0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Taşikardi  (Okunma Sayısı: 674 Kere Okundu.)
« : Mart 20, 2013, 01:15:11 ÖÖ »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Kalbin dakikadaki vuru sayısının artması.
taşikardi
Kalp atım hızının dakikada 100 ‘ ün üzerine çıkması durumu.
kalbin hızlı atması
Kalbin; dakikada 90′dan fazla atmasına, tıp dilinde taşikardi denir. Ancak bu sayı, yaş gruplarına göre değişir.
normal kalp atışları
0 - 1 yaşları arasında; dakikada 120-140 1 - 3 yaşları arasında; dakikada 90-120 3 - 7 yaşları arasında; dakikada 90- 100 7 - 20 yaşları arasında; dakikada 80 - 90 20 yaşından sonra; dakikada 60-80 arasında değişir. Her yaş grubunda; normal atışın 1 fazlası; kalbin hızlı attığını gösterir. Kalbin atışları, göğüsten, köprücük kemiği üzerindeki nabızdan veya el bileğinin dış kısmında, kemikle kiriş arasındaki yerden sayılabilir. taşikardi; her zaman kalp hastalığının belirtisi değildir. Çünkü koşmak, sindirilmesi güç şeyler yemek, heyecanlanmak, sigara, içki, çay, kahve içmek, zehirlenmek, bazı ilaçlar ve kadınların aybaşı halleri taşikardiye neden olabilir. Bu çeşit taşikardi, nedenin ortadan kalkmasıyla geçer. Ancak kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, ateşli hastalıklar ve zehirlenmeler de taşikardi yapar. Bu nedenle, doktora başvurmak gerekir.
“Bugüne kadar sağlığım bozulmadı. Bundan sonra da bana bir şey olmaz” demeyin. Üzerinde durmadığınız rahatsızlıklar ciddi bir kalp hastalığının habercisi olabilir. Unutmayın; bu hastalıklar haber vermeden kapınıza dayanıyor. Sağlıklı bir hayat için önleminizi alın…
Kalp ve damar hastalıklarına karşı alınacak önlemler nelerdir? Sigarayı bırakın, düzenli spor yapın, fazla kilonuz varsa verin, aşırı tuz ve alkol kullanımından kaçının, kolesterol düzeyinize dikkat edin.
Kaç çeşit kalp hastalığı vardır? Dört tip kalp hastalığı vardır. Birincisi damar hastalığı, ikincisi kas hastalığı, üçüncüsü kapakçık hastalıkları, dördüncüsü ise, elektrik sistemi hastalığıdır. Elektrik sistemi hastalığı ritim bozukluklarına, kas hastalığı kalp kası zayıflığına, kalp yetmezliğine, damar hastalığı da koroner yetmezlik, kalp krizi, damar sertliği gibi hastalıklara neden olur.
Koroner arter hastalığı nedir? Kalbe kan yoluyla oksijen taşıyan arterlerin kısmen tıkanmasıyla ortaya çıkan bir kalp hastalığıdır. Kalp kasının sağlıklı çalışması bu arterlerden yeterli oksijen sağlanmasına bağlıdır. Koroner arter rahatsızlığında, arter çeperlerinde yağ dokularından oluşan tabakalar birikir ve arterlerin çapı küçülmeye başlar. Kalbe kan yoluyla gelen oksijen azalır. Arterlerin zamanla daralması, kalp krizi ve ani ölüm riskini artırır. Genetik faktörler, sigara içmek, yüksek tansiyon, kilo fazlası, şeker hastalığı, kandaki kolesterol düzeyinin yüksek olması koroner arter hastalığının nedenleridir. Göğüs kafesi üzerinde şiddetli bir sancıyla kendini belli eder. Bazı durumlarda karın bölgesinde hissedilen bu sancı, mide sancısı ile karıştırılabilir. Sancı boyun, omuzlar, kollar ve hatta çeneye kadar yayılabilir.
Damar sertliği nasıl oluşur? Kalbi besleyen ana damarların kalınlaşması sonucunda, kan yeterli miktarda kalbe gidemez. Damar sertliği, kolesterol, mineral, kan ve kas hücrelerinin arter (atardamar) duvarında birikmesi ve kan akışını engellemesiyle, damar sertliği ortaya çıkar. Öncelikle kan basıncının artması, nikotin, kimyasallar, virüs veya alerjik reaksiyon gibi bir nedenle damar içi zedelenir. Kolesterol ve diğer kan hücreleri, zedelenmiş bölgeye yapışmaya başlar. Bu hücreler kas hücrelerinin büyümesine neden olan bir salgı salgılarlar. Bu durum arter duvarının kalınlaşmasına ve sertleşmesine sebep olur.
Damar sertliğine karşı nasıl önlem alınabilir? Damar sertliğinden korunmak için sigara bırakılmalı, fazla kilolar verilmeli, kolesterol düşürülmeli ve düzenli olarak spor yapılmalı.
Kalp yetmezliği nasıl oluşur? Kalp kasının herhangi bir sebeple zayıflaması sonucu vücudun ihtiyacı olan kanı gereken yerlere taşıyamamasına, vücut dokularına yeterli kan ve oksijen sağlanamaması durumuna “kalp yetmezliği” denir. Kalp damar hastalığı, kalp krizi, yüksek tansiyon, kalp kası zayıflığı, kalp kapak hastalıkları, ritim bozuklukları, aşırı alkol kullanımı gibi etkenler kalp yetmezliğine neden olabilir. Kalp krizi sonucu hasara uğrayan kalp kası zayıflar, gerektiği gibi kasılarak içindeki kanı pompalayamaz.
Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Nefes darlığı ve halsizlik, belirtileridir. Kalp yetersizliğinin tedavisi nedene yöneliktir. Nedeni damarlar ise, balon ya da ameliyatla tedavi edilir ve geçmesi umut edilir. Nedeni alkol ise, alkol kesildikten sonra geçecektir. Nedeni virüs enfeksiyonuysa, buna yönelik bir tedavi yoktur. Kalbin kendisine yönelik ilaç tedavileri vardır. Gençlerde ortaya çıkan ileri derecede kalp yetmezliğinin tedavisinde kalp transplantasyonu (nakli) kullanılabilir. Taşikardi nedir? Kalp, doğumdan itibaren dakikada 60 ile 100 kez atar. Kalbin bir dakikada 100′den fazla atmasına “Taşikardi” denir. Taşikardi egzersiz gibi normal durumlarda olduğu gibi, kalp rahatsızlığından da kaynaklanabilir.
* Ekstrasistol: Kalbin normal bir düzende atarken ansızın ve normal düzeninden daha erken atmasıdır. Herhangi bir tehlikesi olmayan, en sık rastlanan ritim problemidir. Böyle bir durumda kişinin bilmesi gereken şey; tehlikesinin olmadığıdır. Ancak nadiren de olsa, kalp hastalıklarının ilk habercisi olabileceği için bu yönde bir araştırma yapılıp, tehlikesiz olduğu sonucuna varılmalıdır.
* Bradikardi: Kalbin normal atım sayısının altında atması.
* Atrial Taşikardi ve Supraventikuler Taşikardi: Ani ve geçici krizler halinde gelirler. Bu tip Taşikardiler kalbin elektrik sistemindeki bozulmalardan kaynaklanır. Sorun kalbin karıncıklarında ortaya çıkar.
* Atrial Taşikardi: Kalbin sağ ve sol üst odacıklarının düzensiz kasılmasından kaynaklanır. Kişiye ciddi bir zarar vermez.
* Atrial Fibrilasyon: Kalbin her zamanki düzeninde çalışmaması, genellikle hızlı, düzensiz, karmakarışık, etkisiz atması sonucu meydana gelen ve günümüzde en sık rastlanan, ciddi bir ritim bozukluğudur. Özellikle yaşlanmayla beraber bir yılda yüzde 10 civarında beyin felcine neden olur.
* Ventrikular Taşikardi: Az görülen ama çok tehlikeli bir Taşikardi türüdür. Kalbin alt odacığından kaynaklanan hızlı kalp atımıdır. Kalp, düzensiz bir ritim ile çok hızlı atar. Böyle bir hastanın hastaneye yatırılması gerekir.
* Ventrikular Fibrasyon: En ciddi Taşikardi türüdür. Kalp düzensiz ve çok hızlı atar. Kalp karıncıkları düzensiz bir biçimde kasılır ve kalbin kan pompalamasını engeller. Bu süre içinde kan akışı durur. Kalp hastalığının dışında ritim bozukluklarının nedeni, sigara, yüksek miktarda alkol, çay ve kahvedir.
Ritim bozuklukları kendini nasıl belli eder, nasıl önlenebilir? Çarpıntı, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes almada güçlük ve göğüste sancı Taşikardi’nin belirtileridir. Taşikardi’yi önlemek için kilonuza dikkat edin, sağlıklı beslenin, düzenli spor yapın, çay, kahve tüketimini azaltın ve sigara içmeyin.
Kalp zarı iltihabı (perikardit) nedir? Kalp kası göğüs kafesinin içinde oturur. Sol akciğere komşudur. Hem akciğerin hem de kalbin birbiriyle olan iletişiminden korunması için kalbin etrafında bir zar vardır. Perikard dediğimiz kalp zarı, iltihabı birtakım hastalıklarla karşılaştığı zaman kalp zarı iltihabı denilen “Perikardit” ortaya çıkar. Perikardit etrafındaki zar iltihaplı olduğu için kalbi etkileyebilir. Birtakım ağrılara sancılara, uzun vadede kalp kasının bozulmasına ve kalp yetmezliğine sebep olabilir. Genç sporcularda kalp yetmezliğinin ana sebebi “Miyokardit” denilen kalp kası iltihabıdır ki, kalp zarı iltihabıyla bağlantılı olabilir. Kalp zarı iltihabı kalp kriziyle karıştırılabilir. Çünkü aynı tipte ağrı, sancı yapar ve tedavisi de yüksek dozda aspirin ve benzeri ilaçlardır.
Kalp kası iltihabının (Miyokardit) kalp zarı iltihabından (Perikardit) ne farkı vardır? Kalp kası iltihabı kötü bir hastalıktır. “Miyokardit” genellikle viral enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkan, çok sık görülmeyen ve şikâyetler ortaya çıkıp tanındığında nedene yönelik değil, kalbin kendisine yönelik bazı destekleyici tedavilerle halledilmeye çalışılan bir hastalıktır. Belirtileri; kalp kası hasarına bağlı kalp yetmezliği, çok nadiren ölümdür. Örneğin, sporcu ölümleri kalp krizi adı altında yayımlanıyor. Bu ölümlerin çoğunda sorumlu olan kalp krizi değildir. Bu ölümlerin bir kısmının sebebi Miyokardit’tir. Miyokardit denilen bu hastalığın teşhisi ve tedavisi çok zordur. Çok nadir rastlandığı için üzerinde çok fazla durulmaz.


WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Taşikardi
« Posted on: Nisan 24, 2024, 08:15:41 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Taşikardi e-book, Taşikardi programı, Taşikardi oyunları, Taşikardi e-kitap, Taşikardi download, Taşikardi hikayeleri, Taşikardi resimleri, Taşikardi haberleri, Taşikardi yükle, Taşikardi videosu, Taşikardi şarkı sözleri, Taşikardi msn, Taşikardi hileleri, Taşikardi scripti, Taşikardi filmi, Taşikardi ödevleri, Taşikardi yemek tarifleri, Taşikardi driverları, Taşikardi smf, Taşikardi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Taşikardi Ve Kalp Sıkışması
Alternatif Tıp
Arshavin 0 678 Son Mesaj Şubat 11, 2012, 11:52:40 ÖS
Gönderen : Arshavin


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular