0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Taassupsuzluk  (Okunma Sayısı: 1488 Kere Okundu.)
« : Ocak 27, 2010, 11:21:37 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Taassup - Taassubun Zararları

Taassupsuzluk, kişinin, kendi düşünce ve inançları yanında, farklı düşünce ve inançların da varlığını hoşgörü ile karşılamaktır Taassup ise bir düşünce veya inanca bağlandıktan sonra, başka fikir ve inançların varlığına katlanmamak demektir,
Bağnazlık ve tutuculuk olarak da adlandırılan taassup, bilgisizlik¬ten kaynaklanan kötü bir tutumdur. Atatürk, taassuba karşı çıkmış, ve teakubun bilgisizlikten kaynaklandığını belirtmiştir. Taassubun ortadan kaldırılabilmesi için de halkın aydınlatılması gerektiğini söylemiştir.

"Taassupsuzluğun arzu edildiği gibi yaygınlaşması, huy haline gelmesi fikri terbiyenin yüksek olmasına bağlıdır: diyen, Atatürk, bir başka sözünde de görüşlerini şu şekilde dile getirmiştir:
'Taassupsuzluk o kimsede vardır ki vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdani inançlarına karşı hiçbir kin duymaz, bilakis hürmet eder. Hiç olmazsa, başkalarının kendininkine uymayan inanışlarını duymaz¬lıktan gelir Taassupsuzluk budur."

a. Devletin Taassubu Etkisiz Hale Getirmesi

Toplumda taassup, yani tutuculuk varsa, devlet bu taassubu etkisiz hale getirmek için gerekli önlemleri almalıdır. Tutuculuğun etkisiz hale getirilmesi de halkın bilinçlendirilmesi ve bireylere hoşgörü kazandırılmasıyla mümkündür.
Devlet, vatandaşların hak ve özgü il ilklerini rahatça kullanabilecekleri ortamı hazırlar, bunu engellemeye çalışanlara karşı da yaptı¬rımlar uygular.

Atatürk: ^Türkiye'de hiçbir kimse fikirlerini zorla baş¬kalarına kabul ettirmeye kalkışamaz e böyle bir şeye izin verilemez,. diyerek bunu vurgulamıştır.
Atatürk'e göre devlet, vatandaşlarının birbirlerine hoşgörülü, bir¬birlerinin düşüncelerine saygılı olmalarını sağlamalıdır. Atatürk, bunun gerekliliğini şöyle dile getirmiştir "Taassup cahilliğe dayanır. Bundan dolayı taassubu olan cahildir. İlim mutlaka cahilliği yener, o halde halkı aydınlatmak lazımdır.

b. Taassubun Zararları

Tutuculuk, insanı hoşgörüsüz yapar, doğruyu kabul etmesine de engel olur
Tutucu insan, görüş ve düşüncelerini beğenmeyip saygı göster¬mediği insanlardan nefret etmeye başlar. Bu bakış da insanın, karşısındakilerde bulunan iyi ve güzel yönleri görmesine engel olur. Böyle bir ruh hali taşıyan insanlar, birbirlerine dostça yaklaşmazlar, aksine, bir¬birlerine kın ve nefret duyup düşmanlık beslerler.
Tutuculuğun en büyük zararı, insanların temel hak ve özgürlüklerinden olan düşünce ve inançlarını serbestçe ifade edebilmelerine engel olmasıdır. Özerinde çevrenin ve başkalarının baskısını hisseden insan, düşüncesini serbestçe ifade etmekten kaçınır, samimi davranmaz. Kendi dünyacında farklı, toplumdu farklı bir kişilik sergiler. Bu da o insanın kendi kendisiyle, yani iç dünyasıyla bir çatışma içerisinde olmasına ve sonuçta psikolojik sorunlarının ortaya çıkmasına yol açar. Öyleyse insan¬arın birbirlerine karşı daha hoşgörülü yaklaşmaları, birbirlerinin görüş ve düşüncelerine saygılı olmaları gerekir,
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Taassupsuzluk
« Posted on: Mart 29, 2024, 04:24:38 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Taassupsuzluk e-book, Taassupsuzluk programı, Taassupsuzluk oyunları, Taassupsuzluk e-kitap, Taassupsuzluk download, Taassupsuzluk hikayeleri, Taassupsuzluk resimleri, Taassupsuzluk haberleri, Taassupsuzluk yükle, Taassupsuzluk videosu, Taassupsuzluk şarkı sözleri, Taassupsuzluk msn, Taassupsuzluk hileleri, Taassupsuzluk scripti, Taassupsuzluk filmi, Taassupsuzluk ödevleri, Taassupsuzluk yemek tarifleri, Taassupsuzluk driverları, Taassupsuzluk smf, Taassupsuzluk gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular