0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor  (Okunma Sayısı: 758 Kere Okundu.)
« : Eylül 03, 2009, 07:28:00 ÖÖ »

Sairfilmenam
*
Üye No : 19810
Yaş : 28
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 315
Mesaj Sayısı : 3 644
Karizma = 30895


Kalitesiz ve sahte ilaçların yüzde 77’sinin kalkınmakta olan ülkelerde olduğunu söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO)rakamlarına göre Türkiye'de yılda 19 bin kişiyi tıp öldürüyor.

Milliyet gazetesi yazarı Metin Münir bugün ilginç bir yazı dizisi başlattı ve öldüren TIP hatalarını kaleme aldı. Dünya sağlık Örgütü (WHO) rakamlarının Türkiye'ye uyarlandığında en az 19 bin kişinin TIP hataları sonucu öldüğünü ileri sürüyor yazar.

"Tıbbi hata yüzünden ölen hastalar, hâlâ hastanelerin en karanlık sırları arasında..." diyen Metin Münir 1991’de ABD’de yapılan araştırmaya göre, Colorado ve Utah’ta hastaneye başvuran hastaların yüzde 2.9’u, New York’ta yüzde 3.7’si hatalar nedeniyle ters olaylara maruz kaldığını ve bunların Colorado ve Utah’ta yüzde 6.6’sının, New York’ta 13.6’sının öldüğüne dikkat çekti.

"Türkiye’de 2008 yılındaki 9.9 milyon yatışa en düşük ölüm oranı yüzde 6.6’yı uygularsak,  18 bin kişinin tıp hataları nedeniyle ölmüş olduğunu varsayabiliriz. Eğer büyük çarpan 13.6 kullanılırsa ölüm sayısı  50 bine çıkar" çıkar diyor yazar.   

Münir'e göre, gelişmiş Batılı ülkelerde yapılmış çalışmalardan yola çıkılarak Türkiye’de hastanelerde tıbbi hatalar yüzünden en muhafazakâr tahminlere göre her yıl 19.000 ile 34.000 arasında kişi hayatını kaybediyor. Bu rakamın çok daha yüksek olması da mümkün..."

Tıbbi hata nedir? Ve neden bu iki rakam arasında bu kadar fark var? Yazar bu sorunun cevabını da şöyle veriyor: "Tıbbi hata, doktor veya hastane personelinin yaptığı önlenebilir hatalar nedeniyle, hastaneden sağ çıkması gereken hastaların ölü çıkması veya zarar görmesidir" 

"Türkiye için verdiğim tahmini ölüm rakamlarına, başka ülkelerde elde edilen bulguların uygulanmasıyla Türkiye’deki hasta rakamlarına ulaşıldı" hatırlatmasını yapan yazarın verdiği bilgilere göre: " Tıp hatalarını doktorların aralarında fısıltıyla konuştuğu bir konu olmaktan çıkarıp sağlık kurumlarıyla ilgili sorunların en başına oturtan ülke ABD’dir. Bu ülkede, ilki 1991’de olmak üzere yapılan iki büyük araştırma, konunun üzerindeki giz perdesini kaldırmış, sorunu dünya kamuoyunun dikkatine  getirmiştir"

Dünya sağlık Örgütü (WHO)'nun raporuna ışığında ortaya çıkan rakamları baz alan yazar yazısının bir bölümünde şu bilgileri veriyor:  " Ters olay hastanın hastalığından değil ona hastanede yapılan yanlış müdahaleden meydana gelir. Ameliyat geçiren bir hasta, elini yıkamayan bir hastabakıcıdan zatürre mikrobu kapıp ölürse bu ters bir olaydır. ABD’de 1997’de hastanelere başvuran hasta sayısı 33.6 milyondur. Yukarıdaki oranlar toplam başvurulara uygulandığında, Amerika’da 1997 yılında en az 44.000 en çok 98.000 kişinin tıp hataları yüzünden hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor.

Oranların en küçüğü bile tıp hatalarını Amerika’nın sekizinci en büyük ölüm nedeni yapıyor. Bu nedenle ölenlerin sayısı otomobil kazası, göğüs kanseri ve AIDS ölümlerinden fazladır. Bazı araştırmalar tıp hatalarından dolayı meydana gelen ölümlerin yüzde 1’e kadar çıktığını gösteriyor"

Türkiye'deki tahmini rakamlar

WHO'nun kalitesiz ve sahte ilaçların yüzde 77’si kalkınmakta olan ülkelerde olduğunu belirttiğine dikkat çeken yazar, şu bilgileri veriyor: 

"Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü Profesör Metin Çakmakçı bu oranları Türkiye’ye uyguladı:
Geçen yıl Türkiye’de hastanelere 9.9 milyona yakın hasta yattı. Bunların 6.2 milyonu Sağlık Bakanlığı hastanelerinin 1.4 milyonu üniversite hastanelerinin, 2.3 milyonu özel hastanelerin hastasıydı.
“Bu 9.9 milyon yatışa Batı’daki en düşük ölüm oranını (6.6) uygularsak, 2008 yılında ülkemizde yaklaşık 19.000 kişinin tıp hataları nedeniyle ölmüş olduğunu varsayabiliriz” diyor Çakmakçı.
“Eğer büyük çarpanı (13.6) kullanırsak ölüm sayısı yaklaşık 50.000, yüzde 1 çarpanını kullanırsak 99.000’dir.”
“Rakamlar doğal olarak kesin ve çok tutarlı değil” diyor konuyla uzun zamandır yoğun olarak ilgilenen Çakmakçı. “Rakamlar arasında çok fark var. Ama şu kesin ki, en düşüğü bile çok yüksek!”

Gönüllü bildirime tabi

Gerçi Türkiye için yapılmış araştırma yok ama bazı hastanelerin iç verileri var. Türkiye’nin en büyük ve iyi hastanelerinden biri olan Hacettepe 2005’ten bu yana tıbbi hataları bertaraf etmek için iyileştirme programı uyguluyor, veri topluyor. Ancak yapılan hatalar zorunlu değil gönüllü bildirime tabi olduğu için gerçeği yansıtmıyor.
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Kalite Koordinatörü Prof. Koray Boduroğlu’ndan aldığım bilgiye göre Ankara merkezli hastane geçen sene 950.000 hasta baktı. Bildirilen hata sayısı ise 500.

“Beş yüzden çok fazlası eminim var” diyor Prof. Boduroğlu. “Kayıt altına alınanlar buzdağının üstü. Büyük bir kısmı saklı kalıyor.”

Boduroğlu “Bizimki gibi hastanelerde yatan hastaların yaklaşık % 4-7’si tıbbi hataya maruz kalıyor” dedi. “Kırk bin hasta yattığını düşünürseniz sayı 1.600 ile 2.800 arasındadır. Bunu, ölüme neden olanlar şeklinde düşünmeyin. Çok büyük bir kısmı hastaya zarar vermeden önce bertaraf edilen veya hastaya ulaşmayan hatalardır.”
Peki, Türkiye’de tıp hataları yüzünden yılda 19.000 ile 50.000 arasında kişinin hayatını kaybettiği doğru olabilir mi?
“Ben öyle bir hesap yapmadım (ama) doğrudur” diyor Prof. Boduroğlu...

Diğer tıp adamları da bu değerlendirmeyi teyit ediyor.

ABD’deki bulgular uygulandı

“Modellediğiniz zaman bu rakamlar doğru” diyor İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Profesör Erdal Akalın.
Hacettepe Üniversitesi direktörlerinden Profesör Mustafa Özmen de ABD’deki bulgular uygulandığında Türkiye’deki tıbbi hata ölümlerini doğru kabul etmek gerektiği düşüncesinde. “İstatistiksel olarak doğru olması mümkün” diyor o da.

Aslında, Amerika’daki tıp kalitesinin dünyanın en iyilerinden biri olduğunu düşünecek olursak, bizdeki tablo daha iyi değil, muhtemelen daha da kötüdür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bulguları bu olasılığı destekliyor. WHO’ya göre kalitesiz ve sahte ilaçların yüzde 77’si Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelerde tüketiliyor. Bu ülkelerde kullanılan tıbbi teçhizatın en az yarısı kullanılmayacak veya kısmen kullanılacak durumdadır. Ameliyat sonrası bakım kalitesi düşüktür.
Bu ve bunun gibi etkenler kalkınmaktaki ülkelerdeki hasta riskini çoğaltıyor.

“Bizdeki tıbbi uygulamaların bu konuda özel bir üstünlüğü olmadığını dikkate alıp uluslararası oranlara bakacak olursak Türkiye’de her yıl en az 23.000 civarında hastanın tıp hatalarından dolayı ölmesi lazım” diyor Prof. Çakmakçı ve ekliyor: “Gerçek rakam bunun üzerinde bile olabilir.”

Sairfilmenam
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor
« Posted on: Nisan 19, 2024, 03:48:15 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor e-book, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor programı, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor oyunları, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor e-kitap, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor download, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor hikayeleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor resimleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor haberleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor yükle, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor videosu, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor şarkı sözleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor msn, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor hileleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor scripti, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor filmi, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor ödevleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor yemek tarifleri, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor driverları, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor smf, Yılda 19 Bin Kişiyi Tıp Hatası Öldürüyor gsm
Yanıtla #1
« : Eylül 03, 2009, 10:16:42 ÖS »

KumraLım
*
Üye No : 8462
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1146
Mesaj Sayısı : 13 450
Karizma = 17239


19 Bin Kişi Yuh Yaaa Şaşkınım.
Yanıtla #2
« : Eylül 04, 2009, 03:01:17 ÖS »
Avatar Yok

Salvatore
*
Üye No : 20592
Nerden : Sinop
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 927
Mesaj Sayısı : 12 206
Karizma = 20483


19 Bin Kişi Yuh Yaaa Şaşkınım.
Aynen Yuh Şaşkınım.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Sms, Aşkı Öldürüyor!
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 745 Son Mesaj Aralık 15, 2011, 07:12:36 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
4 Yılda Tüm Ögrencilerimize Bilgisayar Dagıtacagız
Genel Konular
dangeraus1 6 2129 Son Mesaj Aralık 28, 2011, 06:24:09 ÖS
Gönderen : dangeraus1


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular