0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’  (Okunma Sayısı: 670 Kere Okundu.)
« : Mayıs 30, 2011, 02:45:22 ÖÖ »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179




Karne dönemi yaklaştı. Geleneksel karne hediyesi ‘bilgisayar’ (PC) alanındaki kampayalar da arttı. İlanlarda, tekno-marketlerin raflarında yeni nesil ürünler ve indirim dolu kampanyalar tüketicilere sunuluyor. Bu ortamda kafalar karışık. “Bilgisayar alacağım ilanlarda ne nedir anlamıyorum, neden fiyatlar farklı, eşimin, kızımın, benim ihtiyacıma göre bilgisayar almak için nelere dikkat etmeliyim, bu terimler ne anlama geliyor?”... Milliyet gazetesinin ekonomi yazarı Güngör Uras sordu... Ben de kısa kısa yanıtlamaya çalıştım.

Şükrü Andaç

-  Dual Core nedir?

İngilizce’den Türkçe’ye çevrildiğinde bu ifade ‘çift çekirdekli’ olarak tanımlanıyor.. Bu durumda bilgisayarda bir yerine iki işlemci oluyor. Üreticiler bilgisayarın performansını artırmak için bu yola başvuruyor. Bilgisayarda bir program çalışırken iki farklı yoldan işlemin yapılması bu sayede sistemin yorulmaması, yavaşlamaması sağlanıyor.

-  Bir de AMD Athlon var,  o zaman bu Pentium’un rakibi mi?

Evet kesinlikle haklısınız Hocam. ABD’li AMD firmasının ürettiği işlemci markası olan Athlon adlı ürün pazarda oldukça iddialı. Bu ürünün iddiası ‘aynı performansı daha ucuza sağlıyor’ olması. İşlemci pazarında Intel açık ara önde durumda. Tek rakibi AMD ise gerek fiyat gerekse teknoloji olarak son yıllarda Intel’i sıkıştırıyor.

-  Wireless kamera nedir?

Kablosuz olarak kullanılan kameraya işaret ediyor. Genelde taşınabilir bilgisayarlarda cihazın ön yüzünde ekranın üstünde bir kamera bulunuyor ve internetten görüntülü iletişim bu yolla yapılıyor. Masaüstü PC modellerinde ise ekranlar kamera teknolojisiyle gelmiyor, kablosuz bir kamera bilgisayar kasasına bağlanarak bilgisayarın görüntülü sohbet için kullanılmasının önü açılıyor.

-  Celeron, Celeron Inside?

Bu işlemci türü Pentium’un daha ucuzunu almak isteyenlere sunuluyordu ama bu çok geçmişte kalan bir teknoloji. Alınmamasında fayda var. Günümüz program ve internet uygulamalarıyla aynı dili konuşmuyor.

-  Intel logolu bilgisayar, Intel Atom?

Bilgisayarda Intel logosu var ise bu o cihazın Intel işlemci ile çalıştığı anlamına geliyor. Atom yazıyorsa o ürün ‘netbook’ kategorisinde küçük boyutlu, basit özellikleri (internet, yazı, fotoğraf, v.s) içine alan bir bilgisayara karşılık geliyor.

-  Bazı yerlerde bilgisayar fiyatları ucuz, 100-150 dolar daha uygun. Bu nasıl oluyor?

Bu bilgisayarda muhtemelen işletim sistemi bulunmuyor. Kullanıcı kendisi satın alarak cihazına kurabilir veya ücretsiz işletim sistemlerinden birini bilgisayarına yükleyebilir. Türkçe olarak Pardus, Sun’ın OpenSolaris, bulut tabanlı Jolicloud bu sistemlerden bir kaçı.

-  2.66 GHz... Bu rakam, yazı ne oluyor?

İşlemci hızına işaret ediyor ve Bu rakam oldukça iyi bir seviyeye işaret ediyor. Bunun üzerindeki ve az daha altındaki seviyelerde işlemci hızı ile çalışan makineler iyi performans veriyor.



-  Intel Pentium neyi ifade ediyor, Intel Core nedir, daha iyisi mi?
Bilgisayarın işlemcisinin adına ‘Pentium’ deniyor. Bu pazarda işlemci üreten iki oyuncu var. Biri Intel, diğeri AMD. Intel’in en yaygın olarak kullandığı işlemcisinin adı ise Pentium. Intel Core adlı işlemci ise Pentium’un bir ileri teknolojiye sahip olan ürünü. Core ile bilgisayarın, dolayısıyla kullanıcının iş yapış şekli değişiyor. Burada çekirdek yapısı devreye giriyor ve cihazın çok daha karmaşık programları hızlı, kolayca, sorunsuz, çökmeden yapabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla Core, Pentium’dan bir ileri işlemci olarak öne çıkıyor.
 

-  1GB ekran kartı?
Süper bir seçenek. Bu seviye, grafik tarafında görüntülerin yüksek seviyede bir performansla kullanıcıya sorunsuz olarak ulaşmasına aracılık ediyor.

-  Core’un yanında rakamlar var. Core i3, i5 ve i7, bunlar ne?
Bu rakamlar ilerledikçe bilgisayarın işlemcisinin teknolojisi de ilerlemiş anlamına geliyor. 5 ortalama 7 ise yüksek performansta bir bilgisayarda kullanılıyor. Standart bir kullanıcı için Core 5 yazılı bir işlemci bir hayli yeterli oluyor.

-  750 GB SATA sabit disk?
İyi bir seçenek. SATA ifadesi şu anlama geliyor. Ek bir SATA kablosuyla bilgisayarın sabit diski başka bir cihaza (TV, ekran) bağlanabiliyor. Örneğin bilgisayardaki bir filmi gerçek hızında, transfer sırasında herhangi bir kalite kaybı yaşamadan televizyondan seyretmek mümkün oluyor.
-  Film indirmeyen, grafik işi yapmayan, karmaşıklık istemeyen neyi almalı?
Aslında bu seviyeyi standart bir kullanıcı olarak değerlendirebiliriz. Sizin sorduğunuz sorularda geçen seviyelerin tümü standart bir kullanıcı için oldukça iyi bir seçenek.
Fiyat olarak masaüstü bilgisayarda 600 dolar, dizüstü bilgisayarlarda 700 dolar seviyesi standart kullanımda ‘yüksek performans’ seviyesine işaret ediyor.

 
-  4GB RAM, 6GB RAM?
Öncelikle 4GB son derece yeterli, 6GB süper bir seçenek. Ama burada şuna dikkat etmek gerekiyor. İşletim sisteminin, çalışan programların hızlı bir biçimde erişebildiği yere RAM deniyor. Ama günümüz teknolojisinde daha yüksek olan RAM, ‘daha iyi’ anlamına gelmiyor. Kullanım alışkanlığına göre bu rakamların etkisi farklı oluyor. Örneğin RAM’de 6’ya çıkıldığında üretici firmalar genellikle kendi yazılımlarını bilgisayarların içine gömüyor. Güncelleme, virüs, güvenlik programları ve dahası... Bu da makineyi ağırlaştırıyor. Bir diğer ifadeyle 3’ün 2 katı olan 6GB RAM, iki kat performans anlamına gelmiyor. Standart bir kullanıcının 3GB RAM seviyesini seçmesinde fayda var.

-  Microsoft Windows, Windows Basic... Bunlar ne anlama geliyor?
Bilgisayarda işlem yapabilmek, yazı yazmak, internete girmek, video izlemek, program çalıştırmak için kullanıcıların cihazlarında bir işletim sistemi olması gerekiyor. Microsoft’un Windows adlı ürünü pazarda iddialı konumda. ‘Basic’ adlı seri ise standart bir kullanıcı için tasarlanmış durumda. Daha uygun fiyata, içinde gelişmiş seviye programları barındırmayan bir işletim sistemi anlamına geliyor. Standart seviyede bilgisayar kullanıcıları için giriş seviyesi en ucuz sistem ideal bir seçenek. Bu paralı bir program. Kullanıcı bilgisayarına yüklediğinde bu program için para ödüyor. Yüklü geliyor ise toplam fiyatın içine işletim sisteminin bedeli gömülüyor. Bu arada bilgisayar dünyasında açık kaynak kodlu pek çok işletim sistemi ücretsiz olarak sunuluyor.
 
-  Hard disk, 500 - 750 GB?
Sabit disk anlamına gelen bu ifade bilgisayardaki bilgilerin saklandığı depoya karşılık geliyor. Bilgisayarımızın içindeki her bir fotoğraf, yazı, video, program bir büyüklüğe işaret ediyor. Bunlar dosyalarda saklanıyor. Bu dosyaların tamamının depolandığı yer ise ‘hard disk’ olarak adlandırılıyor. 500 GB’lık bir hard disk standart bir kullanıcı için oldukça ideal bir seçenek. Bilgisayarında çok daha fazla bilgi saklamak isteyenler 750 GB’ı seçebilir. Bu arada ek olarak harici hard diskler yoluyla da bilgisayarın hafıza kapasitesi kolaylıkla yükseltilebilir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’
« Posted on: Nisan 20, 2024, 06:58:14 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ e-book, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ programı, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ oyunları, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ e-kitap, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ download, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ hikayeleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ resimleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ haberleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ yükle, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ videosu, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ şarkı sözleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ msn, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ hileleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ scripti, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ filmi, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ ödevleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ yemek tarifleri, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ driverları, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ smf, ‘ Neyin Ne Olduğunu Bilemiyorum, Bilgisayarın Iyisini Nasıl Anlarım Evladım ’ gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular