0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Yahudilikte Din Kavramı  (Okunma Sayısı: 1754 Kere Okundu.)
« : Temmuz 25, 2008, 06:19:59 ÖS »
Avatar Yok

FeMoX
*
Üye No : 570
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2803
Mesaj Sayısı : 5 853
Karizma = 39


Yahudilikte din kavramının ne olduğuna, hangi kelimelerin din anlamında kullanıldığına geçmeden önce Yahudilik açısından dinin ne anlam ifade ettiğine bakmak gerekir. Her din gibi Yahudilik de, kendinden başka din tanımaz. Ortodoks Yahudilerin anlayışı böyledir. Bununla birlikte Yahudilik, kendisinin onayladığı ilkeler bakımından Yahudilik dışındaki bazı inanç biçimlerini reddetmez. Bunların bütününü oluşturan sistemleri kendisi gibi birer din olarak tanımasa da bu sistemlere uyanları kurtulmuş gözüyle bakar, onları tamamen dalalette görmez. Çünkü bu ilkeler, Adem'den Sina'daki vahye kadar Allah'ın bütün insanlık için vahyettiği evrensel genel ilkelerdir. Bunlara "Şeva mitsvot bney Noah" (Nuhilerin yedi kanunu) adı verilir. Bu ilkeler şunlardır:

1. Putperestlikten kaçınmak,

2. Küfürden kaçınmak,

3. Zinadan kaçınmak,

4. Adaleti sağlayacak adalet kurumlarını oluşturmak,

5. Kan dökmemek,

6. Hırsızlık yapmamak,

7. Canlı hayvandan et koparıp yememek

Yahudi bilginlerine göre, Sina'daki vahiy öncesi dönemde yaşayan bütün insanlar gibi İsrailoğullarının ataları İbrahim, İshak ve Yakup da birer Nuhi idi[1]. Sina'da gerçekleşen vahiy olayından sonra İsrail ırkından olanlar Tora'nın buyruklarıyla mükellef kılındı. Diğer milletler ise, Nuh yasaları üzerine hayatlarını devam ettirmede serbest bırakıldılar. Bu Nuh Yasaları, vahiy yoluyla Tora'da Musa'ya bildirildi. Bu bakımdan, bu yasalara Nuhilerin yanında Yahudilerin de uyması gerekir. Özetle belirtmek gerekirse, Nuhiliğin yedi yasası aynı zamanda Tora'nın, yani Yahudilerin de yasasıdır.

Daha önce maddeler halinde sıraladığımız bu ilkeler, tamamen insanın maslahatına yönelik ilkelerdir. Bu ilkelerle, insanların toplu halde barış ve huzur içinde yaşamalarının güvence altına alınması hedeflenmiştir. Bu ilkeler, beş madde halinde İslami literatürde de yer almaktadır. İyi tetkik edilirse, bütün dinlerde bu temel ilkelere rastlanabilir. O zaman buradan hareketle, dinin genel geçer bir tanımına ulaşmak da mümkün olabilir.

Din ile ilgili kavramlar

Eski Ahid'de dini ifade eden belli bir kavram yoktur. Yahudiler arasında da belli bir döneme kadar din karşılığında kullanılan İbranice bir kavram olmamıştır. Cantwell Smith'in dediği gibi, Yahudiler kendi dinlerinden söz etmek istediklerinde çeşitli kelimeler, kavramlar, semboller kullanmışlardır.

Bugün batı dillerindeki "religion" karşılığında kullanılan "dath" kelimesi, Babil sürgünü dönüşünde kullanılmaya başlamıştır. İlk defa Ezra ve Ester kitaplarında bu kelime "hüküm", "yargı", "kanun" anlamında kullanılmıştır. Bu bakımdan Mordachai Menahem Kaplan gibi bazı modern Yahudi din bilginleri, Yahudi kutsal metinlerinde ve rabbani metinlerde "religion" karşılığında hiçbir kelimenin kullanılmadığını iddi etmişlerdir. Solomon Zeitlin bu iddiaların, Yahudi kültürünü bilmemekten kaynaklandığını ileri sürmektedir. Ona göre "dath" kelimesi, Tannaim literatüründe tam olarak din karşılığında kullanılmıştır. O, bu görüşünü ispat etmek için Talmud'un Sukkah 56b bölümünde yer alan "Hamir et dato" ifadesini, "kanununu, yolunu değiştirdi" anlamı yerine "dinini değiştirdi" şeklinde tercüme etmiştir.

"Dath" kelimesi, lugat anlamı itibarıyla "kanun, hüküm, yargı" gibi hukukla ilgili anlamlar ifade etmekle birlikte, Yahudi bilginler bu kelimeyi ortaçağdan itibaren Batı dillerindeki "religion", ve Arapça'daki "din" kelimesiyle aynı anlamda kullanmaya başlamışlardır. Maimonides gibi Müslümanlarla temasta olan Yahudi bilginler, İslami bir terim olan "usulu'd-din"i, "dinin esasları" anlamında "ikkarey ha-dat" şeklinde adapte etmişlerdir. Hıristiyan dünyasıyla temasta olanlar da bu kelimeyi "religion" karşılığında kullanmışlardır. Elijah Delmedigos'un Behinat ha-Dat (1496) isimli kitabı bunun örneğidir.

İbranice'de "dat"ın yanında, lugat anlamı itibarıyla onunla aynı anlamı taşıyan "din" kelimesi de vardır. Fakat bu kelimenin, Arapça'daki "din" kelimesi gibi bir kullanımı yoktur. Bu kelime, "dath" gibi kanun anlamına gelmekle birlikte ıstılahtaki kullanımı kanunun uygulanma boyutuyla ilgilidir. Bu kelime, "dath" kelimesiyle birlikte "kanun ve kanunun uygulanması" anlamında bir terim olarak da kullanılır. "Din" kelimesinin Kur'an-ı Kerim'deki "yevmi'd-din" gibi "yom ha-din" şeklinde, "hesap günü", "ilahi adaletin tecelli ettiği gün" anlamında kullanımı da bulunmaktadır. Aynı şekilde, "Bet-din şel ma'alah" (ilahi mahkeme) gibi bir terim de vardır ki, bunun anlamı "ilahi mahkeme" demektir. Geleneğe göre, herkes Roş-haşana ve Yom Kippur'da bu mahkemede yargılanır.

Din ile ilgili diğer bir terim "tora"dır. Rabbani metinlerde ve diğer dini içerikli kitaplarda din anlamında genellikle bu terim kullanılır. Bu terimin Arapça'daki "din" terimi gibi bir çok anlamı bulunmaktadır. Bu anlamları şu şekilde gruplandırabiliriz:

1. Eğitim, öğretim, ilim,

2. Din, şeriat, kanun, hüküm, mezhep,

3. Musa'nın şeriatı,

4. Musa'nın beş kitabı ve bundan kinaye Eski Ahid'in tümü,

5. Teori, sistem, bilimin herhangi bir branşıyla ilgili prensipleri ihtiva eden kılavuz kitap.

Klasik kaynaklarda "tora", tamamen din anlamında kullanılmıştır. Rabbani tanımlamalara bakılırsa Tora, Sanskritçedeki "dharma" ile Arapçadaki "din" gibi evrensel bir hakikati ifade etmektedir. Rabbiler, "Putperestliği inkar eden Tora'yı bütünüyle ikrar etmiş olur" demişlerdir . Maymonides, Delaletü'l-Hairin'de Rabbilerin bu sözününün önemini hatırlatmıştır . Buna göre Tora'nın evrensel temel ilkesi, Tanrıdan başkasına tapmamaktır. Tanrı'ya inanan ve ondan başka Tanrı tanımayan herkes Tora'nın kapsam alanındadır. Meşhur Ferisi Rabbi Hillel, Tora'nın temel ilkesini ahlaki bir davranışla açıklamıştır. Talmud'da anlatılan bir hikayeye göre, Rabbi Hillel'e bir yabancı gelir. Kendisine, tek ayağı üzerinde dururken bütün Tora'yı anlatabilirse Yahudiliğe gireceğini söyler. Hillel, onun bu isteğini anlamsız görmez, kızmaz, ve ona şu tek cümleyi söyler: "Nefsin için uygun görmediğini komşuna yapma! Tora'nın hepsi budur; kalanı yorumdan ibarettir. Git ve çalış!". Hillel'in burada sözkonusu ettiği Tora, elbette Tevrat değildir. O, bununla dini kastetmiştir. "Tora"nın din anlamında kullanımı bugün de yaygındır; Yahudilikten bahsedilirken "Tora" terimi kullanılır.

Tora ile ilgili bu Rabbani tanımlamalar, elbette subjektiftir. Rabbiler, kendilerince önemli gördükleri bir ilkeyi Tora'nın temel ilkesi haline getirmişlerdir. Fakat, hemen hepsinin Tora tanımında insanın maslahatı yatmaktadır. Maymonides, Musa'nın peygamberliğinin eşsiz ürünü olarak değerlendirdiği Tora'nın iki hedefinin bulunduğunu belirtir. Bu iki hedef, bedenin ve ruhun salahıdır. Yani, Tora'nın hedefi insanı mükemmelleştirmek ve onu mutlu kılmaktır .

Bizim "Yahudilik", Batılıların "Judaism" ve Yahudilerin kendilerinin "Yahadut" olarak kullandıkları isme gelince; "Judaism" terimini ilk defa Miladi I.asırda, Yunanca konuşan Yahudiler kullanmıştır. Bunun İbranice karşılığı "Yahadut" terimine ortaçağ Yahudi literatüründe tek tük rastlanmaktadır. Zamanımızda ise bu terim artık çok sık kullanılır olmuştur. Modern dönemde, "Judaism" ve "Tora" terimleri birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Ancak aralarında bir nüans farkı vardır. "Judaism" (Yahudilik/Yahadut) Yahudi kültür ve medeniyetinin tümünü, "Tora" ise bu kültür ve medeniyetin içinde yer alan dini çağrıştırır. "Tora", bazı Yahudi bilginlerine göre evrensel ilahi yasadır. Bazılarına göre ise Yahudilerin sahip olduğu ve onları diğerlerinden farklılaştıran bir mirastır.

Bugün Yahudiler, "religion" ve "din" karşılığında "dat" terimini kullanırlar. Dindar için "dati", dindarlık için "datiyut" derler. Diğer dinlerden bahsederken yine "dat"ı kullanırlar; "Dat İslam" ve "Dat Nastrut" gibi.

Yahudilik üzerine çalışan bilim adamları, "avodath elohim", "yir'ah", ve "emunah" gibi bazı terimlerden de bahsetmişlerdir. Fakat bunların hepsi, gerçek anlamda dini ifade etmekten uzaktır. Dolayısıyla, bunların üzerinde durmayı gerekli görmüyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Yahudilikte Din Kavramı
« Posted on: Nisan 19, 2024, 11:25:27 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Yahudilikte Din Kavramı e-book, Yahudilikte Din Kavramı programı, Yahudilikte Din Kavramı oyunları, Yahudilikte Din Kavramı e-kitap, Yahudilikte Din Kavramı download, Yahudilikte Din Kavramı hikayeleri, Yahudilikte Din Kavramı resimleri, Yahudilikte Din Kavramı haberleri, Yahudilikte Din Kavramı yükle, Yahudilikte Din Kavramı videosu, Yahudilikte Din Kavramı şarkı sözleri, Yahudilikte Din Kavramı msn, Yahudilikte Din Kavramı hileleri, Yahudilikte Din Kavramı scripti, Yahudilikte Din Kavramı filmi, Yahudilikte Din Kavramı ödevleri, Yahudilikte Din Kavramı yemek tarifleri, Yahudilikte Din Kavramı driverları, Yahudilikte Din Kavramı smf, Yahudilikte Din Kavramı gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 07, 2009, 06:09:12 ÖS »

[-By*FoR1cİn-]
*
Üye No : 15920
Yaş : 28
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 145
Mesaj Sayısı : 4 162
Karizma = 6625


Daha önce den biliyordum

Forum webcanavari rapcanavari rockcanavari kadincaforum mp3 film driver notebook xp vista sohbet radyo arkadaşlık ortam 4 yaşındayız emo awatar emo resim ceza ayben sagopa kolera pit10 şanışer mp3canavari video
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Işletmelerde Kalite Kavramı Ve Faktörünün Gelişimi.
Halkla İlişkiler
[B]a[R]a[N] 6 2158 Son Mesaj Temmuz 16, 2013, 05:24:58 ÖÖ
Gönderen : KaraElmas
Budizm’de Doğaüstü Kavramı
Budizm
Honey_Face 3 2188 Son Mesaj Nisan 28, 2012, 02:07:13 ÖS
Gönderen : cruiser76
Aile Kavramı Ve Toplumdaki Yeri
Kadınca
Mavi_Kiyamet 0 1049 Son Mesaj Aralık 24, 2011, 11:20:52 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Ruh - Eski Uygarlıklarda Ruh Kavramı
Mitoloji
Asortik Hatun 0 673 Son Mesaj Aralık 04, 2012, 10:51:59 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Adler Sosyal Ilgi Kavramı
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 1 1183 Son Mesaj Nisan 24, 2013, 10:29:04 ÖÖ
Gönderen : emrecl


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular