0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Sümbül  (Okunma Sayısı: 1915 Kere Okundu.)
« : Mayıs 25, 2012, 02:37:06 ÖS »
Avatar Yok

vexed
*
Üye No : 99944
Yaş : Yok
Nerden :
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 839
Mesaj Sayısı : 2 028
Karizma = 2102



soğanlı bitkilerin çoğu çok yıllıktır..bu yüzden ekonomiktirler..
büyüme/çiçeklenme ve uyuma dönemleri vardır.uyuma dönemi büyüme döneminin sona ermesidir.
ilkbaharda çiçek açan soğanlar için büyüme döneminin sonu geç ilkbahar /yaz başıdır.
sonbahar geldiğinde yeniden büyüme dönemine girerler..ve ilkbaharda çiçek açarlar.
soğanlı bitkilerin ilkbahar yaz ve sonbaharda çiçek açanları vardır.. bu yüzden bahçeyi veya çiçekliklerinizi planlarken ne zaman çiçeklenmesini istediğinize karar verin ve öyle ekin..  ilkbahar geldiğinde her dem yeşil kalanların arasında renk patlaması yapıyorlar..

GENEL DİKİM KURALLARI

soğanları ekerken bazı genel kurallar vardır.
*soğanları yere çok sıkı yapışan yer örtücülerin altına ekmeyin.güneşli bir yere ekin (en azından yarım gün güneş alan bir bölüme)
*erken ve orta baharda çiçek açanbitkiler ağaçlar daha tam yapraklanmadığı için fazla etkilenmez bu yüzden onları ağaçların altına ekebilirsiniz. diğer soğanlı bitkiler için ağaçlar tam yapraklanmışken ışığı inceleyerek bir yer saptamak gereklidirsoğanları kendi büyüklüklerinin 3 misli derine ekmek gereklidir.doğal bir görünüm için avucunuza soğanları alın , toprağın üstüne fırlatın.. rastgele karışık soğanları.. düştükleri yere ekmelisiniz.. doğal kırlardaki gibi bir görünüm elde etmek için.. yada her çiçekte olduğu gibi maksimum etki için tür veya renge göre büyük gruplar halinde ekin daha şık görünecekler..

DİKİM ÖZELLİKLERİ

Bir alana soğan dikmek istiyorsanız yerden 18 cm derinliğine kadar toprağı boşaltıp soğanları tek tek yerleştirip sonra üstlerini örtmek iyi bir fikirdir.

 

tek tek soğan ekerken tek tek delikler açılıp önce dibine besleyici humus konulup üzeine soğan yeleştirilip üzeri toprakla doldurularak ekim yapılır.

hangi ucu yukarı= tam soğana benzeyenlerde karar vermek kolaydır ama patatesimsi kökleri olanlarda gözleri olan taraf yukarı ekilmelidir.

SULAMA

İlkbahar yağmurları genellikle yeterli olur. ama hava kurak gidiyosa ve yazın sıcak günlerde

çiçekli iken sulama. en az haftada bir defa iyice sulanması gereklidir. Sulama süresi soğanın toprağın derinlerinde olduğu unutulmadan derine ulaşacak şekilde uzun tutulmalıdır.

ÇİÇEK BAKIMI

çiçeklerin yaprakları solmaya başladığında çiçeğin kesilmesi gerekir. eğer uzun süre burakılırsa tohuma kaçarlar ve soğanın besin maddelerini tüketirler.. çiçekler bittikten sonra yeşil yapraklar sararana kadar yerinde bırakılmalıdır.yaprakların sararması çirkin bir görüntü oluşturabilir. ama ertesi yıl da çiçek açabilmesi için gerekli besini depolamak için fotosentez ihtiyacını ancak böyle giderir.
bunun için ekerken yeşil yapraklı ve yüksek bitkilerin arasına ekilirlerse bu görüntü biraz gizlenebilir.bir fikir de saksılara ekmek ve güzelken ortaya koyup.. sarı yaprak döneminde daha gözden uzağa koymak olabilir..
SOĞANLARIN ÇIKARILMASI
yazın çiçek açan soğanlar soğuğa dayanıklı değildir bu nedenle her yıl topraktan çıkarılmalıdır.. diğer mevsimlerde çiçek açanlar da bir kaç yıl aynı yerde kalırsa bölünerek yavrular, aynı yerde çok sayıda çiçek beslenemeyeceği için, çiçek önce boylarında ufalma dikkati çeker, bitkilerde eşitsiz büyüme gözlenir  sonra da kururlar. bu nedenle tüm soğanları beş  yılda bir kez  veya biraz önce anlatılan belirtiler gözlendiğinde söküp ayırmak gereklidir.
soğanlı bitkinin çiçek açma dönemi bitip, yeşil yaprakları solduğunda tutup çektiğiniz zaman kolayca elinize gelir .. çünkü uyku döneminde kökleri de zayıflamıştır..
çıkardığınız soğanları bir hafta dinlenmeye bırakın.. sonra yapraklarını çekin ayırın..üzerindeki fazla toprağı sallayıp dökün.. kağıt torba veya eski naylon çorapların içine koyup kuru serin ve havadar bir yere kaldırın..

Gün geldiğinde;
ve döndüğünde geriye...
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Sümbül
« Posted on: Nisan 23, 2024, 04:35:52 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Sümbül e-book, Sümbül programı, Sümbül oyunları, Sümbül e-kitap, Sümbül download, Sümbül hikayeleri, Sümbül resimleri, Sümbül haberleri, Sümbül yükle, Sümbül videosu, Sümbül şarkı sözleri, Sümbül msn, Sümbül hileleri, Sümbül scripti, Sümbül filmi, Sümbül ödevleri, Sümbül yemek tarifleri, Sümbül driverları, Sümbül smf, Sümbül gsm
Yanıtla #1
« : Haziran 13, 2012, 07:04:06 ÖS »

SaviorAngel
*
Üye No : 20558
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5336
Mesaj Sayısı : 8 562
Karizma = 50939


teşekkürler.
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2012, 07:09:19 ÖS Gönderen : Liza »

Erhan Ali ve kardeşi Ömer Kaan <3
Yanıtla #2
« : Haziran 13, 2012, 07:11:12 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Renkleri çok güzelmiş (:

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Sümbül Efendi Hazretleri
Tarih
FeMoX 2 1045 Son Mesaj Temmuz 28, 2011, 12:00:28 ÖS
Gönderen : EmpaThy
Sümbül
R - S - Ş
By.TuRuT 2 1055 Son Mesaj Ekim 02, 2013, 08:21:56 ÖS
Gönderen : kibarfeyzo
Sümbül Koku
R - S - Ş
mEkansIz_qEnc 0 1120 Son Mesaj Nisan 09, 2009, 05:02:16 ÖS
Gönderen : mEkansIz_qEnc
Sümbül Soğanı
Güncel Sorunlar & Hayat
Mavi_Kiyamet 0 1252 Son Mesaj Mart 21, 2012, 03:06:15 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Şefika - Sevda Sümbül Kuzu
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 742 Son Mesaj Nisan 24, 2014, 08:17:50 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular