0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Çocuklarla Iletişim Engelleri  (Okunma Sayısı: 892 Kere Okundu.)
« : Eylül 22, 2013, 07:46:12 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Çocuklarla kurulan iletişim maalesef her seferinde çok sağlıklı ve düzgün ilerleyemiyor. Doğru iletişim kurulamamasının nedenleri ise çoğunlukla çocuğu olduğu gibi kabul etmemek, onu tam anlamıyla dikkatli dinlememek ve olaylara onun gözünden bakamamaktır.

Sağlıklı iletişim kurmamızı engelleyen hatalara bazı örnekler verecek olursak;

Emir vermek: Ebeveyni tarafından emir verilen çocuk, korkar, anne babanın isteklerine karşı direnç gösterebilir ve isyankâr davranışlarda bulunabilir.

"Arkadaşının annesinin izin vermesi beni hiç ilgilendirmez, sen gece sokağa çıkamazsın" söylemi hiç yabancı gelmedi değil mi?

"Oyun oynamak istemen beni ilgilendirmiyor, şimdi doğru yatağına git!" söylemi bazı ebeveynlerin sık kullandığı cümle kalıplarındandır. Ebeveyn, bu söylemin, çocuğun yararına ve gelişimine uygun olduğu için söylediğine inansa da, bu cümle çocuğun üzülmesine ve korkmasına neden olur.

Bunun yerine uyumasının onun için gerekli olduğunu belirterek, ertesi gün oyun oynamaya devam edebilirsin diyebilir ya da ona süre tanıyarak "10 dakika daha istediğin gibi oyun oynayabilirsin, sonra ise yatıp dinlenmen gerekecek" tarzında bir söylemle daha ılımlı yaklaşabilirsiniz.

Öğüt vermek: Çocukta zorunluluk ve suçluluk duygusu yaratabilir. Çocuk ebeveynlerinin ona güvenmediğini hissedebilir. "Önce dersini çalış, sonra televizyon izle" söylemi her ne kadar masum bir söylem olarak dursa da, çocuğunuzun ona yeteri kadar güvenmediğiniz için onun yerine karar aldığınızı düşünmesine neden olabilir.

Böyle durumlarda, ona öğüt vermekten çok seçenekler yaratmalı, seçimi ve sorumluluğu ona bırakmalısınız. "İstersen önce ders çalışıp sonra televizyon izleyebilirsin ya da önce televizyon izleyip sonra ders çalışabilirsin, hangisini yapmak istersin?" söylemi uygun olabilir.

Yargılamak veya eleştirmek: Çocuk kendini yargılama karşısında yetersiz hissedebilir. "Bu yaşına uymayan, çocukça bir davranış!" söylemi bu duruma örnek teşkil eder. O anda öyle hissedilip söylenen bir cümle, çocuğun kendini o şekilde anlayıp, kendini huzursuz ve yetersiz hissetmesine neden olabilir. Ayrıca bu tür söylemler çocukların benlik saygısını olumsuz etkiler.

Uyarmak veya tehdit etmek: Çocuğun korkmasına ve boyun eğmesine neden olur. Bu iletişim engeli özellikle anneler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

"Akşam baban eve gelsin, yaptıklarını bir bir anlatacağım" ya da "Bir daha yalan söylersen, seni parka götürmeyeceğim" söylemleri hemen hemen kimseye yabancı gelmez. Bu durumlarda hem baba ya da herhangi biri korkutucu bir unsur haline getirilir, hem de çocuk tehdidin uygulanıp uygulanmayacağını görmek için, yapılmaması istenen şeyi yapabilir.

Oyalama veya konuyu değiştirme: Konuyu değiştirme, çocuğun sizinle paylaşmak istediği sorununu açıklamasını engellediği gibi, çocuğunuz kendisi için önemli olan bir olayın sizin için önemsiz olduğunu düşünebilir.

"Şimdi bırak da arkadaşınla ettiğin kavgayı anlatmayı, yeni oyuncağını beğendin mi?" söylemi bu duruma uygundur. Böyle bir söylemle, konu geçiştirildiğinde, çocuk anlaşılmadığını, önemsenmediğini düşünebilir. Oysaki anlatacaklarını dinlemek bile ona çok iyi gelecektir.

Böyle durumlarda konuyu geçiştirmek yerine, konuyla ilgilendiğinizi gösteren destekleyici cümlelerle (Anlıyorum, ona çok kızmış olmalısın, peki bu sorunu kavga etmeden nasıl çözebilirdiniz tarzında) onu desteklemeli ve ona, onu dinlediğinizi belli etmelisiniz.

Ruh sağlığı yerinde, neşeli, kendisi olmaktan mutlu, atılgan, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek isteyen anne babaların iletişim engellerinin farkına varması ve kaçınması gerekmektedir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Çocuklarla Iletişim Engelleri
« Posted on: Nisan 29, 2024, 08:33:15 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Çocuklarla Iletişim Engelleri e-book, Çocuklarla Iletişim Engelleri programı, Çocuklarla Iletişim Engelleri oyunları, Çocuklarla Iletişim Engelleri e-kitap, Çocuklarla Iletişim Engelleri download, Çocuklarla Iletişim Engelleri hikayeleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri resimleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri haberleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri yükle, Çocuklarla Iletişim Engelleri videosu, Çocuklarla Iletişim Engelleri şarkı sözleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri msn, Çocuklarla Iletişim Engelleri hileleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri scripti, Çocuklarla Iletişim Engelleri filmi, Çocuklarla Iletişim Engelleri ödevleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri yemek tarifleri, Çocuklarla Iletişim Engelleri driverları, Çocuklarla Iletişim Engelleri smf, Çocuklarla Iletişim Engelleri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Joomla! Iletişim Kategorisi, Iletişim Sayfası Oluşturma.
Joomla
[B]a[R]a[N] 1 1176 Son Mesaj Temmuz 03, 2012, 04:24:05 ÖS
Gönderen : Anqel*
Çocuklarla Doğru Iletişim Kurmanın Yolları
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Asortik Hatun 0 593 Son Mesaj Temmuz 21, 2013, 11:21:10 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Çocuklarla Doğru Iletişim Kurmanın Yolları
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Asortik Hatun 0 485 Son Mesaj Temmuz 22, 2013, 07:03:28 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Çocuklarla Doğru Iletişim
Evlilik ve Aile
Asortik Hatun 1 1214 Son Mesaj Eylül 23, 2013, 07:30:25 ÖS
Gönderen : sanane_61
Iletişim Engelleri
Hayata Dair.
bookworm_24 0 904 Son Mesaj Nisan 11, 2014, 04:35:27 ÖS
Gönderen : bookworm_24


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular