0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Incir Zararlıları  (Okunma Sayısı: 907 Kere Okundu.)
« : Ağustos 26, 2013, 04:30:06 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Kanlı Balsıra
Kanlı Balsıra zararlısı ağaçların bir yıllık sürgün, yaprak ve yoğun olduğu durumlarda meyvelerinde bulunur. Hücre özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına, verimden düşmesine neden olurlar. Ayrıca tatlı maddeler çıkartarak kara ballık denen fumajine neden olur. Ergin dişi yarım küre şeklinde 4-5 mm boyunda, 3-4 mm enindedir. Üstten bakıldığında biri ortada 8 tanesi yanlarda olmak üzere 9 adet kalın pembemsi, kirli beyaz, mum levhacık şeklinde görülür her bir levhanın ortasında beyaz bir leke bulunur. Kabuk altındaki vücudun rengi kırmızı esmerdir. Ezilince kırmızı yapışkan bir sıvı çıkarır. Yumurtaları elips şeklinde ve koyu pembedir. Zararlı bazı yıllar kış soğuklarından zarar görebilmektedir. Ayrıca doğada çok sayıda doğal parazitleri mevcuttur. Bu nedenle gereksiz ilaçlamadan ve doğal dengeyi bozmakatn kaçınılmalıdır.
Mücadelesi
• İncir bahçelerinde fiğ, bakla, bezelye gibi baklagiller ara ziraatı olarak kullanılmalıdır.
• Toprağın dengeli gübrelenmesi zararlının çoğalmasını engellemektedir.
• Potaslı gübreler kanlı balsıranın üremesini önleme yönünden önemlidir.
• Bu zararlıya karşı 3 dönem ilaçlama yapılmaktadır. 1. İlaçlama zararlının % 90’nında yavru çıkmaya başladığı zaman, 2. İlaçlama son ileklemeden iki gün sonra başlayarak Temmuzun ilk haftasına kadar olan süre içinde 3. İlaçlama ise hasattan hemen sonra uygulanır.
Kırmızı Örümcek (Tetranychus spp.)
Ergin ve nimfleri incir yaprağı ve meyvelerinde emgi yaparak yaprakların ve meyvelerin kuruyup dökülmelerine neden olmaktadır. Böylece ağaç zayıf düşmekte, meyve verimi ve kalitesi bozulmaktadır. Kışı ağacın çatlak ve yarıklarında ayrıca yabancı otlarda geçirirler.
Mücadele:
• Bahçede yabancı ot temizliği yapılmalıdır.
• Zararlının doğal düşmanları vardır. Kimyasal mücadelede bu hususa dikkat edilerek ilaçlama yapılması gerekmektedir.
İncir Maymuncuğu (Otiorrhynchus davricus)
Vücudun genel rengi siyahımsı kahverengidir. Dişiler oval, erkekler ince uzunca oval şekildedir. Vücut kül rengi yatık kıllarla, göğüs kısmı birer kıl taşıyan düzgün kabarcıklarla kaplıdır. Zararı erginler yapar. Mart ayı ortalarından itibaren faaliyete geçen erginler ağaç gövdelerinden tırmanarak gözlere ulaşır ve tepe gözleri kemirirler. Zarar gören gözler açılmaz ve meyve gözlerini oluşturacak olan sürgün meydana gelmediğinden ürün alınamaz. İleri derecede zarar görmüş bazı bahçeler de ağaçlar uzaktan kurumuş gibi görünür.
Mücadele:
• Ağaçların kök boğazı çevresine bulunan yerlere yassı, geniş taşlar koyarak, erginleri bu taşların altına çekmek ve sık sık yapılan kontroller ile buralarda toplanan böcekleri ezerek öldürmelidir.
• Şubat sonu Mart başından itibaren haftada en az 2 kez yapılacak kontrollerde ergin faaliyetinin başladığı ve gözlerde ilk yeniklerin görüldüğü zaman ilaçlama yapılmalıdır.
• Temin edilebildiğinde Tree Tanglefoot veya Tangletrap yapışkan kurumayan macunlardan birisi ile ağaç gövdelerine, böceğin tırmanmasını engellemek amacıyla tatbik edilebilir. Tree Tanglefoot fitotoksit olması nedeniyle bu yapışkan su geçirmez , mumlu kağıt üzerine sürülerek kağıdın ağaç gövdesinin düzgün bir yerine kuşak şeklinde sarılıp ataç ve raptiye ile sıkıca tutturulmalıdır.
Ekşilik Böcekleri, Sirke Sinekleri
Ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri incirde önemli zararlara neden olan böceklerdir. Bunlar kışı doğada toprak üzerinde budama artığı dal ve gövdelerin çatlaklarında, yere dökülmüş incirlerde, incir bahçesi içinde veya çevresinde bulunana ayva, nar, elma, portakal, mandarin gibi yere dökülmüş çürümüş meyvelerin içinde geçirmektedirler. Mart sonu Nisan başında kışladıkları yerlerden çıkarak pek çok üründe beslenmekte, beslendikleri ürünlerin çürümelerine neden olmaktadırlar.
Mart sonu Nisan başından itibaren doğaya çıkan bu zararlılar incir sezonuna kadar diğer yaz meyvelerinde beslenerek çoğalırlar ve incire olgunlaşma döneminde bulaşırlar. İncirde beslenmeleri sonucu ekşime ve akmaya neden olarak kaliteyi bozarlar ve hurda miktarının arttırırlar. Ayrıca taşıdıkları küfleri incirden incire bulaştırırlar. Zararları depo döneminde de devam eder.
Bu zararlılara karşı kimyasal savaşım güçtür. Çünkü, doğada pek çok ürünle beslenip çok ürün verirler. İncire olgunlaşma döneminde bulaştıklarından, bu dönemde aynı zamanda taze incirin tüketimi söz konusudur. Bu nedenle ilaçlı mücadele sağlık açısından tehlikeli olabilmektedir. Bu böceklere karşı kültürel önlemler ağırlık taşımaktadır.
• Hasattan sonra yere dökülmüş incirler, budamadan sonra da budama artıkları bahçe içinde bırakılmamalıdır.
• İlkbahar ve sonbahar sürümleri ihmal edilmemelidir.
• İncir bahçeleri içinde veya arasında diğer meyve ağaçları ( zeytin hariç ) olmamalıdır. Kaldırılması mümkün değilse yere dökülmüş, çürümüş meyveler imha edilmelidir.
• Sezon sonunda depolarda gerekli temizlik işlemleri yapılmalıdır.
• Çekici yem tuzağı kullanılmalıdır.
Çekici yem tuzakları, incir bahçelerinde bu zararlıları tuzağa çekerek yok etme amacıyla kullanılmaktadır. Çekici yem tuzakları Amerika'da ekşilik böcekleri ve sirke sineklerine karşı kullanılmış ve başarılı olduğu saptanmıştır. Ayrıca ülkemizde de denenen bu tuzakların aynı etkiyi gösterdikleri ve böceklerin yoğunluklarını kırmada başarılı olduğu tespit edilmiştir. Nisan başında asılan tuzaklar incir bahçelerinde kışlaktan çıkan zararlıları yakalayarak öldürmektedirler. Böylece üründe az bulaşma olmaktadır. Bu zararlıları neden olduğu hurda oranı düşmekte ve incirin kalitesi yükselmektedir.İncir Kurtları
Kuru incirlerde Ephestia, Plodia, Myelois olmak üzere 3 cins kelebek zararlı olmaktadır. Ancak daha çok larvalar zarar yaptığı ve meyve üzerinde görülen zararlının larvaları olduğundan yetiştiriciler ve işletmeciler arasında hepsinin genel adı incir kurdudur.
İncir kurtları ile yapılacak mücadele şu şekilde özetlenebilir:
A) Kültürel, biyolojik, ve fiziksel mücadele:
• Sonbaharda derin sürüm yapılarak toprakta kışlayacak larvaları öldürmek,
• Bahçalerde budama ve temizlik çalışmaları ile haşere için sığaınak görevi yapacsk hertürlü meyve sebze ataıklarının imha edilmesi.
• Kuru incirlerin kerevetlerde kurutulması, kerevetlerin geceleri üst üste toplanıp üzerlerinin örtülmesi
• Kuryan incirlerin alınıp kapalı yerlere kaldırılması
• İncir konacak depoların temiz ve kelebek girmeyecek şekilde muhafazalı olması.
• Ve en önemlisi elde edilen kuru incir meyvesinin içlerine bırakılmış olması muhtemel yumurtaların açılıp larvaların çıkarak meyvede kalite düşmesine neden olmalarına meydan vermeyecek şekilde kısa sürede elden çıkarılması ve işletmelere alınan incirlerin hemen fümige edilmesidir.Kelebekler ışık, yem ve seks tuzakları ilede yakalanıp populasyonları azaltılabilir.
B) Kimyasal Mücadele
İlaçlı mücadele kuru incir meyvesi konulacak depo ve işleme evlerinin sezon başında bir böcek öldürücü ilaçala ilaçlanması depo veya işletmeye girecek meyvelerin girişte fümügasyona tabi tutulması.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Incir Zararlıları
« Posted on: Mayıs 03, 2024, 03:14:41 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Incir Zararlıları e-book, Incir Zararlıları programı, Incir Zararlıları oyunları, Incir Zararlıları e-kitap, Incir Zararlıları download, Incir Zararlıları hikayeleri, Incir Zararlıları resimleri, Incir Zararlıları haberleri, Incir Zararlıları yükle, Incir Zararlıları videosu, Incir Zararlıları şarkı sözleri, Incir Zararlıları msn, Incir Zararlıları hileleri, Incir Zararlıları scripti, Incir Zararlıları filmi, Incir Zararlıları ödevleri, Incir Zararlıları yemek tarifleri, Incir Zararlıları driverları, Incir Zararlıları smf, Incir Zararlıları gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bahçe Zararlıları Ile Mücadele Yöntemleri
Bitki Dünyası.
SaviorAngel 3 2873 Son Mesaj Ekim 20, 2014, 09:11:08 ÖS
Gönderen : wiswis12
Mutfağınızdaki Zararlıları Kaldırarak Zayıflayın
Diyet
Mavi_Kiyamet 0 637 Son Mesaj Kasım 23, 2013, 12:26:20 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Armut Yetiştiriciliği Hastalık Ve Zararlıları
Ziraat
Anqel* 0 871 Son Mesaj Aralık 12, 2013, 11:05:43 ÖS
Gönderen : Anqel*
Sebze Zararlıları - Apion
Ziraat
Anqel* 0 1062 Son Mesaj Ocak 18, 2014, 05:15:51 ÖS
Gönderen : Anqel*
Sebze Zararlıları - Beyazsinek
Ziraat
Anqel* 0 812 Son Mesaj Ocak 18, 2014, 05:33:27 ÖS
Gönderen : Anqel*


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular