0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ?  (Okunma Sayısı: 4419 Kere Okundu.)
« : Kasım 22, 2012, 10:14:25 ÖÖ »

abra
*
Üye No : 76761
Nerden : Düzce
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 213
Mesaj Sayısı : 1 182
Karizma = 30


Şık Bir Masa Hazırlamak İçin - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? Masa düzeni nasıl olmalıdır ?

Özel bir yemek daveti için sofra hazırlamak sizi korkutmasın. Bazı temel kuralları izleyerek kolay bir şekilde zarif bir yemek masası hazırlayabilirsiniz.

1)Sofranın üzerine ütülenmiş güzel bir örtü örtün.




2)Tabakları düzenli bir şekilde iki tabak arasında aynı mesafeyi bırakarak koyun.



Masa örtüsünün üzerine ilk olarak düz ve büyük olan tabağı (bu sizin yemekleri sunduğunuz tabak olucak ve en altta kalıcak) yerleştirin. Bu tabağın üzerine ana yemek tabağı ve ortasına çorba kasesini yerleştirin.


Her tabağın en üst soluna bir ekmek tabağı yerleştirilir. Ekmek tabağı, eğer servis tabağımızı bir saat olarak düşünürsek 10:00 , 11:00 yönünde konulabilir.




Not: Salata tabağı çorba bittiğinde çorba kasesiyle yer değiştirilir.

3)Peçeteleri yerleştirin.

Peçeteleri tabağın soluna yerleştirin,masanızın büyüklüğüne göre peçete ve tabaklar arasında yer varsa çatalları peçetenin üzerine yerleştirebilirsiniz yada masanız genişse çatallar masa örtüsüne yerleştirilebilir.

4)Varsa gümüş takımlar yada çatal bıçak kaşıkları tabağın her iki tarafına yerleştirin.


Çatal bıçak ve kaşıkları soldan sağa yerleştirin.

Salata çatalı, sonra ana yemek çatalı, bıçak, sonra sağ tarafa çorba kaşığı,
ekmek tabağının üstünün yatay bir şekilde karşısına yada üzerine tereyağı bıçağını yerleştirin.

tabağın yukarısına bir tatlı kaşığı ( çatalla yenilebilecek bir tatlı ise yanına tatlı çatalı) yerleştirin.

5)Bardaklar kaşık ve bıçağı yerleştirin.


Su bardağını tabağın sağ üst köşesine, bıçağın hizasında yerleştirin. Su bardağının sağına ve kaşığa doğru şarap bardağını yerleştirin. (İçkisiz davetlerde şarap bardağı yerine meşrubat için bir bardak daha yerleştirin)


6)Tuzluk biberlik ve çiçekleri yerleştirin.

A= Peçete


B= Ana yemek tabağı
C=Çorba kasesi
D=Ekmek ve tereyağı tabağı,tereyağı bıçağıyla
E=Su bardağı
F=Şarap bardağı
G=Şarap bardağı
H=Salata çatalı
I= Ana yemek çatalı
J= Tatlı çatalı
K=Bıçak
L=Tatlı yada çay kaşığı
M=Çorba kaşığı


Sofrada çatal, bıçak ve kaşıklar nasıl yerleştirilmeli?
SOFRA DÜZENİ


Masada değişik şekillerde servis yapma olanağınız olsa da temel olarak kullanılan çatal, bıçak ve kaşıkların düzeni hep aynıdır. Hemen hemen hiç değişmeyen 5 çeşit çatal bıçağın nasıl yerleştirilmesi gerektiğini birlikte hatırlayalım.

1) Çorba kaşığı. Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.


2) Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.
3) Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.
4) Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.
5) Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişikliklerde yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.

Sofra düzeni pek bilmediğim her misafir ağırladığımda çatal bu taraf bıçak bu tarafta mı olmalı ? diye düşündüğüm bir konu. Kendim için küçük bir araştırma yaptım. Bu resimler sofra hazırlama sırasında işinize yarayabilir.

1. Masa düzeni

Yemek davetleri için küçük öneriler


DAVETLERDE GİYSİ

Giyeceğimiz kıyafet, davetin saatine ve şekline, çağıran kişinin yakınlık derecesine göre değişebilir. Eğer davetiye ile gidilen bir davetse ortam daha resmi olacağından, erkekler takım elbiseden smokine, kadınlar şık bir elbise, döpiyes tuvalete kadar çeşitli seçimler yapabilirler. Unutmayın seçtiğiniz kıyafet herşeyden önce kendinize olan saygınızın önemli bir göstergesi. Sakın çılgınlık yapıp, bir davete blue-jean ile gitmeyin.



TANIŞTIRIN, KAYNAŞTIRIN !

Dostlarınız için bir davet vermeye karar verdiniz. Eğer çağırdığınız kişilerden birbirlerini tanımayanlar varsa, sakın onların kendi kendilerine tanışmalarını beklemeyin, bu büyük kabalık sayılıyor. Ama tanıştırmanında kuralları var : Sonradan gelen kişi önce gelene, erkek kadına ve genç yaşlıya tanıştırılır. Bu ufacık detayı aklınızın bir köşesinde tutarsanız nezaketi elden bırakmamış olursunuz.


SİGARASIZ SOFRALAR …

Nerede olursak olalım, eğer sigara içeceksek mutlaka çevremizdeki insanlardan izin istemeliyiz. Bu karşımızdaki insana saygımızı belirtir. Bir zamanların kurallarına göre her ne kadar sigara içmeden önce kadınlardan izin alınması gerekiyorduysa da … Artık eşitlik var ! Önemli olan kimseyi dumanımızla rahatsız etmemek.


EV SAHİBİ İÇİN KÜÇÜK BİR JEST


Herhangi bir yere davet edildiğinizde, götürülecek en güzel hediye, tabii ki çiçektir. Yakın arkadaş davetlerine içecek ya da yiyecek götürülebilir. Fakat unutmayın ki götüreceğiniz hediye hem sizin kişiliğinizi yansıtmalı, hem de davet sahibinize verdiğiniz değeri göstermelidir.



BÖREĞİ NASIL YEMELİ ?

Mükemmel bir sofradasınız ve işte sıra böreğe geldi. Şunu iyi bilin ki böreği çatalla kesmek kesinlikle doğru değildir. Çatalı böreğe batırıp bir çırpıda ağıza atmak daha beter! Yapılacak en doğru şey tabii bıçakla küçük lokmalar kesmek. Aman unutmayın, bebekler gibi hepsini önceden değil, yedikçe keseceksiniz.


ÇATAL BIÇAĞIN DİLİ!

Güzel bir yemek masasında hem hoş lezzetler tadıp hem de arkadaşlarınızla keyifli dakikalar geçirdiniz. Yemekten sonra sıra meyvaya geldi. Hizmet eden garsonlar arkadaşlarınızın tabağını alıp meyva servisi yaptı. Garsonla defalarca göz göze geldiğiniz halde ısrarla sizin tabağınızı almadığını gördünüz. Unutmayın bir takım kurallar bu gibi durumlar için yaratılmıştır. Eğer çatal ve bıçağınızı yemek tabağınızın üstüne çapraz bir biçimde koymuşsanız, bu garsona “yemeğimi henüz bitirmedim” mesajı verir. Eğer tabağınızın alınmasını istiyorsanız, çatal ve bıçağınızı birbirine paralel bir şekilde tabağınızın ortasına koyun. Tabağınızda hala yemek olsa bile, garson artık yemeğe devam etmeyeceğinizi anlayacaktır.


VE SOHBET …


4-5 kişilik küçük gruplarda, kişilerden biriyle diğerlerinden daha fazla özel bir şekilde ilgilenmek toplantıların tadını kaçıracak yanlış bir davranıştır. Ancak kalabalık bir yemek daveti veya toplantı söz konusu olduğunda durum değişir. Hem sağ, hem sol taraftaki masa komşunuzla eşit olarak ilgilenmeniz gerekir. Herkesin sabih oturma yeri olmadığı toplantılarda ise gruptaki dostlarınız, eşiniz, nişanlınız ve pek çok ev arkadaşınız olsa bile, size yakışan o gece tanıştırıldığınız diğer davetlilerle de sohbet etmektir.

Güzel Bir Masa Hazırlamak İçin

1- Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün.

2- Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.

3- Bir yemek listesinde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.

4- Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.

5- Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.

6- Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.

7- Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.

8- Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.

9- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.

10- Bardaklar her zaman sağda dururlar.

11- Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur.
12- Çiçekler, şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.

13- Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.

14- Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.

15- Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol tarafta çatalın önüne koyulur.

16- Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur.

17- El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.

18- Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.

19- İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.

20- Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.

21- Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.

22- Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.

23- Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.

24- Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.

25- Yemekten önce içki servisini yapılır.

26- Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.

27- Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.

28- Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.

29- Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.

30- Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.

31- Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.

32- Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez.

WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ?
« Posted on: Nisan 19, 2024, 08:46:27 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? e-book, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? programı, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? oyunları, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? e-kitap, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? download, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? hikayeleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? resimleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? haberleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? yükle, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? videosu, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? şarkı sözleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? msn, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? hileleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? scripti, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? filmi, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? ödevleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? yemek tarifleri, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? driverları, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? smf, Şık Bir Masa Hazırlamak Için - Sofra Örnekleri - Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? gsm
Yanıtla #1
« : Nisan 06, 2014, 09:35:53 ÖS »
Avatar Yok

fater
*
Üye No : 169652
Nerden : Antalya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1
Mesaj Sayısı : 55
Karizma = 0


güzel bir yazı. teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Sofra, Yeme, İçme, Gıda
İslam
HuNTeR-DeViL 1 994 Son Mesaj Mayıs 29, 2008, 04:05:56 ÖS
Gönderen : mEkansIz_qEnc
Sofra
Şiir Köşesi
dreamily 0 881 Son Mesaj Ağustos 26, 2008, 09:39:42 ÖS
Gönderen : dreamily
Sofra Bezi
R - S - Ş
mEkansIz_qEnc 0 1070 Son Mesaj Nisan 09, 2009, 04:41:30 ÖS
Gönderen : mEkansIz_qEnc
Etkili Bir Sunuş Için Salon Düzeni Nasıl Olmalı
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Asortik Hatun 0 773 Son Mesaj Temmuz 17, 2013, 10:50:28 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Masa Düzeni Nasıl Olmalı
Ev Dekorasyonu
Bendis 2 1177 Son Mesaj Şubat 03, 2015, 10:39:56 ÖÖ
Gönderen : Bendis


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular