0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar  (Okunma Sayısı: 953 Kere Okundu.)
« : Mart 31, 2012, 11:58:43 ÖÖ »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Sinir sistemi ve görme sinirleri aslında çok daha hızlı çalışabilir ve olağanüstü bir hızda görmemizi sağlayabilirler. Fakat yaratılan bir sistemle bu sinirlerin daha hızlı çalışmaları engellenir.

* Bu hıza engel olan nedir?

* Görme hızı hangi amaçla sınırlanmaktadır?


Bizler hiç farkında değilken vücudumuzda hayatımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan işlemler, çok büyük bir hızla ve tam da olmaları gereken şekilde gerçekleşirler. Bu hızı örneğin;

Beyin hücrelerinin hızla birbirleriyle iletişim kurmalarında;

Gözden, kulaktan, burundan, dilden ve deriden gelen sinyallerin hızla elektrik sinyaline çevrilip sinir hücreleri aracılığıyla beyne ulaşmasında görebiliriz.

Bu işlemlerdeki olası saniyelik bir gecikme bile insanlara büyük zararlar verebilecekken böyle bir gecikme hiçbir zaman yaşanmaz. Tüm işlemler -Allah’ın izni ile- en uygun süratle, kusursuzca gerçekleşir. Bizler de bu sayede hayatımızı hiçbir aksaklık yaşamadan sürdürebiliriz.

İnsanın bu üstün yaratılışı hakkında araştırmalar yapan bilim adamları, görme ve sinir sisteminin hızı arasında son derece şaşırtıcı bir detayı da ortaya çıkarmış oldular.

Gözdeki Kusursuz Hız Görüntünün Kesintisiz Olarak Algılanmasını Sağlar

Görme gerçekleşirken bir saniyede meydana gelen işlem sayısı, şu an mevcut hiçbir bilgisayarın yapamayacağı kadar yüksektir. Siz bu cümleyi okuyup bitirinceye kadar gözünüzde yaklaşık yüz milyar (100.000.000.000) işlem yapıldı. Saatte 500 km hızla beyne mesaj ileten 600 bin sinirle beyne bağlı olan göz, aynı anda 1.5 milyon mesaj alıp bunları düzenler ve beyne gönderir.

Göze gelen ışık ışınları korneadan, gözbebeğinden ve ardından da mercekten geçer. Saydam tabakanın bükümlü üst yüzeyi ve mercek, ışınları kırar ve nesnenin (resmin) görüntüsü ters çevrildikten sonra retinaya ulaşır.

Işığa duyarlı hücreler (reseptörler; koni ve çubuk hücreler) ışığı elektrik sinyallerine çevirir ve sinir uçlarına uyarı olarak yollarlar. Retinadan gelen görüntü orjinaline göre baş aşağı durumda ve ters tarafta olmasına rağmen beyin yeniden yorum yaparak görüntünün düz olmasını sağlar. Bu elektriksel uyarılar beyne nesnenin çeşidi, büyüklüğü, rengi, uzaklığı hakkında haber götürürler ve tüm bu dizi işlemler saniyenin onda biri kadarlık bir sürede gerçekleşir. İşte bu mükemmel hız sayesinde hiçbir kesinti, bulanıklık, titreme vs olmadan çok net bir şekilde görüntüyü algılarız.

Görme Hızı Nasıl Tespit Edildi?

Araştırmacılar, görme hızını tespit etmek için denek olarak kullandıkları domuzların retinalarına elektrotlar yerleştirdiler. Retina, göze giren ışığın görme sinirlerine aktarıldığı ve ışığın bir seri kimyasal değişim geçirerek elektrik sinyaline dönüştüğü kısımdır. Bu dönüşümün sebebi, beynin ışığı değil sadece elektrik sinyallerini yorumlayabilmesidir. Daha sonra gözdeki sinir hücrelerinden çıkan akson adı verilen kablo benzeri taşıyıcı uzantılar ile beynin arkasında yer alan görme bölgesine elektriksel sinyaller iletilir. Domuzlarda tüm bu veri aktarım işlemleri araştırmacıların hesaplarına göre, saniyede 875 kilobit’lik bir hızda gelişir.

Bilim adamlarına göre, insanda aynı veri iletimi 10 kat hızlı gerçekleşmektedir. İnsanın görme yeteneği saniyede 8.75 megabit’lik bir hızda işler. Araştırmayı yürüten Vijay Balasubra-manian, insanın potansiyelinin gerçekte saniyede 10 megabit’in üzerinde olduğunu belirtmektedir. Öyleyse insanın görme sinirleri, neden kapasitesinin altında bir performans göstermektedir?

Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapıyor?

Her bir sinir hücresi kendi üstüne düşen görevi 1 milisaniyede (saniyenin binde birinde) yerine getirir. Ancak bilim adamları, insan vücudunun enerji tasarrufu yapmak için hızı kasıtlı olarak düşürdüğünü belirtmektedirler. Buna rağmen çok hızlı görebiliriz; ancak daha hızlı görüyor olsaydık, bu bizi yorgun düşürecek kadar enerji sarfiyatına neden olurdu.

Görüldüğü gibi bizler farkında bile değilken bizim adımıza enerji tasarrufu yapan sinir hücrelerimiz, adeta apaçık bir şuur ve akıl sergilemektedirler. Şuursuz atomlardan meydana gelen ve bir araya gelseler bir toplu iğnenin başını dahi doldurmayacak küçüklükteki sinir hücrelerimiz, Yüce Allah’ın sonsuz aklının ve ilminin sayısız delillerinden sadece biridir.

Beyin Nasıl Enerji Sarf Eder?

Beyin, yaklaşık olarak % 80 su, % 10 yağ ve % 8 proteinlerden meydana gelir. Geri kalan bölümünü ise, karbonhidrat, tuz ve diğer mineraller oluşturmaktadır. Beyindeki her sinir, elektrokimyasal sinyaller alarak çalışır. Sinir ağları, çok sayıdaki bağlantılarını zayıflatarak veya güçlendirerek hareket ederler. Yaşam boyu tekrarlanan işlemler, genel bir görüntü olarak beyinde saklanır. Beyinde hafızaya kaydedilen her an, 100 milyar sinirin saatte 400 km hızla yaptığı 1.000-500.000 arasındaki bağlantı vesilesiyledir. Bu müthiş kapasiteye sahip olan beyin, loş bir lambayı aydınlatabilecek kadar enerji kullanmaktadır. Vücut ağırlığının sadece 50‘de biri olan veya tüm insan vücudunun sadece % 2’sini oluşturan beyin, vücudun tüm oksijen ve glikoz ihtiyacının 1/5’ini tüketmekte, enerjinin ise %20’sini kullanmaktadır. İşte bu nedenle sinir hücrelerinin enerji tasarrufu yapması gerekir. Peki görme işlemi sırasında bu enerji sarfiyatı ne boyutlardadır?

Sinir yolları yüksek enerji tüketimine sahiptir, dolayısıyla insan çok daha hızlı görmek isteseydi bunu başarırdı, ancak daha çok enerji tükettiği için yorulurdu. İnsanın her bir retina hücresi, saniyede 13 bit veri işleme kapasitesiyle çalışır, bu şekilde dahi insan hareket eden nesneleri görebilir. Hareket eden nesneleri yakalamanın öneminin arttığı durumlarda alarma geçen göz veriyi daha hızlı işleyebilir. Retinadaki “Ganglion hücreler” adı verilen hücreler, hareketli ve hareketsiz hücreler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Hareketli cisimleri hızlı bir biçimde görmemizin gerektiği durumlarda hareketli hücreler devreye girer, böylece hız yalnızca gerektiği durumlarda artırılmış olur.

İnsan gözü, beyne saniyede 10 milyon bit veri işleme yeteneğine sahiptir. Uzmanlara göre görme sinirleri, kurumlar arasında kullanılan ethernet ağı hızında veri gönderebilmektedir.

İnsanın her iki gözü de aynı anda, aynı hızla, farklı iki açıdan aldığı görüntüyü hiçbir şaşma olmadan hatasız bir biçimde birleştirip sinyale çevirerek beyne iletir.

İnsan beyni ve sinir sistemi arasındaki mükemmel koordinasyon ile gerçekleşen enerji tasarrufu insana verilmiş büyük bir nimettir. Bu büyük nimet, kullarına karşı iyiliği çok olan (Berr), kusursuzca var eden (Bari) ve kudret sahiplerinin üzerinde olan (Mütekebbir) Allah’ın üstün yaratma sanatıdır.

“O, size ayetlerini gösteriyor ve sizin için gökten rızık indiriyor. İçten (Allah’a) yönelenden başkası öğüt alıp-düşünmez.” (Mümin Suresi, 13)

Sinir hücrelerinin hızlarını sınırlaması, saatte 300 km’ye ulaşabilen ama yakıt tasarrufu yapmak için daha yavaş giden bir otomobile benzetilebilir. Unutulmamalıdır ki otomobilin hızını ayarlayan akıl ve muhakeme sahibi bir sürücüdür; oysa sinir hücreleri şuursuz atomlardan oluşmuş mikroskobik yapılardır. Bu durum onları yaratan Allah’ın sonsuz aklının apaçık bir göstergesidir.

Tasarrufu Yapan Hücreler Değil, Onlara Bunu İlham Eden Yüce Allah’tır

Tasarruf; akıl ve mantık sahibi insanların deneme yanılma yöntemiyle, tespit ettikleri bir gideri sınırlamak için başvurdukları bir yöntemdir. Ancak bu yazının konusu olan enerji tasarrufunu gerçekleştirenler eğitim görmüş, akıl ve mantık sahibi insanlar değil, gözle görülmeyecek kadar küçük, herhangi bir beyne, akla veya şuura sahip olmayan biyolojik yapılar, sinir hücreleri, elektriksel sinyalleri ileten kablolar ve iletim hızını ayarlayan kimyasallardır. Kuşkusuz bir soruna karşı önlem almak, bir çözüm geliştirmek apaçık bir akıl göstergesidir. Tüm kainata hakim olan bu sonsuz şuur ve akıl alemlerin Hakimi olan Allah’ındır. Allah yarattığı herşeyde ilmini ve aklını tecelli ettirmektedir. Bu gerçek bir ayette şöyle haber verilmiştir:

“Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 4)

Sinir hücreleri insan vücudundaki mükemmel sistemin sadece küçük bir parçasıdır. Eğer bu sistemde sadece tek bir sinir hücresi yerine getirmesi gereken görevleri gerçekleştiremeszse bu durum, beyinde elektrik iletiminin zarar görmesine ve dolayısıyla duyu ve his kayıplarına yol açabilir. Şu durumda bu olağanüstü hassas sistemde rastgele bir işlemin gerçekleşmesi beyin fonksiyonlarının büyük bir kısmını, hatta tamamını işlevsiz hale getirecektir. Bu gerçek gösterir ki, henüz sınırları anlaşılamamış olan bu benzersiz haberleşme ağının, evrimcilerin iddia ettikleri gibi tesadüfen meydana gelmesi imkansızdır. İnsanın sahip olduğu bu olağanüstü yapı, yeryüzündeki tüm canlı hücrelerini ve onlara hayat verecek vesileleri yaratan, Yüce Allah’a aittir.

“Ey insan, ‘üstün kerem sahibi’ olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir? Ki O, seni yarattı, ‘sana bir düzen içinde biçim verdi’ ve seni bir itidal üzere kıldı. Dilediği bir surette seni tertib etti.” (İnfitar Suresi, 6-8)

Görme İşlemi Yüce Allah’ın Eşsiz Bir Eseridir

Yeryüzündeki hiçbir teknoloji gözün başardığı işlemleri başaramamıştır. Bu mükemmel organın sırlarını anlayabilme çalışmaları sürekli olarak devam etmekte, bize nasıl renkli bir dünya sunduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Elbette ne birkaç santimetre büyüklüğündeki gözün, ne de beynin içinde görüntünün oluştuğu milimetrelik bölgenin tek başlarına insan için renkli bir dünya oluşturabilme güçleri olamaz. Dışarıda var olan maddeyi gören ve beyinde yeniden yorumlayan ruhtur. İnsana Kendi ruhundan üfleyerek görme, algılama, hissedip yorumlama gibi yetenekler veren ve bütün bunları olağanüstü sebeplere bağımlı kılan Kadir olan Allah’tır. Yaratılan görüntü de, onu gören hayranlık uyandırıcı gözler ve buna bağlı sayısız sistem de Allah dilediği için vardırlar ve O’nun dilemesiyle yaratılmışlardır.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar
« Posted on: Nisan 18, 2024, 03:08:48 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar e-book, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar programı, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar oyunları, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar e-kitap, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar download, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar hikayeleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar resimleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar haberleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar yükle, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar videosu, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar şarkı sözleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar msn, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar hileleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar scripti, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar filmi, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar ödevleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar yemek tarifleri, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar driverları, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar smf, Sinir Hücreleri Neden Enerji Tasarrufu Yapar gsm
Yanıtla #1
« : Nisan 04, 2012, 12:05:39 ÖS »

ecre
*
Üye No : 87832
Nerden : Kastamonu
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 756
Mesaj Sayısı : 4 008
Karizma = 13028


teşekkürler..

Ya ağlamasın hiç kimse
 
Ya da gülmesin şu her zaman gülenler
 
Ya kimse de olmasın para denen illet
 
Ya da paylaşmasını öğrensin paralı millet
 
Ya kimse söylemesin sevdiğini
 
Ya da yapsınlar şu asıl sevginin tarifini
 
Ya şu bayramlar hiç yaşanmasın
 
Ya da bayramlarda et yemeyen kalmasın
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Enerji Tasarrufu Haftası
Genel Konular
mer_ve_g 6 1990 Son Mesaj Mayıs 24, 2008, 02:34:08 ÖS
Gönderen : Ebru$h
Lastiklerde Enerji Tasarrufu
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
-LoSS AnGeL- 1 821 Son Mesaj Mayıs 09, 2009, 05:32:20 ÖÖ
Gönderen : By.CeZa
Enerji Tasarrufu - Elektrik Faturasını Azaltma Yolları
Genel Kültür.
Liza 0 1621 Son Mesaj Kasım 17, 2011, 10:55:08 ÖÖ
Gönderen : Liza
Beyin Sinir Hücreleri Nasıl Çalışır
Biyoloji
Anqel* 0 751 Son Mesaj Ocak 24, 2012, 01:04:38 ÖS
Gönderen : Anqel*
Kaşıntıdan Sorumlu Sinir Hücreleri
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 615 Son Mesaj Ocak 15, 2013, 11:11:12 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular