0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız?  (Okunma Sayısı: 647 Kere Okundu.)
« : Mart 28, 2013, 01:53:52 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Aile içi davranışlarımızı
Aile içinde yaşananlar
Tüm aileler gerek açık gerekse kapalı olarak kurallarını belirlemiştir. Sağlıklı ailede kurallar gizli değildir, açık olarak belirlenmiştir. Aile içindeki bireyler birbirlerinin iyi tanırlar, duyguları karşılıklı olarak hissederler. Zaman zaman her evde küçük de olsa çatışmalar yaşanır. Hiç çatışma yaşanmayan bir evde büyük olasılıkla maskeler takılıdır. Yani sosyal maskeler iletişimde bulunuyordur.


Çatışma uzun süreli ilişki içinde olan kişiler arasında doğal olarak ortaya çıkar. Önemli olan çatışmanın çıkmasını önlemek değil, çatışma çıktığı zaman kişilerin birbirleriyle nasıl etkileşim kuracağının bilinmesidir. Aralarında çıkan çatışmayı birbirlerini kırmadan çözebilme becerisini gösteren çiftler sağlıklı bir aile kurmuş olurlar.


Aile içi sorunları çözmek için yöntemler:



Aile için sorunları çözmek için ilk atılması gereken adım, duygu ve düşüncelerin olduğu gibi, abartılmadan ortaya konulmasıdır. Bu tutuma kendine güvenli ve kendine saygılı tutum diyoruz. Bu tutum içinde olan kişiler hem kendilerine hem de başkalarına saygı gösterirler. Sorunlar şimdiki zaman içinde ele alınmalı ve eski birikimler işin içine sokulmamalıdır.

Atılması gereken ikinci adım ise şunlardır; Kesinlikle öğüt verme dili kullanılmamalı, davranışlar somut bir biçimde ayrıntılı olarak ele alınmalıdır. Yargılamaya gidilmemeli, kişiler kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelidirler.

Duygu ve düşünceler, ne az ne eksik, olduğu gibi olduğu gibi ifade edilmelidir; karşısındakinin ne beklediğine ya da en mükemmel olması gerektiğine göre ifadeler aranmamalıdır.

Aile içi sorunları sağlıklı bir biçimde çözmek için konunun özü ile konuya ilişkin olmayan ayrıntılar birbirinden ayırt edilmelidir. Örneğin siz çocuğunuza "iki saat geciktin" dediğinizde, çocuğunuz size: "hayır bir saat kırk beş dakika geciktim" dememelidir.

Belirli bir zaman konusu içinde ancak bir çatışma üzerinde durulmalı, başka çatışma konuları çatışmaya katılmamalı. Örneğin: "Hem geç kalıyorsun hem de bana yardım etmiyorsun" diyerek iki konuyu birden ortaya atmamak gerekir.

Birinin haklı çıkması yerine her iki tarafın da anlaşabileceği bir çözüme yönelmek gerekir. "Ben haklıyım, sen yanlış hareket ediyorsun" tarzında davranmamak gerekir.


Problemli ailelerde gizli kurallar




Sağlıksız ailede kurallar bilinçaltındadır. Gizli ve açığa çıkmamıştır. Bu kuralları kimse tartışamaz. Sağlıksız ailede geçerli olan kurallar şunlardır:


Güvensizlik




Çocuk duygu ve düşüncelerini ifade ederken hep korku içindedir. Ya da duygularını ifade edemez, bastırır. Söyleyeceklerini hep önceden kestirmek zorundadır. Kendiliğinden ortaya çıkan davranış kötüdür, affedilmez. Bu tür ailelerde sağlıklı bir güven ortamı söz konusu değildir.


Mükemmeliyetçilik




Yapılan her işte, girilen her sınavda kişinin mükemmel olması beklenir. Her şey göstermeliktir, başkasının beğenmesi için yapılır. Mükemmeliyetçilik kişinin kendi gerçeğinin hiçbir değeri olmadığını kendi düşünüş ve değerlendirilişinin önemsiz olduğunu ifade eder. Bu ortamda yetişen çocukların temel duygusu umutsuzluktur. Kendilerini değersiz, yetersiz bulurlar.


Suçlama




Suçlama olayları olduğu gibi kabul etmemenin bir sonucudur. Yapılan suçlamalar her şeyin denetim altında tutulması gerektiği ve yapılan her şeyin mükemmel olmasının zorunlu olması gerektiğini ortaya çıkarır. Bu durum ise kişide kaygı ve utanç duygularını yaratır.


Beş temel özgürlüğün inkârı




Tamamen kendi için bencilce yaşamak gibi başkaları için de yaşamak sağlıklı bir eğilim değildir. Sağlıksız ailede kişilerin doğal olarak geliştirdikleri algılama, duygu, düşünce, davranış, arzu ve amaçları inkâr edilir.

"İçinden geldiği gibi değil; mükemmeliyetçi kurala uyarak, başkalarının senden beklediği biçimde algıla, duygulan, düşün, davran, arzu et ve amaç edin."

Bu durum kişinin kendi gerçeğini inkâr etmesine neden olur. Böylece kişi tamamen dışa bağımlı, kendi iç dünyasıyla ilişkisi kopuk, robot gibi yaşar. Böyle bir kişinin mutlu olması da söz konusu olmaz. Ölçü itidalli olmak üzerine olmalıdır. Hem çevrenin beklentilerini anlayarak kişisel beklentilerini de ihmal etmeden orta yolu yakalamak ifrat ve tefritten kaçınmak gereklidir.


Konuşmanın yasak olması




Sağlıksız bir ailede özellikle çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesine olanak verilmez. Bu durum çocuklarda değersizlik duygularına neden olur.


Küskünlük ve kırgınlıkların sürdürülmesi




Aile içindeki kırgınlık ve küskünlüklerin sürdürülmesi, kişilerin birbirlerini anlamasını ve sorunun çözülmesini engeller.


Kimseye güvenmeme


Sağlıksız bir ailede kimse kimseye güvenmez. Aslında güven var gibi görünse de temelde güvensizlik vardır. Sağlıksız ailede yetişen kişi kimseden saygı ve gerçek sevgi görmediği için hiç kimsenin kendisine yardım edemeyeceğine inanır. Yardım etmek isteyenlerin "mutlaka art düşüncesi vardır, çıkarı vardır" diye düşünür.

Sağlıksız ailede yetişen kişilerin kendilerine güveni olmaz. Bu kişiler mutlaka dıştan denetimli bireyler olurlar.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız?
« Posted on: Mart 28, 2024, 05:26:49 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? e-book, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? programı, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? oyunları, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? e-kitap, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? download, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? hikayeleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? resimleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? haberleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? yükle, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? videosu, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? şarkı sözleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? msn, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? hileleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? scripti, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? filmi, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? ödevleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? yemek tarifleri, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? driverları, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? smf, Aile Içi Problemlerinde Neler Yapmalıyız? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Derslere Etkin Çalışmak Için Neler Yapmalıyız
Genel Konular
xxRuzqaRxx 5 2561 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 02:55:01 ÖS
Gönderen : etsote
Aile Nedir, Aile Kurumu Ne Demektir?
Psikoloji ve Sosyoloji
Asortik Hatun 3 1934 Son Mesaj Kasım 16, 2013, 09:48:14 ÖS
Gönderen : jane555
Nihal Kartal Neler Çektim Neler 2008
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 0 1269 Son Mesaj Aralık 24, 2009, 08:44:28 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Ruh Sağlığımızı Korumak Için Neler Yapmalıyız?
Ruh Sağlığı
Arshavin 1 1326 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 02:55:15 ÖS
Gönderen : etsote
Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak Için Neler Yapmalıyız
Ağız ve Diş Sağlığı
Asortik Hatun 1 1145 Son Mesaj Mayıs 10, 2013, 02:56:58 ÖS
Gönderen : etsote


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular