0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri  (Okunma Sayısı: 835 Kere Okundu.)
« : Aralık 12, 2013, 11:09:15 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Toprak İşleme:Armut bahçelerinde toprak işleme; sulama sonrası oluşan kaymak tabakasının kırılması, yabancı ot kontrolü ve kullanılan gübrelerin karıştırılması maksadıyla yılda 2 veya 3 defa uygun alet ekipmanla yapılır. Klonal anaçlı ve modern sulama sistemi ile kurulan bahçelerde, köklerin yüzlek olması nedeniyle alışılagelen toprak işleme sakıncalı olmaktadır. Kullanılan sulama ekipmanları işlemeyi engellemektedir. Bu durumda sıra üzeri herbisitlerle ilaçlamak suretiyle ot kontrolü sağlanırken; sıra arası biçilmek suretiyle ot kontrolü yapılmaktadır.
Gübreleme:Sağlıklı ağaçlar elde etmek, kaliteli ve bol verim elde edebilmek için gübreleme yapılmalıdır. Kullanılacak gübreler çiftlik gübresi ve suni gübrelerdir. Gübrelemede, hangi gübre, ne kadar, ne zaman, nasıl verilmeli soruları cevaplanmalıdır. Bunun için mutlak suretle toprak ve yaprak analizleri sonucuna göre hareket edilmelidir. Genellikle; 2–3 yılda bir iyi yanmış büyük baş hayvan çiftlik gübresi 2–3 ton /da. hesabıyla sonbaharda veya erken ilkbaharda toprağa karıştırmak suretiyle verilmelidir. Klasik (salma) sulamalı bahçelerde, erken ilkbaharda Fosforlu ve Potasyumlu gübreler verilebilir. Azotlu gübrelerde erken ilkbahardan başlayıp ağustos sonuna kadar uygulama yapılmalıdır. Kullanılacak azot salma sulamada 3–4’e bölünerek kullanılmalı, damla sulama sisteminde ise 2 suda bir azot uygulaması yapılmalıdır. Azot elementi hareketli (mobil) bir element olmasından dolayı fazla verildiğinde ihtiyaç olanı alınır fazlası ya buharlaşır ya toprakta yıkanır. Ayrıca ağaca gereğinden fazla azot yüklenirse ateş yanıklığı (Ervinia amilovora) hastalığını teşvik eder.
Armutlarda 4–3–4 oranında NPK uygulanır. Genel olarak her yaş için 40 g saf azot dan hesaplama yapılır. Bunun yanı sıra demir başta olmak üzere magnezyum, çinko, bor, mangan ile birlikte ihtiyaca göre diğer mikro elementlerde kullanılmalıdır.
 
Budama: Budama işlemi kesinlikle armutlarda dikim sıklığına göre belirlenmelidir. Klasik anaçlarla normal dikim aralığında; Modifiye- Lider ve Değişik Doruk Dallı sistem terbiye şekli armutlar için uygundur. Durum elmadakinin aynısıdır. Armutlarda çok görülen ateş yanıklığı hastalığından dolayı, meydana gelecek dallardaki ölme ihtimali hesaplanarak 4- 6 ana çatı dalının gelişmesi sağlanır. Budama elmalarda olduğu gibi çok hafif olmalıdır. Mahsule yatan ağaçlara hafif bir budama tatbik edilmesi ve yaygın bir gelişmenin temini için dal ve dalcık çıkarması yapılmalıdır. Sık dikim de İnce İğ, V sistem Y sistem kullanılabilmektedir. V ve Y sistemde tel ve direk sistemi yardımıyla yapılır. İnce iğ sisteminde de tel kullanılması uygun olacaktır. Mahsul verme durumu bakımından armut çeşitleri iki gruba ayrılırlar
1.Kısa meyve dalcıklı çeşitler, bu çeşitlerden Beurre Hardy, B.Bosc, vb… dal gelişimi daima yeni kesim yerlerinde olur.
2.Kuvvetli meyve dalcığı ve sürgün meydana getiren grupta Williams, vb… çeşitleri vardır. Birinci gruba giren çeşitlere bol miktarda çiçek gözü teşekkül etmeleri için orta derecede bir budama, ikinci gruba giren çeşitlere ise çok hafif bir budama yapmak gerekmektedir. Gerek kışın gerekse büyüme mevsiminde ağaçlar kontrol edilerek ateş yanıklığı hastalığı uyku devresinde iken yakalanmalıdır. Bunun için ağacın tepe gelişmelerine bakmak yeterli olur. Bunlara bulaşmış sürgünlerde yapraklar kış mevsimi boyunca kaldıkları için kolayca tanınırlar. Hastalık görülür görülmez hastalıklı kısmın hemen kesilip atılması ileride çok dal çıkarılmasını önlediği gibi hastalığı da frenler.
Seyreltme: Verimin çok olduğu yıllar da yapılır. Meyve seyreltmesi, meyve iriliğini ve meyve rengini artırır, dal kırılmasını azaltır, sonraki yılda meyvelenmeye katkı sağlar. Özellikle o yıl kaliteli meyve oranını artırır. Küçük meyveli çeşitlerde 3–5 meyve bırakılır iken iri çeşitlerde 1–2 meyve bırakılır. Meyveli huzmeler arsında 10–12 cm mesafeler uygundur. Seyreltme elle ve kimyasal metotlarla yapılabilmektedir. Ancak kimyasal metotlarla tam zamanlama ve doz ayarlamasında sıkıntı oluşacağından elle yapılması önerilmektedir. Seyreltilmesi gereken meyvelere genellikle çiçek tablaları oluşumuyla belirlenmesine rağmen, Haziran dökümü ile birlikte yapılaması uygundur. Temmuz ayı ilk haftasında da bitirilir ise gelecek yıla da fayda sağlar. Yazın ileriki dönemlerinde devam eden seyreltme işlemi yalnızca dönemin meyveleri için faydalıdır.
Derim: Armutlarda hasat zamanını belirlemede kullanılan kıstaslar vardır. Bunlardan ilki ren: armut çeşit özelliğinin gerektirdiği rengi alması gerekmektedir. Tam çiçeklenme ile hasat arasındaki süre: önceden yapılmış çalışmalar la belirlenmiş süreler çeşitlere göre takip edilir o süre hasat için bir kıstas olarak değerlendirilir. Meyve et rengi sertliği: çeşitlere göre değişmekle beraber kışlık çeşitlerde ortalama 5–7 kg/cm2 dir. Meyvenin daldan kopma mukavemeti, genel görünüm beraber değerlendirilerek hasat zamanı belirlenir. Armutlarda kademeli hasat tavsiye edilen bir sistemdir. Erkenciler hariç armutlarda, Ektra sınıf:55–60 mm, 1 sınıf: 50-55mm ve II sınıf: 45-50mm boylama yapılır.
 
Kaynak: Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri
« Posted on: Nisan 24, 2024, 08:12:50 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri e-book, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri programı, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri oyunları, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri e-kitap, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri download, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri hikayeleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri resimleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri haberleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri yükle, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri videosu, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri şarkı sözleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri msn, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri hileleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri scripti, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri filmi, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri ödevleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri yemek tarifleri, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri driverları, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri smf, Armut Yetiştiriciliği Yıllık Bakım Işleri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Zor Işleri Başaranlar « 1 2 »
Komik Resimler
Robert 14 2520 Son Mesaj Mayıs 06, 2010, 08:17:56 ÖS
Gönderen : sibeL*
Ev Işleri
Fıkralar
serçe 6 1665 Son Mesaj Ocak 19, 2009, 07:54:46 ÖS
Gönderen : hayRiy3
Hamur Işleri
Hamur İşleri
simbo 0 740 Son Mesaj Mayıs 24, 2013, 05:55:10 ÖS
Gönderen : simbo
Armut Yetiştiriciliği Kültürel Önlemler
Ziraat
Anqel* 0 788 Son Mesaj Aralık 12, 2013, 11:04:10 ÖS
Gönderen : Anqel*
Armut Yetiştiriciliği Hastalık Ve Zararlıları
Ziraat
Anqel* 0 868 Son Mesaj Aralık 12, 2013, 11:05:43 ÖS
Gönderen : Anqel*


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular