0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği  (Okunma Sayısı: 747 Kere Okundu.)
« : Ocak 24, 2010, 03:54:10 ÖÖ »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 575
Karizma = 60064


ISPANAK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Toprak İsteği: Tüm topraklarda başarıyla yetiştirilebilir. Ancak toprağın asitli olması olumsuz yönde önemli ölçüde etki yapar. Yayvan gelişen ve elle hasat edilen çeşitlerin killi topraklarda yetiştirilmemesi tercih edilmelidir. Yüksek organik madde verim ve kaliteyi artırır.

Başarılı bir ıspanak yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için toprak pH’sının 6,5-7,5 arasında olması gerekir.

Toprak Hazırlığı: Ana ve ikinci ürün olarak yetiştiriciliği yaygındır. Yaz ortalarında ve yaz sonlarında tohum ekilişi yapılan ıspanak üretiminde kuruya ekilip sonra sulanması uygulaması başarılı bir uygulama değildir. Bu nedenle ekilecek tarlaya salma sulama yapılır ve toprağın tava gelmesi beklenir.

Sürümden önce çiftlik gübresi toprağa serilir. 20-25 cm derinliğinde sürüm yapılır. Ticari gübreler sürümden sonra toprak yüzeye verilerek kazayağı ve diskaro ile toprağın 8-12 cm derinliğine karıştırılır. Genel olarak dekara 10-12 azot, 8-10 fosfor ve topraktaki miktarına göre potasyum verilmek üzere hesaplamalar yapılmalıdır. Fosfor ve potasyumun tamamı ile azotun yarısı ekimden önce, diğer yarısı hasattan en az bir ay önce toprağa verilmelidir.

Ekim: İlimiz Kazova şartlarında 10 Eylül’de tohum ekimi yapılmaktadır. Genelde serpme ekim yapılmaktadır.

İyi hazırlanmış tavlı toprağa dekara 1-1,5 kg tohum gelecek şekilde ekim yapılır. Ekim yaparken tüm alan için ayrılmış tohum ikiye ayrılır. İlk kısmı alanın tamamına bir yönde ekilir. Diğer kısmı ekim yönünün dikine istikamette serpilerek yeknesaklık sağlanır.

Tohumların toprağa karışmasını sağlamak amacıyla çapraz verilmemiş diskaro ile işlenir.

Daha sonra sürgü çekilerek tohumla toprağın sıkıca teması sağlanmış olur. Mibzerle ekim imkanı var ise sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri 3-5 cm gelecek şekilde tohum sıklığı sağlanır. Tohum ekimlerini 2-3 cm ye gelecek şekilde ekilirler. Dekara 0,7-1 kg tohum kullanılır.

Bakım İşleri:Yetiştirme sırasında zaman zaman tarladaki kaba otların alınması gerekir.Verecek olduğumuz azotun ikinci yarısı nitrat formun da serpme yöntemiyle verildikten sonra yağmurlama sulama yapılmalıdır.Bitkinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir.

Önemli hususlardan biri yaprak uçlarında meydana gelen sararmalardır. Bunun üç sebebi vardır. 1-Hızlı bir gelişme döneminin ardından şok şeklinde soğuklarla karşılaşma 2-Toprakta yeterli azot bulunmaması durumunda 3-Yüksek sıcaklık şartlarında susuz kalma durumunda ,bu sararmalar görülebilir. Böyle durumlarda verim düşer, kalite bozulur. Üretilen ürün pazarlanamaz hale gelir.
Bilhassa soğuk havaların yaklaştığı dönemlerde bitki gelişmesinin hızlandırılmaması, başarılı bir yetiştiricilik açısından önemlidir.

Doğasında bir serin iklim sebzesidir. Soğuklara genellikle dayanıklı olmakla birlikte çeşit özelliğine bağlı olarak üzeri karla kaplı olmadığı durumlarda soğuktan zarar görürler.

Ayrıca erken ekilmiş ıspanaklar geç ekilen ıspanaklara göre kıştan daha çok zarar görürler. Fazla azotlu gübreleme de ıspanakların kıştan kolayca zarar görmelerine neden olur.

Ispanak yetiştiriciliğinde yabancı ot büyük sorunlar yaratır. Besin maddeleri ile takviye edilmiş olan topraktaki yabancı otlar hızla gelişerek ıspanağı baskı altına alabilir. Bu nedenle yabancı ottan temiz tarlalar tercih edilmeli veya selektif yabancı ot ilacı tohum ekiminden sonra, çimlenmeden evvel uygulanmalıdır.

Hasat: Pazar fiyatları etkilidir.İlk dönemde fiyatlar yüksek ise 15-18 cm boy ve 5-6 yaprak bulunması halinde hasada başlanabilir.

Fiyatlar düşük ise bitkinin büyüyerek yaprakların etli bir yapı kazanması beklenir.hasat el ve bıçak ile yapılır.Toprağın 2-3 cm derininden bıçakla kesilir.

Kapalı ve havadar olmayan kaplara kızışmaması için konulmamalıdır. Yetiştirme, hasat şekli ve çeşide bağlı olarak 1,5-3 ton/da veri alınabilmektedir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği
« Posted on: Nisan 30, 2024, 07:18:06 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği e-book, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği programı, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği oyunları, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği e-kitap, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği download, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği hikayeleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği resimleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği haberleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği yükle, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği videosu, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği şarkı sözleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği msn, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği hileleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği scripti, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği filmi, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği ödevleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği yemek tarifleri, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği driverları, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği smf, Ispanak Nedir - Ispanak Yetiştiriciliği gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular