0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular  (Okunma Sayısı: 889 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 02:27:10 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Yağmur Sularıyla Beslenen Akarsular:
Türkiye'de akarsuların önemli bir kısmı yağmur sularıyla beslenir. Bunun doğal sonucu olarak, o yöredeki yağış rejimi, doğrudan akarsu rejimine yansımaktadır. Akdeniz Bölgesi'ndeki akarsuların (karstik kaynaklarla beslenmeyenleri) akıttıkları su miktarı, yazın iyice azalmakta hatta bazı küçük akarsular kurumaktadır. Kış aylarında ise yataklarındaki su seviyesi çok yükselmektedir. Bu durum, Akdeniz iklimi yağış rejiminin karakterini yansıtmaktadır. Buna karşılık Karadeniz Bölgesi akarsuların (kar ve buz sularıyla beslenenler hariç), her ayında birbirine yakın seviyede su taşıması da, deniz iklimi yağış rejiminin sonucudur. Ege Bölgesi'ndeki akarsularda yine yağmur sularıyla beslenen akarsu rejimine sahiptirler. Orta Anadoludaki akarsuların büyük bölümü bu rejime sahiptirler.

Kaynak sularıyla beslenenler:
Manavgat ve Köprücay’dır.

denizlere dökülen akarsular

Ege Denizi’ne Dökülen Akarsular
Ege Denizi’ne dökülen akarsuların büyük bir kısmı doğu-batı doğrultusundaki çökün*tü ovalarına yerleşmiştir. Bu akarsular, aynı doğrultuda uzanan dağlardan inen kısa de*relerle beslenir.
Ege Denizi’ne dökülen akarsuların başlıcaları şunlardır:
Gediz, iç Batı Anadolu platoları üzerinde yükselen Murat Dağı’ndan doğar. Bozdağlar’ın kuzeyini takip ederek Salihli yakınlarında ovaya girer ve burada Alaşehir su*yunu alır. Manisa yakınında, Akhisar ovasından gelen Kum çayını alarak Menemen’in kuzeyinden, İzmir Körfezi’ne dökülür. Gediz’in eskiden denize döküldüğü yer çok sığ* olduğundan ve nehir, taşıdığı alüvyonlarla körfezi doldurma tehlikesi gösterdiğinden, daha güneyde olan alt çığın 1886′da değiştirilerek şimdiki yerine alınmıştır. Irmağın artık ulaşamadığı deltanın batı kesiminde, başta Çamaltı Tuzlası olmak üzere bazı lagün*ler oluşmuştur. Gediz üzerinde Demirköprü Barajı kurulmuştur.
Küçük Menderes, Bozdağ’dan doğar, Aydın Dağlan ile Bozdağlar arasındaki çö*küntü alanını takip eder ve buralardaki, yamaçlardan inen birçok kolu alarak Kuşadası Körfezi’ne dökülür. Taşıdığı alüvyonlarla denizi doldurduğu için, İlk Çağ’da bir kıyı kenti olan Efes, yaklaşık on kilometre içeride kalmıştır.
Büyük Menderes, çizdiği büklümlerle bir yer şekline (Menderes) adını vermiştir. Ege Bölgesi’nin en büyük akarsuyudur. Sandıklı Dağlarının batısından ve Dinar yakın*larından kaynaklarını alır. Murat Dağı’ndan gelen Banaz çayı ile Denizli yakınlarından geçen Çürüksu’yu aldıktan sonra, doğu-batı doğrultulu geniş ovaya girer. Nazilli’de Akçay, Aydın Ma Çine çayını aldıktan sonra Balat ovasında denize dökülür. Büyük Menderes, taşıdığı ve biriktirdiği alüvyonlarla büyük bir delta oluşturmuş, döküldüğü yerde körfez, 30 km kadar dolarak kara hâline gelmiştir. Bu süreçte Çamiçi gölü oluş*muş, antik liman kenti olan Milet, 8-10 km içeride kalmıştır. Büyük Menderes’in yu*karı çığın üzerinde Adıgüzel, Akçay kolu üzerinde Kemer Barajı yapılmıştır.
Bakırçayı da Ege denizine dökülen akarsulardandır. Ege Havzası’nda yer alan diğer bir akarsu da Çanakkale Boğazı’nın batısından de*nize dökülen Meriç’tir. Meriç nehri, Bulgaristan’dan gelen Tanca, Batı Trakya’dan gelen Arda çayları ile birleştikten sonra Ergene Irmağı’nı alır ve Türkiye-Yunanis*tan sınırını çizerek Enez yakınında denize dökülür. Meriç’in en önemli kolu olan Er*gene, Yıldız Dağlarının tepelerinden inen kollarla beslenir.
Akdeniz bölgesi, sularının büyük bir bölümünü Akdeniz’e gönderir.
Beyşehir gölünün sulan Çarşamba suyuyla Konya ovasına boşalır. Ayrıca sularını denize göndermeyen Burdur gölü, Acıgöl gibi kapalı havzalar da vardır. Taşeli yaylasının ve Bolkar dağlarının bir bölümünün Konya ovasıyla birleştiği yerde de, yamaçlardan inen sular Konya ovasının kenarındaki bataklıklarda sona erer. Teke yöresinin iç kesimlerindeki, Taşeli yaylasındaki geniş karstlı alanlar, yüzeyde akıştan yoksun olmalarına karşılık, yeraltı suları bakımından zengindir. Akdeniz’e dökülen akarsular batıdan doğuya doğru Dalaman çayı, Kocaçay, Denire çayı, Alakır suyu, Aksu, Köprü suyu, Manavgat, Göksu, Tarsus çayı, Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmaklarıdır. Bu sulardan Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmaklarının kaynakları Akdeniz bölgesi dışındadır.
Öbür akarsuların boyları pek uzun değüdir ve bütün havzaları bölge sınırları içinde kalır. Yazın birçok kısa çığırlı akarsu bütünüyle kurur, kum ve çakıl yatakları halini alır. Dağların çok yer tutması da, akışın hızlı, akarsu rejimlerinin düzgün olmasını sağlar.
Yazın kuruyan yataklar yağışlı mevsimde suyla dolar. Kalkerin yaygın olduğu alanlardaysa, akarsular yeraltı kaynaklarından beslendikleri için yağışsız mevsimlerde büe bol su taşırlar Manavgat çayında olduğu gibi).
Akdeniz bölgesi göller bakımından zengindir.
Başlıcaları Göller yöresinde toplanmıştır ve en önemlileri çöküntü çukurlarının tabanında yer alan tektonik göllerdir. Bölgenin en büyük gölü olan Beyşehir gölü, sularının fazlasını Çarşamba suyuyla önce Suğla gölüne oradan da Konya ovasına boşaltır; çevresindeki doğal güzellikler nedeniyle oldukça turist çeker. Eğridir ve Kovada gölleri kuzey-güney doğrultulu tektonik bir çukurluğa yerleşmişlerdir; birbirleriyle bağlantılıdırlar ve suları tatlıdır. Buna karşılık, Burdur ve Acıgöl’ün dışarı akışları “olmadığı için suları tuzludur.
Akdeniz bölgesinin batı kesiminde,bir krater gölü olan İsparta gölcüğü yer alır. Akdeniz’in batısı, göller bakımından zengindir; ama doğusu bu bakımdan oldukça yoksuldur. Burada yalnızca küçük çaph kıyı göllerine raslanır. Toroslar’ın yüksek kesimlerinde bazı buzul gölleri de görülür.
Büyük beş ırmak Karadeniz’e dökülür:
Dinyeper, Dinyester, Don ve Kubanve Fransa sınırına kadar uzanan ve bütün doğu ve orta Avrupa’yı kapsayan Tuna. Tuna tek başına her yıl 203 kilometre küp tatlı suyu Karadeniz’e taşır [3]. Bu miktar Kuzey Denizi’ne akan bütün tatlı sulardan fazladır. Türkiye’den ise belli başlı dört ırmak Karadeniz’de sonlanır: Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Çoruh (sonuncusunun büyük bölümü Türkiye’de olmasına karşın Gürcistan’da Batum’dan denize dökülür). Bu denize dökülen Avrupa ve Asya akarsularıyla birlikte Karadeniz havzasının alanı denizin kendisinden 5 kat daha geniştir ve yaklaşık 2.2 milyon km2′dir. Alaettin bahçekapılı. Karadeniz ve Çevre tuzluluk oranı oldukça fazladır.
Marmara Denizi’ne Dökülen Akarsular
Marmara denizine dökülen akarsuların tamamı Türkiye sınırları içinden doğar. Yer şekillerine bağlı olarak, bu denize dökülen akarsuların boyları kısa, havzaları dardır. Bu akarsulardan en önemlisi Susurluk (Simav)’tur.
Susurluk, Kuş Golü’nden gelen Kocaçay ile Ulubat Golü’nden gelen Mustafa Kemalpaşa ve Nilüfer çaylarının birleşmesiyle oluşur. Susurluk, Güney Marmara sularının büyük bir kısmını toplar. Marmara denizine dökülen diğer akarsular; Gönen ve Biga çaylarıdır

ülkemizdeki başlıca kapalı havzalar

Kapalı Havza: a) İç Anadolu Kapalı Havzaları:
1-Afyon, Akarcay havzası:
2-Konya kapalı Havzası:.

3-Tuzgölü havzası: Göller Yöresi Kapalı Havzaları:

1-Burdur gölü havzası:
2-Acıgöl Havzası:

Van kapalı havzası:
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular
« Posted on: Nisan 27, 2024, 03:17:21 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular e-book, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular programı, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular oyunları, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular e-kitap, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular download, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular hikayeleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular resimleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular haberleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular yükle, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular videosu, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular şarkı sözleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular msn, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular hileleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular scripti, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular filmi, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular ödevleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular yemek tarifleri, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular driverları, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular smf, Ülkemizde Göl Sularından Kaynağını Alan Akarsular gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 16, 2010, 01:35:41 ÖÖ »

Q7
*
Üye No : 46811
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 249
Karizma = 2


Emeğine sağlık.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular