0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Şahabeddin Sühreverdi Kimdir  (Okunma Sayısı: 512 Kere Okundu.)
« : Kasım 04, 2016, 03:07:01 ÖS »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


Şahabeddin Sühreverdi Kimdir

Şahabeddin Sühreverdi Hayatı

Şahabeddin Sühreverdi Felsefesi

Şahabeddin Sühreverdi Eserleri

Şahabeddin Sühreverdi Hakkında Bilgi

ŞAHABEDDİN SÜHREVERDİ (1153-1191)

Iranlı filozof. İslam düşüncesinde Yeni-Platonculuk ve eski İran-Hint inançlarından esinlenen “İşrakilik” adlı aydınlanma felsefesinin kurucusudur.

İran’ın Azerbaycan yöresindeki Sühreverd kentinde doğdu, Halep ’te öldü. Gerçek adı Ebu’i-futuh Yahya b.Habeş b.Emirek’tir. Önce filozof el-Ceylî’den felsefe okudu, sonra İsfahan’a giderek Gizemcilik öğretisini yayanlar arasına katıldı. Harput Artuklu Emiri İmadeddin Karaaslan’m ilgisini çekince bir süre onun Diyarbekir’deki sarayında kaldı. Düşüncelerinin yayılmasından ve etkinliğinden tedirgin olan koyu Sünni çevrelerce, Müslümanlar arasında ayrılık yaratıyor suçlamasına uğradı. Bu suçlama üzerine Selâheddin Eyyubî’nin buyruğu gereğince öldürüldü. Bu olay nedeniyle, bu adla anılan mutasavvıf Şehabeddin’le karıştırılmaması için kendisine maktul (öldürülmüş) Şahabeddin denir. Sühreverdi varlık, bilgi ve yaratma olaylarını incelerken mükâşefe (sezgi) yönteminden yararlanır. Bu yöntem ona göre tanrısal gizlere ulaşmanın yoludur, gönüle sezgiyle etkinlik kazandırmaktadır. Evrensel ve tinsel bilgiler, sezgiyle sağlanabilir. Sezgiyi oluşturan öğe ışındır (nur), ışın insan gövdesinde nesnel olarak yansır. Bu yansıma, insanda bir bilinç aydınlığı yaratır.

Şahabeddin Sühreverdi’nin felsefesi, usdışı bir sezgiye dayanır. Soyut düşünme yetisi yerine, yaşanmış coşkunluğu benimser. Ona göre gerçeklikler anlıkla bilinemez, çünkü, nesnelerin özleri ışımayla oluşur. Bu nedenle aydınlanma, yaratmanın temel öğesidir. Varlık, aşağıdan yukarıya doğru, zulmetten (özdek) Nur’a (idea) giden bir düzendir. Tüm Nur’lar ışınlar ışını (nuru’l-envar) olan Tanrı’da birleşir. Tek başına usa güvenilemez us, kuşkulu tine bilgi ve esneklik getirip, kuşkuyu yok eden gizemli sezgiyle bütünlenmelidir. Nur’larm nuru, olabilirliğin son sınırıdır. Nur, kendine oranla bir olanaktır, kendisinden oluşanlara oranla da zorunludur. Nur’lann nurundan karanlığa doğru alçalış, ışının yansıma özelliğinden kaynaklanır. Işınların bu sonsuz yansıma nitelikleri, oluşun değişik biçimlerini belirler. Yansıyanlar, yansıtanın çekiciliğinde devinir. Işınla nesneler arasında, var oluş doğaları ve evrimleri bakımından, ayrımlar bulunur. Sühreverdi’nin öğretisine göre filozoflar üç bölüme ayrılır: a) Gizemsel haz ve buluşla uğraşanlar: peygamberler, Beyezıd-ı Bestami, Hallac-Mansur, b) Araştırıcı düşünceyi ve gözlemi kullananlar: Aristoteles, gezimciler, c) Düşünce ve
ŞAH

usavurma oranında gizemsel görüş ve buluşu da kullananlar. İnsan buluş (keşf) yoluyla adım adım karanlıklardan ışığa yükselir. Tin eğitimi gönlü aydınlatır. Doğa ve tin olaylarım görüşüz, dolaysız kavrama yeteneği kazanır. Aydınlatma (işrak) yolu, edim yoludur. Gözlem ve dalınca dayalı sezgi ile insan, hayvansı varlığını aşar, düş gücünün üstüne yükselir.

Böylece, ışın evreniyle başlayan yakınlaşma sonucu, görünmeyen varlık alanından (gayb) bilgi alabilecek duruma gelir.

Aydınlanma bilimsel ve ussal biçimlerde değildir, kutsal bir ışınımdır. Bu ışın, Tanrı’dan kaynaklandığı için kişi bununla varlığa ve olaylara egemen olabilir.

Tüm var oluşun salt ilkesi, temel niteliği, sürekli aydınlanma olan ışınların ışınıdır. Varlığın temeli olan bu ışının kendi dışında bir nedeni yoktur. Yaratılış, onun özünden dışarıya taşma, fışkırma yoluyla, yukarıdan aşağıya doğru tüm varlık basamaklarına iner. Her aşama aydınlıktan karanlığa doğru bir sıralanmayı içerir.

Işının iki aydınlığı vardır: a) Soyut ışın: Bireysel ve evrensel algı olarak kendi biçimi yoktur. Kendi dışında bir nesnenin niteliği olamaz. Soyut ışm kendini gene kendi aracılığıyla, bilir, b) İlineksel (arızi) ışın: Biçimi olan ve kendi dışında bir nesnenin de niteliği olabilen ışındır.

Evrenlerin bir bölümü, Tanrı gibi önsüzdür (kadîm), bir bölümü sonradan yaratılmıştır (hadis), gök katlarının usları, tinleri öğelerin soyut tümelleri, hayvansı tin, düşünen tin (nefs-i natıka) sonradan yaratılmış biçimleridir.

Işın olmayanların tümü öğeleri birbirine dönüşen salt nicelik durumunda olan maddedir. Madde, uzayın ötesinde (karanlık töz, atom) ve içinde (ağırlık, tad, koku) olabilir.

Nesnel, somut bir varlık, karanlığın biçimlerinde oluşur ve soyut ışınca aydınlatılır. Karanlık biçimleri de varlığını, soyut ışından alırlar. Somut nesnelerin ayrımlaşmaları da değişik aydınlanma aşamalarında bulunma nedeniyledir. Evren ise ışının, dolaylı ya da dolaysız aydınlanması, ışıma yoğunluklarının, sonsuz değişen olanakları içinde yansımasıdır. Varlığın belli aşamaları bulunur. Bunlar da ışm düzeyinde olan Felsefesi anlık, tin ve biçimlerle öğeler düzeyindeki yalın ve bileşik nesnelerdir. Özdekte ortaya çıkan değişmelerin kaynağı devinimdir. Devinim zamanın bir türüdür, bu nedenle zaman için geçmiş gelecek ayrımı geçersizdir, yapaydır. Zamanın bir başlangıcı olduğunu ileri sürmek de zamanın içeriğine aykırıdır.

Varlığın üst düzeyine çıktıkça özdeksel devinimle ışının birleştiği yüksek organizmalara ulaşır. Bu üst aşamada, ışının en belirgin olduğu varlık düzeyi insan tinidir. Tin, ışm ve gövde ayrı nitelikler olarak değil de ışından tin ve gövdeye doğru bir gelişme diye anlaşılmalıdır. Çünkü tinle gövde arasında bağlaşım neden-sonuç ilişkisiyle açıklanamaz. Aydınlanmak isteyen gövde, ışının kaynağına doğru derin bir özleyişle yönelir. Tinin bu yönelimi dolaysız gerçekleşemez, onun doğasında doğrudan doğruya aydınlanma özelliği yoktur, o yapısı gereği karanlıktır.

Bunun gibi tin de özdekle doğrudan doğruya bağlantı kuramaz, ışınını ancak hayvansı tinle aktarabilir.

Şahabeddin Sühreverdi’nin kuramına göre bilgi- Bilgi nin kaynağı ışındır. Işın, insan tinindeki yetileri devindirerek bilginin oluşumunu sağlar. Bu yetiler de, içduyu ve dışduyu odakları olarak, ikiye ayrılır. Her duyu odağının beş özel yetisi vardır. Beynin duyarlı yeri, kavrayış gücü, düş gücü, anlayış yetisi ve bellek dışduyuyla, büyüme, sindirim ve onlarla ilgili devinimler de içduyuyla bağlantılıdır. Anlık işlemleri kendi aralarında bir bütün oluşturur. Bilginin sağlanmasında anlık ve duyu yetileri birlikte çalışır. Sözgelişi görme olayı ışık aracılığıyla göze yansıyan nesnel imgeler

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: link (@) webcanavari . net Adresine İletebilirsiniz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Şahabeddin Sühreverdi Kimdir
« Posted on: Nisan 20, 2024, 01:38:45 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Şahabeddin Sühreverdi Kimdir e-book, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir programı, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir oyunları, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir e-kitap, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir download, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir hikayeleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir resimleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir haberleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir yükle, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir videosu, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir şarkı sözleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir msn, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir hileleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir scripti, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir filmi, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir ödevleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir yemek tarifleri, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir driverları, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir smf, Şahabeddin Sühreverdi Kimdir gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Hz. Ebubekir Kimdir?
İslam
Sahin07 3 2947 Son Mesaj Nisan 23, 2008, 11:52:45 ÖS
Gönderen : Lady32
Müflis Kimdir ?
İslam
HuNTeR-DeViL 1 1510 Son Mesaj Mayıs 29, 2008, 04:15:54 ÖS
Gönderen : mEkansIz_qEnc
Tatarlar Kimdir ?
Tarih
seyyah 0 904 Son Mesaj Temmuz 12, 2008, 03:54:37 ÖS
Gönderen : seyyah
Kim Kimdir :) « 1 2 »
Beyin Fırtınası
ecre 11 3764 Son Mesaj Ocak 13, 2012, 12:00:18 ÖS
Gönderen : Liza
Kim Kimdir
Şiir Köşesi
Liza 0 825 Son Mesaj Haziran 05, 2012, 07:01:35 ÖS
Gönderen : Liza


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular