0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler  (Okunma Sayısı: 810 Kere Okundu.)
« : Ocak 14, 2013, 12:53:47 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


TİROİD HASTALIKLARI KALBİ ETKİLER

Tiroid bezesi, tiroksin adında bir hormon salgılar. Bu hormon, kalbin 1 dakikadaki atım sayısını (nabzı) ve kalbin bir atımda pompaladığı kanın miktarını (debisini) düzenler.



Tiroid Hormonunun Fazla Salgılandığı Tiroid Hastalığında (Zehirli Guatr da) Ortaya Çıkan Kalp Hastalığı Tıbben hipertiroidizm denilen zehirli guatr kalp atımı artar (taşikardi) ve ritmi bozulur (aritmi). Bunun sonucunda hasta çarpıntı hisseder. Ayrıca, guatr tedavisinde kullanılan tiroid hormonu gereğinden yüksek doz kullanılırsa aynı şekilde kalp ritmini bozar. Zehirli guatr tedavisinden sonra hastanın ilk farkettiği şey kalp çarpıntısının hızla normale dönmesidir. Tiroid hastalığına bağlı olduğu bilinmeden, bu hastalara, genellikle, uzun süre ritm düzeltici tedaviler uygulanır ancak sonuç almak pek mümkün olmaz, zira, asıl neden olan tiroid hastalığı tedavi edilmeden bu kalp hastalığı normale dönmez.

Ayrıca, kalbin bir atımda pompaladığı kan miktarı artar. Bunun sonucunda zorlanan kalp büyür. Bu büyüme maalesef geriye dönmez. Zehirli guatr kısa sürede tedavi edilmezse kalp büyümesi kalp yetmezliğine dönüşür, bu da ölümle sonuçlanır. Ülkemizde görülen kalp yetmezliklerinin önemli bir bölümü bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Zehirli guatr tedavi edildikten sonra kalp büyümesi düzelmez ancak ilerleyip kalp yetmezliğine girmesi önlenmiş olur. Kalp yetmezliğine kadar giden zehirli guatr tedavi edilmezse hasta kısa sürede kaybedilebilir, tek başına kalp yetmezliği ilaçları bu hastalarda etkili olmayabilir.

Bu hastalarda, kalp hastalığı tanısı konulurken tiroid hastalığı da araştırılmalı, tedavi aşamasında öncelikle tiroid hastalığı tedavi edilmeli, sonra veya aynı anda kalp hastalığı tedavisi yapılmalıdır. Aksi halde akıntıya karşı kürek çekilmiş olur.

Tiroid Hormonunun Az Salgılandığı Tiroid Hastalığında (Tiroid Yetmezliği) Ortaya Çıkan Kalp Hastalığı Tıbben hipotiroidizm denilen tiroid hormon yetmezliğinde kalp atımı yavaşlar, dakikada 70 in altına düşer, kalp yavaşlar. Ayrıca, hastanın kolesterol yükselir. Bu yüksek kolesterol diyet ve ilaçlarla da düşmez. Hastanın tiroid yetmezliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkar, kalp krizi ve beyin inme olasılığı artar. Gerek kalp atımı yavaş olan hastaların tedavi öncesi tetkikinde gerekse yüksek kolesterolün tanısı aşamasında tiroid hastalığı yönünden inceleme yapılmalı, bu hastaların tedavi aşamasında tedavisi için yeterli dozda tiroid hormonu verilmelidir. Bu tedavi ömür boyunca yakın takiple sürmek zorundadır.

TİROİD HASTALIKLARINDA KEMİK ERİMESİ

Tiroid hastalarında kemik erimesi üç ana nedenle oluşur: 1) Kullanılan tiroid ilaçlarına bağlı, 2) Tiroid hastalığına bağlı, 3) Ameliyat sonrasında.

Ancak kemik erimesi "Her tiroid hastasında ortaya çıkacak" diye bir kural yoktur. Özellikle erkek hastalarda tiroid hastalığı ve tiroid ilaçlarına bağlı kemik erimesi daha seyrek görülür. Beyaz tenli, sarışın, şişman, spor yapmayan menopozdaki kadınlarda tiroid hastalığı olmasa da, tiroid ilacı kullanmasa da, zaten kemik erimesine eğilim artmıştır. Bu gruba giren kadınlar tiroid ameliyatı olduktan sonra, tiroid hastalığı varsa veya tiroid ilacı kullanıyorsa kemik erimesi oldukça hızlı ve şiddetli gelişir.

İlaca Bağlı Kemik Erimesi Tiroid hormon bozukluklarında kullanılan tiroid hormonu dozu gereğinden fazla olursa kemiklerde erime yapar. Kısa süreli yüksek doz tiroid hormonu kullananlarda kemik erimesi hemen başlamaz ancak uzun süreli yüksek doz tiroid hormonu kullananlarda kemik erimesi olabilir. Normal dozda tiroid hormonu kullanan ve kemik erimesine neden olabilecek başka bir neden yoksa tiroid ilaçları kemik erimesi yapması söz konusu değildir.

Hastalığa Bağlı Kemik Erimesi Zehirli guatr (hipertiroidizm) da tiroid hormonu gereğinden fazla üretilir. Bu fazla hormon kemiklerde erime yapabilir. Zehirli guatr tedavi edildikten sonra kemik erimesi yapan faktör ortadan kalkar ama ondan sonra verilecek tiroid hormon ilacı dozu iyi ayarlanmayıp yüksek dozda verilirse kemik erime olasılığı devam eder veya artar.

Tiroid Ameliyatı Sonrasında Kemik Erimesi Tiroid isimli organın arka iç yüzüne yapışık olarak bulunan kalsiyum bezeleri (paratiroid bezeleri) parathormon isimli bir hormon üretir. Kalsiyum bezelerinin tiroid arkasındaki yeleşim yeri ve sayısı kişiden kişiye göre değişir. Bazı hastalarda tek bir kalsiyum bezesi varken bazılarında 7 tane bulunabilir. Ortalama olarak, her insanda 4 adet kalsiyum bezesi var olduğu kabul edilir. Tiroid ameliyatı sırasında tiroidin arka iç yüzüne yapışık veya gömülü olarak bulunan bu kalsiyum bezelerinin çıkarılan tiroid dokusu ile beraber alınması sonucunda kalsiyum dengesi bozulur, kemik erimesi başlayabilir. Ameliyattan uyanan hastanın ilk fark ettiği şey el parmaklarında uyuşmadır. O nedenle, bir çok hastanede, ameliyat sonrasında hasta uyanırken hemen kalsiyum iğnesi (enjeksiyonu) yapılır. Ameliyat sonrasında gelişen bu kemik erimesini önlemek için tiroid ameliyatı olan hastaların ömür boyunca kalsiyum ve bazı hastaların kemik erimesini önleyen ayrıca ilave ilaçlar kullanması uygundur.

TİROİD HASTALIKLARI ADET DÜZENSİZLİĞİ YAPAR

Adet düzensizliği milyonlarca kadının sorunudur. Alışılandan daha fazla ve daha sık kanama da beklenen kanamanın olmayışı da içten içe yaşanan n kadınsı bir huzursuzluk nedenidir.



Adet düzensizliği; adet sıklığının artması veya azalması, adet görülen gün sayısının artması ve azalması, adet kanama miktarının artması veya azalması olarak tanımlanabilir. Düzenli adet görebilmek için vücudumuzdaki bir çok hormonun sağlıklı bir denge içinde olması gerekir. Ancak, adet düzensizliği denildiğinde ilk olarak cinsiyet hormonlarındaki bozukluklar, yani kadındaki östrojen ve projesteronun kandaki seviyesi ve dengesi akla gelir. Bu bir çok vakada doğru iken milyonlarca hastada cinsiyet hormonları normal olduğu halde tiroid hormonlarının yetersiz (hipotiroidizm) veya aşırı olarak salgılanmasına (hipertiroidizm) bağlı olarak adet düzensizliği görülebiliyor.



Henüz ayrıntıları bilimsel olarak yeni yeni netleşip tanımlanmaya başlanan hipofiz-tiroid-yumurtalık ilişkisi mevcuttur. Bir kadının kanında tiroid hormonunun yetersiz veya fazla olması bu ilişkiyi bozuyor. Bunun sonucunda hastalarda adet düzensizliği görülebiliyor.



Tiroid hormonu bozuklukları genellikle tiroid bezesinde büyüme, yani guatrla beraber olabiliyor ama bu büyüme her zaman hastanın aynada kendinsin veya yakınlarının fark edeceği kadar bariz olmayabiliyor. Tiroid bezesinde büyüme bazen nodüllü bazen de nodülsüz olabiliyor

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler
« Posted on: Mart 29, 2024, 01:53:41 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler e-book, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler programı, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler oyunları, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler e-kitap, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler download, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler hikayeleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler resimleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler haberleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler yükle, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler videosu, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler şarkı sözleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler msn, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler hileleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler scripti, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler filmi, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler ödevleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler yemek tarifleri, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler driverları, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler smf, Tiroid Hastalıkları Kalbi Etkiler gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Selenyum Tiroid'i Yok Etti
Sağlık
Furkan 0 835 Son Mesaj Eylül 01, 2008, 02:48:38 ÖS
Gönderen : Furkan
Selenyum Tiroid'i Yok Etti
Sağlık
By.TuRuT 1 942 Son Mesaj Aralık 13, 2008, 04:08:08 ÖS
Gönderen : -LoSS AnGeL-
Tiroid Bezi
Biyoloji
Anqel* 0 792 Son Mesaj Nisan 13, 2012, 02:33:45 ÖS
Gönderen : Anqel*
Tiroid Orbitopati - Tiroid - Guatr Ve Göz Hastalığı
Göz Sağlığı
Mavi_Kiyamet 0 971 Son Mesaj Aralık 27, 2012, 01:50:54 ÖÖ
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Tiroid Hastalıkları Kalbi Bozuyor
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 519 Son Mesaj Mart 12, 2013, 08:43:01 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular