0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Saman Nezlesine Dikkat  (Okunma Sayısı: 989 Kere Okundu.)
« : Mayıs 02, 2009, 12:56:59 ÖS »

-LoSS AnGeL-
*
Üye No : 12693
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5276
Mesaj Sayısı : 23 369
Karizma = 45516




Toplumda görülen allerjik hastalıkların en önemlilerinden birinin saman nezlesi olarak bilinen Alerjik Rinit olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, hastalığın başlama yaşının çocukluk evreleri olduğunu söyledi. Endüstriyel gelişmiş ülkelerde çevre kirliliğinin artması nedeniyle giderek sıklığı artmakta olan Alerjik Rinit hastalığının astım hastalığı ile birlikte gözlenebileceğini belirten Doruk Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, "Allerjik rinit (saman nezlesi), toplumda görülen allerjik hastalıkların en önemlilerinden biridir. Toplumun ortalama %10 'unda allerjik rinit vardır. Hastalık allerjik konjonktivit (göz nezlesi) ve astımla birliktelik gösterebilir. Allerjik rinitli hastaların yüzde 20 ? yüzde 40 'ında astım birlikteliği görülmektedir" dedi.

Allerjik rinit hastalığının hayatı tehdit etme özelliği olmayan ancak hastanın yaşam konforunu belirgin şekilde bozduğunu belirten Uzman Dr. Serap Ket Alkan, "Hastanın şikayetlerinin ortaya çıkabilmesi için en azından sorumlu allerjenle daha önceden bir kez karşılaşılmış ve ona duyarlı hale gelinmiş olması gerektiği, allerjenle karşılaştıktan sonra dakikalar içerisinde hapşırma, burunda kaşınma, burun akması ve/veya burun tıkanıklığı olabilir. Bu kişilerde devamlı bir burun çekme, burun kaşıma nedeni ile özel mimikler gelişir. Bu hastalarda genelde allerjik konjonktivit (göz nezlesi) de eşlik ettiği için gözlerde yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi bulgular da görülebilir. Yine bu hastalarda geniz akması, baş ağrısı, gece gelen öksürük nöbetleri olabilir. Astımın da birlikte görüldüğü hastalarda, nefes darlığı, hırıltlı solunum, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi bulgular olabilir" şeklinde bilgi verdi.

ALLERJİK RİNİT 3'E AYRILIR

Allerjik rinit 3 ayrı kategoride incelenebileceğini ifade eden Dr. Alkan, bu kategorileri şu şekilde sıraladı;

1. Yıl boyu süren allerjik rinit, genel olarak ev tozu akarlarına bağlıdır.

2. Mevsimsel allerjik rinit, polenlere (ağaç, ot, yabani ot, hububat poleni) bağlıdır.

3. Yıl boyu süren ancak, mevsimsel artışlar gösteren allerjik rinit. Sorumlu allerjen ev tozu akarları, polenler, ev içerisinde yaşayan hayvanlar (kedi, köpek, kuş ) ve hamam böceği çıkartıları olabilir.

Allerjik rinitli hastaların uzun süre grip zannedilip yanlış ve eksik tedaviler uygulanmış olabileceğini de söyleyen Dr. Serap Ket Alkan, "Hastalarda allerjik rinit ihtimali düşündükten sonra, öncelikle burun içi mukoza muayenesi yapılır. Burun içi mukozası ödemli, şiş ve soluktur. Bu özelliği ile gripten ayrılır. Bu hastaların kan testlerinde total IgE, allerjene spesifik IgE ve eozinofil denen alerji belirteçleri yüksektir. Tanıyı desteklemek ve sorumlu allerjeni saptamak için cilt testleri(prick-delme testi ) uygulanır. Kısa sürede uygulanması, emniyetli ve sonuçlarının güvenilir olması nedeniyle teşhiste en çok kullanılan yöntemdir. Tedavide temel amaç allerjiye neden olan uyaranın ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Polenlerden korunmak için bahar aylarında pencereleri kapalı tutmak ve hava filtresi kullanmak düşünülebilir. Sabah erken saatlerde, kuru ve sıcak havalarda dışarıya çıkmamak polenlerden kaçınmak için çözümdür. Tatil zamanlarını bahar aylarının dışında planlamak da faydalı bir önlem olabilir. Evcil hayvanların tüy, salya, dışkı ve idrarları ile temas etmemeye özen göstermelidir. Ev ve işyerinde küf oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Akarlar ev tozu üzerinde yaşarlar ve dışkıları ile allerjik nezleye neden olurlar. Akarları ortamdan uzaklaştırmak için düzenli olarak elektrik süpürgesi ile temizlik yapmak ve yatak takımları ile perdeleri sıcak suyla (50-70 derecede) yıkamak yerinde olacaktır. İlaç olarak öncelikle burun içine uygulanacak veya ağızdan uygulanacak antihistaminiklerden fayda sağlanmaya çalışılır" dedi. Hastaların önemli bir kısmında bu gibi ilaçlardan fayda elde ealındığını belirten Dr. Serap Ket Alkan, "Burun içine uygulanan kortizonlu spreylerden belirgin yarar sağlanır. Bu tür kortizon preparatlarının yan etkisi yok denecek kadar azdır. İlaçlardan fayda görmeyen hastalarda immünoterapi (aşı) tedavisi uygulanır. Yapılan çalışmalar bu tedavinin başarısının alerjik rinitte yaklaşık yüzde 85 dolayında olduğunu gösteriyor. Tedavi hastanın verdiği klinik ve laboratuar sonuçlarına göre 3 ? 5 yıl kadar sürer. Uygulanan bu immünoterapi programının alerjik astımdan korumada da belirgin şekilde etkin olduğu kanıtlanmıştır" diye konuştu.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Saman Nezlesine Dikkat
« Posted on: Mart 28, 2024, 02:17:07 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Saman Nezlesine Dikkat e-book, Saman Nezlesine Dikkat programı, Saman Nezlesine Dikkat oyunları, Saman Nezlesine Dikkat e-kitap, Saman Nezlesine Dikkat download, Saman Nezlesine Dikkat hikayeleri, Saman Nezlesine Dikkat resimleri, Saman Nezlesine Dikkat haberleri, Saman Nezlesine Dikkat yükle, Saman Nezlesine Dikkat videosu, Saman Nezlesine Dikkat şarkı sözleri, Saman Nezlesine Dikkat msn, Saman Nezlesine Dikkat hileleri, Saman Nezlesine Dikkat scripti, Saman Nezlesine Dikkat filmi, Saman Nezlesine Dikkat ödevleri, Saman Nezlesine Dikkat yemek tarifleri, Saman Nezlesine Dikkat driverları, Saman Nezlesine Dikkat smf, Saman Nezlesine Dikkat gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 03, 2009, 09:02:22 ÖS »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


bi saman nezlemiz eksikti Zuhahaha
Yanıtla #2
« : Mayıs 03, 2009, 09:03:36 ÖS »
Avatar Yok

Salvatore
*
Üye No : 20592
Nerden : Sinop
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 927
Mesaj Sayısı : 12 206
Karizma = 20483


Domuz gribi falanda var zaten saman nezleside çıkmazsa olmazdı  Zuhahaha
Yanıtla #3
« : Mayıs 11, 2009, 01:12:54 ÖÖ »
Avatar Yok

asder
*
Üye No : 23526
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 50
Karizma = 0


bilgiler için teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Saman Nezlesi
Kulak Burun Boğaz
||TeXaS|| 0 838 Son Mesaj Ocak 23, 2012, 07:29:29 ÖS
Gönderen : ||TeXaS||
Saman Nezlesi
Kulak Burun Boğaz
Asortik Hatun 0 672 Son Mesaj Ocak 24, 2013, 11:17:22 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Harmanım Saman Oldu
Dini Hikayeler
SaviorAngel 1 627 Son Mesaj Ocak 01, 2015, 03:25:45 ÖS
Gönderen : FLORİS


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular