0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Yünde Cer Makineleri  (Okunma Sayısı: 1461 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2010, 08:10:48 ÖS »
Avatar Yok

.By.pisLick.*
*
Üye No : 28021
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1669
Mesaj Sayısı : 4 572
Karizma = 23665


ÇEKİM (ÇEKME, CER) MAKİNELERİ


Cer makinelerinde çekim işlemi silindirli ve iğneli çekim tertibatlarıyla gerçekleşir. Silindirli çekim tertibatlarında çıkış silindir çiftleri giriş silindir çiftlerinden daha hızlı döner. Bu sayede çekim meydana gelir ve elyaf çekilir. Çekim işlemi taraktan sonra yapılabildiği gibi taramadan sonra da yapılır. Taramadan, taran¬mış olarak çıkan tarama bantlarının numarası genellikle Nm 0,04-0,06'dır. Bu noktaya kadar yapılan dublaj ve çekimler numarada düzgünsüzlüklere neden olabilir. Yani, tarama bandı numara sapmaları gösterir. Taramadan gelen topslar çekilerek fitil haline getirilmek üzere hazırlama dairesine getirilir. Çekim (cer) makineleri hazırlama ünitesinin elemanlarıdır. Ayrıca fitil makineleri de hazır¬lık işlemine dahildir. Tops bantlarının yavaş ve kademeli olarak sürekli çekildiği bu makine grubuna sortiment denir. Bu makinelerden her birine de pasaj adı verilir.
Topslar burada dublaj yapılarak 2 veya 3 pasaj çift iğneli makinelerde çekilir. Bant gittikçe paralelleşir ve numarası düzgünleşir. Pasaj sayısı yeni teknolojilerde azaltılmıştır. Pasaj sayısının azalması, işçilik ve yatırım maliyeti yanında yü¬nün kırılmasını önleyerek kaliteyi arttırır. Tarama çekmesinden sonra fitil makinesinde fitil yapılır.
Ştrayhgarnda tarak makinesinden sonra oluşan fitiller doğrudan iplik eğirme makinesine veril¬diğinden çekim (cer) makineleri kullanılmaz. Yün iplikçiliğinde (kamgam) daha çok iğneli (baretli) çekim tertibatlı makineler kullanılır. Çekim (cer) makineleri genel olarak şu başlık¬lar altında incelenmiştir:
a) Çekim makinelerinin görevleri,
b) Ekartman mesafesi ve ayarı,
c) Bant istifleme (köyler, helezon istifleyici),
d) İğneli baretli çekim makinesi.
Çekim Makinelerinin Görevleri
a) Elyafı düzgünleştirmek, çengellerini (kıvrım¬lı uçları) düzeltmek,
b) Elyafı paralel hale getirmek,
c) Bandın numarasını düzgünleştirmektir.
Çekim işlemi ile bantlar çekilmiş, düzeltilmiş ve birbirine paralel olarak sıralanmıştır.
Ekartman Mesafesi ve Ayarı
Çekme makinelerinde ekartman ayan çok önemlidir. Besleme silindiri ile verim (çıkış) si¬lindirleri arasındaki mesafe, ekartman mesafesidir. Çekim sahasına giren elyafta, elyaf uzunluğu ekartman mesafesinden büyük ise elyaf kopar, bu istenmeyen bir durumdur. Eğer elyaf uzunluğu ekartman mesafesine eşit ise besle¬meden kurtulur kurtulmaz çıkış silindiri ile ya¬kalanır. Bu durum ideal olmasa bile normal bir durumdur. Ekartman ayarı elyaf boyundan çok az bir miktar fazla olmalıdır. Çekim sahası için¬deki elyafın" en uygun hareketi bu şekilde sağla¬nır. Elyaf uzunluğu ekartman mesafesinden fazla küçük ise, yüzen elyaf meydana gelir. En istenmeyen durumdur. Çıkışa varmadan giriş tarafından bırakılan elyaf kontrol edilemez ve buna çekim verilemez. Besleme silindiri ile çe¬kim silindiri arasına bir takım iğneler konur ve yüzen elyaf böylece kontrol edilir. Banttaki kısa elyaf yüzdesi çok önemlidir. Bun¬lar uzun elyafların hareketini bozarlar. Ekartman ayarında elyaf boyu olarak banttaki en uzun elyaf boyu alınır.
Bant İstifleme (Koyler, Helezon İstifleyici)
Çekim işleminin bitiminden sonra makineden çıkan bantlar helezonik şekilde silindirik bir kovaya yerleştirilir. Koyler sistemi kullanılır. Koyler ya da helezon istifleyici, cer kovalarını uygun hızda döndüren tabla ve bağlı bulundu¬ğu mekanizmadır. Makine şasesine bağlı ve ha¬reket alan bir döner tabak ve kovanın altında kova tablası vardır. Bant kovanın içerisine yan¬dan bırakılır.
Elyaf tülbenti huniden geçerek bant haline ge¬lir. Huninin çapı düzgünlük sağlamak açısından istenilen bant numarasına göre seçilir. Kovala¬rın içinde üzerlerine kova tabağı yerleştirilmiş olan yaylar vardır. Kovanın içinde yay bulun¬masının nedeni; bantın kalender silindirinden çıkış noktası ile kovaya dolduruluş noktası ara¬sındaki mesafenin tüm yerleştirme işlemi bo¬yunca sabit kalmasını sağlamaktır. Böylece bandın kendi ağırlığı ile uzaması önlendiğinden bandın düzgünlüğü korunur.
Bant istifleme şekilleri .
Kalender silindirlerinden kovaya bant şu şekil¬lerde bırakılır. Pamuk (kısa ştapel) iplikçiliğin¬de çekim (cer) konusu içerisinde çerde çıkış tertibatı ve kovaya bant yerleştirme şemaları verilmiştir. Yün iplikçiliğinde de istifleme dü¬zeni aynı şekildedir.
1) Merkezüstü bant yerleştirme: Kovanın içerisine bırakılan bant kovanın yarı çapından biraz büyük çaplı halkalar halinde.
2) Merkezaltı bant yerleştirme: Kovanın içersi¬ne bırakılan bant kovanın yarı çapından küçük çaplı halkalar şeklinde olur. Merkezaltı ve merkezüstü bant yerleştirme ile kovanın içinde bir boşluk meydana gelir. Kova¬nın ortasında boşluk bırakmanın amacı her hal¬kanın kesişme noktasının dağılmasını sağla¬maktır.
İğneli Baretli Çekim Makinesi
Özellikle yün iplikçiliğinde arka silindirleri ol¬mayan yüksek hızlı iğneli haretli çekim makine¬leri kullanılmaktadır.
Kamgarn iplik üretiminde kullanılan bu çekim makinesinde elyafın hareketi kısmen hareket halindeki iğneli çubuklar (baretler) tarafından kontrol edilir, iğneli çubuklar (baretler), çekim silindirleri arasında elyafın kontrol edilmesinde kullanılan düz, iğneli madensel çubuklardır. İğneli çubuklar elyaf şeridi keskindeki elyaf sa¬yısının,kontrollü azaltılmasını sağlarlar. Bu çe¬kim sistemi keten, kenevir, jüt iplikçiliğinde de kullanılır. İğneli baretli çekme makinelerinde alt üst iğne¬ler vardır. İğne numaraları işlenen yünün ince¬liğine bağlı olup, numara büyüdükçe iğne ince¬lir. İğnede bozukluk varsa çıkan iplikte nope oluşturur. Baretlerde hep aynı tip iğne bulu¬nur. Baretler çekim bölgesine bantın iyi yaka¬lanması için özel olarak eğimlendirilmiş şekilde yerleştirilmiş olup bu durum bantın iyi yakalanması içindir.
Baretli iğne düzenleri iki türlüdür:
a) Tek bölümlü (tek sıralı) iğneli baret,
b) Çift bölümlü (çift sıralı) iğneli baret (intersekting),
Kamgarnda kullanılan tip, genelde çift bölümlü iğneli baretli makinelerdir.
Çift bölümlü makinelerin tek bölümlülere göre avantajları
Çift bölümlü makinelerin tek bölümlere göre avantajları şu şekilde sıralanabilir:
1) Çift bölümlüde iğneli baret sayısı iki kat ol¬duğundan elyafa temas yüzeyi daha fazladır,
2) Tek bölümlüdeki iki iğne sırası arasındaki boşluklar çift bölümlüde kaldırılmıştır, iğne uçlarında oluşacak elyaf kaymaları bu sayede ön¬lenmiştir.
İğnelerin hareketleri yaklaşık olarak silindir hızlarıyla aynıdır. Pratikte besleme hızı iğne hızından biraz fazladır. Çıkış ise sekiz kat daha fazladır.
İplik hazırlık ünitesinde kullanılan çekim maki¬neleri, taramadaki gibi çift bölümlü iğneli ba¬retli çekim makineleridir. Fransa'da bulunan N. Schlumberger & Cie (NSC) firmasının geliştirdiği yün hazırlama hattını oluşturan iğneli baretli çekim makinele¬ri şunlardır:
a) Zincir tahrikli baretli çekim makinesi,
b) Helezon tahrikli baretli (intersekting) çekim makinesi,


Şekil 1: İğneli baretli cer makinesinde çekim bölgesi ve çekim bölgesini oluşturan makine ele¬manları: a) Çekime tabi tutulan iki bant, b) Tek bant halinde çıkış, c) İğneli çekim, d) Giriş silindir¬leri, e) Çıkış silindirleri. Çıkış silindirleri giriş silindirlerin daha hızlı dönerek çekimi sağlar. İğneler çekim bölgesinde elyaf kontrolünü sağlar


Şekil 2: İğneli baretli çekim makinesinin genel olarak yandan şematik görünüşü ve işlem ele¬manları; a) Giriş silindirleri, b) Çıkış silindirleri, c) İğneli baretler, d) Çekim bölgesi, e) Çıkış huni¬si, f) Çıkış silindirleri, g) Kova .

c) Dikey zincir tahrikli baretli çekme makinesi.
a) Zincir tahrikli baretli çekim makinesi
Benzerlerinin en üretken makinesi olan zincirli baret çekmesi, kovalı çıkışta 400 m/dak' ya ula¬şan hızlar ve aşağıdaki uygulama imkanlarını bağdaştırması ile dikkat çekmektedir
a) Besleme sehpalarının çeşitliliği,
b) Makine çıkışı çeşitliliği. Özellikle hızlı bobin çıkışı, kova rezervli otomatik çıkış ve arabaya aktarma,
c) Kapak açıldığında aspirasyon sürekliliği.
d) Emiş ağızlarının aşağıda belirtilen toz kaynaklarının bulunduğu uygun noktalara yerleştirilmesi:
- Zincirlerin alt ve üstlerine
- Temizleme fırçalarının üzerine,
e) Döner fırçalar alt zincirin altındadır,
f) Alt aspirasyon bölümünün kolay sökülmesi.Ayrıca zincirli baretli çekim eklenebilecek
çe¬şitli elemanlar vardır. Bunlar üretimin kalitesi¬ni ve hızını artıran elemanlardır:
a) Çekim regülatörü: Duyarlılık hızı, hassasiyet ve uzun ömürlülük yönünden geliştirilmiştir,
b) Çıkış bant ağırlığı kontrol ünitesi,
c) Çıkışta veya beslemede yerleştirilebilen yağ¬lama aparatı (antistatik veya yumuşatıcı püskürtücü),
d) Çıkışta pnömatik bant çekim sistemi,
e) Kovada malzeme basıcı düzen,
f) Beslemede otomatik bant birleştirme düzeni.
Bu yardımcı elemanlar makinenin yüksek hızı gözönüne alındığında, işçi yükünün iyi dağılımı ve azaltılması yönünden yüksek randıman sağ¬lanmasına katkıda bulunurlar.
Örneğin; kovada malzeme basıcı düzen % 2 ila 3 üretim kazancı sağlar. Sonraki pasajda az bir işçi yükü azalması da sözkonusudur. Beslemede otomatik bant birleştirme düzeni, makinenin kova beslemesinde veya besleme sı¬rasındaki bazı vakalarda, değiştirme süresinde duruşu önler ve % 12 ila 15 üretim artışı sağlar. İşçi yükünün yaklaşık olarak aynı olmasına rağ¬men dağılımı daha iyidir.
- Sinyal lambası ile uyarılan operatör bant bir¬leştirmesini makine çalışırken yapar (iki ucun
birleştirilmesi için makine yavaş çalışır).
- Makinenin elektronik kontrolü kopma anında devreye giren yedek bandı devreden çıkarır.
İğneler ve çekim noktası arasındaki ekartman mesafesi
Esasen, çekim silindirinin tutma noktası ile ha¬reket eden son baret (düşey) arasındaki mini¬mum mesafedir Normal makine imalatında bu mesafe 38 mm'dir. Çünkü yün ve yün sentetik karışımları¬nın alışılagelmiş çalışmasında kullanılan mini mum ayar 42 mm'dir
d) Emiş ağızlarının aşağıda belirtilen toz kay¬
naklarının bulunduğu uygun noktalara yerleşti¬
rilmesi:
- Zincirlerin alt ve üstlerine,
d) Emiş ağızlarının aşağıda belirtilen toz kay¬
naklarının bulunduğu uygun noktalara yerleşti¬
rilmesi:
- Zincirlerin alt ve üstlerine,

Şekil 3: Zincir tahrikli baretli çekim makine¬sinde çekim bölgesinin yandan şematik görü¬nüşü; a) Yün elyaf bant girişi, b) Giriş silindir¬leri, c) Çekme barctleıi, d) Fırça silindirleri, e) Çıkış silindirleri, f) Çekime uğramış bant çıkışı (NSC).
Bu mesafe çok kısa yünler çalıştığında 32 mm ye düşürülebilir (özellikle bazı Avustralya ve Güney Afrika yünleri için). Bu kategorideki makinelerde baretin çekme bölgesinden ayrıldığı noktadaki takip ettiği yol¬da bazı değişiklikler yapılmıştır. Mekanik hız 400 m/dak olarak aynı olmaktadır. Gerçek ça¬lışma hızı çalışılan yün tipine göre sınırlıdır. Malzemenin iğneli alanda yönlendirilmesi tam dik 32 baretten oluşan bir bölgede yapılmakta olup, bunlar elyaf bandını besleme silindirin¬den, çekim silindirine kadar taşır.
b) Helezon tahrikli baretli (intersektiııg) çe¬kim makinesi
İntersekting, her türlü tarama, ikinci tarama, yarı kamgam , towdan topsa, melanj hazırlama, iplik hazırlama veya keten tipi elyaf çalışmala¬rına entegre olabilmektedir. Uzun yılların bakım masrafı, daha iyi bir ses izolasyonu, ayar ve kullanımda büyük kolaylık, yüksek emniyet ve dikkate değer derecede uzun süreli çalışma sağlar. Makine kafası baretlerin hareket ettiği iki kı¬sımdan meydana gelmiştir. Baret hareketi 9 mm adımlı helezonlar ile sağlanır ve 2000 darbe/dak hızına ulaşır. Besleme hızı 18 m/dak dır.Bu durumda çıkış hızı 18 x çekimdir.
Besleme sehpası ve çıkış seçeneğinin çok olma¬sı mevcut ünitelere adaptasyonunu kolaylaştırır.
Makine, Lisselaine cihazı, yağlama aparatı ve bandın kalitesi ile çalışma şartlarını önemli oranda iyileştiren mekanik regülatör ile donatı¬labilir.
Son olarak etkili bir aspirasyonun makinesinin verimliliğini artırmaya katkıda bulunduğunu ve üstün nitelikli olan bu makinenin ipek, angora ve alpaka gibi nazik elyafların çalışmasına uy¬gunluğunu ifade etmekte yarar vardır.
c) Dikey zincir tahrikli baretli çekim maki¬nesi
Bu makine yeni tasarımı ve yüksek hızı ile ken¬dini gösterir. Tümü ile yeni ileri bir anlayışın ürünü olana bu makine özellikle düşük gramajlı bantların 500 m/dak ya ulaşan hızda üretimi için yapılmıştır.Yüksek hızlara ulaşılması, aşağıdaki özellikler sayesinde mümkün olabilmektedir.
- Çalışan elemanların dikey konumda oluşu.
-Çıkışın çekim kafalarının altında uygun yerle¬. Otomatik ve yüksek hızlara uygun donanımların (merkez akslı besleme tablası, boş kova yedekli otomatik çıkış, etkili aspirasyon) kullanı¬mı makinenin homojen ve verimli olmasını sağ¬lar.



Makineye veri kaydedici merkez takılabilir. Bu durum makinenin informatik gözetim çağına yetişmesini sağlar.
Teknik yenileştirme makinenin kullanımında devrim yaratmıştır. Kolay erişilebilen dikey kafalar, değişik müdahale noktalarının aynı yere toplanması, çıkışta pnömatik bant çekme, bir¬çok emniyet düzeni gibi donanımlar, operatörün yükünü azaltmaya ve kolaylaştırmasına katkıda bulunur.
Regülatörlü çekim
Özellikle zincirli baretli çekim nukinesinde mevcuttur. Tops olarak gelen bantlardaki nu¬mara sapmaları, burada kademeli ve yavaş ola¬rak düzgünleştirilir, çekilir, inceltilir. Bunların durumu; yünün kalitesine, cinsine, tipine ve ya¬pacağımız fitil numarasına bağlıdır. Makinele¬rin seçimi ve ayarlanması bu değişkenlere göre yapılır.
Dublaj ve çekim değerleri
Genellikle kamgarnda kullanılan çift bölümlü iğneli baretli çekme makinelerinde dublaj 6 - 8, çekim 6 - 10'dur.
Tek bölümlü iğneli silindirli çekme makinele¬rinde dublaj 2, çekim 3,8 - 4,5, iplik makinesin-deki çekim 10-30'dur.
Ovalamalı çekim makinesinde dublaj 2, çekim 5 - 15'dir.
Fazla çekim makineyi zorlar. Sentetik iplikler¬de yüne göre daha fazla çekim verilir.

YALAN !  
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Yünde Cer Makineleri
« Posted on: Mart 28, 2024, 01:09:09 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Yünde Cer Makineleri e-book, Yünde Cer Makineleri programı, Yünde Cer Makineleri oyunları, Yünde Cer Makineleri e-kitap, Yünde Cer Makineleri download, Yünde Cer Makineleri hikayeleri, Yünde Cer Makineleri resimleri, Yünde Cer Makineleri haberleri, Yünde Cer Makineleri yükle, Yünde Cer Makineleri videosu, Yünde Cer Makineleri şarkı sözleri, Yünde Cer Makineleri msn, Yünde Cer Makineleri hileleri, Yünde Cer Makineleri scripti, Yünde Cer Makineleri filmi, Yünde Cer Makineleri ödevleri, Yünde Cer Makineleri yemek tarifleri, Yünde Cer Makineleri driverları, Yünde Cer Makineleri smf, Yünde Cer Makineleri gsm
Yanıtla #1
« : Temmuz 18, 2010, 01:24:25 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Paylaşım için teşekkürler..

WebCanavari
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular