0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Verimli Çalışma Teknikleri  (Okunma Sayısı: 5315 Kere Okundu.)
« : Kasım 14, 2009, 12:28:35 ÖÖ »
Avatar Yok

harded
*
Üye No : 32711
Yaş : 29
Nerden : Isparta
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 111
Mesaj Sayısı : 389
Karizma = 220


Verimli çalışma olumlu öğrenmenin meydana getirilmesi olayıdır. Verimli çalışma yolları, bireyin zeka, yaş, genel uyarılmışlık hali ve kaygı durumu ile daha önceki öğrenmelerden yapacağı aktarmalarına göre değişmektedir. Bu nedenle kesinleşmiş bir takım yöntemlerin verilmesi doğru olmaz. Burada olumlu öğrenmeyi sağlayacak ipuçları verilecektir. Kullanılacak yöntem ve yöntemler bireysel özelliklere göre ve birey tarafından seçilmektedir.
1. Öğrenilecek malzemenin türü ve özellikleri:
Bu öğrenme olayı ile yakından ilgilidir. Öğrenen kişi, öğrenilecek malzemeyi değiştirmezse de, malzemeyi kolay ya da zor yapan şeylerin ne olduğunu çözümleyebilir. Bunları öğrenme yöntemine uygulayabilir.
Çevresindeki malzemeden kolayca ayırt edilebilen şeyler çabuk öğrenilir, çünkü ayırt edilebilirlik dikkati çeker, dikkati çeken şey kolayca öğrenilir. Okullarda bu durumu öğretmenin göstermesi faydalı olabilir.
Sözel öğrenmelerde öğrenilecek malzemenin hatırlattıkları ne kadar çoksa malzeme o kadar anlamlı demektir. Daha az nesneyi çağrıştıran kelimeye göre daha kolay öğrenilmektedir. Örneğin; "mutfak" kelimesi içinde bulunan pek çok malzemeyi hatırlattığından, daha az malzemeyi anımsatan "merdiven" kelimesinden kolay öğrenilir. Bu olay öğrenmenin olumlu aktarılmasıdır.
Kavramsal benzerlikleri yüksek olan malzemenin öğrenilmesi kolay olmaktadır. Benzerliğin yüksek olması, bir başkası tarafından hatırlanılması ile öğrenmenin gücünün arttığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra kavramsal benzerliklerle yapılan öğrenmelerden daha başarılı olduğu saptanmıştır.
2. Alıştırma ve alışkanlıklar meydana getirmesi:
Psikoloji ve fizyoloji bakımından alıştırma bir hareketin tekrar tekrar yapılmasından başka bir şey değildir. İlk kez yapılan bir hareket yavaş ve zordur, oysa alıştırma yoluyla hareketlerde çabukluk ve güven sağlandığı gibi hareketi yaparken çekilen sıkıntıda gittikçe azalır. Eğer alıştırmalar sevilen bir şeyin karşıtı olur ve kişi istenilen davranışları büyük bir titizlikle yaparsa o alışkanlığın meydana gelmesi mümkün değildir. Alışkanlıkları daha çok öğrendiklerimizi aktarma işlerinde kullanırız. Bu yüzden öğrenmede alışkanlıkların önemi büyüktür.
3. Öğrenme biçimlerinin, öğrenilecek malzemenin iyi biçimde öğrenilmesi için yapılacak işlemlerin düzenlenmesi, örgütlenmesi:

* Sonuçlar hakkında bilgi edinmekte öğrenme için önemlidir. Kendisinin ne kadar hatalı ya da hatasız öğrenmeler yaptığı hakkında bilgi edinen öğrenci çabuk öğrenmektedir.
* Okuma ya da anlatma. Tekrar tekrar okumak yerine okumaya ek olarak anlatma yapanların daha verimli öğrenme yaptıkları görülmüştür.
* İnsanların bir kısmı gözle, bir kısmı da kulakla daha iyi öğrenme yapar bu her ne kadar kişinin nasıl okuyup dinlediğine bağlıysa da anlatma ya da ezberden tekrara da yer verilmelidir. Kişinin aktif olması öğrenmelerin verimli olmasını sağlar. Okuma durumunda kişi pasif durumda olacağından öğrenenin verimi düşer.
* Bütün halinde ya da parçalara bölerek öğrenmenin de verimli öğrenmeye katkısı vardır

Verimli çalışma ve öğrenme yolları, öğretmen-öğrenci birlikteliğini ortaya koymaktadır. Öğrenmeye karşı istekli ve öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma, öğrenmede başarıyı etkileyen en önemli faktördür.Ancak, bazı yetenekli öğrencilerin yeterince çaba gösterdikleri halde bekledikleri verimi alamamaktan yakındıkları görülmektedir. Bu durum genelde verimli çalışma yöntemlerini kazanmamış olduklarından ileri gelmektedir. Bu durumda başarı düzeylerini korumak ya da yükseltmek için kişinin verimli ders çalışma yollarını bilmesi, zamanını ve enerjisini en yüksek verim alacak biçimde kullanması gerekmektedir.
Çabanın ve zamanın en ekonomik biçimde kullanılmasının ön şartı çalışma saatlerinin bir programa bağlanmasıdır. Düzenli bir çalışma programı yapmak ve bunu uygulamak başlangıçta kişiye zor gelebilir. Ancak böyle bir uygulamanın devamı, belli saatlerde belli işlerin yapılması alışkanlığının kazanılmasını sağlar. Çalışma zamanı gibi çalışma yerinin de belli olması, verimli çalışma için gerekli koşullardan biridir.
Çalışma ve dinlenme sürelerinin uzunluğu yaşa ve konuya bağlı olmakla birlikte ara vererek çalışmanın her zaman tek parça ve daha yoğun çalışmadan daha iyi sonuç verdiği söylenebilir. Uzun ve tek parça çalışma süreleri, ilgi azalması ve yorgunluğa neden olmaktadır. Kısa ve bitirilmiş iş, kişiyi uzun işten daha çok güdüler. Ayrıca, dinlenme süresinde zihin öğrenilen konuyla meşgul olmaya devam eder. Bu da doğru tepkilerin yerleşmesine, buna karşılık yanlış tepkilerin unutulmasına yardım eder. Bu bakımdan, zaman zaman ara vererek çalışma, yoğun çalışmadan daha etkili bir öğrenmeye olanak verir.

Ders programı nasıl yapılır?

1. Aşama: Her dersten çalışmanız gereken konuları saptayınız.
2. Aşama: Çalışmanız gereken dersleri ve konuları, haftanın günlerine bölerek yerleştiriniz.
3. Aşama: Okuldan geliş zamanı ile uykuya yatış zamanı arasında kalan çalışma sürecinizi hesaplayın.

Örneğin: 16:00…………23:00
Bir gün boyunca yemek, dinlenme, okul işleri, varsa hobileriniz, spor, müzik ve benzeri günlük aktivitelerinizden arta kalan sürelerde, yaklaşık olarak 45 dakika çalışma ve 10 dakika ara ile belirlediğiniz konular bitinceye kadar çalışabilirsiniz.
Ders çalışma zamanında en yüksek verimi elde etmek için ,öğrenme seanslarının 45 dakikalık bölümlere ayrılması gerekir. 40 dakika ders çalıştıktan sonra mutlaka 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz. Her çalışma seansından sonrada 10 dakikalık bir dinlenme arası vermek doğru olur; 10 dakikalık bir dinlenme aralığında beden gevşer, zihin öğrendiklerini sağlamlaştırır.
• Ders nasıl çalışılmaz ?

1. Beden gevşek, uyuşuk ve kaykılmış. Sadece seçtiğiniz, size ilginç gelen konular üzerinde durursanız.
2. Eğlence arar bir havanız varsa.
3. Dersten derse, konudan konuya atlarsanız.
4. Zaman zaman hayale dalarsanız çalışmanız bölünür.
5. Düşünce kontrolünüz yoktur.
6. Vakit geçirmek için resimlere, şekillere anlamsızca bakarsanız.
7. Önemli kavramları atlar, öğrenme olayını hep sona ertelerseniz.
8. Gözünüz aynı cümleye dakikalarca takılır, bazen sabırsızlıkla bazen de sıkılma nedeniyle acele ve atlayarak okursanız
9. Gelişigüzel karalama yapar gibi not tutarsanız.
10. Hatırlamayı rastlantılara bırakırsanız.
11. Ders çalışma zorlaştığında veya sıkıcı olmaya başladığında çalışmayı bırakırsanız boşa vakit geçirmiş olursunuz.

• Ders nasıl çalışılır?

1. Beden dimdik, tetikte ve aktif. Saçma ve önemsiz şeyleri bir kenara bırakarak, düşüncenizi önemli konular üzerinde yoğunlaştırırsınız.
2. Öğrenmek ve kavramak isteyen bir tutum içinde olmalısınız
3. Ders ayrımı yapmamalısınız, "ayrımları" anlamaya çalışmalısınız.
4. Çalışmalarınızı,öğrendiklerinizi sindirmek için, aralıklı olarak sürdürmelisiniz.
5. Düşüncenizi, sadece çalıştığınız konular üzerinde yoğunlaştırmalısınız.
6. Konuyu daha iyi kavramak amacıyla yardımcı unsurlardan (cisimler, şekiller) yararlanabilirsiniz.
7. Konuyu bir bütünlük içinde kavramaya çalışmalısınız.
8. Anlamları belirlemek için zaman zaman çalışılmış konulara dönüp bakarak pekiştirme yapabilirsiniz.

İyi çalışma alışkanlıkları ne kadar erken elde edilirse, okul başarısı o oranda artar. Genellikle anne babaların ortak eğilimi, çocukların okuldan gelir gelmez derse başlamalarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki çocukların dinlenmeye ve oyuna da gereksinimleri vardır. Anne babalar unutmamalıdırlar ki,çocukların iyi düzenlenmiş bir çalışma planına,kısa bir oyun saatini koymaları çalışmada verimi arttırabilir.
Bu verimi arttırmada bir diğer etken, çocuğun çalışması, ödevini yapabilmesi için çocuğun dikkatini toplayabileceği özellikte ve ilgisinin dağılmasına neden olabilecek şeylerden uzak olan belirli bir yere gereksinimi olmasıdır. Çalışma ortamının iyi olması, çocuğu derslere yakılaştırdığı gibi, başarısına da etken olur. Çocuğun derslerini yapamadığı zaman anne babaların bağırıp çağırması yerine üstlerine düşen sorumluluk, öğretmenin çocuğu kendi başına yöneltme konusundaki çabalarına yardımcı olmak ve onları uygulamak olmalıdır. Ödevin yapımı sırasında dikte edici olmak yerine, geri planda kalıp destek sağlayıcı bir tutum göstermek, gerektikçe konuyu açıklamaya yardımcı olmak, kırıcı ve aşağılayıcı eleştirilerden kaçınmak, çocuğun öz güveninin gelişmesine yardımcı olacağı gibi, elverişli bir aile ortamı ve uygun çalışma koşulları sağlandığında başkalarının düşüncelerine değer verme, düşüncesini özgürce söyleme, doğru okuma yazma, akıcı konuşma gibi değerlerde kazanabilir.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

"Gideceğiniz Yeri Bilmiyorsanız, Vardığınız Yerin Önemi Yoktur" P. Drucker

Okuldaki başarı ya da başarısızlık öğrencinin tüm kişiliğinin bir değerlendirilmesi değildir, sadece belirli bir zaman aralığında öğrenmiş olduğu bilgilerin bir sonucu ya da ürünü niteliğindedir. Öğrencilerin okul başarılarının düşük olmasının önemli nedenlerinden birisi de verimli ders çalışma yollarını bilmemeleri ya da bu konuda yanlış alışkanlıklara sahip olmalarıdır. Verimli çalışma alışkanlığı, erken yaşlarda kazanılan ve bireyin tüm yaşamdaki başarısını etkileyen bir süreçtir.

"Hiç kuşkusuz başarılı olabilmek için öncelikle başarıyı istemek gerekir, nedeniniz yoksa hedefiniz de yoktur."

 

!!!Zamanı Planlamak:

 

Etkili öğrenmenin ön koşulu, öncelikle bireyin zamanını planlayabilmeyi öğrenmesidir. Birçok öğrenci, zamanını planlayamadığı için akademik başarısızlık yaşar. Yanlış çalışma alışkanlıkları ve zamanı planlayamama öğrenme güçlüğüne, başarısız olma kaygısına ve güdülenme düzeyinin düşmesine neden olabilir. Oysa öğrenciler bilgi eksiklerini belirleme, çalışma alışkanlıklarını keşfetme ve zamanı planlama becerilerini kullanarak akademik güçlüklerin üstesinden gelebildiklerini gördükçe, yeterlilik ve kendine güven duyguları da artmaktadır. Öğrenmenin temelinde yer alan verimli ders çalışma alışkanlıklarının kazanılmasıyla öğrencilerin okulla ilgili olumlu tutumlar geliştirdikleri görülmektedir. Öğrencinin çeşitli gelişim düzeylerinde kendisinden beklenen görevleri başarıyla gerçekleştirebilmesi için, ders çalışmayla ilgili becerilere de gereksinimi vardır.

Öğrenme Nedir?
Öğrenme beyinde meydana gelen biyokimyasal bir olaydır ve bazı ön şartları vardır. Bu ön şartlar uyanıklık, motivasyon (istek), dikkat, aktif katılım ve geri bildirimdir.
Ders çalışırken öğrenmenin ön şartlarını gerçekleştirdiğiniz ölçüde başarılı olursunuz. Öğrenciler arasındaki bazı çalışma davranışları öğrenmenin ön şartları ile uyuşmaz. Bu nedenle bazı öğrenciler öğrenmeye ayırdığı zaman ölçüsünde başarılı olamamakta, eğitim ve öğretim hayatından kopmakta ve akademik başarısızlığa sürüklenmektedirler. Bu nedenle hatalı gidişin farkına varmak ve hayatımızda varolan yanlış koşulların yerine, işimize yarayan yeni koşullar getirmemiz gerekmektedir.

Bellek ( Hafıza) Nasıl Çalısır?
Hafızayı devamlı dolup boşalan bir otobüs terminaline benzetebiliriz. Nasıl ki terminale otobüsler bir taraftan dolup bir taraftan boşalıyorsa, bilgiler de hafızamıza bir taraftan dolarken bir taraftan da boşalır. Özellikle de bizim işimize yaramayan, gereksiz olduğu kanısında olduğumuz, üzerinde durarak tekrar etmediğimiz bilgiler daha çabuk unutulmaktadır.
Bu gerçekten hareketle unutmayı önleyebilmek için bol tekrar gerekli görünmektedir.


Nasıl öğreniriz? Nasıl hatırlarız?

% 1 tad alarak
% 1,5 dokunarak,
% 3,5 koklayarak,
% 11 işiterek,
% 83 görerek öğreniriz.
Okuduklarımızın % 10’unu
İşittiklerimizin % 20’sini
Gördüklerimizin % 30’unu
Görüp+işittiklerimizin % 50’sini
Görüp+işittiklerimizin+söylediklerimizin %80’ini
Görüp+işittiklerimizin+söylediklerimizin+yaptıklarımızın %90’ını hatırlarız.


!!!Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

 

• Çalışma ortamı mümkün olduğunca sade ve düzenli olmalıdır.
• Çalışma ortamının kişinin fiziksel olarak rahat edebileceği (yeterli ısı, ışığa sahip) bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çalışma ortamında dikkati dağıtacak poster, ses ve diğer uyarıcıların mümkün olduğunca az olması verimliliği artıracaktır.
• Çalışma ortamında çoğu zaman ihtiyaç olabilecek materyaller (yardımcı ders kitapları, sözlük, atlas, ansiklopedi gibi yardımcı kaynaklar, cetvel, pergel gibi ders gereçleri) bulunması yarar sağlar.
• Çalışmalardan yeterince verim alabilmek için dengeli ve düzenli beslenmeli, özellikle sabah kahvaltıları düzenli ve yeterli kalori alınacak şekilde yapılmalıdır.
• Uyku düzenine dikkat edilmeli ve günlük ortalama 8 saat uyunmalıdır.

!!!Programınız Nasıl Olmalıdır?
Yapacağınız program, zamanı en ekonomik biçimde kullanmanızı sağlayacaktır. Bu program, ne zaman çalışacağınızı, ne zaman dinleneceğinizi, ne zaman kitap okuyacağınızı, ne zaman eğleneceğinizi size söyleyecektir.
Programınız;
• Uygulanabilir olmalıdır.
• Gerektiğinde değişiklik yapılabilmesi için esnek olmalıdır
• Yazılı olmalıdır. Sürekli görülebilecek bir yere asılmalı ve programa ne kadar uyulabildiği kontrol edilmelidir.
• Çalışma sürelerinin uzunluğunu derslere göre ve kendi çalışma stilinize göre düzenlenmelidir.
• Çalışmalar genellikle günün aynı saatlerine getirilmelidir.
Böyle bir programınız yoksa eğlenmeye, gezmeye ve dinlenmeye - istemeseniz bile - çok zaman ayırdığınızı göreceksiniz. Bu nedenle kendinize en uygun programı büyüklerinize de danışarak hazırlamanız gerekir.

İyi Bir Programın İncelikleri Nelerdir?

• Herkesin kendine göre verimli çalışabileceği zamanları vardır. Önce bu zamanların belirlenmesi gerekir.
Akşam üzeri çalışmak için en uygun zaman 16:00-19:00 arasıdır.

• Günde kaç saat çalışılması gerektiği öğrencinin kapasitesine, temel bilgisine, derslerindeki eksikliğine göre değişir. Günlük çalışma süresi olarak 1-3 saat verilebilir.
• Derslerden iyi verim alabilmek için çalışma zamanları iyi düzenlenmelidir. Uzun süreli çalışmalarda ilgi ve dikkat azalır. Bu nedenle çalışmaların sonlarına küçük dinlenme aralıkları koymak yararlı olacaktır. Mola uzun, çalışma süresi kısa olursa öğrenilen konuların unutulması ve sonraki öğrenileceklerle ilişkilendirilmesi sorunu yaşanır.
Özellikle de bütünlük gösteren konuların çalışılmasında buna çok dikkat edilmelidir. Ancak mola verilmeden yoğun çalışmanın da sağlıklı bir çalışma olmadığı bilinmelidir.

• Sizin için zor dersleri çalışabileceğiniz en verimli zamana yerleştirin.

• İki sayısal ders arasına bir sözel, veya iki sözel ders arasına bir sayısal ders koymanız yararlı olacaktır.

• Her gün, o güne ait ders tekrarı mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır.
Tekrar, kısa bir zaman aralığına sığmalı ve küçük notlar alınarak yani yazılarak, çizilerek yapılmalıdır.

• Programda mutlaka gezme, görme, sinema, tiyatro, spor veya çeşitli aktivitelere yer verilmelidir. Yaşam sadece derslerden ibaret değildir.

• Özellikle bağıntılı, ön koşullu dersleri çalışılırken bilinmesi gereken temel konular öğrenilemeden yapılan çalışmaların verimli sonuç vermeyeceği unutulmamalıdır. Bu temelsiz bina kurmaya kalkmak demektir.

• En önemli ancak göz ardı edilen etkenlerden biri de hızlı ve doğru okuma alışkanlığı edinmektir. Bu alışkanlığın tekniğini öğreten kitaplar, kurumlar bulunmaktadır.
Ayrıca size kalan zamanlarda çeşitli türden kitaplar okumak hem bu yönünüzü hem de algılama ve yorumlama gücünüzü geliştirecektir.

!!!Öğrenme istek ve arzusunu taşımayan, ve öğrenmenin gerekliliğine inanmayan hiçbir öğrenciye hiçbir ders aracı, hiçbir öğretmen yardımcı olamaz. Arzu ve istek olmadığı zaman ilgi ve dikkat kolayca dağılır. Bu da başarıyı etkileyen en önemli engeldir.
Ancak, bazı öğrenciler yeterince istekli olmalarına, gayret göstermelerine karşın beklenilen başarıyı gösterememektedirler. Bu durum, çok büyük bir ölçüde çalışma yöntemini bilememekten kaynaklanmaktadır. Verimli ders çalışma yollarını öğrenen ortalama bir öğrenci, zamanını ve enerjisini en verimli bir şekilde kullanarak başarılı olabilecektir.

!!!Sevgili öğrenciler;
Unutmayınız ki anneniz, babanız ya da öğretmeniniz için ders çalışmıyorsunuz. Çalışmanın yararını ya da çalışmamanın zararını kendiniz göreceksiniz. Gelecek sizin geleceğiniz...


 
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Verimli Çalışma Teknikleri
« Posted on: Nisan 24, 2024, 10:23:55 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Verimli Çalışma Teknikleri e-book, Verimli Çalışma Teknikleri programı, Verimli Çalışma Teknikleri oyunları, Verimli Çalışma Teknikleri e-kitap, Verimli Çalışma Teknikleri download, Verimli Çalışma Teknikleri hikayeleri, Verimli Çalışma Teknikleri resimleri, Verimli Çalışma Teknikleri haberleri, Verimli Çalışma Teknikleri yükle, Verimli Çalışma Teknikleri videosu, Verimli Çalışma Teknikleri şarkı sözleri, Verimli Çalışma Teknikleri msn, Verimli Çalışma Teknikleri hileleri, Verimli Çalışma Teknikleri scripti, Verimli Çalışma Teknikleri filmi, Verimli Çalışma Teknikleri ödevleri, Verimli Çalışma Teknikleri yemek tarifleri, Verimli Çalışma Teknikleri driverları, Verimli Çalışma Teknikleri smf, Verimli Çalışma Teknikleri gsm
Yanıtla #1
« : Kasım 14, 2009, 04:19:37 ÖÖ »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


Unutmayınız ki anneniz, babanız ya da öğretmeniniz için ders çalışmıyorsunuz. Çalışmanın yararını ya da çalışmamanın zararını kendiniz göreceksiniz. Gelecek sizin geleceğiniz...
çok dogru Gülmek :)

Wmhocasi.com
Yanıtla #2
« : Kasım 14, 2009, 06:51:40 ÖS »
Avatar Yok

Salvatore
*
Üye No : 20592
Nerden : Sinop
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 927
Mesaj Sayısı : 12 206
Karizma = 20483


Teşekkürler Gülmek :)
Yanıtla #3
« : Kasım 14, 2009, 06:54:18 ÖS »

DeLy
*
Üye No : 15758
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 488
Mesaj Sayısı : 12 580
Karizma = 9


Unutmayınız ki anneniz, babanız ya da öğretmeniniz için ders çalışmıyorsunuz. Çalışmanın yararını ya da çalışmamanın zararını kendiniz göreceksiniz. Gelecek sizin geleceğiniz...
çok dogru Gülmek :)

Aynen.

Forum, Mp3, Program, Film, Webcanavari, Makale, Eğitim, Video, Resim, Upload, SMF, Vb, MyBb, Html, Visual Basic, Karikatür, Komik Resimler, Haberler, Güncel, Destek, İsimden Adres Bul, Seo, WebMaster, İstanbul, İzmir, Ankara, Oyun, Download, Counter Strike, Knight Online, İndir, Ceza, Sago, Ayben, Kolera, Pit10, ŞanıŞer, Memleket, Google, Yahoo, Bing, FaceBook, Sohbet, Radyo, Arkadaşlık, HitOfDevil, English Boards, Döviz Kuru, NoteBook Driver, RapCanavari, RockCanavari, Mp3Canavari, Face, Netlog, Sugar.
Yanıtla #4
« : Kasım 16, 2009, 05:47:20 ÖS »
Avatar Yok

harded
*
Üye No : 32711
Yaş : 29
Nerden : Isparta
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 111
Mesaj Sayısı : 389
Karizma = 220


Ölürsem
Sebebim
Sensin
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2009, 05:47:48 ÖS Gönderen : harded »
Yanıtla #5
« : Şubat 13, 2010, 08:29:57 ÖS »
Avatar Yok

cadı_kız
*
Üye No : 28085
Yaş : 30
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 378
Mesaj Sayısı : 3 855
Karizma = 13164


teşekkürler. bilgiler için

*Her yaranın bedeLini gözLer çeker..!
GözLer ağLar, gözLer sevdiğni görmk ister..!
Her gece uykuLarn böLünür , hayaLi hep gözLerinin önündedir , kör oLmak istersn bazen , birdaha görmemek , güLüşLerini görmemek ..! KaLP AğLarken onun güLüşLerini görmemek..!

iMza : 'cadı_kız  *
Yanıtla #6
« : Ekim 01, 2012, 06:56:54 ÖS »
Avatar Yok

casper2
*
Üye No : 90965
Nerden : Zonguldak
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 449
Karizma = 2


çok teşekkürler
Yanıtla #7
« : Ocak 31, 2013, 12:46:32 ÖÖ »
Avatar Yok

ruzgarto
*
Üye No : 124945
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 27
Karizma = 0


teşekkürler bilgilendirme için
Yanıtla #8
« : Şubat 01, 2013, 02:50:14 ÖS »
Avatar Yok

eeeet
*
Üye No : 72354
Nerden : Antalya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 29
Karizma = 1


bilgiler için sağolun Gülmek :)

Loving him was RED...
Yanıtla #9
« : Nisan 14, 2013, 11:08:51 ÖS »

Alone_Angel
*
Üye No : 121367
Nerden : Bursa
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 167
Mesaj Sayısı : 1 058
Karizma = 21


teşekkürler


"Üzülmeye değmez" diyor Dünya. "Bırakıp gidenin de, gidip gelmeyenin de canı cehenneme!"

Hayatta gerçek olan tek AŞK tır galatasaray
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Balık Avlama Teknikleri .
Ziraat
By.TuRuT 8 3982 Son Mesaj Kasım 30, 2014, 10:01:41 ÖS
Gönderen : srdr3535
Yüksek Süt Verimli Hayvanların Beslenmesi
Ziraat
Asortik Hatun 0 713 Son Mesaj Ocak 02, 2013, 02:40:45 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Beynimizi Verimli Çalıştırmanın Yöntemleri
Beyin ve Sinir Sistemi
Honey_Face 1 939 Son Mesaj Temmuz 06, 2013, 09:14:43 ÖS
Gönderen : arwa
Mailing Çalışmalarınızı Verimli Hale Getirecek 11 Öneri
Network ve İnternet
-minel- 0 616 Son Mesaj Aralık 16, 2014, 11:40:25 ÖÖ
Gönderen : -minel-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular