0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Verimlilik  (Okunma Sayısı: 944 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2010, 11:08:36 ÖS »
Avatar Yok

.By.pisLick.*
*
Üye No : 28021
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1669
Mesaj Sayısı : 4 572
Karizma = 23665


Verimlilik Karlılık ve Rekabet için Türkiye'de Hazır Giyim
Sektörünün Yeniden Yapılanma İhtiyacı

Hazır giyim sektörü Türk milli ekonomisinin en dinamik sektörlerinden birisidir. Fakat bugün Türkiye, hazır giyim piyasasında diğer ülkelerin düşük işgücü maliyeti karşısında gittikçe artan bir şekilde çok güçlü rekabetiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle Türk üreticiler, işletmelerini yeniden yapılandırmak yerine, üretim faaliyetlerini başta Bulgaristan ve Romanya'nın takip ettiği Makedonya, Moldavya vs. gibi yakın ve komşu ülkelere transfer etmeyi tercih etmektedir. Üretim faaliyetlerini transfer etmenin temel felsefesi, Türkiye'deki fabrikalarına göre bu ülkelerde birim maliyetleri daha düşürebileceklerini düşünmeleridir. Bunun ilk göstergesi Türkiye'deki işgücü maliyetinin bu ülkelere oranla daha yüksek olmasıdır. Fakat maliyet, müşterinin bir üründe aradığı 3 unsurun en sonuncusudur;
İlk olarak : KALİTE
İkinci olarak : TESLİM
Üçüncü olara : MALİYET
Kalitesi düşük olan ürünlerin müşteriler tarafından kabul edilmeyeceği açıktır. İşletmeler, müşterilerinin taleplerini istenilen zamanda karşılayamazsa yani dağıtımı zayıfsa, ya bir daha ürün talepleri müşteriler tarafından kabul edilmeyecek yada daha düşük fiyatı kabul edecekler veya muhtemelen daha yüksek bir ulaştırma maliyetine katlanacaklardır.
Maliyeti düşürmek ise diğer iki faktöre bağlıdır (Kalite ve zamanında teslim). Eğer işletmeler diğer iki koşulu yerine getirmezlerse başarılı olamazlar. Diğer yandan eğer kalite iyi, dağıtım süresi hızlı ve zamanında ise maliyette de başarı sağlanabilir. Üretim faaliyetlerini bu ülkelere transfer eden Türk hazır giyim işletmelerine sormak isterim, amaçlarına ulaşmada kendilerinin ne yaptığına ilişkin dürüst yanıtları nelerdir.?
1) Yüksek kalite ürünlere mi sahipler ?
2) Müşterilerinin taleplerini zamanında karşılayabiliyorlar mı yani tedarik ve teslim hizmetleri iyi mi?
3) Maliyetlerini kontrol altına almak için bir bütçeleme sistemine sahipler mi?
Sonuç olarak, üreticilerin kendilerine şu soruyu sorması gerekir, ucuz işgücü avantajı,
gerçek bir avantaj mıdır? Yoksa ekstra maliyetlerin oluşumuna küçük etkisi nedeniyle mi tercih edilmektedir? Aşağıda belirtilen sorunlar maliyete etki etmiyor mu ?

Kötü dikiş kalitesinin düzeltilmesi,
Siparişlerin dağıtımının zamanında yapılabilmesi için havayolu veya diğer hızlı ulaştırma araçlarının kullanılması,
Müşteri hakları,
Düşük kaliteden dolayı iade edilen ürünler,
Üretim aşamalarında nitelikli personelin yanlış yerlerde muhafaza edilmesi vb.

ABD'deki işçilik saat ücretleri (Sosyal haklarla birlikte), Türkiye ile kıyaslanamayacak şekilde yüksektir, hele dünyadaki en başarılı hazır giyim endüstrilerinden birisi olan İtalya, işgücü maliyetleri oldukça yüksek düzeydedir.
Onların başarısının sırrı düşük işgücü maliyeti değildir.

Pazarlama stratejisi ve yüksek verimlilik düzeylerine ulaşılmasını sağlayan organizasyon yapısıdır.

1. Pazarlama Stratejisi :
Türk imalatçılar daha fazla katma değeri olan sofistike ürünler üzerinde yoğunlaşmalıdır. Bu günlerde pazarda, hızlı teslim (Quick Response), küçük ölçekli siparişler ve ürün modellerindeki hızlı dönüşüm trendleri gündemde bulunmaktadır. İspanyol firmaları bu hızlı değişim yapısı sayesinde önemli başarılar elde ediyorlar. Türk hazır giyim endüstrisi bu alanda uzun bir tecrübeye sahiptir. Yetenekli işgücü ve kendine özgü organizasyon yapısı ile amaçlarına kolaylıkla ulaşabilir.

2. Organizasyon :
Türk hazır giyim endüstrisinin eksikliği işte budur. Ne yazık ki çok az şirkette pazarlamaya ve bütçelemeye ciddi yönelme vardır. Şirketler, üretim maliyetlerini uluslararası üretim düzeylerine paralel getirmelidirler. Bu amaca ulaşabilmek için tüm üretim tekniklerini, yöntemlerini ve yönetim tarzına bakışını yeniden kurması ve yerine getirmesi gerekmektedir. İşletmelerin yüksek kalitede ürünler üretmek, hızlı dağıtım ve optimum maliyet hedefine ulaşabilmesi için dikkat etmesi gereken belli başlı önemli noktaların listesi aşağıda sunulmuştur.

a.) Organizasyon Şeması :
Her bir işletmenin tüm pozisyonları açık bir şekilde belirleyen, iş tanımlarını gösteren organizasyon şeması bulunmaktadır. Böylece kimin ne yapacağını anlamadığı bir durum ortaya çıkmayacaktır. Departmanlar arası çatışmalar minimun düzeye inecaktir. İş akışı daha etkili olacak ve hatalardan kaçınılacaktır.
b.) Direkt ve İndirekt Personel arasındaki Oran :
İndirekt personel (Üretimin direkt içinde olmayan personel : ortacılar, çaycı, planlama, muhasebe) işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak toplam personelin maksimun %10 - %20 arasında olmalıdır.
c.) Kullanılan Standartlar :
Çoğu işletmede üretilen ürünlerin nitelikleri, esasları tepe yönetimin deneyimlerine dayanarak saptanmaktadır ki bu yanlış bir uygulamadır. Üretimde yer alan tüm farklı işlem aşamalarına ilişkin standart zamanlar olmalıdır.
d.) İş Yöntemleri :
Her bir iş istasyonu ve iş yöntemleri basitleştirilerek verimlilik artışları sağlanabilir.
e.) İş Tasarımlaması ve Planlaması :
İş istasyonları arasında bir iş istasyonundan diğerine işlerin transferinde kullanılan araçların tahsis edilmesi ve üretim akışının en iyi şekilde planlanması, her bir siparişin zaman kaybetmeksizin en kısa sürede karşılanmasını sağlayacaktır.
f.) Üretim Hattının Planlanması :
Herhangi bir siparişten önce üretim için gerekli olan standart zamana dayalı makine ve işgücü gereksinimlerinin değerlendirilmesi, siparişlere uygun iş akışını sağlar. Zamanlama ile ilgili çalışmalar - iş yöntemleri - planlama - iş akışının dengelenmesi, iş etüt departmanının görevleridir.
Ne yazık ki, Türkiye'deki hazır giyim endüstrisinde böyle bir departmana fazla değer verilmemektedir. Çoğu işletmede yukarıda sayılan tüm bu görevler uzun zamandır mevcut tecrübeleriyle tepe yöneticiler tarafından yürütülmektedir. Fakat temelde bu işler iş analistlerine aittir.
g.) Üretim Planlaması :
Bu, siparişi verilen ürünlerin zamanında dağıtılmasını ve iş akışının güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Böylece üretim için gerekli tüm elemanlar zamanında sağlanacak ve daha doğru bir tahmini üretim süresi ortaya konacaktır.
h.) Ürün Özellikleri :
Üretilecek olan ürünün sahip olması gereken özellikler belirlenmelidir. Çünkü;
Hatalar üretimde aksamalara neden olabilir.
Elde edilen bilgi farklı modellerde temel maliyetlerin oluşmasına neden olacaktır.
ı.) Üretim Kontrolü :
Makinalardaki arızalar ve tamir işlemleri nedeniyle işin beklemesi vs. gibi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan kayıp zamanlar ile birlikte teknisyenlerin performansı günlük olarak kaydedilmelidir. Çünkü bunlar işletmenin etkinliğini büyük ölçüde etkilemektedir. Zamanında bilgi alındığında, üretim yöneticisi veya tepe yöneticiler tarafından hızlı ve doğru kararlar ve önlemler alınabilir.
i.) Kumaş Tüketimi ve Fire Kontrolü :
Bazı durumlarda kumaş maliyeti, bir giysinin toplam maliyetinin %45'ine ulaşabilmektedir. Bu nedenle kumaş tüketimini ve firesini kontrol edecek bir sistemin gerekliliği açıktır. Ayrıca üretilen modellerin gerçek birim maliyetlerini başarılı bir şekilde izlemesine imkan verecek maliyet kontrol yöntemlerinin üretim içerisinde oluşturulmasını sağlayacaktır.
Bu iş akışında üretim maliyetinin etkisi hakkında işletmeye bilgi verecektir. Böylece her bir modelin kar veya zararı tahmin edilebilecektir.
j.) Kalite :
Başından beri kalite müşterinin en temel talebidir. Bu, prosedürler içerisinde en fazla dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kalite, üretim boyunca her bir işlemin ve yapılan işin sonucudur. Bu, kaliteye esas teşkil eden hataların ve kayıpların meydana geldiği noktalarda çabaların yoğunlaşmasını temin eder. Haklı işler, bir yerde toplanmasından kaçınarak siparişlerin bulunduğu yerde doğru bir şekilde hatalar işaretlenebilir.
k.) Makine Bakımı :
Her zaman ekipmanın çalışma koşulları iyi olmalıdır. Ekipmandaki teknik problemlerin minimuma inmesini sağlayacak önleyici bakım programı gecikmelere yol açmadan kurulmalı ve çalıştırılmalıdır.
l.) Elektronik Veri İşleme Ekipmanı :
Elektronik veri işleme ekipmanı çoğu işletmelerde personel satış ve muhasebe departmanlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Elektronik veri işleme ekipmanının üretiminde kullanılması ile karlılık büyük ölçüde artmaktadır. Çünkü üretim sonuçları ve doğru önlemler hızlı alınacak ve bu nedenle kayıp zamanlarda daha çabuk kaçınılmış olacaktır.
m.) Eğitim :
Üretim konusunda personelin eğitilmesi, verimlilikte büyük kayıplara yol açmaksızın ürün modellerinin yüksek dönüşüm hızını kolaylaştıracaktır.
n.) Yatırımlar :
Herhangi bir yatırımın ekonomik analizden önce herhangi bir ekipmanın veya hizmetin satın alınmasının gerekliliği kanıtlanmalı ve ortaya konmalıdır. Ancak bu faktörlerden pek çoğunun Türkiye’de yetersiz olduğu söylenebilir.
Daha önce belirtildiği gibi, Türkiye’nin becerikli işgücüne sahip uzun geleneksel geçmişi olan bir hazır giyim sektörü mevcuttur. Biz inanıyoruz ki Türk imalatçıları,
• Pazarlama stratejilerini gözden geçirdiklerinde,
• Makine ve sistemlere (üretim ve yönetim sistemleri) gerekli yatırımı yaptıklarında,
• Personel eğitimine gereken önemi verdiklerinde,
• Web sayfalarını yaptırıp Tüm Dünya’ya açıldıklarında,
Türkiye hem karlılıkta ve hem de rekabette başarılı olabilecek ve yeni işgücü istihdam alanı sağlayacaktır.

YALAN !  
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Verimlilik
« Posted on: Mart 29, 2024, 03:24:19 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Verimlilik e-book, Verimlilik programı, Verimlilik oyunları, Verimlilik e-kitap, Verimlilik download, Verimlilik hikayeleri, Verimlilik resimleri, Verimlilik haberleri, Verimlilik yükle, Verimlilik videosu, Verimlilik şarkı sözleri, Verimlilik msn, Verimlilik hileleri, Verimlilik scripti, Verimlilik filmi, Verimlilik ödevleri, Verimlilik yemek tarifleri, Verimlilik driverları, Verimlilik smf, Verimlilik gsm
Yanıtla #1
« : Kasım 05, 2010, 12:17:29 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


bilgiler için teşekkürler.ettim

WebCanavari
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular