0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti  (Okunma Sayısı: 1010 Kere Okundu.)
« : Ağustos 05, 2013, 09:18:05 ÖÖ »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


KISA VADELİ FİNANSMAN

Kısa Vadeli Finansman;İşletmenin bir yıla kadar ödemek zorunda olduğu borçlara kısa vadeli borçlar denir.İşletmeler kısa vadeli borçlanmayı dönen varlıkların finansmanında kullanırlar.Ancak günümüzde tam tersi uygulanır.
*Kısa Vadeli Finansman Türleri;1-Ticari krediler, 2-Finansman Bonosu, 3-Repo, 4-Banka kredisi, 5-Akreditif kredisi, 6-Faktorink

1-Ticari Krediler;Her hangi bir ödeme olmaksızın satıcının malı teslim etmesi ve alıcıya belli bir süre tanıması şeklinde gerçekleşir.Küçük işletmeler tarafından kullanılır.Kısa vadeli kaynaklar içersindeki payı %40, %50 civarındadır.Ticari kredi kullananlar satış ıskontosundan yararlanamazlar.

2-Finansman Bonosu;Satan kişilerin borçlu sıfatıyla düzenleyip hamiline veya emre yazılı olan menkul kıymetlerdir.Özellikleri;Vadesi 60 günden az 720 günden fazla olamaz.A.Ş.ler kamu kuruluşları ve mahalli idarelerce çıkartılır.Küpür büyüklüğü 5 TL den az olamaz.İkinci el piyasası vardır.Üzerinde yazılı olan değer ana para ve faizdir.Finansman bonosuna genel kurulca yetki verilir.
*Teminat Türlerine Göre Finansman Bonoları
-A Tipi Finansman Bonosu – Garanti kaydı taşımaz
-B Tipi Finansman Bonosu – Banka kredisi ile desteklenmiştir.
-C Tipi Finansman Bonosu – Banka garantilidir
-E Tipi Finansman Bonosu – Hazine garantisi taşır.En garantili olanıdır.
-F Tipi Finansman Bonosu – Başka bir ortağın garantisini taşıyan bonodur.

3-Repo(Geri Satın Alma Anlaşması);Belirli bir anlaşma ile işletmenin ellerindeki menkul kıymetleri belli bir süre sonunda geri almak üzere satarak fon sağlamasıdır.Geri satım taahhüdüyle alınmasına ters repo denir.Repo ve ters repo işleri sermaye piyasası kontrolünde yapılır.Aracı kurumlar tarafından yapılmaktadır.Repoda basit ıskonto yöntemi kullanılmaktadır.Repoya konu olan kağıtlar; Devlet tahvili, hazine bonosu, banka bonoları, ve banka garantili bonolar özelleştirme idaresi toplu konut idaresi ve mahalli idarelerce ihraç edilen borçlanma senetleri

4-Banka Kredileri;İşletmelerin çalışma sermayesi yatırımlarının finansmanında kullandıkları kredilerdir.Banka kredisi türleri;a)Açık Krediler b)Iskonto ve İştira Kredileri, c)Borçlu Cari Hesaplar, d)Senet Karşılığı Avans Kredileri, e)Emtia Karşılığı Krediler, f)Döviz Kredileri, g)Dövize Endeksli Krediler, h)Spot Krediler ı)Rotatif Senet Karşılığı Avans Kredileri, i)-Hisse Senedi ve Tahvil Karşılığı, j)Kefalet karşılığı krediler, k)Diğer teminat karşılığı krediler (Geçici teminat mektupları, Kat’i (kesin) teminat mektupları, Avans teminat mektubu)

*-Akreditif Krediler;İthalatçının talebi ile bir bankanın kendi adına hareket ederek belli bir tutara belli bir süre içinde öngörülen şartların yerine getirilmesi kaydıyla ihracatçıya ödeme yapması poliçeleri kabul veya iştira etmesi ve benzeri işlemlerin yerine getirilmesine akreditif denir.
a)Amir Banka;İthalatçının talimatı ile ihracatçı lehine akreditif açan ve bildiren bankadır.
b)İhbar Bankası;Gelen akreditifi ihracatçıya ihbar eden ihracatçının ülkesindeki bankadır.
c)Lehtar;Adına akreditif açılan mal gönderilip parayı tahsil edecek olan taraftır.(ihracatçıdır)
d)Akreditif Amiri;Akreditifi açtırma talimatı veren taraftır.(ithalatçıdır)

Akreditif Çeşitleri
Rücu Edilebilir Akreditif;İthalatçı yada bankası tarafından ihracatçıya önceden haber verilmeksizin değişim yapılabilir iptal edilebilir.
Rücu Edilemez Akreditif;İhracatçının akreditif yer alan şartları tamamen yerine getirmesi halinde akreditifi açan banka tarafından ödemenin gerçekleştirilebileceği açık ve kesin bir taahhüdün olduğu akreditif türüdür.
Teyitli Akreditif;İhracatçı kendisini garantiye almak için ülkesindeki bir bankadan ayrıca teminat ister.Bu teminatı veren bankaya teyit eden banka yapılan işleme teyitli akreditif denir.

Ticari İşlemlerde Kullanım Alanlarına Göre Akreditif
a-Rotatif akreditif;Aynı cins malın tek bir ihracatçıdan kısım kısım ithal edilmesi durumunda açılır.
b-Devredilebilen akreditif
c-Bölünebilir akreditif
d-Red Clause akreditif;Muhabir bankanın ihracatçı sevk belgelerini ibraz etmeden avans ödemesinde bulunmasıdır.
e-Green Clause akreditif;İhracatçının malları sevk etmesinden önce tahsilat yapılmasına olanak tanıyan yöntemdir
f-Stand By Akreditif;Bir ödeme aracından çok bir garanti gösterme aracıdır.

5-Faktoring;Kredili satış yapan işletmelerin bu satıştan doğan alacak haklarını faktor veya faktoring şirketi olarak adlandırılan firmalara devretmesi yoluyla oluşan kredi türüdür.Vadeler genellikle 30 ile 120 gün arasında değişir.Faktoring şirkette 3 taraf sorumludur.Faktoring şirketinde müşteri borçludur.

Faktoring Şirketi İşletmelere Hangi Hizmetleri Sunar
*Müşteriye ait muhasebe kayıtlarının tutulması
*Kredili satışlardan doğan alacakların vadesinde tahsil ve takip edilmesi
*Alacakların vadesinde tahsil edilememesi durumunda doğacak kayıpların tam olarak karşılanması
*Satıcı işletmeye kredili satış tutarının belli bir miktarına karşılık kredi verilmesi
*Mevcut müşterilerin mali durumu hakkında bilgi toplaması

Not;Faktoring işlemi; satıcı firmaya muhasebe işlemleri, riskin azaltılması, finansman sağlanması (%80) konularında fayda sağlar.Faktoring şirketine ise komisyon geliri, bilgi ve müşteri temini konularında fayda sağlar.Faktoringe konu olan taraflar aynı ülkede ise ulusal farklı ülkede ise uluslararasıdır.

Hizmet İşlemi Açısından Faktoring;Tam hizmet rücu edilemez faktoring ve tam hizmet rücu edilebilir faktoring olmak üzere ikiye ayırlır.

Uluslar arası Faktoringlerde Kullanılan İskonto Oranları
Libor;Londra İnterbank piyasasında ticari bankaların ödünç para vermede kullandıkları orak orandır.
Hibor;Hong Kong bankalarınca uygulanan faiz oranıdır.
Sibor;Singapur bankalarının uyguladıkları faiz oranıdır.
Prime Rate;ABD bankalarınca uygulanan faiz oranıdır.

Kendiliğinden oluşan fonlar
-Mal alımı tarihi ödeme ödeme tarihi arasında
-ödenecek vergi ücret ikramiye günü gelinceye kadar kullanılan fonlar
-alınan depozito teminatlar
Örnek:Bir a işletme 15tl’lik 90 günlük alacağını factoring şirkete devretmiştir.Factoring şirketinin komisyon bedeli %2dir. Verilecek nakit karşılığında da 3 aylık %15 faiz uygulanmaktadır. Bu koşullarda A işletmesi factoring işlemesinden ne kadar fon sağlar.
Finansman gideri = Alacak tutarı * faiz oranı
(faiz) 15*0,15 =2,25
Komisyon gideri=Alacak tutarı*komisyon oranı
15*0,02=0,3
Ödenecek tutar= Alacak Tutar – (komisyon gideri + Finansman gideri)
= 15 – (2,25 + 0,3)
= 15 -2,55 = 12,45TL

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti
« Posted on: Nisan 24, 2024, 07:53:21 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti e-book, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti programı, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti oyunları, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti e-kitap, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti download, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti hikayeleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti resimleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti haberleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti yükle, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti videosu, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti şarkı sözleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti msn, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti hileleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti scripti, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti filmi, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti ödevleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti yemek tarifleri, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti driverları, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti smf, Finansal Yönetim I (güz Dönemi) 8. Ünite Özeti gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  




Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular