0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Batı Marksizmi  (Okunma Sayısı: 799 Kere Okundu.)
« : Temmuz 17, 2012, 10:20:07 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Batı Marksizmi, ilk olarak genel anlamda Perry Anderson'un 'Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler' kitabında bahsettiği anlamda, 19. yüzyıldan ve 20. yüzyıla Marksizmin Batı'daki hikâyesinden oluşur. Bu anlamda Marks'ın eserinden bugüne kadarki gelişimi, ayrışmaları, iç bölümlenmeleri, farklılıklarıyla teorik ve politik bir sistematik öğreti olarak Marksizmin Batı düşüncesindeki ve pratiğindeki yeri değerlendirilir. Karl Kautsyk ve Lenin'in tartışmaları da bu bağlamda genel anlamdaki bu Batı Marksizmi içinde yer alır.

Tarihçe ve Konum
Daha özgül olaraksa 20.yüzyılın başlarından itibaren Fransa, Almanya ve İtalya'da ortaya çıkan Marksist düşünürlerin yönelimlerinden oluşan eğilimlerin bileşkesini ifade etmektedir Batı Marksizmi terimi. Antonio Gramsci, Georg Lukács, Karl Korsch ile başlatılan ve klasik-sonrası Marksizm olarak adlandırılan dönem, bir anlamda Batı Marksizmi'nin başlangıç evresidir. Onların ardından pek çok Marksist düşünür Marksizmin iç-kuramsal-politik sorunlarına farklı yönelimlerde cevaplar bulmaya çalıştı ve bunların genel ifadesi Batı Marksizmi olarak adlandırıldı. Pek cok ismi sıralamak mümkün olmakla birlikte, özellikle Frankfurt Okulu ve Louis Althusser'in bu isimlere eklenmesi zorunludur. Bazı İngiliz akademisyenleri (E. P. Thompson gibi) ve özgün bir Marksist olarak Sartre'ı buraya katmak mümkündür.
Bu yönelim, somut olmaktan çok soyut, politik olmaktan çok teorik nitelikte bir konumdan hareket etti ve bu alanda çalıştı. Tam da böyle olduğu için Batı marksizmini Marksizm içinde bir sapma ve zaaf olarak değerlednirmek genel bir eğilimdir; özellikle ana akım olarak kabul edilen Politik-pratik icindeki Marksizmler bu alanı tümüyle yok saymaktadır. Bununla birlikte, Batı Marksizmi içinde yer alan bu düşünürler, geliştirdikleri kuramsal argümanlarla yalnızca Marksizm içinde degil, Marksizm dışında da etkili oldular ve günümüze kadar uzanan teorik-politik tartışmaların merkezinde durdular.
Perry Anderson, Batı Marksizmi'nin ortaya çıkışını ve yaygınlaşmasını, bir dizi ekonomik ve sosyal olayla bağlantılandırır. Bu olgular sonucunda, Marksizmin siyasal alandan giderek üniversitelere ve araştirma merkezlerine kaydığını belirtir. Bu kayma sonucunda Marksizmin yalnızca etkinlikleri değil ilgileri de farklılaşmıştır der. Alt-yapının ve sınıfların analizinden, İdeolojinin ve kültür gibi üst-yapı kurumlarının analizine geçiştir kastedilen. Batı Marksizmini oluşturan teorisyenler, işçi hareketinden kopuk aydınlardır. Tüm bunların sonucunda batı Marksizmi genelde bir zaaf olarak değerlendirilmekte ve bu kişiler reformist olarak ele alınmaktadır. Batı Marksizmden beklenen yeniden politik alanda yer almaları ya da politik hareketlerle buluşmalarıydı, ancak bu düşünürler bir şekilde kuramsal düzlemde Marksizmi sınırlarına vardırdılar.

Batı Marksizmi'nin Sonuçları
Bugün Gramsci, Frankfurt Okulu ve Althusser üzerinden Marksizm-dışına çıkış sözkonusudur, bu anlamda örneğin Post-Marksizm olarak bilinen eğilim tamamen Batı Marksizmi denilen alanın bir ürünüdür. Batı Marksizmi, Marksizmden Marksizm-sonrasına geçişin kuramsal evresini oluşturdu; ancak bu düşünürlerin etkilerinin ve önermelerinin Marksizm-içi meselerden çok daha ötelere gitmesinin sözkonusu olduğu da unutulmamalıdır. Kültür kuramı, İdeoloji teorisi, Özne, Kimlik, Hegemonya ev benzeri konular bu düşünürler olmaksızın bugünklü noktaya gelemezlerdi. Batı Marksizminin, Marksizmin sorunları olarak ortaya koydukları ve çözmeye çalıştıkları meseleler ve bu çözüm arayışında ürettikleri kavramlar bir andan sonra Marksizmi geçersizleştiren argümanlara dönüştü.

Batı Marksizmi'nin Önemli İsimleri

    Georg Lukács
    Karl Korsch
    Antonio Gramsci
    Franz Jakubowski
    Ernst Bloch
    Frankfurt Okulu
        Theodor Adorno
        Max Horkheimer
        Herbert Marcuse
        Walter Benjamin
        Erich Fromm
    Galvano Della Volpe
    Lucio Colletti
    Henri Lefebvre
    Jean-Paul Sartre
    Maurice Merleau-Ponty
    Lucien Goldmann
    Louis Althusser
    Ernest Mandel
    Jürgen Habermas
    Raymond Williams
    Marshall Berman
    Perry Anderson
    Fredric Jameson
    Frank Furedi
    Terry Eagleton

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Batı Marksizmi
« Posted on: Nisan 23, 2024, 06:29:14 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Batı Marksizmi e-book, Batı Marksizmi programı, Batı Marksizmi oyunları, Batı Marksizmi e-kitap, Batı Marksizmi download, Batı Marksizmi hikayeleri, Batı Marksizmi resimleri, Batı Marksizmi haberleri, Batı Marksizmi yükle, Batı Marksizmi videosu, Batı Marksizmi şarkı sözleri, Batı Marksizmi msn, Batı Marksizmi hileleri, Batı Marksizmi scripti, Batı Marksizmi filmi, Batı Marksizmi ödevleri, Batı Marksizmi yemek tarifleri, Batı Marksizmi driverları, Batı Marksizmi smf, Batı Marksizmi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Batı Haremi
Dünya Kültürleri
xxRuzqaRxx 6 1803 Son Mesaj Mart 01, 2013, 04:44:13 ÖÖ
Gönderen : themutu
Batı Terörü Ve Dünya
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
By.CeZa 0 913 Son Mesaj Temmuz 28, 2008, 09:51:23 ÖÖ
Gönderen : By.CeZa
Yahşi Batı
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
[B]a[R]a[N] 2 1082 Son Mesaj Ocak 11, 2013, 05:09:51 ÖS
Gönderen : blue87ss
Batı Nil Virüsü
Biyoloji
Anqel* 0 656 Son Mesaj Aralık 27, 2011, 04:25:10 ÖS
Gönderen : Anqel*
Rosa Lüksemburg'un Devrimci Marksizmi
Dünya Tarihi
Asortik Hatun 0 682 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 06:43:31 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular