0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar  (Okunma Sayısı: 677 Kere Okundu.)
« : Ocak 14, 2013, 01:46:18 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Reflüyle tedavisi ilgili soru ve cevaplar

Reflünün tedavisinde hastaya önce 'ilaç-önlem-diyet' paketi sunuluyor. Ama reflü ilaçlarının uzun süre kullanımı; kalça kemiği kırığı ve çeşitli enfeksiyonlara yatkınlığı artırabiliyor. Kalıcı tedavi ise ancak cerrahi operasyonla elde edilebiliyor...





İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalığı ile ilgili soruları yanıtladı...

* Reflü için ne zaman ilaç almak gerekir?
Yaşamsal önlemlerin hastanın sorununu çözemediği olgularda, bu önlemlere ek olarak bazı ilaçları önermek için çok beklememek lazım. İlaçla, midenin asit üretme yeteneğini tama yakın azaltarak, reflü belirtilerini ortadan kaldırabiliyoruz. Ancak bu ilaçların, reflünün kendisine mani olmadığını unutmamak gerek. İlaçlar sadece yukarı kaçan mide içeriğinin asit, yani tahriş edici özelliğini azaltabiliyor. Ama mekanik nedenlere bağlı olan reflü sürekli devam edebilir, bu nedenle ilaçlar kesildiğinde reflü belirtileri aynen geri gelir. Burada, reflü hastalığı ile ilgili, cerrahi dahil tüm tedavi seçeneklerini hastalara sunma olanağı olmayan hekimlere büyük sorumluluk düşüyor. Reflü tanısı doğru olarak konmuş bir kişiye; ilaç-önlemdiyet paketini önerirken, bu yöntemin sürekli ve mutlak iyileştirme sağlamayacağı söylenmeli. İleri şişmanlık gibi ortadan kaldırılabilecek bir risk faktörü de yoksa, bu tedavinin ömür boyu sürmesinin gerekeceği mutlaka hastaya söylenmeli.

SADECE CERRAHİ KALICI
* Reflünün tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri var mı?
Reflü tedavisinin bel kemiğini oluşturan 'proton pompası baskılayıcıları'nın; uzun dönem kullanılmaları sonucunda bazı yan etkileri olabiliyor. Örneğin bu ilaçların uzun süreli kullanımı kalça kemiği kırığı ve bazı enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor. Ayrıca bu hastalığın alternatif ve tek kalıcı tedavisinin de laparoskopik anti-reflü cerrahi olduğu mutlaka vurgulanmalı. Çünkü birçok hasta, ömür boyu ilaç kullanma fikrinden bile rahatsız olabiliyor.

* Reflü hastalığında ne zaman ameliyat kararı verilmeli?
Reflü hastalığının tedavisini; gerek pratik gerekse felsefi açıdan ele aldığımızda, kuşkusuz en iyi iyileştirme yöntemi antireflü cerrahisidir. Çünkü anti-reflü cerrahi; reflünün direkt olarak kendisini, yani yukarı sıvı kaçışını ortadan kaldırabilen tek yöntemdir. Önceden bahsettiğimiz gibi reflü aslen bir mekanik bozukluk sonucu oluştuğundan yegane kalıcı ve net tedavi şekli bu mekanik arızanın giderilmesi, yani cerrahi ile mümkündür. Anti-reflü girişimlerin laparoskopik olarak gerçekleştirilebilmesi ise reflü tedavisinde ulaşılan son noktadır.

ÖNCE ÖNLEM ALINMALI!
* Tüm reflü hastaları ameliyat edilmeli midir?
Bu sorunun cevabı kuşkusuz hayır. Reflü hastalığının birincil tedavisi, hastaya bazı önlemler sunmak ve bunların yetersiz olduğu olgularda ilaçlarla yardımcı olmaktır. Sosyal yaşam kuralları, diyet gibi önlemler ve ilaçlara karşın tam rahatlayamayan ya da bunları ömür boyu uygulamak istemeyen bir hastanın çeşitli nedenlerle ameliyat olmasına mani bir durum yoksa; anti-reflü cerrahisi bir seçenek olarak önerilmelidir. Laparoskopik anti-reflü girişim kararını, aslında hasta ve doktorun birlikte vermesi gerekir. Hayat kurtarıcı ve yaşamı uzatıcı değil, yaşam kalitesini yükseltici bir girişim olduğundan, ameliyat olup olmamaya hastanın kendisi karar vermelidir. Ameliyat hiçbir şekilde sadece cerrah tarafından empoze edilmemelidir. Bazı aşırı reflüsü bulunan veya Barrett gibi reflü komplikasyonları gelişmiş olan hastaları, kısmen de olsa cerrahi müdahaleye ikna edici bir tavır sergilemek, reflü uzmanlarına düşer.




* Reflü hastalığında ameliyat hangi koşullarda gerekir?
Bir reflü hastasında ilaçların hastayı rahatlatıyor olduğunu bilmemiz aslında ameliyatın başarılı olacağının da en önemli göstergesidir. "İlacımı aldığım zaman süperim, kesince bir-iki gün içinde hemen acı sular geliyor" diyen genç bir hasta anti-reflü cerrahiden en fazla yarar görecek kişidir! 70'li yaşlarında kalp ve akciğer problemleri olan bir reflü hastasında, durum ne denli ciddi ve eskiye dayanır olursa olsun, ameliyattan kaçınmamız gerekir. Bunun tam tersine 40'lı ve hatta 50'li yaşlardaki uzun süreli bir reflü hastasında, eğer ilaçlardan tam yarar sağlanamıyorsa ameliyat kararı verilmelidir. Yani hastalar genç oldukları oranda daha fazla ameliyat adayıdırlar. Bunun nedeni; genç yaş gruplarında ameliyat riskinin son derece düşük olup, beklenen yaşama süresinin ise tam tersine çok uzun oluşudur. Dolayısı ile genç yaşlarından itibaren ömür boyu ilaç almanın ve sosyal hayatı kısıtlayıcı çeşitli önlemler uygulamanın yerine, soruna en radikal çözüm olan cerrahi tedavinin uygulanması daha uygun olacaktır. Erken ve zamanında yapılan bir anti-reflü ameliyatı; ileriye dönük olarak yutma borusu alt ucu kanseri riskini bile ciddi oranda azaltabilecektir.




* Anti-reflü cerrahisi nedir?
50 senelik, uzun dönem sonuçları bilinen bir cerrahi yöntemdir. Bu, nerdeyse 20 yıldır karnı kesmeden yaptığımız 'laparoskopik' bir ameliyat. Karında birkaç adet milimetrik delik açarak yutma borusunun alt ucuna bir 'hokka' mekanizması yapıyoruz. Nasıl mürekkep hokkasını ters çevirdiğimizde mürekkep dökülmüyorsa, bu ameliyatı olduktan sonra da mideden yukarı doğru kaçak olması imkansız hale geliyor. Ameliyat sonrasında hasta, 24 saat içinde taburcu olabiliyor ve 5-6 gün sonra da işinin başına dönebiliyor. Kesi olmadığı için estetik sonuç da mükemmel oluyor. En önemlisi; artık hastanın hiçbir ilaç almasına gerek kalmıyor. Ağza acı su gelmesi, göğüs arkasındaki yanma hissi, sık sık ses kısıklıkları gibi tüm belirtiler süresiz biçimde hiç ilaç almadan ve diyet uygulamadan tamamen ortadan kalkıyor. Ameliyatın başarı oranı yüzde 98'leri bulabiliyor.




* Reflü ameliyatın yan etkisi var mı?
Ameliyattan sonra en sık karşılaştığımız problem yutma güçlüğü. Hastaların yüzde 5-10'unda oluyor, ancak genellikle 1.5 ay kadar sonra kayboluyor. Kalıcı ve müdahale gerektirebilecek yutma güçlüğü ise hastalarımızın yüzde 1'inden azında oluşuyor. Ama bunun da tedavisi mümkün. Dolayısıyla ameliyat sonrasında katı gıdaların yenmesine bir müddet sonra izin veriyoruz. Ancak bu durum da ameliyat öncesi manometre yapmaya başladığımızdan beri giderek az oluşuyor. Çok nadiren de olsa ameliyat sonrasında gaz çıkartmada artma, geçici hıçkırık ve bazen de ishal gözlenebiliyor. Ancak bunlar kalıcı problemler değil.

Alternatifi henüz yok
Günümüzde birçok endoskopik yöntem deneniyor. Bunların hiçbiri henüz laparoskopik anti-reflü girişimlere bir alternatif olamadı. Pahalı ve tehlikeli olan bu yöntemlerin etkinlikleri de çok düşük. Gelecekte işe yarayabilecek bu teknolojilerin ön ürünleri, şu an araştırma kapsamında kullanılıyor.
Reflü hastalığıyla ilgili soru ve cevaplar

Reflüyle savaşın başında, kilo vermek geliyor. Hatta bazı kilolu hastaların; 10-15 kilo verdikleri zaman, tüm reflü şikayetleri kaybolabiliyor. Yemeklerden sonra da düzenli olarak yapılan egzersiz sayesinde sindirim şikayetleri azalırken, kilo verilebilir..





İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalığıyla ilgili soruları yanıtladı...

* Ameliyat olmak istemeyen, operasyondan korkan hastalara reflü için hangi tedaviyi önerirsiniz?
Aslında birçok şey var. Mesela sigara... Eğer ciddi reflü şikayetlerinize ek olarak bir de ağır sigara içicisiyseniz, sigarayı bırakabildiğiniz takdirde reflü probleminizde bariz rahatlama hissedeceksiniz. Sigara; reflü açısından kesin bir risk faktörüdür. Bunu; yutma borusuna kaçan dumanın tahriş edici etkisi ve muhtemelen nikotinin alt yutma borusu büzücüsünü (LES) gevşetmesi ile yapmaktadır. Ancak kesin mekanizma bilinmemektedir. Reflü hastaları ne yapıp edip sigarayı bırakmalıdırlar. Ayrıca sigara içmek reflü hastalığında 'Barrett' oluşumu olasılığını da artırmaktadır.

REFLÜ ALKOLÜ SEVMEZ
* Alkol reflüyü tetikler mi?
Alkol, ciddi reflü problemi olan hastaların kuşkusuz düşmanıdır. Fazla miktarda ve uzun süre alındığında çok ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Alkol, hem beyne, hem de karaciğere ciddi zarar verebilir ve bu zarar kimi zaman ölümle sonuçlanabilir. Reflü hastasında ise; hem direkt olarak yaralanmış yutma borusu iç yüzeyi üstünde tahriş yapar, hem de alt yutma borusu büzücüsünü (LES) gevşetir. Ayrıca mide boşalmasını da geciktirir. Bazı reflü hastaları birkaç kadeh alkolü rahatlıkla tolere edebilirler. Ancak bazı hastalarda bu bile ciddi sıkıntılara yol açabilir. Dolayısıyla içki ile arası zaten iyi olmayan bir reflü hastası, alkolden tamamen uzak durmaya çalışmalıdır. Bunun yerine bitki çayları, dekafein buzlu çay, asit ve sodasız içeceklerle yetinmelidirler. Ya da az miktarda ve su ile iyice seyreltilmiş şekilde alkol alabilirler. Hiç alkol tüketmeme şansı olmayanların ise, şampanya ve bira gibi gaz içeren alkollü içeceklerden mutlaka uzak durmaları gerekir. Hastalara, alkol aldıktan sonra kesinlikle uzanmamaları ve yatmamaları tembihlenmelidir. Nedeni tam bilinmemekle birlikte birçok reflü hastası kırmızı şarapla şikayetlerinin daha fazla olduğunu ifade etmektedir.
ÇOK RAHATLATIR
* Egzersiz yapmanın bir faydası ya da zararı var mı?
Egzersiz; kilo verdirerek, stresi azaltarak ve sindirimi hızlandırarak reflü hastalarının işine yaramaktadır. 78 kiloluk bir erişkin, 1 saat orta hızda yürüdüğünde yaklaşık 250 kalori, koştuğunda ise 550 kalori yakar. Devamlı ve kontrollü egzersiz, kısmi bir diyetle birlikte uygulandığında hatırı sayılır kilo kaybına ve reflüde de ciddi rahatlamaya yol açabilir. Egzersiz; hem endorfin adlı bazı içsel maddelerin salınımını artırması, hem de anksiyeteyi azaltıcı etkisi ile kişilerde ciddi rahatlama ve öz güven yükselmesine yol açar. Aynı zamanda bazı olumsuz duyguların (reflü şikayetleri dahil) daha az algılanmasını sağlar. Egzersiz çoğu kişide sindirimi, yani 'hazmetmeyi' hızlandırır. Annelerin çocuklara 'Aman dolu karınla suya girme' söylemleri aslında bir dogmadır ve yemeğin ardından hafif bir egzersiz yapmanın sindirime iyi geldiği birçok kereler görülmüştür.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar
« Posted on: Nisan 23, 2024, 09:01:44 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar e-book, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar programı, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar oyunları, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar e-kitap, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar download, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar hikayeleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar resimleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar haberleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar yükle, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar videosu, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar şarkı sözleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar msn, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar hileleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar scripti, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar filmi, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar ödevleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar yemek tarifleri, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar driverları, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar smf, Reflüyle Tedavisi Ilgili Soru Ve Cevaplar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Beslenme Ile Ilgili Soru Ve Cevaplar
Beslenme & Supplement ve Yağ Yakıcılar
[B]a[R]a[N] 3 6023 Son Mesaj Mart 05, 2014, 04:08:49 ÖS
Gönderen : aden12
Gastroenterohepatoloji Ile Ilgili Soru Ve Cevaplar
Sağlık
SaviorAngel 0 1252 Son Mesaj Ocak 30, 2012, 04:39:53 ÖS
Gönderen : SaviorAngel
Ergenlik Gecikmesi Ile Ilgili Soru Ve Cevaplar
Çocuk Gelişimi
SaviorAngel 0 1064 Son Mesaj Şubat 05, 2012, 12:35:19 ÖS
Gönderen : SaviorAngel
Amniyosentezle Ilgili Soru Ve Cevaplar
Kadın Hastalıkları
Honey_Face 0 835 Son Mesaj Ocak 14, 2013, 01:43:28 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Reflüyle Ilgili Soru Ve Cevaplar
Kadın Hastalıkları
Honey_Face 0 711 Son Mesaj Ocak 14, 2013, 01:48:02 ÖS
Gönderen : Honey_Face


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular