0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır?  (Okunma Sayısı: 2238 Kere Okundu.)
« : Mayıs 23, 2008, 03:56:32 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


CPU'nun (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi), bilgisayarlarımızın temel parçası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir sistemdeki herhangibir parça ne işe yararsa yarasın mutlaka işlemciye (yazının daha başı ama kalan bölümde CPU yerine hepimizin kullandığı işlemci kelimesini kullanacağım) bağımlı olarak çalışır. Klavyedeki tuşlara her basışınız, yaptığınız her fare hareketi bile bir şekilde işlemciye uğrar. Kullandığınız işlemci, herşeyden önce sisteminizin performansını ve kullanabileceğiniz işletim sistemlerini belirler. Hatta çoğumuz bilgisayar alırken ilk önce işlemciyi belirleriz. Şimdi AMD - Intel savaşını (çok istediğinizi biliyorum ama bu yazının amacına pek uygun değil) bir yana bırakıp işlemcilerin nasıl çalıştığına bir göz atalım.


Mantık Kapıları ve Boolean Mantığı

Hangi işlemciyi kullanırsanız kullanın çalışma prensibi aynıdır: Bir işlemci elektriksel sinyalleri 0 ve 1 (ikili sistemle çalışan bilgisayarlarımız için anlamlı olan tek değerler) şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir. Sinyal yollandığı zaman ilgili hatta bulunan voltaj o sinyalin değerini verir. Örneğin 3.3 voltla çalışan bir sistemde 3.3 voltluk bir sinyal 1, 0 voltluk bir sinyal de 0 değerini üretir.

İşlemciler aldıkları sinyallere göre karar verip çıktı oluştururlar. Karar verme işlemi her biri en az bir transistörden oluşan mantık kapılarında yapılır. Transistörler, girişlerine uygulanan akım kombinasyolarına göre devreyi açıp kapayabilen ve bu sayede de elektronik bir anahtar görevi gören yarıiletken devre elemanlarıdır. Modern işlemcilerde bu transistörlerden milyonlarca tanesi aynı anda çalışarak çok karmaşık mantık hesaplarını yapabilirler. Mantık kapıları karar verirken (yani akımın geçip geçmeyeceğini belirlerken) Boolean Mantığı'nı kullanırlar. Temel Boolean operatörleri AND (ve), OR (veya) ve NOT'tır (değil). Bu temel operatörlerle birlikte bunların değişik kombinasyonları kullanılır, NAND (not AND) gibi.

Bir AND kapısının 1 değerini verebilmesi (yani akımı iletebilmesi için) iki girişindeki değerin de 1 olması (yani iki girişinde de akım olması) gerekir. Aksi takdirde 0 değerini verecek; yani akımı iletmeyecektir. OR kapısında ise akımın iletilmesi için girişlerin ikisinde de akım olmalı veya ikisinde de akım olmamalıdır. NOT kapısı ise girşindeki değerin terisini çıkışına verir.

OR Kapısı
A B Q 0 0 0 0 1 1 1 0 1 1 1 1


AND Kapısı
A B Q 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1

NOT Kapısı
A Q 0 1 1 0


NAND kapıları çok kullanışlıdır, çünkü bu kapılar sadece iki transistör kullanarak üç transistörlü AND kapılarından daha fazla işlevsellik sağlarlar.
NAND Kapıs

A B Q 0 0 1 0 1 1 1 0 1 1 1 0
Bunların yanında NOR (not OR), XOR (eXclusive OR) ve XNOR (eXclusive not OR) gibi değişik kapıların değişik kombinasyonlarından oluşan ve çok daha farklı aritmetik ve mantık işlemleri için kullanılan kapılar vardır.


Bu mantık kapıları dijital anahtarlarla beraber çalışırlar. Oda boyutundaki bilgisayarların zamanında bunlar bildiğimiz fiziksel anahtarlardı fakat günümüzde MOSFET (Metal-Oxide Semiconductor Field-Effect Transistor) denen bir çeşit transistör kullanılır. Bu transistörün basit ama hayati öneme sahip bir görevi vardır: Voltaj uygulandığında devreyi açarak veya kapatarak tepki verir. Genel olarak kullanılan MOSFET türü, üst sınırda veya ona yakın voltaja sebep olan bir akım uygulandığında devreyi açar, uygulanan voltaj 0'a yaklaşınca da devreyi kapatır. Bir programın verdiği komutlara göre milyonlarca MOSFET aynı anda çalışarak gerekli sonucu bulmak için akımı gerekli mantık kapılarına yönlendirir. Her mantık kapısı bir veya daha fazla transistör içerir ve her transistör akımı öyle kontrol eder ki, sonuçta devre kapalıyken açılır, açıkken kapanır veya mevcut durumunu korur.



AND ve OR kapılarının şemalarına bakarak nasıl çalıştıkları hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bu iki kapıda iki sinyal alıp onlardan bir sinyal üretir. AND kapısından akım geçmesi için girişlerine uygulanan sinyallerinin ikisinin düşük de voltajlı (0) veya ikisinin de yüksek voltajlı (1) olması gerekir. OR kapısında ise giriş sinyallerinden birinin değerinin 1 olması yeterlidir akımın geçmesi için.

Her girişteki elektrik akışını o girişin transistörü belirler. Bu transistörler devrelerden bağımsız ayrı elemanlar değillerdir. Çok miktarda transistör yarı-iletken bir maddenin (çoğu zaman silikonun) üzerine yerleştirilip kablolar ve dış bağlantılar olmadan birbirine bağlanır. Bu yapılara entegre devre denir ve ancak bu entegre devreler sayesinde karmaşık mikroişlemci tasarımları yapılabilir.

Güncel işlemciler mikroskobik boyuttaki transistörlerin dirençler, kondansatörler ve diyotlarla bir araya getirilmesinden oluşan milyonlarca karmaşık mantık kapısından oluşur. Mantık kapıları entegre devreleri oluştururken entegre devreler de elektronik sistemleri oluşturur.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır?
« Posted on: Nisan 19, 2024, 06:25:43 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? e-book, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? programı, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? oyunları, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? e-kitap, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? download, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? hikayeleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? resimleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? haberleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? yükle, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? videosu, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? şarkı sözleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? msn, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? hileleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? scripti, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? filmi, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? ödevleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? yemek tarifleri, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? driverları, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? smf, İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 23, 2008, 04:23:58 ÖS »

Greeneyesofthenight
*
Üye No : 5245
Yaş : 39
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 10
Mesaj Sayısı : 435
Karizma = 21


Güzel Wede Yararlı Bi Paşlaşım Olmuş Gülmek :) Emek Veren Ellerine Sağlık  HopHopKop. + rep Göz Kırp.

Gözlerini kapatir beklerdi
Yapraga benzer ellerini avuclarini uzatir
Beklerdi isitinceye dek
Agacin dalinda rüzgarda
yEsiL'i duydu mu uyurdu
Rüyasinda..
Yanıtla #2
« : Mayıs 23, 2008, 04:32:29 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Güzel Wede Yararlı Bi Paşlaşım Olmuş Gülmek :) Emek Veren Ellerine Sağlık  HopHopKop. + rep Göz Kırp.
Çok teşekkürler. edrım çok Sağol. Zuhahaha
Yanıtla #3
« : Mayıs 25, 2008, 11:29:53 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


açıklama için teşekkürler..
Yanıtla #4
« : Aralık 16, 2009, 03:01:56 ÖS »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


Güzel Bilgiler, Teşekkürler.

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: link (@) webcanavari . net Adresine İletebilirsiniz.
Yanıtla #5
« : Aralık 17, 2009, 12:58:14 ÖÖ »
Avatar Yok

.By.pisLick.*
*
Üye No : 28021
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1669
Mesaj Sayısı : 4 572
Karizma = 23665


Güzel Bilgiler.

YALAN !  
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Beyin Sinir Hücreleri Nasıl Çalışır
Biyoloji
Anqel* 0 751 Son Mesaj Ocak 24, 2012, 01:04:38 ÖS
Gönderen : Anqel*
Kulak Nasıl Çalışır?
Kulak Burun Boğaz
Asortik Hatun 0 717 Son Mesaj Ocak 25, 2013, 11:39:16 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Kalp Ve Dolaşım Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 708 Son Mesaj Mart 06, 2013, 09:24:29 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Reiki Nasıl Çalışır?
Serbest Kürsü.
Mavi_Kiyamet 0 631 Son Mesaj Haziran 05, 2013, 09:45:47 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Beyin Nasıl Daha Iyi Çalışır
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Asortik Hatun 2 943 Son Mesaj Haziran 16, 2013, 05:11:20 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular