0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Zeytin Ve Ağacı  (Okunma Sayısı: 1937 Kere Okundu.)
« : Aralık 06, 2013, 11:47:57 ÖÖ »
Avatar Yok

Bendis
*
Üye No : 140261
Yaş : 34
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3308
Mesaj Sayısı : 8 501
Karizma = 14453



ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI HAKKINDA BİLGİLER
Çıkış yeri Anadolu olan ve insanlığa yararlı ilk ağaç olarak kabul edilen zeytin, Akdeniz’in yerli bitkisidir. Dünyada 800 milyon adet olduğu varsayılmaktadır. Bu ağaçların % 98’i Akdeniz havzasındaki ülkelerde bulunmaktadır. Türkiye, dünya zeytin üretiminin % 8’ini, zeytinyağı üretimi ve dışsatımının % 5’ini karşılamakta olup; bu konumu ile İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’la birlikte dünya zeytinciliğinde ilk beşin içinde yer almaktadır.
Ülkemiz zeytinciliği 800 bin hektar zeytin arazisi, 85 milyon meyve veren zeytin ağacı, ortalama 1.1 milyon ton zeytin üretimi ile 400 bin ailenin ve yaklaşık 2 milyon kişinin doğrudan geçim kaynağı olmakta veya gelirine katkıda bulunmaktadır.
Türkiye tarımının ve tarıma dayalı sanayinin en önemli dallarından olan zeytincilik; istihdam gücüne ek olarak iç gereksinmemiz ve dış pazar olanakları bakımından da göz ardı edilemeyecek ekonomik ve sosyal etkiye sahiptir.
Tipik bir Akdeniz bitkisi olan ve geçmişi tarih öncesine dayanan zeytin ağacının bilimsel birçok kaynağa göre anavatanı; Anadolu’nun Mardin, Kahramanmaraş ve Hatay üçgenidir. Zeytin yetiştiriciliği ilk olarak Anadolu’da başlamış ve buradan diğer Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Amerika kıtasının zeytinle tanışmasını sağlayan; İspanyollardır. Zeytin misyonerler tarafından16. ve 17. yüzyıllarda; önce Meksika’ya götürülerek yetiştirilmiş, zamanla Kaliforniya’ya ve Güney Amerika’ya yayılmıştır.
Ekonomik değeri ve günlük yaşamda çok amaçlı kullanım olanağına bağlı olarak tarihi boyunca insanlar tarafından büyük ilgi gören zeytin, birçok kültürde bütüncül bir rol oynamış ve Akdeniz ekonomisinin gelişmesine de çok önemli katkılar sağlamıştır.  Özellikle zeytin tarımını yayan ve yağ üretim tekniklerini de geliştiren Roma İmparatorluğu’nun güçlenmesinde; zeytinyağı ticaretinin etkisi büyük olmuştur. Yunan Mitolojisinde Tanrıça Athena’nın hayatını sürdürülebilmesi için zeytin ağacını yaratması ve kimi tanrıların zeytin ağacının altında doğması, eski Yunan’da kutsal ağaç olarak kabul edilip zeytin tarımının sadece iyi ve dürüst insanlar tarafından yapılmasına izin verilmesi ve hatta zeytin ağacına zarar verenlerin ölümle cezalandırılması, olimpiyat şampiyonlarının zeytin yapraklarıyla taçlandırılması, zeytinyağının dinsel törenlerin kutsal lambalarında yakılması, kralların ve yeni doğan bebeklerin kutsanmasında kullanılması gibi çok sayıda örnek; tarihsel süreç içinde zeytine verilen büyük önemi ve değeri ortaya koymaktadır. Zeytinyağı ve zeytin, Anadolu’nun kültürel zenginlikleri arasında özel bir yere sahiptir.
Zeytin, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişebilen ve meyve veren, ortalama 3-12 metre arasında boy sürebilen ve kışın yapraklarını dökmeyen sık dallı bir ağaçtır. Zeytin ağacının yetişmesi belli iklimle sınırlı olduğundan, bu durum, zeytinin dünyaya yayılmamasının en önemli etkenidir. Bu nedenledir ki, dünya zeytin ağacı varlığının tamamına yakın kısmı Akdeniz ülkelerinde bulunmaktadır. Zeytin ağaçları yavaş büyür ve geç ürün verir. Dikildikten 4-8 yıl sonra ürün vermeye başlamakla birlikte, en yüksek verime 15-20 yıl sonra ulaşırlar. Çok uzun süre yaşayabilirler. Zeytin ağacı genel olarak 300-400 yıl bir ömre sahiptir.  Bin yıldan fazla yaşayanları da vardır. Ağaç öldüğünde, köklerinden yeni bir ağaç fışkırması ise bitkiyi ölümsüz kılmaktadır.


Zeytin için çeşitli söylenceler(efsaneler) üretilmiştir.


İşte onlardan birisi… Bir gün ağaçlar içlerinden birinin kral olmasını isterler. Uzun tartışmalardan sonra,  zeytin ağacını seçmeye karar verirler. Ancak zeytin ağacı, “İnsan türünün iyiliği için tanrının bana emanet ettiği görev, benim kral olmamdan, hükümet işleri ile ilgilenmemden çok daha önemlidir” der ve teklifi geri çevirir. 
Yine bir başka efsane… Zeytin ağacı günlerden bir gün Ege kıyılarını gezerken, yorulup gölgesinde oturan Homeros’un kulağına şöyle fısıldadı: “Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.” Gerçekten de öyle oldu. Zeytin ağacı tarih boyunca gölgesiyle, odunuyla, meyvesiyle ve eşsiz yağıyla; toplumlara, insanlara hayat ve güç veren bir meta oldu… 
Bugün Batı dillerinin tamamında değişik söyleyişleri olan  ‘oil’ kelimesi, eski Yunanca’da zeytin ağacı anlamına gelen ‘eleia’ kelimesinden türemiştir. Zeytin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığı kabul edilmekte ve ‘zeytin bütün ağaçların ilkidir’ denilmektedir. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine tüm kutsal kitaplarda, yaratılış ve kuruluş efsanelerinde yer verilmektedir. Zeytinle ilgili geliştirilen bir rivayet de şöyledir… Adem, ölümünden önce, tanrıdan merhamet diledi ve bunun için oğlu Şit’i görevlendirdi. Şit, cennet bahçesindeki iyilik ve kötülük ağacından üç tohum aldı ve babasının ağzına koydu. Babası gömülünce, tohumlar yeşerdi ve bu tohumlardan zeytin ağacı, sedir ağacı ve servi meydana geldi… Zeytin ağacının yetiştirilmesi ve bakımı oldukça zordur. Ama zeytin ağacı, insanoğlunun bu emeğinin karşılığını cömertliğiyle öder…
Tufan sonrasında, etrafta hayat belirtisinin olup olmadığını öğrenmek isteyen Nuh Peygamber, güvercini salıverdi. Beyaz güvercin bir süre sonra gemiye, yeniden doğuşu simgeleyen bir zeytin dalıyla döndü. O günden bugüne, zeytin dalı taşıyan beyaz güvercin, barışın simgesi haline gelmiştir.  İ.Ö. 17. yüzyılda kurulan ve bugün Atina olarak bildiğimiz kenti  koruyan tanrının seçilmesinde de zeytin ağacının payı vardı. Deniz tanrısı Poseidon, kenti, güçlü ve savaşta çok yararlı olabilecek bir atla ödüllendirirken; akıl, bilim ve sanat tanrıçası Athena ise mızrağını toprağa sapladı ve mızraktan yeşeren zeytin ağacını, bu kente armağan etti. Tanrılar Athena’nın armağanını seçtiler ve kente onun adını verdiler.
Asurlular ve Babilliler’in yarattığı Mezopotamya medeniyeti zeytinle tanışıyordu. Urla’da ve Çeşme’de yapılan kazılarda bulunan kap-kacakların zeytinyağı ve zeytin ürünleri yapımında kullanıldığı anlaşılmıştır. Kazılardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, zeytin ağacının yaklaşık 40 bin yıldır yeryüzünde bulunduğu ve zeytin ağacının bir kültür bitkisi olarak da neredeyse 8 bin yıldır yetiştirilmekte olduğu tespit edilmiştir.
Osmanlı döneminde daha da şekillenen Ege ve Akdeniz zeytinyağı kültürü, İstanbul başta olmak üzere tüm ülkeye yayıldı. Osmanlı mutfağının gözdeleri arasında özel bir yere sahip olan zeytinyağı, ozanların şiirlerine de konu oldu. Tanzimat döneminde, Mart 1851’de, Londra’da açılan fuarda sergilenen ve o dönemde gurur duyulan Osmanlı ürünlerinin arasında zeytin ve zeytinyağı da vardı.
Uzun yıllar ihmale uğrayan Anadolu zeytinciliğini geliştirmek için Atatürk, 1929 yılında Yalova’daki, ‘Yalova Millet Çiftliği’ni ziyaret ettiğinde; bakımsız haldeki çiftliğin modernleştirilmesi ve aynı zamanda çitliğin yanındaki 4 bin ağaçlık metruk(bırakılmış, kullanılmaktan vazgeçilmiş, battal) haldeki çiftliğin gençleştirilmesi ve yenilenmesi, Akdeniz’in belli başlıca zeytin çeşitlerinden oluşan bir zeytinlik kurulması suretiyle, ülkemize uygun ticari niteliği olan çeşitlerin tespiti için talimat verdi. 4 bin ağaçlı zeytinlikte bakım çalışmaları yapılırken, İtalya’dan çeşitli zeytin fidanları ithal edildi. Yurt dışından getirtilen teknisyenlerle kurslar açıldı. Genç Ziraat Mühendislerinden bazıları da zeytincilik üzerine eğitim almak üzere İtalya’ya gönderildi.  Atatürk’ün yakından takip ettiği bu çalışmalar, hızla ilerledi ve Anadolu’da zeytinciliğin bir kez daha bu sayede yükselişe geçmesi sağlandı.
Sonuç olarak, zeytinle ilgili olarak şunları söyleyebiliriz. Tarihsel gelişim süreci içinde zeytin, zeytinyağı ve türevleri insan yaşamını ilgilendiren her alanda kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam edilmektedir. Bu nedenle; insanlık için zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin simgesi olmuştur daima… 

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ TARİH İÇİNDEKİ YOLCULUĞU

MÖ 6000        Zeytin tarımının Suriye’de başlaması.
MÖ 3000    Tarım bilgisi ve kültürü Akdeniz’de Doğudan Batıya doğru yayılmaya başlar.
MÖ 2500    Girit’te bulunan tarih öncesi toprak levhalarda zeytinyağı ve kullanımlarından söz edilir.
MÖ 2000    Eski İsrailliler zeytinyağını rahipleri kutsamada ve tapınaklardaki lambaları yakmada kullanırlar.
MÖ 1780    Hamurabi Kanunları, zeytin ağacını bir yıl içinde iki ayaktan fazla budayanın ölüm cezasına çarptırılacağını söyler.
MÖ 1500    Zeytinyağı Girit’in en önemli ticaret geliri olarak ortaya çıkar ve Mısır’da kozmetik amacıyla kullanılır.
MÖ 1000    Yunanistan’da zeytinyağının mutfaktaki kullanımları keşfedilmeye başlanır.
MÖ   776    Kazananlara zeytin dalı ve zeytinyağının ödül olarak verildiği ilk        olimpiyat oyunları yer alır.
MÖ  620    Solon’un zeytin koruma kanununda bir zeytin ağacını kesen veya zarar verenin ölüm cezasına çarptırılacağı yazılır.
MÖ   100        Eski Yunan ve Roma edebiyatında zeytin ağaçlarından, zeytinden ve
Zeytinyağından söz edilir.
Romalılar, birkaç değişik zeytinin sınıflandırmasını yaparlar.
MS 325    Konstantin zamanında 2300 yağ distribütörü, kent sakinlerinin yemek, kozmetik, masaj, vücut bakımı, lamba ve diğer şeyler için kullandığı zeytinyağını temin eder.
MS 1000    Zeytinyağı az bulunmaya başlanır ve bazen nakit yerine kullanılsa da en önemli kullanım alanı dinsel ayinlerdir.
MS 1500–1600    İspanyol kâşif ve misyonerler zeytinyağını Yeni Dünya’ya taşırlar.
MS 1524        Meksika’ya ilk zeytin ağaçları dikilir.
MS 1700’ün sonları    Fransisyan misyonerler 600 kilometrelik Kaliforniya sahillerine 1800’lerin başlarında zeytin dikerek 21 yerleşim bölgesinden 19’una zeytini götürürler.
MS 1870        Kaliforniya’da ilk ticari zeytin üretimi başlar.
MS 1900    İtalya Kralı 1. Umberto, İtalya’da zeytin ağacının kesilmesini yasaklar. Bu uygulama, İtalya’nın bazı kesimlerinde hala yürürlüktedir.
MS 1920    Amerika’ya gelen Avrupalı göçmenler, Amerikan mutfağına zeytinyağını soktular.
MS 1980    Sağlık ve yemek kitapları aracılığı ile zeytinyağı bilgi ve kültürü, dünyada yayılmaya başlar.

Kaynak: Zeytinyağı Tutkusu, Carol Firenze, Ledo Yayınları 8, 2007
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Zeytin Ve Ağacı
« Posted on: Nisan 16, 2024, 08:20:16 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Zeytin Ve Ağacı e-book, Zeytin Ve Ağacı programı, Zeytin Ve Ağacı oyunları, Zeytin Ve Ağacı e-kitap, Zeytin Ve Ağacı download, Zeytin Ve Ağacı hikayeleri, Zeytin Ve Ağacı resimleri, Zeytin Ve Ağacı haberleri, Zeytin Ve Ağacı yükle, Zeytin Ve Ağacı videosu, Zeytin Ve Ağacı şarkı sözleri, Zeytin Ve Ağacı msn, Zeytin Ve Ağacı hileleri, Zeytin Ve Ağacı scripti, Zeytin Ve Ağacı filmi, Zeytin Ve Ağacı ödevleri, Zeytin Ve Ağacı yemek tarifleri, Zeytin Ve Ağacı driverları, Zeytin Ve Ağacı smf, Zeytin Ve Ağacı gsm
Yanıtla #1
« : Aralık 07, 2013, 08:51:58 ÖS »
Avatar Yok

gaxx1
*
Üye No : 157414
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 5
Karizma = 0


çekirdeği gerçekten işe yarıyor mu?
Yanıtla #2
« : Aralık 09, 2013, 09:58:46 ÖS »
Avatar Yok

mltmkokcu
*
Üye No : 122934
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 6
Karizma = 0


Grek ( yunan ) mitolojisinde m.ö. 17. yüzyılda kurulan bugünkü atina ile ilgili bir anlatım vardır. tanrıların babası zeus yeni kurulacak olan şehre isim koymak için tanrılar meclisini toplar.bu şehre en değerli hediyeyi getiren tanrının ismini bu şehre vereceğini söyler.deniz tanrısı poseidon denizden savaşta çok işe yarayacağına inandığı
bir at çıkarır.
bilim tanrısı athene aşıladığı bir yabani zeytin ağacını şehre getirir ve armağan eder. bu ağaç meyve verecek, insanlarda bunu yiyecek. bu meyveden çıkarılan yağ karanlık geceleri aydınlatacak, aynı zamanda yemeklik yağ olarak mutfakların baş tacı olacaktır. bu ağaç yarışı kazanarak akropolise dikilir, şehre ise bilim tanrısı athene'nin adı verilir.eski yunanda zeytin ağacı kutsal olup salonları süslerdi. zeytin ağacını kesen veyea zarar veren mahkeme önüne çıkarılır ve ölüme mahkum edilirdi.
Yanıtla #3
« : Aralık 13, 2013, 04:24:37 ÖS »

nlytrn
*
Üye No : 157877
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 207
Karizma = 1


Zeytin çekirdeği yutmak tehlikelidir. İleusa sebep olabilir. Barsak tıkanır ve ameliyat olmak gerekebilir. Ciddi bir durumdur.
Yanıtla #4
« : Aralık 13, 2013, 07:03:03 ÖS »
Avatar Yok

superyeah
*
Üye No : 118089
Nerden : Adana
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 6
Karizma = 0


teşekkürler
Yanıtla #5
« : Aralık 17, 2013, 01:29:28 ÖÖ »
Avatar Yok

wanguard22
*
Üye No : 158757
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 6
Karizma = 0


zeytin candır şifadır
Yanıtla #6
« : Aralık 18, 2013, 10:02:13 ÖÖ »
Avatar Yok

arsufers
*
Üye No : 122872
Nerden : Denizli
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 11
Karizma = 0


teşekkürler
Yanıtla #7
« : Aralık 21, 2013, 08:41:31 ÖS »

fenerlikız
*
Üye No : 157380
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 152
Karizma = 0


incirle birlikte faydası Kuran 'da belirtilen en özel bitkilerdir
Yanıtla #8
« : Aralık 23, 2013, 10:25:17 ÖS »
Avatar Yok

ben hickimse
*
Üye No : 136177
Nerden : Hatay
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 7
Karizma = 0


Zeytin diyarı Edremit'teyim burada zeytinin her şeyi kullanılıyor. Zeytin reçeli bile var.
Yanıtla #9
« : Aralık 23, 2013, 10:36:41 ÖS »
Avatar Yok

prettyliar
*
Üye No : 159299
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 15
Karizma = 0


ölümden başka herşeye şifadır diye bir inanç mevcut ^_^
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Zeytin « 1 2 »
V - Y - Z
By.TuRuT 15 3529 Son Mesaj Ekim 26, 2014, 09:26:18 ÖS
Gönderen : duygusen95
Zeytin Ağacı
V - Y - Z
By.TuRuT 1 914 Son Mesaj Eylül 18, 2010, 07:40:11 ÖS
Gönderen : Yıldızım
Zeytin
Şifalı Bitkiler
Furkan 4 1303 Son Mesaj Aralık 24, 2010, 02:59:27 ÖS
Gönderen : rapçi_kiz_019
Hıdırbey Ağacı - Musa Ağacı
Bitki Dünyası.
Asortik Hatun 0 1045 Son Mesaj Nisan 29, 2013, 10:26:36 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Zeytin Ağacı - Olea Europea
Bitki Dünyası.
Asortik Hatun 0 626 Son Mesaj Nisan 30, 2013, 01:13:26 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular