0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Yağışın Meydana Gelişi  (Okunma Sayısı: 1935 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 03:41:53 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Hava kütlesi yükseldiği veya çevresinden ısı almadan çiğ noktasının altında soğuduğu zaman süratli bir şekilde hem bulutlar oluşur hem de yağmur, kar veya dolu şeklinde yağışlar meydana gelir. Yağış miktarının fazla ve sürekli olması için nemli ve muazzam bir hava kütlesinin yükselmesi gerekir. Bu yükselme ile hava kütlesinin soğuyarak yoğuşması için gerekli olan şartlar üç yolla gerçekleşir


KONVEKSİYONEL (YÜKSELİM) YAĞIŞLAR

Sıcak hava kütlesinin bulunduğu sahadan yükselmesi sonucunda teşekkül eder, şöyle ki, özellikle gündüz hava sıcaklığının artmasına bağlı olarak ısınan hava bulunduğu sahadan yükseklere doğru çıkar; içerisinde yeteri kadar nem olduğunda belli bir yükseltiden sonra bulutlar oluşur, oluşan bulutlar özellikle kümülüsler adeta karnabahar şeklinde ortaya çıkar ve atmosferin yukarı kısımlarına doğru yükselir. Hava kütlesinin yukarıya doğru yükselmesi devam ettiğinde bulutlar büyüyerek kümülonimbus'lara dönüşür ve sonuçta gök gürültülü sağanaklar meydana gelir. Bu olayın meydana gelmesini, zeminin eşit olmayan bir şekilde ısınması, havanın yükselmesini sağlar. Nitekim bulutta bulunan gizli enerji su buharının yoğuşması ile açığa çıkar. Hatırlanacağı üzere, yoğuşma ile hasıl olan beher gram sudan 600 kalori enerji açığa çıkar. Bu nedenle yoğuşma ile birlikte havanın ısınması, havanın yükselmesini sağlar.



Sıcak havanın yükselmesi ile kümülüs bulutların oluşumu


Her şeyden önce nemli ve kuru hava kütlesinin yükselmesi ile meydana gelen sıcaklık değişmesi farklıdır. Yani yükselme ile kuru hava kütlesinde sıcaklık düşüşü, nemli hava kütlesine nazaran daha fazla olur. Örneğin sıcaklığın 32°C olan kuru bir hava kütlesi, 600 m yükseldiğinde sıcaklığı 6°C düşerek 26°C'yi bulur; aynı seviyede bu hava kütlesini saran havanın sıcaklığı 28°C'dir. Böylece 600 m'de aynı seviyede sıcaklık, nemli hava 26°C iken kuru stabil hava kütlesi 28°C'dir. Bu şartlar altında yükselen havanın daha yükseklere çıkması durur ve daha sonra hava kütlesi alçalmaya başlar. Bu hava kütlesi stabi! bir hava kütlesini temsil eder. Fakat zemin civarındaki hava kütlesi güneş radyasyonu ile aşırı derecede ısınınca çevresel lapse rate artar (Şekil 5.31'deki kalın çizgi). Bu yüzden ısınan hava, yoğunluğunun düşmesinden dolayı kendiliğinden yükselir. Isınmış hava 300 m'de 29°C sıcaklıkta olmasına rağmen sıcaklığı çevredeki havadan yüksek durumdadır, ayrıca bu hava kütlesi çevresindeki havadan az yoğun olduğundan yükselmesine devam eder. 600 m de ise yoğuşma noktasına ulaştığı için yoğuşma başlar. Buradan itibaren 900 m'ye kadar hava kütlesi çıksa bile, yoğuşmadan ötürü hava kütlesinin ısınması ile çevresindeki havadan daha sıcak olur. Bilindiği gibi, nemli hava kütlesi her yüz metre yükseldikçe 0.6°C soğur veya nemli havanın adyabatik oranı beher 100 m için 0.6°C olarak kabul edilir.



Isınan havanın yükselmesi ile oluşan konveksiyonel yağış

Yoğuşma esnasında kendi kendine yükselen hava kütlesine kararlı olmayan hava denilir. Bu hava kütlesinin yükselme durumu devam ettikçe içerisinde bulunan nemi de yağışa dönüştürür ve nihayet zayıflayarak neticede havanın yükselmesi sona erer.

Stabil olmayan veya istikrarsız hava kütlesi; genel olarak ekvatoral ve tropikal okyanusların nemli sahalarında ve civarında bütün yıl boyunca, orta enlemlerde ise yazın gökgürültülü sağanak yağışlara neden olur.
OROGRAFİK (YAMAÇ) YAĞIŞLAR

Bir dağı tırmanan hava kütlesinin adyabatik olarak soğuması sonucunda oluşur. Eğer hava kütlesinin nem durumu soğuma ile yağışın teşekkülüne yol açıyorsa, veya yeterli derecede soğuma meydana geliyorsa, dağın hava kütlesinin geldiği tarafa bakan yamacı yağış alır. Aksi yamaçta ise genel olarak yağış meydana gelmez. Bunun nedeni hava kütlesinin dağın diğer yamacında adyabatik olarak ısınması ve nemini önemli ölçüde bırakması ile ilgilidir. Dünyadaki bazı çöller bu şekilde oluşur.



Orografik yağışın oluşumu

Dağı aşan hava kütlesinin adyabatik olarak ısınması, dağın arka tarafında veya dulda kısmında hayanın ısınmasına ve buharlaşmanın artmasına neden olur. Havanın ısındığı yamaçta kar daha ergen erir, bitkiler de erken uyanır. Bu durum yüksek dağ silsilelerinin yamaçlarında görülür. Bu rüzgarlara Avrupa'da fön ve kuzeybatı Amerika'da chinook adı verilir. Ülkemizde fon rüzgarları bilhassa Doğu Karadeniz dağlarının kuzey yamaçlarında kış mevsiminde meydana gelir. Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında kışın sıcaklık bazı günler 20°C'nin üzerine kadar çıkar. Batı Toroslarda da yaz mevsiminde oluşur. Anadolu'dan gelerek Torosları aşarak Akdeniz kıyılarına ulaşan hava adyabatik olarak ısınır ve sıcaklık bazı günler 40°C'n}n üzerine yükselir.

Orografik yağışlara dünyada Himalayaların güneye bakan, Amerika'da batıda Kayalık dağlarında özellikle Sierra Nevada silsilesinin batıya bakan yamaçlarında görülür, ülkemizde ise Toros dağlarının güneybatıya ve Karadeniz ile Yıldız dağlarının kuzeye bakan yamaçları orografik yağışlara sahne olduklarından iç kısımlara göre son derece nemlidir
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Yağışın Meydana Gelişi
« Posted on: Mart 28, 2024, 12:48:31 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Yağışın Meydana Gelişi e-book, Yağışın Meydana Gelişi programı, Yağışın Meydana Gelişi oyunları, Yağışın Meydana Gelişi e-kitap, Yağışın Meydana Gelişi download, Yağışın Meydana Gelişi hikayeleri, Yağışın Meydana Gelişi resimleri, Yağışın Meydana Gelişi haberleri, Yağışın Meydana Gelişi yükle, Yağışın Meydana Gelişi videosu, Yağışın Meydana Gelişi şarkı sözleri, Yağışın Meydana Gelişi msn, Yağışın Meydana Gelişi hileleri, Yağışın Meydana Gelişi scripti, Yağışın Meydana Gelişi filmi, Yağışın Meydana Gelişi ödevleri, Yağışın Meydana Gelişi yemek tarifleri, Yağışın Meydana Gelişi driverları, Yağışın Meydana Gelişi smf, Yağışın Meydana Gelişi gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 23, 2010, 12:52:27 ÖÖ »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


teşekkürler
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2012, 10:38:41 ÖS Gönderen : Liza »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #2
« : Temmuz 26, 2010, 10:25:41 ÖÖ »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler..

WebCanavari
Yanıtla #3
« : Temmuz 15, 2012, 10:38:22 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Paylaşımın için sağol.

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
Yanıtla #4
« : Ağustos 10, 2012, 03:15:24 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Paylaşım İçin Teşekkürler.

Zamanının Fenomeni.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Çanakkale De Meydana Gelen Ilginç Olay
Tarih
xxRuzqaRxx 1 917 Son Mesaj Temmuz 09, 2009, 08:16:23 ÖÖ
Gönderen : x[BLack RoSe]x
Güneş Sistemi Ve Uzay Evrenin Doğuşu Ve Güneş Sisteminin Meydana Gelişi
Coğrafya
Hephaestus 4 2020 Son Mesaj Aralık 01, 2013, 02:31:13 ÖS
Gönderen : enverkar
Kuslar Milyonlarca Yil Once Nasil Meydana Geldi?
Hayvanlar Alemi
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 864 Son Mesaj Şubat 16, 2012, 04:49:26 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Dişlerin Gelişim Bozuklukları Nasıl Meydana Gelir
Ağız ve Diş Sağlığı
Asortik Hatun 0 854 Son Mesaj Ocak 07, 2013, 01:34:44 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Ege Denizi'nde Deprem Meydana Geldi
Güncel Haberler
imge34 0 594 Son Mesaj Mart 26, 2013, 02:21:05 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular