0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Vates Karalahana  (Okunma Sayısı: 699 Kere Okundu.)
« : Nisan 22, 2013, 05:01:09 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Geleneksel kompakt baş yapmayan vates karalahana tohumu. Bu karalahana baş yapmaz, daha uzun süre raf ömrü vardır. 75 günde fideden hasat imkanı sağlar. Oldukça bereketli olup dona dayanıklıdır. Taze olarak tüketilmesi, salatalarda ya da dolmalık ve yemeklik olarak pişirilerekte kullanılabilir olması yanı sıra dondurucuda ya da konservesi yapılarak ta saklanabilir.
Ekim: Serin iklim sebzesi olan lahana memleketimizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasadı ise genellikle sonbahar erken donları başlamadan yapılır. Lahana yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 15-21 C derece arasıdır. 15 C derecenin altında ve 21 C derecenin üstünde gelişme oldukça yavaşlar. -2, -3 C derece ve altındaki sıcaklıklarda fideler zarar görür. Baş bağlama devresinde fazla olmayan düşük sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohum çimlenme sıcaklığı 8-11 C derecedir.
Fide yetiştirirken sıcaklık 12 C derecenin altına düşmemelidir. Yastığa sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 C derecede 15 gün içinde, 20 C derecenin üzerindeki sıcaklıklarda 1 haftada meydana gelir. Fide üretim süresi 35-60 gün kadardır. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılmalıdır.
Fideler tohum ekiminden 5-7 hafta sonra 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazırdırlar. Fide dikilirken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Fide sökümü için yastıklar bir gün evvel sulanmalıdır.
- Fidelerin kök ve yaprakları seyreltilmelidir.
- Fide; en alt yaprağın 1-2 cm. altından toprağa dikilmelidir.
Toprak: Organik maddece zengin, killi-tınlı ve milli topraklarda bol ürün verir. Erken ürün almak için kumlu, kumlu-tınlı topraklar tavsiye edilir.
Bakım:Lahananın gelişme devrelerinde hasata kadar yapılacak başlıca bakım işleri; çapa, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların alımı ile hastalık ve zararlılarla mücadeleden ibarettir.
Sulama: Fide dikiminden sonra kurak şartlarda en geç iki gün ara ile 2-3 defa arka arkaya su vermek iyi gelişme sağlar. Bitki; gelişme dönemine girdikten sonra toprak ve iklim şartlarına göre normal olarak bir hafta arayla sulama yapılmalıdır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen soğan yüksek kalitede ve bol hasat verir.
Bitkinin gelişme durumuna göre azotlu gübreler şerbet şeklinde çapalamadan sonra verilmelidir. Ancak bunun yerine ahır gübresinden hazırlanmış şerbetin verilmesi de iyi netice verir.
1- Azot noksanlığında; yapraklarda sararma ve kızarma olur, başlar küçük kalır.
2- Fosfor noksanlığında yapraklar koyu yeşil renklidir. Alt tarafta damarlar morlaşır. Yapraklar dökülebilir.
3- Potasyum noksanlığında yaprak damar aralarında kıvırcıklaşma başlar, yaprak rengi açılır, sararır, kahverengine döner, zamanla yaprak kurur.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Vates Karalahana
« Posted on: Mart 28, 2024, 03:26:39 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Vates Karalahana e-book, Vates Karalahana programı, Vates Karalahana oyunları, Vates Karalahana e-kitap, Vates Karalahana download, Vates Karalahana hikayeleri, Vates Karalahana resimleri, Vates Karalahana haberleri, Vates Karalahana yükle, Vates Karalahana videosu, Vates Karalahana şarkı sözleri, Vates Karalahana msn, Vates Karalahana hileleri, Vates Karalahana scripti, Vates Karalahana filmi, Vates Karalahana ödevleri, Vates Karalahana yemek tarifleri, Vates Karalahana driverları, Vates Karalahana smf, Vates Karalahana gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Karalahana Sarmasi « 1 2 3 »
Sebze Yemekleri
YabanGulum64 24 5691 Son Mesaj Nisan 09, 2013, 09:25:27 ÖS
Gönderen : bosuna
Karalahana Çorbası « 1 2 »
Çorbalar
[MasaL] 15 3466 Son Mesaj Ağustos 10, 2011, 01:33:02 ÖÖ
Gönderen : @sen@
Karalahana Maması
Bebek Yemekleri
SaviorAngel 0 566 Son Mesaj Aralık 15, 2015, 07:31:23 ÖS
Gönderen : SaviorAngel


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular