0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu?  (Okunma Sayısı: 691 Kere Okundu.)
« : Şubat 18, 2013, 12:17:37 ÖÖ »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


“Her doğumda bir diş kaybedilir” düşüncesi şehir efsanesi mi?


Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar…

Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız hatalar, kimi zaman telafisi çok güç sonuçlar doğurabiliyor. Buna rağmen, toplumumuzda her konuda olduğu gibi diş bakımı konusunda da kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek oldukça yaygın. Ağız sağlına özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönemde yani hamilelikte başvurulan yanlış yöntemler sebebiyle bazen sağlıklı dişler bile kaybedilebiliyor.

‘Her hamilelik bir diş kaybettirir’ düşüncesi yüzünden çürük dişe razı gelmek, hamileyken diş taşı temizliği yaptırmamak, ağrı yapsa bile çürük dişi tedavi ettirmemek, gebelikte ağız gargarası yapmamak hamilelik döneminde ağız ve diş bakımında yaygın olarak yapılan hataların başında geliyor.

Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelikte ağız ve diş bakımında doğru bildiğimiz yanlışlar ya da yanlış bildiğimiz doğruları şöyle sıraladı:

* Her hamilelikte bir diş kaybedilir: YANLIŞ

Halk arasında ‘Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu sebepten ötürü anne adaylarının diş kaybına uğradığı’ şeklindeki düşünce bilimsel bir gerçeği yansıtmıyor.

* Hamilelikte dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz: DOĞRU

Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200 ilâ 1500 mg kalsiyuma alması gerekiyor. Anne adayı eğer kalsiyum ihtiyacını gıdalardan karşılayamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun annenin kemiklerinden karşılanır. Ancak anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir yeterli ağız diş bakımı yaparsa bu dönem, normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşmaz.

* Hamileyken dişler daha az fırçalanmalı: YANLIŞ

Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne adayı, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. Ancak anne adayları, hamilelik döneminde diş sağlığına daha fazla özen göstermelidir. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce dişler özenli bir şekilde fırçalanmalıdır.

* Hamilelikten önce diş çürüğü tedavi edilmelidir.

Dişlerde çürük varsa hamilelik öncesi tedavi edilmelidir. Hamilelikte çürük dişler erken doğuma, bebeğin düşük kilolu doğmasına yol açabilir.

* Kustuktan hemen sonra diş fırçalanmalı: YANLIŞ

Kustuktan hemen sonra diş fırçalanmamalı, ağız bol suyla çalkalanmalıdır. Aksi takdirde mide asidi ile birleşen diş fırçalama işlemi, dişlerin yapısında aşınmalara sebep olur.

* Hamileyken bol tatlı gıdalar yenirse çocuk “kız”, ekşi gıdalar yenirse “erkek” olur: YANLIŞ

Hamilelik sırasında beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli. Ancak tüketilen gıdaların bebeğin cinsiyetini belirlemede hiçbir etkisi yoktur. Tersine, anne adayları -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

* Hamileyken diş taşı (plak) temizliği yaptırılmaz: YANLIŞ

Anne adayları, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermelidir. Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Bu nedenle hamilelik döneminde üç-dört aylık periyotlarla diş taşı temizliği yaptırmak, zorlaşan ağız hijyenini korumak için ideal bir yoldur.

* Hamilelik döneminde dental tedaviden kaçınmak gerekir: DOĞRU

Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk 3 ayında, etkili dental tedaviden kaçınılması gerekiyor.

* Acil müdahale gerektiren durumlarda bile dental tedaviden kaçınmalıdır: YANLIŞ

Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır.

* Gebelikte ağız gargarası yapılmaz: YANLIŞ

- Hamilelik döneminde ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu?
« Posted on: Mart 19, 2024, 12:25:47 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? e-book, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? programı, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? oyunları, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? e-kitap, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? download, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? hikayeleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? resimleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? haberleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? yükle, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? videosu, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? şarkı sözleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? msn, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? hileleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? scripti, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? filmi, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? ödevleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? yemek tarifleri, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? driverları, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? smf, “her Doğumda Bir Diş Kaybedilir” Düşüncesi Doğrumu? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Barış Düşüncesi Ve Saldırganlık - Hüseyin Portakal
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
By.CeZa 0 971 Son Mesaj Temmuz 21, 2008, 07:44:39 ÖS
Gönderen : By.CeZa
Bir Erkek 10 Günde Nasıl Kaybedilir | 2003 |
Sinema & Tiyatro ve Festivaller.
By.CeZa 3 1189 Son Mesaj Ekim 06, 2009, 09:01:55 ÖS
Gönderen : dark rhyme
Berberin Düşüncesi...
Dini Hikayeler
By.TuRuT 0 753 Son Mesaj Ocak 02, 2009, 01:12:27 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Şizofrenimiyim Yaşadıklarım Doğrumu ?
Korku Odası
elze 1 1017 Son Mesaj Eylül 03, 2013, 09:17:04 ÖS
Gönderen : rapkızı
Foucault Düşüncesi Kişiliği - Paul Veyne
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 676 Son Mesaj Ağustos 01, 2014, 05:07:57 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular