0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar  (Okunma Sayısı: 671 Kere Okundu.)
« : Mart 07, 2012, 04:55:47 ÖS »
Avatar Yok

-o_o-GökhaNur-o_o-
*
Üye No : 17147
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2158
Mesaj Sayısı : 4 756
Karizma = 12093


ANNE-BABALARIN ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ BİREYLERDE GÖRÜLEN PROBLEM DAVRANIŞLARLA BAŞETME YÖNTEMLERİ


Özürlü ya da normal gelişim gösteren çocuğa sahip olan anne babalar çocuklarına bir şey öğretirken ya da davranışlarını kontrol ederken sorunlar yaşarlar ve bu konuda yardıma gereksinim duyarlar. Bu sorunlarla baş etme yolları öğretilirse çocuklarının eğitiminde ortaya çıkabilecek sorunları önleme ve ortaya çıktığında da çözme becerilerine sahip olabilirler. Bu nedenle çocuğun eğitiminin yanı sıra anne-babanın da desteğe ihtiyacı vardır. Bu destek ilgili kurum ve uzman kişilerden talep edilebilir. Zihinsel özürlü çocuklarda sık görülebilen problemli davranışlarla baş etmek için ilk olarak davranışın açık net bir şekilde herkesin anlayacağı dilde ifade edilmesi gerekir. Böylece zihinsel özürlü çocukların öğretmenlerinden ve uzmanlardan uygun yardımlar alabilirsiniz. Aşağıdaki sorulardan bir ya da birden fazlasına “evet” cevabını veriyorsanız çocuğunuzun davranışı problemli bir davranıştır. Sorular;
• Çocuğunuz bu davranışı yaparak kendisine ve başkalarına zarar veriyor mu?
• Çocuğunuzun bu davranışı çok sık şiddetli ya da uzun sürüyor mu?
• Çocuğunuz bu davranışı yaptığında çevresindeki kişilerin garipsemelerine ondan uzaklaşmalarına ya da etkileşime girmemelerine neden oluyor mu?
• Çocuğunuzun bu davranışı yapması onun kardeşinin ya da arkadaşlarının öğrenmesini olumsuz şekilde etkiliyor mu? Çocuğun bir davranışı yaptıktan hemen sonra hoşuna giden durumlarla karşılaşması davranışı artırırken hoşuna gitmeyen durumlarla karşılaşması da davranışı azaltır. Çocuğunuzun bir davranışını artırmak ya da azaltmak için gösterdiğiniz tepkilerin farkına varmanız son derece önemlidir. Bu olayların farkına vararak çocuğunuzun davranışlarını değiştirebilirsiniz. Görüldüğü gibi davranışlar belli amaçlarla yapılır ve çocukların davranışları davranışın sonucunda verilen tepkiler ve elde ettiklerine göre azalır ya da artar. Her davranış bir amaç için yapılır ve sonucunda bir şey elde edilir. Eğer biz çocuğun yaptığı davranış sonucunda neyi elde ettiğini anlarsak o davranışı değiştirebiliriz. Genel olarak davranışlar dört farklı amaca hizmet edebilir.
1. İlgi isteme ve dikkat çekme isteği .
2. Kaçma/kaçınma .
3. İstediği bir etkinliği nesneyi elde etme .
4. Duyumsal davranışlar . Çocuğunuzun ortama ortamda bulunan kişilere yapılan etkinliğe göre yapmasını istediğiniz davranış/davranışları o ortama girmeden önce çocuğunuza ifade edin . Bunu yaparken;
• Çocuğunuzun sizi dinlediğinden emin olun (Gözlerinin içine bakın sessiz beklemesini sağlayın örneğin “şimdi bana bak sessizce beni dinle markette neler yapman gerektiğini söyleyeceğim”)
• Yapmasını istediğiniz davranışın/davranışların neler olduğunu açıkça ve olumlu ifadeler kullanarak söyleyin. (Örneğin “Ellerin yanda yürü benim yanımda yürü sessizce yürü” gibi)
• Kararlı bir ses tonu kullanarak ne yapması gerektiğini ifade edin.
• Bu davranışı yaptığında ne kazanabileceğini açıklayın. (Örneğin “Eğer ellerin yanda yürürsen benim yanımda yürürsen sessizce yürürsen. . . . . . . . 'yı kazanabilirsin”) Çocuğunuz uygun davranışı gerçekleştirdiğinde hemen
• Yaptığı davranışın ne olduğunu açıkça ifade ederek
• Gözlerine bakarak Coşkulu ve abartılı bir ses tonu ile konuşarak önceden belirlediğiniz sevdiği şeyle (oyuncak etkinlik yiyecek övgü dolu sözcükler dokunma) ödüllendirin. Çocuğunuz kendisine ve çevresine zarar verdiğinde gözlerine bakmadan ve konuşmadan yaptığı davranışı durdurun. Eğer istediği şeyi kendi çabasıyla elde etmişse hiçbir şey söylemeden ve bakmadan elinden alınız. Çocuğunuzun kaçınmak için gösterdiği davranışa son verdiği ya da azalttığı bir anda (ağlamayı masaya vurmayı bıraktığında ya da şiddetini azalttığında) yapmasını istediğiniz işi tekrar ifade edin ve istediğiniz işin en azından bir kısmını tamamlamasını sağlayın ve ödüllendirin. Uygun davrandığı anda onu ödüllendirin ve uygun davranış gösterirken farklı bir etkinliğe yönlendirin.
10- ÇOCUĞA BECERİ KAZANDIRMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Her beceri yapılırken belli bir sırada birbirini izleyen basamaklarla yapılır. Çocuğunuz o beceri içindeki bazı basamakları sizin çok küçük yardımınızla yapabilirken bazı basamaklarda daha fazla yardıma gereksinim duyabilir. Bunu düşünerek çocuğunuza sadece gereken yerde gereken şekilde yardım edebilir ve onu beceriyi yardımsız olarak yapabilir hale getirebilirsiniz. Çocuğunuzla neyi çalışırsanız çalışın hangi etkinliği yaparsanız yapın unutmamanız gerekenler şunlardır:
• Çocuğunuza bir beceriyi öğretirken neden o beceriyi öğrenmesi gerektiğini açıklamaya çalışın.
• Öğreteceğiniz beceriyi basamaklara ayırın.
• Çocuğunuzla çalışırken annesi babası olduğunuzu unutmadan iletişim kurun.
• Onu yaptığı her basamakta sözel olarak başını okşayarak ödüllendirin. Örneğin “oğlum/kızım aferin kıyafetlerini çok güzel katlamışsın” gibi.
• Çocuğunuzun öğretmeni olmadığınızı sadece öğrenmelerine destek olduğunuzu unutmayın. Onunla çalışırken her zaman güler yüzlü olun doğal ortamda o beceriye yönelik çalışın. Örneğin giyinme becerisi konusunda çalışmak için; sabah giyinirken akşam yatmaya hazırlanırken ya da gezmeye giderken yapılan giyinme- soyunma zamanlarını değerlendirebilirsiniz.
• Çocuğunuzun gelişim düzeyini dikkate alarak yapabileceği beceriler konusunda üst düzeyde başarı bekleyin.
• Bir kez yapılan bir çalışma sonucu çocuğunuzun bir beceriyi hemen öğrenmesini beklemeyin. Beceriyi değişik zamanlarda tekrar tekrar çalışın ve her çalışmada yardımlarınızı azaltın. Böylece bir süre sonra sizin yardımınıza gerek olmadan kendisi yapar hale gelecektir.

WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar
« Posted on: Nisan 27, 2024, 01:17:37 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar e-book, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar programı, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar oyunları, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar e-kitap, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar download, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar hikayeleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar resimleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar haberleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar yükle, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar videosu, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar şarkı sözleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar msn, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar hileleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar scripti, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar filmi, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar ödevleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar yemek tarifleri, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar driverları, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar smf, Zihinsel Özürlü Bireylerde Görülen Problem Davranışlar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bebeklerde Görülen Kaşıntılı Bir Hastalık : Strofulus
Sağlık
YalnızHayat53 0 2465 Son Mesaj Ağustos 07, 2008, 12:03:36 ÖS
Gönderen : YalnızHayat53
Nadir Görülen Basket
Spor Videoları
ImReaL 1 1247 Son Mesaj Ekim 28, 2008, 07:14:10 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Çocuklarda Görülen Alerjik Hastalıklar
Çocuk Gelişimi
FeMoX 0 853 Son Mesaj Ocak 27, 2009, 12:22:18 ÖS
Gönderen : FeMoX
Rotator Cuff ,omuzun En Sık Görülen Sakatlığı.
Çeşitli Makaleler
[B]a[R]a[N] 2 5320 Son Mesaj Ekim 10, 2009, 01:18:48 ÖS
Gönderen : x[BLack RoSe]x
Zihinsel Özürlü Çocuklara Günlük Yaşam Becerilerini Kazandırırken Nelere Dikkat
Engelliler Forumu
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 776 Son Mesaj Mart 07, 2012, 12:59:31 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular