0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Sektörler Ve Çevre Analizi  (Okunma Sayısı: 734 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2010, 08:49:20 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064



Seçmiş olduğumuz sektör dünyanın önde gelen üç büyük fast-food şirketlerini kapsamaktadır . Bu şirketler McDonald’s , Burger King ve Domino’s Pizza dır .

Seçmiş olduğumuz şirketleri fast-food sektörüne bağlı olarak İnsan , Sistem ve Organizasyon şeması altınsa incelersek :

İNSAN :

İncelemiş olduğumuz üç sektörde de eğitim eksikliği en alt düzeydedir . Çalışanlarını çalışmaya başlamadan önce Domino’s Pizza dört ay , Burger King altı ay ve McDonald’s sekiz- oniki aylık eğitim programı vermektedir . Bu eğitim programlarının karşılığı olarak insanın eğitim düzeyinden kaynaklanan hataları yok etmek , karşılaşılan sorunlar karşısında daha pratik çözümler bulabilmek ve performansı en yüksek seviyede tutmayı hedeflemektir . Eğitim eksikliği giderme programlarında hedef yetersizliği , motivasyon bozukluğunu , disiplinsizliği ortadan kaldırmaktır . Eğitim programlarının uzun süreli olmasından ötürü çalışanların yeniliğe direnç göstermeleri fazlalaşmaktadır . Çünkü yeni gelecek bir ürünün belli bir eğitim programı olacak , bu eğitim programları da çalışanları isteksizliğe itmektedir . Çalışanların başlarında devamlı olarak iki adet müdür bulunmakta ve bu müdürler devamlı süretle çalışanları kontrol etmektedir . Sorumlulukdan kaçan , görevini tam anlamıyla yerine getirmeyen cezasız kalmamaktadır . Çünkü bu sektörler tam bir müşteri memnuniyeti prensibine bağlı kalmak mecburiyetindedirler . Çalışanlar arasında cinsiyet dengesizliği bulunmamasına şirketler özen göstermektedir . Elemanlarını işe alırken , çalışanları restoranda kaçının bayan , kaçının erkek olduğunu göz önünde bulundurularak ortalama sayıyı yakalamaya özen gösterirler .

SİSTEM :

Stok kontrol sistemi restorant müdürü tarafından takip edilmekte , ürün daha bitmeden ana dağıtıcıya telefon açılarak en kısa zamanda malın temin edilmesi istenilmektedir .Her




restoranın stoğu kendi müdürü tarafından yapıldığı için sistem tıkanmadan düzenli olarak çalışmaktadır . İncelediğimiz üç sektörde restoranların çalışma alanları McDonald’s ve
Burger King de daha büyük tutulmuş , Domino’s Pizza ise biraz daha dar çalışma alanı sunmaktadır . Her üç sektörde ortak özellik olarak makina parkına büyük özen göstermektedirler . Bunda amaç hijyenik ortamı en üst düzeyde tutmaktır . Fast-food sektöründe önde gelen bu şirketlerin herbirinin restorantında yiyeceklerini koruyabilmek ve pişirebilmek için elektrikli aletlere ihtiyaç duyulmaktadır . Enerji eksikliğine karşı her restorandın kendine ait jeneratörü bulunmaktadır . Bunda amaç herzaman olduğu gibi kesintisiz hizmet sunabilmektir .

ORGANİZASYON :

Organizasyon yapısı olarak seçmiş olduğumuz üç sektörde birbirine benzerlik göstermektedir . Her üçünde de üst kademe yöneticiler , orta kademe yöneticiler , restorant müdürleri ve çalışan elemanlar olarak hiyerşik düzeni takip etmektedirler . İncelediğimiz şirketlerin restoranları üç ile altı ayda bir kontrol ve teftiş edilmekte . Bu kontrolde makina parkının temizliği , çalışanların performansları , restorandın genel temizliğine bakılmaktadır . Restoranlar içinde yönetim tarzı net ve açıktır . Hiçbir şekilde “One-man Show” yönetim tarzı söz konusu değildir .






















MCDONALD’S

Milk shake makinaları satıcısı Ray Kroc , McDonald’s kardeşlerden tüm işletmecilik haklarını satın alarak ilk restoranı 1955 yılında Des Plaines , Illinois’de açtı .

1959 yılında 100. restorana ulaşan McDonald’s ilk uluslararası restoranı 1967 yılında Kanada’da Richmond’da açtı .

Ray Kroc’un liderliğinde McDonald’s restoranlar zinciri 1995 başı itibariyle dünyanın birçok ülkesinde yer alan 20.000’i aşkın restorandan oluşmaktadır . McDonald’s restoranların ortalama % 75 ’i bulundukları ülkenin işadamaları tarafından işletilmektedir .

McDonald’s zincirinin başarısının en öenemli kanıtı , en saygın ABD şirketlrinin otuzunu içine alan Dow Jones Endüstriyel Değerler Endeksin’de 1985’ten beri referans değeri lma başarısını göstermesidir .

McDonald’s felsefe olarak kalite , temizlik , servis ve değere önem verir .

Kalite :
Yüksek teknolojiyle üretilen McDonald’s ürünleri , tüketiciye ulaşıncaya kadar birçok kalite kontrol testinden geçirilir . Örneğin. McDonald’s hamburgerlerinde kullanılan köfte tam 45 ayrı kalite kontrolünden geçer . Bunun yanısıra , McDonald’s sandviçleri 10 dakika , vişneli tatlı (cherry pie) 90 dakika , kahve 30 dakika , patates kızartması ise 7 dakika içinde tüketilmedikleri taktirde satışa sunulmazlar .

Servis :
Hızlı , güler yüzlü ve güvenilir hizmet ; Mcdonald’s ’ı diğer çabuk –servis restoranlarından ayıran özelliklerdir . McDonald’s çalışanları , müşteriye hizmet konusunda da yoğun eğitimlerden geçerler . McDonald’s ’ın Chicago’daki Hamburger Üniversitesi’nde , her yıl 2 hafta süreli kurslarla , McDonald’s restoranlarının yöneticileri eğitim görürler .



Temizlik :
McDonald’s restoranlarının temizliği , mutfaktan lobiye ve restoranın dışına kadar uzanır . McDonald’s , temizlik konusunda eşsiz bir sisteme sahiptir . Örneğin. Gün bittikten ve dükkan kapatıldıktan sonra , o gün kullanılan bütün makineler teker teker sökülüp temizlenerek yeniden kullanıma hazır hale getirilir ve bu işlem her gün tekrarlanır .

Değer :
McDonald’s’da amaç , temiz ve hijyenik bir ortamda üretilen kaliteli ürünlerin hızlı ve güler yüzlü bir servisle , mümkün olan en makul fiyatlarla müşterilere sunulmasıdır . McDonald’s’da , harcanan paranın tam karşılığının verilmesine çalışılarak % 100 müşteri memnuniyetine ulaşmak hedeflenmiştir .

McDonald’s’ın 4500 çalışanı ve 132 tane restorantı bulunmaktadır .




















BURGER KING

Burger King 1954 yılında James McLamore ve David Edgerton tarafından
Miami- Florida’da kuruldu .

1957 yılında geliştirilen yeni WHOPPER kısa sürede büyük ilgi gördü . Sadece Burger King’e özgü Whopper “Alevde Izgara” yöntemi ile pişirilen % 100 sığır etinden yapılmaktadır .

Günümüzde 56 ülkede 10.000’e yakın Burger King restorantı bulunmaktadır .
ATA Grubuna bağlı , gıda sektörünün önde gelen kuruluşlarından “TAB Gıda Sanayi A.Ş.” ne ait olan Burger King’in Türkiye’deki ilk restoranı , 1995 yılı Mart ayında , İstanbul Etiler’de açıldı .

Türiye’deki Burger King’lerde sunulan ürünlerin ham maddelerinin tamamınına yakını yerli üreticilerden sağlanmaktadır . Hamburger ekmeğini UNO , et ürünlerini MARET, tavuk ürünlerini Beypi , turşularını Zeytursan , ketçap , mayonez ve ayranı PINAR , patatesi DOĞUŞ Lambweston’dan temin etmektedir .

Burger King’in 100 restorantı bulunmaktadır .














DOMINO’S PIZZA

Tom Monaghan ve kardeşi tarafından kurulan Domino’s ilk pizza restoranı 1960 da Amerika’nın Michigan eyaletinde açılmıştır .

62 ülkede 6500’den fazla restoranı bulunmaktadır . Domino’s Pizza ilk “30 dakikada evlere servis” garantisini 1973 yılında “ yarım saat veya yarım dolar ” sloganıyla başlatılmıştır .

Türkiye’ de Pizza Restoranları A.Ş. tarafından ilk pizza restoranı 27 Ekim 1996 tarihinde İstanbul Ulus’ta açılmıştır . Ardan geçen beş yılda şube sayısı 20’e ulaşmıştır .

Domino’s Pizza’nın üç ana hedefi :

   Ürün Kalitesi
   Servis Kalitesi
   İmaj Kalitesi

















Yapmış olduğumuz proje konumuz fast-food sektöründe lider bulunan üç şirketi üç ana başlık altında incelemekteyiz . Bunlar Şirket İçinde Bilgi Birikimi ile Özgörünün Önemi, Örgütsel Bölünmenin Etkisi ve Stratejik Düşünme Yeteğinin Şirket Geneline Yayılmasını Engelleyen Faktörler .

Şirket İçinde Bilgi Birikimi ile Özgörünün Önemi :

Sektörün yapısındaki belirsizlik düzeyi , üç şirkette de alt seviyelerdedir . Çünkü şirket prensibi olarak üç şirket de belirsizliği ortadan kaldırmak için son derece şeffaf bir yapıya sahiptirler . Bu da bu şirketlerin uluslararası düzeyde çalışmalarından kaynaklanmaktadır .
Fast-food sektöründe önde gelen bu şirketler ürün veya süreç yeniliğine özen göstermektedir . Bu alanda McDonald’s en iyi başarıyı yakalamakta , bunu da Burger King takip etmektedir . Domino’s Pizza’nın diğerlerine göre daha düşük çıkmasının sebebi ise ürün yapısının çok fazla değişkenlik gösterememesidir .
Eğilim ve ilşkilerin tanımlama yeteneğinin önemi , bakımından bu üç şirket de aynı seviyede görülmektedir .
Yapısal veya yürütme avantajlarını geliştirme ve sürdürmedeki zorlukları değerlendirmek gerekirse , Burger King ve McDonald’s daha yaygın şirketler olduklarından dolayı yapısal veya yürütme zorlukları büyük olmalarının getirdiği dezavantajlardır . Domino’s Pizza’nın ise daha ufak yapıda olması denetimsel olarak kendisine bir avantaj getirmektedir .
Bilgi birikimi ve özgörünün genel önem düzeyi , üç şirkette de birbirine yakın ve yüksek çıkmıştır .
Şirket içinde stratejik düşünme yeteneğini geliştirmeyi sahiplenme düzeyi , o şirketi başarıya götüren en önemli faktörlerden bir tanesidir . Stratejik düşünme yeteneği ile hareket eden McDonald’s diğerlerine göre bu konuda başarıyı yakalamaktadır . Burger King büyük bir kuruluş olmasına rağmen hala çalışanlarına stratejik düşünme yeteneğini aşılayamadığı görülmektedir . Bu da şirket içinde stratejik düşünmenin Burger King için çok fazla önemsenmediğini görüyoruz .




Örgütsel Bölünmenin Etkisi :

Şirket portföyündeki iş alanlarının farklılıklar , McDonald’s’da yüksek derecede , Burger King ve Domino’s Pizza’da ise düşük derecede görülmektedir .
Şirket yapısındaki merkezi olamama derecisi , McDonald’s ve Burger King’de düşük çıkmakta ve bunun sebebi merkezden devamlı olarak denetilerek çok sıkı biçimde idare edilmeleridir .
Örgütsel bölünmenin genel düzeyi , McDonald’s’da yüksek çıkmakda bu da McDonald’s'da yüksek çıkmakda buda McDonald’s’ın şirket içi çalışanlarının bölümlerini genel olarak çok iyi algıladıklarını göstermektedir .
Şirket içinde stratejik düşünme yeteneğini geliştirmeyi sahiplenme düzeyi , en yüksek McDonald’s’da görülmektedir . Bu da merkezi yönetim sistemi konusunda McDonald’s’ın daha başarılı olmasını göstermektedir .

Stratejik Düşünme Yeteğinin Şirket Geneline Yayılmasını Engelleyen Faktörler :

Strateji belirleme sorumlularının belirlenmemesi , incelediğimiz üç şirkette de orta derecede çıkmıştır .
Ortak bir dile sahip olmak , stratejik düşünme yeteneğini bizim incelediğimiz sektörde engelleyen bir faktör değildir .
Strateji planlama çalışmalarına , en az kaynağı Domino’s Pizza ayırmakda bu da Domino’s Pizza’nın stratejik düşünme yeteneğinin şirket geneline yayılmasına engelleyen faktördür .
Şirket içindeki kilit insanlarda stratejik yeteneklerin yokluğu , üç şirketimizde farklı çıkmıştır . Bununda sebebi merkezi yönetimin olmama derecesinden kaynaklanmaktadır .
McDonald’s ve Burger King’in kültürleri verilere dayalı tartışmaya destek vermemekte ve bu da bu iki şirketi stratejik düşünme yeteneğinin şirket geneline yayılması bakımından başarılı bulmaktadır .
Yöneticilerin kısa vadeli hedefleri yoktur , çünkü yöneticiler kazançlarını daha uzun süreli kullanmak isterler . Bunu da en iyi şekilde McDonald’s’da görüyoruz .


Şirket içinde yetenek geliştirilmesine öncelik verilmemesi , üç şirketimizde düşük çıkmıştır . Çünkü üç şirkette çalışanlarına eğitim programları uygulamaktadır .
Şirket içinde hiyererşik karar verme konusunda Burger King ve McDonald’s’da hiyererşik düzene uymakta ve merkezden yönetilmektedir .
Genel engel düzeyi , Domino’s Pizza’da çalışanlar belirli kalıpların dışına çıkamamaktadır . Burger King belirli kurallar içinde çalışanlarına daha geniş engeller kullanmaktadır .
Şirket içinde stratejik düşünme yeteneğinin şirket geneline yayılması , en iyi McDonald’s sergilemektedir . McDonald’s belirli kişilerin stratejik düşünmesinden çok şirket geneline stratejik düşünmeyi yaymıştır
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Sektörler Ve Çevre Analizi
« Posted on: Mart 29, 2024, 03:59:23 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Sektörler Ve Çevre Analizi e-book, Sektörler Ve Çevre Analizi programı, Sektörler Ve Çevre Analizi oyunları, Sektörler Ve Çevre Analizi e-kitap, Sektörler Ve Çevre Analizi download, Sektörler Ve Çevre Analizi hikayeleri, Sektörler Ve Çevre Analizi resimleri, Sektörler Ve Çevre Analizi haberleri, Sektörler Ve Çevre Analizi yükle, Sektörler Ve Çevre Analizi videosu, Sektörler Ve Çevre Analizi şarkı sözleri, Sektörler Ve Çevre Analizi msn, Sektörler Ve Çevre Analizi hileleri, Sektörler Ve Çevre Analizi scripti, Sektörler Ve Çevre Analizi filmi, Sektörler Ve Çevre Analizi ödevleri, Sektörler Ve Çevre Analizi yemek tarifleri, Sektörler Ve Çevre Analizi driverları, Sektörler Ve Çevre Analizi smf, Sektörler Ve Çevre Analizi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular