş büyüklerinin, eski Şamanların ruhlarının, ormanın, suyun ve yerin yardımcı ruhlarının da Şaman’a yardım ettiği kabul edilir. Ölen büyüklerin ruhlarının çoğalması sonucu bu ruhların en kıdemlisinin ruhların başına geçeceğine ve bunun da diğerlerinin yardımı ile Şaman’a yol göstereceğine inanılır. Kuş biçiminde düşünülen bu ruhlar Şaman’a gökyüzüne yapacağı yolculukta yardımcı olmaktadırlar. Toplumda ulu kabul edilen kişilerin ölümünden sonra ruhlarından medet ummak mezarları kutsamış ve bu yerler medet umulan yerler hâline gelmişlerdir. Günümüzde mezar, türbe, yatır ve benzeri yerlerin ziyareti ve bunlardan medet umulması da bu inanç sisteminin devamı olarak ortaya çıkmıştır.

Eski Türklerde mezarları gizleme geleneği yoktur, aksine özellikle büyüklerin özel mezarları yapılıp, üzerlerine bir yapı (bark) yapılmış, barkın iç duvarları ölünün yaşarken katıldığı savaş sahnelerini gösteren resimlerle süslenmiştir. Ayrıca mezarın veya mezar yapısının üstüne Balballar dikilmiş, sıradan kişilerin mezarlarına da, belirli olması için tümsek biçimi verilmiştir.

Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır. Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın sanat eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu’da görülmektedir.

-Dilek tutma:

Gök tanrı inancında kanlı kurbanlardan başka bir de kansız kurbanlar vardır. Saçı yalma, yani ağaçlara veya kamın davuluna bağlanan paçavralar, ateşe yağ atma, tözlerin ağızlarını yağlama ve kımız serpme gibi törenler bu kansız kurbanlardır.

-Köpek uluması:

Şamanizm’de köpek ruhun yaklaştığını uzaktan acı ulumayla haber verebilmektedir. Sıradan bir kişi bu ruhu görürse bu onun pek yakında öleceğine işaret sayılır. Anadolu’da günümüzde köpek uluması uğursuz sayılmaktadır. Köpeklerin bazı olayları önceden algıladıklarına ve bunu uluyarak anlattıklarına inanılır.

-İçki:

Şamanlar (kamlar), Tanrı ve koruyucu ruhlar için arak (rakı) saçı saçarlar, bu kansız kurban sayılır.

Eski Türk kültüründe içki içilmesi yaygın bir gelenektir. Özellikle düğünlerde ve mutlu günlerde müzik eşliğinde içki içilmesi geleneği vardır.

-Kubbe:

Ayrıca, cami mimarisine kattığımız “kubbe” gök tanrı dini’nden taşıdığımız bir durumdur.

-Nazar:

Anadolu’da halk arasında “nazar” olgusu çok yaygın bir inançtır. Bazı insanların olağandışı özellikleri olduğu ve bunların bakışlarının karşılarındaki kimselere rahatsızlık verdiğine, kötülük yaptığına inanılır. Bunun önüne geçmek için “nazar boncuğu”, “deve boncuğu”, “göz boncuğu” v.s. takılır. Nazar olgusu da eski Türk inançlarındandır.

-Halı Kilim Desenleri:

Şaman’ın üzerine giydiği giysiye yılan, akrep, çıyan, kunduz gibi yabanî ve zararlı hayvan şekilleri çizilerek onların kaçırılacağına inanılırdı. Bugün Anadolu’da Türkmen köylerinde dokunan halı, kilim gibi örgüler Şaman giysilerinin izleri taşımaktadır.

-Müzik:

Şamanlar ayinlerinde davul ve kopuz kullanmışlardır. Müziksiz bir ayin düşünülemez. Oysa İslam dininde Kur’an dışındaki dinî eserlerin müzikle okunması günahtır. Şaman geleneğinin devamı olarak Anadolu’da Hz. Muhammed’in, Hz. Ali’nin hayatları müzikle okunmaktadır. Mevlit ve İlâhiler sadece Anadolu’da uygulanan müzikli anlatımlardır.




Hayatını kesintisiz bir ziyafete çevirmek varken, sen onu günlere bölüp tıpkı hap gibi düzenli olarak yutuyorsun.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz
« Posted on: Nisan 19, 2024, 04:38:36 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz e-book, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz programı, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz oyunları, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz e-kitap, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz download, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz hikayeleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz resimleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz haberleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz yükle, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz videosu, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz şarkı sözleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz msn, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz hileleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz scripti, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz filmi, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz ödevleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz yemek tarifleri, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz driverları, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz smf, Şaman Kökenli Bazı Adetlerimiz gsm
Yanıtla #1
« : Kasım 25, 2012, 01:40:27 ÖÖ »
Avatar Yok

yağmur38
*
Üye No : 113049
Nerden : Adana
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2
Mesaj Sayısı : 626
Karizma = 4


Teşekkürler.
Yanıtla #2
« : Aralık 27, 2012, 06:16:11 ÖS »
Avatar Yok

mooney
*
Üye No : 121258
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 9
Karizma = 1


şamanizmle alakaları olduğunu bilmiyordum, bilgilendirme için teşekkürler.
Yanıtla #3
« : Aralık 28, 2012, 01:45:48 ÖS »
Avatar Yok

Bahanur
*
Üye No : 118447
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 21
Mesaj Sayısı : 164
Karizma = 5


Teşekküler
Yanıtla #4
« : Mart 05, 2013, 11:23:02 ÖS »
Avatar Yok

şelale
*
Üye No : 126668
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 342
Karizma = 0


teşekkürler
Yanıtla #5
« : Mart 07, 2013, 10:10:44 ÖS »
Avatar Yok

Melenya
*
Üye No : 129194
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 3
Karizma = 0


Şaman ve Pagan adetlerinin kültürümüzde çok fazla olduğu aşikar. Teşekkürler
Yanıtla #6
« : Ekim 29, 2013, 11:13:32 ÖS »
Avatar Yok

ultraviole
*
Üye No : 152123
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 30
Karizma = 1


Şamanizm hala kültürümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Bu alanda özellikle son yıllarda TTK ve Ötüken yayınlarından bir çok kitap çıkmaktadır. Okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar
Yanıtla #7
« : Kasım 01, 2013, 02:10:39 ÖS »
Avatar Yok

kmtlg
*
Üye No : 152613
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 11
Karizma = 0


İlginc..paylasim icin tesekkurer
Yanıtla #8
« : Kasım 23, 2013, 08:19:25 ÖS »
Avatar Yok

emincan
*
Üye No : 155378
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 38
Karizma = 0


Çok ilginçlermiş
Yanıtla #9
« : Aralık 03, 2013, 07:40:54 ÖÖ »
Avatar Yok

KARA KEDI
*
Üye No : 156491
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 194
Karizma = 0


kirmizi kurdele ilginc
Sayfa 1 2 3
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Şaman Yelpazeleri
Online Oyunlar
HuNTeR-DeViL 4 1703 Son Mesaj Haziran 23, 2008, 12:06:31 ÖÖ
Gönderen : By.CeZa
Şaman Yelpazeleri Ve Çanları
Online Oyunlar
By.TuRuT 0 946 Son Mesaj Ağustos 20, 2009, 03:25:09 ÖÖ
Gönderen : By.TuRuT
Gıda Kökenli Hastalık
Biyoloji
Anqel* 0 919 Son Mesaj Aralık 27, 2011, 04:42:02 ÖS
Gönderen : Anqel*
Travma Kökenli Diş Bozunları
Ağız ve Diş Sağlığı
Asortik Hatun 1 1069 Son Mesaj Aralık 03, 2013, 07:41:26 ÖÖ
Gönderen : KARA KEDI
Savaşçı Şaman - Harika Firuzan
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
harikaya 3 1025 Son Mesaj Ocak 09, 2015, 12:41:03 ÖÖ
Gönderen : harikaya


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular