0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Gençleri Tehdit Eden Hastalık  (Okunma Sayısı: 713 Kere Okundu.)
« : Şubat 08, 2012, 05:24:36 ÖÖ »
Avatar Yok

dangeraus1
*
Üye No : 84786
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 590
Mesaj Sayısı : 1 047
Karizma = 3028


Korneanın sivrileşip incelmesi sonucu oluşan göz hastalığı keratokonus, en sık gençlerde görülüyor. Hem genetik hem de çevresel faktörler nedeniyle oluşan hastalık, geç teşhis edildiği takdirde kornea nakli gerekebiliyor.
Özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun olduğu ülkelerde sıkça rastlanan keratokonus hastalığı korneanın öne doğru sivrileşip incelmesi sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle 15-30 yaş arası gençlerde sık görülen hastalık, kornea naklinin birincil nedeni olarak gösteriliyor. Keratokonusa Türkiye'de en sık Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinde rastlandığını belirten Dünyagöz Adana'dan Op. Dr. Cüneyt Kararaslan, "Hastalığın oluşmasında hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynuyor. En önemli çevresel faktör ise gözü kaşıyıp ovuşturmak yoluyla korneaya zarar vermek" dedi.

MİYOP VE ASTİGMATLA KARIŞTIRILABİLİR

Hastalığı 40'lı yaşlara kadar ilerlemesini sürdürebildiğini, sonrasında artışın yavaşlayarak durduğunu söyleyen Op. Dr. Karaarslan, şu bilgileri verdi: "Hastalığın gelişmesinde alerjik göz rahatsızlıklarına sık rastlanır. Sürekli ovalama korneayı tahrip ederek genetik olarak yatkın kimselerde korneada sürekli harabiyete neden olduğu, bu durum ise dokuda incelmeye ve erimeye neden olur. Tipik olarak bir göz daha çok etkilenir, diğeri onu takip eder. Çoğu zaman hastalık rutin göz muayenelerinde miyop, astigmat ve göz tembelliği ile karıştırılabilir. Bu durum ise hastalığın tanısının gecikmesine yol açar. Hızlı seyreden keratokonuslarda korneanın aşırı incelmesi ile kornea aniden aşırı ödemli, bembeyaz hale gelebilir. Bu evrede hastalık en ileri safhasına ulaşmış demektir."

GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ

Genetik yatkınlığın hastalığın gelişmesinde önemli rolü olduğunu vurgulayan Op. Dr. Karaarslan, ebeveynlerinde keratokonus olan çocuklarda, yüzde 7 oranında aynı hastalığa yakalanma riski olduğunu belirtti. Keratokonusda kornea yapısı bozulup düzensiz bir yüzey oluşturduğundan, hastaların genellikle gözlükten fayda görmediklerini belirten Op. Dr. Karaarslan, "Keratokonus tanısında keratometrik ölçümlerde yükselme, kornea kalınlığında azalma, düzensiz astigmatizma gibi belirtiler görülür. Kesin tanı kornea topografisidir. Topografide hastalığın tanısı ve evrenlenmesi belirlenerek tedavi planlanır" diye konuştu.

GÖZLÜK FAYDA ETMİYOR

Keratokonus hastalarında görme oranı gözlükle dahi artırılamıyor ve yaşla beraber hastalık da ilerliyor. Bu nedenle keratokonus hastalarında görmeyi artırmak için kontakt lens tercih ettiklerini ifade eden Op. Dr. Karaarslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar kullanılan yarı sert kontakt lensler dışında, kullanımı kolay hibrit yapıdaki lenslerle alerjisi olmayan hastalarda görme kalitelerini artırmaları mümkün olabiliyor. Çeşitli nedenlerle kontakt lens kullanamayan hastalarda hem görmeyi artırmak, aynı zamanda ilerlemeyi yavaşlatmak, durdurmak için cerrahi uygulama gerekebiliyor. Cerrahi yöntemlerden ilki 'Halka' ameliyatı. Bu ameliyat tekniğinde bıçak kullanılmadan lazerle açılan kanalların içine halka takılarak korneanın gerilmesi ve merkezi korneanın sivriliğinin azaltılması amaçlanıyor. Bunun yanı sıra 'Kerafleks' denen özel mikrodalga uygulamasıyla hastanın korneasının sivriliğinin azaltılması amaçlanıyor. Bu son uygulama umut vaat etse de henüz yöntemin etkinliğini gösteren uzun dönem sonuçları yoktur."



KORNEAYA B2 VİTAMİNİ

Hastalığın 40'lı yaşlara kadar ilerlediğini dile getiren Op. Dr. Kararaslan, hastalığın ilerlemesini durdurmak için son yıllarda bir yöntem keşfedildiğini söyledi. Bu yöntemde korneaya yarım saat süresince, "Riboflavin" denilen B2 vitamini uygulandığını ifade eden Op. Dr. Karaarslan, "Vitaminin göze geçebilmesi için yüzey kazınıyor ve ultraviole ışık uygulaması yapılıyor. Yapılan çalışmalar, bu ameliyatın uygun hastalarda uygulandığında hastalığı yüzde 90'a varan oranda durdurduğunu gösteriyor. Ancak ameliyatın yapılabilmesi için birinci kriter korneanın yeterli kalınlıkta olması. Korneanın çok ince olduğu vakalarda gözün zarar görme olasılığı bulunduğu için bu ameliyat tekniği uygulanamıyor. Bu tekniğin uygulandığı hastalarda, hastalığın seyrinin durağan hale gelebildiğini ve mevcut görmenin korunduğunu gözlemekteyiz" diye konuştu.

bilgi paylaştıkça değer kazanır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Gençleri Tehdit Eden Hastalık
« Posted on: Nisan 27, 2024, 02:25:38 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Gençleri Tehdit Eden Hastalık e-book, Gençleri Tehdit Eden Hastalık programı, Gençleri Tehdit Eden Hastalık oyunları, Gençleri Tehdit Eden Hastalık e-kitap, Gençleri Tehdit Eden Hastalık download, Gençleri Tehdit Eden Hastalık hikayeleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık resimleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık haberleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık yükle, Gençleri Tehdit Eden Hastalık videosu, Gençleri Tehdit Eden Hastalık şarkı sözleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık msn, Gençleri Tehdit Eden Hastalık hileleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık scripti, Gençleri Tehdit Eden Hastalık filmi, Gençleri Tehdit Eden Hastalık ödevleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık yemek tarifleri, Gençleri Tehdit Eden Hastalık driverları, Gençleri Tehdit Eden Hastalık smf, Gençleri Tehdit Eden Hastalık gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Doğru Konuşmayı Tehdit Eden Alışkanlıklar
Genel Kültür.
Asortik Hatun 1 1078 Son Mesaj Ekim 29, 2008, 03:07:07 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Doğru Konuşmayı Tehdit Eden Alışkanlıklar..
Edebiyat
FeMoX 1 1352 Son Mesaj Nisan 18, 2010, 10:58:33 ÖS
Gönderen : Hephaestus
Cocukları Tehdit Eden Zatürreye Dikkat
Sağlık
-LoSS AnGeL- 0 647 Son Mesaj Ocak 09, 2009, 10:45:38 ÖS
Gönderen : -LoSS AnGeL-
Dünya Nüfusunu Tehdit Eden Hastalık: Tüberküloz
Sağlık
Mavi_Kiyamet 0 650 Son Mesaj Ocak 19, 2013, 03:35:14 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Erkekleri Tehdit Eden Hastalık Hpv
Erkek Erkeğe
Asortik Hatun 0 686 Son Mesaj Ocak 19, 2013, 08:32:44 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular