0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli  (Okunma Sayısı: 1163 Kere Okundu.)
« : Ocak 22, 2016, 04:59:05 ÖS »
Avatar Yok

S.e.s
*
Üye No : 211911
Yaş : 32
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 269
Mesaj Sayısı : 670
Karizma = 1505


Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli;

Çocuk gelişiminde önemli olan hususlardan biri çocuğun duygu ve davranışları için bir kontrol sistemi oluşturmaktır. Yeni doğmuş bir bebek, ağlamak istediği zaman ağlar,haykırmak isteyince haykırır. İlk yıllarda da bu büyük ölçüde devam eder. Örneğin,ayağına takılan oyuncağa çocuğun tepkisi genellikle onu tekmelemek şeklindedir. Arkadaşlarıyla anlaşamadığında ilk tepkisi,yumruk atmak olur. Ancak 3 ile 6 yaş arasındaki dönemde çocuk duygu ve davranışlarını belli bir oranda kontrol altına almaya başlar. Öncelikle,çocuğunuzun kontrol sisteminin kısa sürede geliştirilemeyeceğini kabul etmeniz gerekiyor. Babalar bu konuda annelerden daha sabırsızdırlar. Çünkü anne günün büyük bölümünü,çocukla geçirdiği için “deneme-yanılma” yöntemiyle de olsa babadan daha çok şey öğrenir ve çocuktan neler beklenip neler beklenemeyeceğini sezer. Babalar ise,günün büyük bölümünü büyükler dünyasında geçirdikleri için o kadar anlayışlı olamazlar.

Duygular da çocukla birlikte gelişir;
Duyguların gelişimi,gelişimin diğer yönleri ile yakından ilişkilidir. Çocuklar,gelişimin bir basamağından diğerine geçtikçe,dış uyarımlara tepkilerini farklılaştırmaktadırlar. Başlangıçta sadece sesi algılayan bebek,tecrübesi arttıkça sesteki öfkeyi ve sevgiyi ayırt edebilmektedir. Oynadığı bir kutunun açılıp açılmamasını başlangıçta fark etmezken,giderek onu açamayınca öfkelenmekte,açınca sevinmektedir. Zihin gelişmesi sürecinde öfke,çocuğun zekasını geliştirici bir rol oynamaktadır. Elinden bir oyuncağı alınan çocuk başlangıçta bağırıp çağırdığı hâlde,bunun bir oyun olduğunu anlamaya başlayınca gülebilmektedir. Gelişme devam ettikçe çocuklar duygularını açığa vurmayı da sınırlamayı da öğrenmektedirler.

İlk aşama öfke kontrolü;
Çocuk öfkesini içine atmamayı,onu dışa vurmayı öğrenmelidir. Öfkesini hem belli etmek,hem aşırı davranıştan kaçınmak gerçekten zordur. Ahlâk,insanın duygularının bir düzene konulması ile oluşmaktadır. Öfkesini, sevgisini,açlığını,hırsını; doğruya,iyiye,güzele,kutsala yönlendirebilen insan,güzel ahlâk sahibi insandır. Okulöncesi çağdaki çocuğumuza,“Sen,‘hayır’ demenin ne demek olduğunu bilmiyor musun?” diye çıkıştığınız olur. Çocuğunuz ‘hayır’ sözünü anlar,ancak,bu ‘hayır’ sözünün kapsadığı yasaklamaları,yönlendirmeleri hemen davranışlarına geçiremez. Bu gibi durumlarda çoğunuzun konuşmayı öğrenirken geçirdiği günleri hatırlayın. Çocuk konuşmaya başlar başlamaz,sekiz,on kelimelik cümleler kuramaz.

Doğrular Ve Yanlışlar;
Duygu ve davranışları,kontrol etmeyi öğretirken anne-babaların düştüğü başlıca iki yanlış vardır. Bazı anne-babalar,bu tür kontrole hiç yönelmezler. Bunların çocukları altı yaşına geldiğinde,iki yaşındaki çocuktan farklı değildir. İçinden gelenlere hiç gem vurmaz,arkadaşını tekmeler,oyuncağını kırar,çevresiyle uyumsuzluk içindedir. İkinci tip anne-baba ve özellikle baba,bunun tam tersini yapar. Yani çocuğu çok kısa sürede kontrole sokmak için aşırı baskı yapar. Anne-babaların bu yanlışa düşmemeleri için çocukların gelişimlerini,onlardan hangi çağlarda ne beklenilmesi gerektiğini bilmeleri şarttır. Bir çocuğun duygu ve davranışlarını,onun becerebileceğinden daha kısa sürede kontrol altına almak için baskı yapmak sorun yaratabilir. Çocuğun yemek yememesi,aşırı yavaş ve tembel olması,karabasanlar görmesi,tırnak yemesi,hayvanlardan ve karanlıktan korkması bu tür baskılar karşısındaki tepkiler olabilir. Bu kontrol sistemine başlamak için,üçüncü yaş uygundur. Çünkü bu yaş,çocuğun denge içinde olduğu,sorunlarla bunalmadığı bir dönemdir. Konuşmaya başlamış olması da kontrolü geliştirmeye yardımcı olacaktır. Aykırı davranışların kontrol edilmesi için giderek artan bir şekilde üzerinde durun. Kardeşine öfkelendiği zaman,“Senden nefret ediyorum.” demesine göz yumarsanız,çocuğun kardeşine vurmasını engellemiş olursunuz. Duygularını sözle açığa vurduğu zaman,bunu davranışlara yükleme gereği duymayacaktır. Ona, “Kardeşine çok kızdın,anlıyorum; ama ona vurmasan doğru olur.” diyerek onu anlayışla karşıladığınızı belirtirseniz bu yolda epey aşama kaydetmiş olursunuz.

Çocuğa “Şamar Oğlanı” Oyuncağı Dikin!
Çocuğun aykırı duygu ve davranışlarını ortadan kaldırmanın veya kontrol altına almanın olumlu çözümlerinden biri de el altında bir “kukla şamar oğlanı” bulundurmaktır. Bu,evdeki kumaş parçalarından dikilebilecek bir bebek olabilir. Evdeki herkesin yerini tutabilecek olan bu bebekçocuğun tepkilerinin hedefi olacak,böylelikle istenmeyen davranış ve duyguların önü alınmış olacaktır.

Dayak Atmak Çözüm Değil;
Aşırı yaramaz,saldırgan olan çocuklar için en iyi çözüm yolunun dayak olduğunu düşünen anne-babalar vardır. Bu,ateşi söndürmek için üzerine benzin dökmeye benzer. Çocuğunuz bir başka çocukla dövüşüyorsa,onu engellemek için dayağa yöneleceğinize,çocuğunuzun ellerini tutun,“Arkadaşına kızdın ama bunu ona konuşarak anlatabilirsin. Onu dövmeye kalkışman doğru olmaz.” deyin. Böylece,çocuğun gerçek duygularını anlayışla karşılamış olacağınız için onun kişiliğini olumsuz yöne itmeden saldırganlığını önlemiş olursunuz.

Rol Değiştirme Oyunu Oynayın;
Çocuğunuza “Bugün seninle yeni bir oyun oynayalım. Sen baba ol,ben çocuk! Şimdi sen ne dersen ben onu yapacağım. On beş dakika (bu süreyi sabrınıza göre ayarlayın) bu oyunu oynayalım.” deyin. Çocuğun sizden istediklerini ve size olan davranışlarını (yani sizin taklidinizi) gördüğünüz zaman,ondan bazen ne olmaz isteklerde bulunduğunuzu anlayacaksınız. Anne-babalar,genellikle çocuklarına ne kadar çok kural koyduğunu fark edemez. Çocukların da arada bir istedikleri gibi sözlerini dinletmek ve olumsuz duygulardan kurtulmak ihtiyacında olduklarını anlayamaz. “Rol değiştirme oyunu” çocuğa belirli bir süre de olsa,söz geçirmek ve olumsuz duyguları boşaltmak için fırsat verecektir. Başlangıçta çocuğunuz rahat davranmaktan korkabilir. Size “söz geçirmesinin” korkulu sonuçlar doğurmayacağına inanabilmesi için bir süre sabredip oyunu tekrarlamanız gerekecektir.

“Kitaplara verilen para
harcama değil, yatırımdır.”


    Ayıpsız dost arayan,dostsuz kalır.  Mevlana.







    Zamanla anlıyorsun;sevdiğin adam aslında "Atom"bile değil.Pelin Güneş [/i]

    [/list]
    WeBCaNaVaRi Botu

    Bu Site Mükemmel :)

    *****

    Çevrimİçi Çevrimİçi

    Mesajlar: 222 194


    View Profile
    Re: Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli
    « Posted on: Mart 19, 2024, 09:11:19 ÖÖ »

     
          Üye Olunuz.!
    Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

    Giriş Yap.  Kayıt Ol.
    Anahtar Kelimeler: Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli e-book, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli programı, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli oyunları, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli e-kitap, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli download, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli hikayeleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli resimleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli haberleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli yükle, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli videosu, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli şarkı sözleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli msn, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli hileleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli scripti, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli filmi, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli ödevleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli yemek tarifleri, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli driverları, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli smf, Çocuğun Duygularını Kontrol Etmesi Öğretilmeli gsm
    Yanıtla #1
    « : Ocak 22, 2016, 05:32:35 ÖS »

    SaviorAngel
    *
    Üye No : 20558
    Nerden : İstanbul
    Cinsiyet : Bayan
    Konu Sayısı : 5336
    Mesaj Sayısı : 8 562
    Karizma = 50939


    Çocuk gelişimi.eğitimine çok meraklı olduğum şu zamanlar da , güzel bir yazı oldu.Teşekkürler. Gülmek :)

    Erhan Ali ve kardeşi Ömer Kaan <3
    Yanıtla #2
    « : Ocak 24, 2016, 03:18:58 ÖS »
    Avatar Yok

    S.e.s
    *
    Üye No : 211911
    Yaş : 32
    Nerden : Yurt Dışı
    Cinsiyet : Bayan
    Konu Sayısı : 269
    Mesaj Sayısı : 670
    Karizma = 1505


    Rica ederim.Bende meraklıyım Gülmek :)
    Sayfa 1
    Yukarı Çık :)
    Gitmek istediğiniz yer:  


    Benzer Konular
    Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
    Sat5 - Sakla Duygularını
    Rap Mp3
    By.CeZa 4 1268 Son Mesaj Eylül 02, 2010, 05:17:30 ÖS
    Gönderen : Hephaestus
    Sat5 - Sakla Duygularını
    Rap Mp3
    By.CeZa 4 1428 Son Mesaj Eylül 02, 2010, 06:17:44 ÖS
    Gönderen : Hephaestus
    Çocuğun Davranışlarını Aşırı Kontrol Etme Sakıncalı Mı?
    Çocuk Gelişimi
    FeMoX 0 776 Son Mesaj Temmuz 10, 2008, 06:36:31 ÖS
    Gönderen : FeMoX
    Erkeklerin Duygularını Gözlerinden Anlayın
    Kadınca
    *Dantes* 1 1043 Son Mesaj Şubat 26, 2012, 01:50:45 ÖÖ
    Gönderen : CnsVrl
    Kadınların Duygularını Açığa Çıkaran Davranışlar.
    Kadınca
    Honey_Face 1 1119 Son Mesaj Ocak 22, 2012, 08:38:29 ÖS
    Gönderen : SaviorAngel


    Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular