0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız  (Okunma Sayısı: 537 Kere Okundu.)
« : Mart 15, 2013, 12:30:02 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Kalp çarpıntısını yaşamamak için ne yapmalıyız nasıl korunmalıyız

Çarpıntıda özellikle kişinin çarpıntı ile neyi hissettiği, nasıl ve ne zaman başlayıp bittiği, süresi, ek şikayeti olup olmadığı, başka hastalıkları, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları sorgulanmalıdır.



Bilinen bir kalp-damar veya kapak hastalığı bulunanlarla kalp hastalığı riski bulunanların ise çarpıntı konusunda özellikle dikkatli olmaları gerekiyor. Kardiyoloji Uzmanlarından Doç. Dr. Mustafa Soylu, çarpıntı hissi yaşamamak için yapılması gerekenleri ve çarpıntının yol açabileceği sorunlardan nasıl korunması gerektiğini şöyle anlattı.

DİNLENİRKEN OLURSA ÖNEMLİ

Çarpıntı kişinin kendi kalp atışlarını sert ve kuvvetli bir şekilde hissetmesidir. Genellikle ciddi sorunlara yol açmadığı bilinen, ancak son derece dikkatli olmayı gerektiren çarpıntının istirahat sırasında ya da bir efor sarfedilmesi sırasında yaşanıp yaşanmadığı büyük önem taşımaktadır.

Egzersiz sonrasında ve kişinin sinirlendiği anlarda normal olarak hissedilebilir. İstirahatta veya ufak hareketlerle hissediliyorsa araştırılmasında fayda vardır. Normalde kişinin kalp atışları istirahatta dakikada 60 ile 100 arasında atabilir. Sabit tek bir değer yoktur. Düzenli spor yapanlarda, ritm yavaşlatıcı ilaç kullananlarda dakikada 50 atıma kadar şikayet eşlik etmediği sürece izin verilebilir.

KALP HASTASI OLANLAR DİKKAT

Kalbin hızlanması (taşikardi), yavaşlaması (bradikardi), düzensiz atması (aritmi) ve yüksek tansiyonda olduğu gibi sert vurması veya psikolojik sebeplerle çarpıntı hissi ortaya çıkabilir. Çarpıntı göğüste, boyunda, ensede hissedilebilir. Ancak bilinen bir kalp damar veya kapak hastalığı varsa, kalp hastalığı için risk faktörleri taşıyorsa, kan tuzlarında bozukluk olabileceği düşünülüyorsa çarpıntını ciddi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Özellikle bayılma hissi, bilinç kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, aşırı terleme ile birlikte ise mutlaka acil sağlık yardımına ihtiyaç vardır. Çarpıntısı olan her 7 hastanın 1’inde sebep bulunamamaktadır. Genellikle bunlar zararsızdır.

ÇARPINTININ SEBEPLERİ

* Egzersiz
* Stres, korku, endişe
* Ateş
* Kafein, nikotin, alkol, kokain, bazı diyet hapları
* Tiroid bezinin normalden fazla çalışması
* Kansızlık
* Derin nefes alıp verme
* Kandaki oksijenin düşmesi
* İlaçlar. Tiroid hastalığı, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritm düzenleyici ilaçların bazıları
* Kalp hastalıkları
* Panik atak

ÇARPINTI NEDENLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Çarpıntıda özellikle kişinin çarpıntı ile neyi hissettiği, nasıl ve ne zaman başlayıp bittiği, süresi, ek şikayeti olup olmadığı, başka hastalıkları, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları sorgulanmalıdır. Çarpıntı başladığı andaki nabız, ateş, tansiyon değerleri kaydedilmelidir. O andaki çekilen EKG çok değerli bilgiler vermektedir.

Genellikle doktora başvurulduğunda çarpıntı ya yoktur ya da geçmiştir. Her gün tekrarlayan bir şikayet ise 24 saat boyunca tüm kalp atımlarını kaydeden Ritim Holter cihazı ile kişi günlük işlerini aksatmadan ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir. Daha seyrek ve kısa süreli şikayetlerde Olay Kaydedicilerle sadece çarpıntı sırasında kısa süreli kayıt almak mümkündür. Bu cihazlar haftalık, aylık gibi sürelerle kiralanabilmektedir.

Sebebe yönelik Ekokardiyografi, Efor Testi, Koroner Anjiyografi ve Elektrofizyolojik Çalışma gibi tanı yöntemleri de seçilmiş hastalara uygulanabilir.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

* Uyarıcı özelliği olan alışkanlıklarınızdan (çay,kahve, sigara, alkol, kokain,çikolata, kola vb.) ve ilaçlardan uzak durun.
* Dengeli ve yağ içeriği düşük beslenin. Aşırı kilolu iseniz kontrollü kilo verin
* Düzenli egzersiz yapın.
* Stresinizi kontrol altına alın (Meditasyon, yoga vb tekniklerle veya ilaçla)
* Kan basıncınızı, şeker ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun
* Ritim düzenleyici ilaç başlanıldıysa düzenli kullanın. Doktorunuza danışmadan kesmeyin, değiştirmeyin.
Çarpıntıyı hafife almayın!

Bilinen bir kalp-damar, kapak hastalığı ve ailesinde kalp hastalığı riski bulunanların çarpıntı konusunda özellikle dikkatli olmaları gerekiyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Soylu, çarpıntı hissi yaşamamak için yapılması gerekenleri anlattı:



Uyarıcı özelliği olan alışkanlıklarınızdan (çay, kahve, sigara, alkol, kokain, çikolata vb...) ve ilaçlardan uzak durun.

Dengeli ve yağ içeriği düşük beslenin.

Egzersiz yapın.

Stresinizi meditasyon ve yoga gibi tekniklerle kontrol altına alın.

Kan basıncınızı, şeker ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun.

Ritim düzenleyici ilaç kullanıyorsanız, doktor kontrolünde alın.


WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız
« Posted on: Nisan 26, 2024, 08:54:08 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız e-book, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız programı, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız oyunları, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız e-kitap, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız download, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız hikayeleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız resimleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız haberleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız yükle, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız videosu, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız şarkı sözleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız msn, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız hileleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız scripti, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız filmi, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız ödevleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız yemek tarifleri, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız driverları, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız smf, Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Derslere Etkin Çalışmak Için Neler Yapmalıyız
Genel Konular
xxRuzqaRxx 5 2566 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 02:55:01 ÖS
Gönderen : etsote
Ruh Sağlığımızı Korumak Için Neler Yapmalıyız?
Ruh Sağlığı
Arshavin 1 1329 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 02:55:15 ÖS
Gönderen : etsote
Böbrek Sağlığını Korumak Için Ne Yapmalıyız
Erkek Erkeğe
Asortik Hatun 0 873 Son Mesaj Ocak 19, 2013, 10:41:02 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Kalp Çarpıntısını Ciddiye Alın!
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 624 Son Mesaj Mart 05, 2013, 03:13:00 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Kalp Çarpıntısını Yaşamamak Için Ne Yapmalıyız Nasıl Korunmalıyız
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 554 Son Mesaj Mart 06, 2013, 09:40:03 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular