0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Protein Hakkında( Bambaşka! )  (Okunma Sayısı: 1214 Kere Okundu.)
« : Ekim 10, 2009, 12:56:19 ÖÖ »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


Protein tozlarının en büyük avantajı hindi,tavuk,yumurta beyazı ya da diğer proteinli gıdalara oranla daha fazla kas inşa edebilmeleri değildir , en büyük avantajı rahatlığıdır .Protein içeceğini kafaya dikmek ya da hatır hutur protein barını yemek, yemeği hazırlamak,pişirmek ve bitirdikten sonra temizlemekten daha rahattır .
Ek besin ürünleri aynı zamanda işte ve ya dışarıda olan , çok yoğun temposu olan vücutçular için aşırı değerli olabilir .Bu ürünler ayrıca yemeklere ekstra protein eklemek açısından ya da kandaki amino asid seviyesini sabit tutmaya çalışmak bakımından aşırı önemli olabilir .
Müşteriler dikkatli olmalı çünkü her protein tozu ürünü eşit derecede etkiye sahip değildir . Örnek olarak pazarda yer alan birkaç tane nadir yüksek kaliteli hazır ekbesinler(supplementler) dışındakiler yüksek miktarda kalitesiz protein kaynağı içerikliyken (proteinlerin bir kısmı üretim sürecinde denaturasyona uğruyor) diğerleri de tad verebilmek amacıyla yüksek oranda şeker içeriyor hala kalanlar varsa onlar da günümüzdeki ‘’ düşük karbonhidrat yaşam tarzını’’ yüksek derecede hidrojene olmuş yağlarla(katı yağ) destekliyor .
Birkaç çalışma gösteriyor ki katı yağlar vücudun önemli metabolik işlevlerini engelleyebiliyor . Çalışmalar bu yağların güçsüzlüğe ve düşük enerji seviyelerine yol açtığını , canlının detoksifikasyonunu engellediğini , insülinin işlevinde , testosteronun üretiminde düşüşe neden olduğunu ve kalp hastalıklarını artırdığını ; atletler ve hedefi olan vücutçular için istenmeyen aşırı etkileri ortaya çıkardığını gösteriyor .
Ek besin ürünlü protein kaynaklarının başka bir avantajı da diğer tüm protein kaynaklarına oranla daha hızlı sindirilebilecek şekilde üretilmeleri . Hızlı sindirime ek olarak kaliteli protein tozlarının önemli bir yüzdesi , amino asid içeriklerinden ve laktoz ya da yağdan yoksun olmalarından dolayı tamamen sindiriliyor .
Günümüzde tamamlayıcı(supplemental) proteinlerin çoğu işlemlerden geçirilirken ayrıca kısmi olarak hidrolize(parçalanma) ediliyor . Bu nedenle vücutta emilmeden önce daha az sindirim sistemi sürecine ihtiyaç duyuyorlar .
Proteinli ek beslenme ürünleri ayrıca diğer tüm gıda kaynaklarına oranla önemli avantajlar sunuyor . Kaliteli protein içeren ek beslenme ürünleri kas bloklarına üretim için gerekli amino asidleri sağlamanın yanında diğer önemli ek beslenme ürünlerinde(supplementlerde) olduğu gibi ekstradan gereksiz , yağ içerikli kalorilerden uzak durmayı sağlıyor .Günümüzde piyasada yer alan hazır gıda ürünlerinin bazıları ayrıca yağsızlığı artırılmış beslenme içeriği sunarken bu içeriğin mutfaktayken benzerini yakalamak zordur .

PROTEİN EKBESLENME ÜRÜNLERİNİN KAYNAĞI/TÜRLERİ

YUMURTA ALBUMİN PROTEİNİ :
Yumurta beyazları 25 yılın üzerinde vücut geliştirmeye başlarken beni ayakta tutuyordu . Yumurta proteini(özellikle beyazı) vücut geliştiriciler bakımından en önemli protein olarak ele alınıyor çünkü esansiyel olmayanlara göre yüksek oranda esansiyel amino asidlere sahiptir .

Yumurta proteini sık olarak yumurta sarısının fazla kolesterollü olması ve bu fazlalığın kan kolesterol seviyesine bir parça etki etmesi nedeniyle kötü eleştrilere maruz kalıyor . Ancak yakın zamanda Harvard’lı araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar uygun miktarda(günde 1 taneye kadar , sarısı) yumurta tüketiminin sağlıklı bireylerde kalp hastalığı riskini artırmadığı ve içerdiği protein ,B12 ve D vitamini , riboflavin ve folik asit gibi besleyicileri içermesinden dolayı aslında daha sağlıklı olmayı sağladığını gösteriyor .
(NOT: Diabeti olanlar ve kan kolesterol seviyesini kontrol etmekte güçlük çekenler yumurta sarısını yerken dikkatli olmalıdırlar ve sarının yerine yumurtanın beyazını tercih etmeliler .)
Yumurtanın bir vücutçunun başlıca kaynağı olması zorunluluğuna rağmen , günümüzde birkaç sebepten ötürü sadece tek kaynak olmaması gerekir , örneğin :
1-BCAA’larının esansiyel amino asidlere oranının günümüzdeki çoğu ek beslenme ürününün oranı kadar uygun olmaması (örnek olarak whey proteini yumurta proteinine oranla neredeyse 2 kat fazla leucine içeriyor.)
2-Biyolojik değerinin sadece 91 olması(yumurta beyazını tüketirken bu değer 100 oluyor)
3-Ek olarak çoğu insan şişkinlik ve gaz nedeniyle fazla miktarda yumurta proteini yemeye tahammül edemiyor .

TAM(EKSİKSİZ) SÜT PROTEİNİ :
Süt proteini kalsiyum,fosfor,sodyum,potasyum,vitamin A ,thiamine ,riboflavin ,nicotinic asid ve B12 vitamini gibi vejateryan gıdalarda eksik olan maddelerce zengindir .
‘’Tam süt proteini’’ özel ,yüksek moleküler ağırlıklı membran ayırma yöntemi yardımı ile kaymağı alınmış sütte bulunan konsantre kazein ve süt whey’inin izole edilmesiyle ; bunların bütün bir inek sütünde doğal olarak bulunan diğer bileşenlerden ayrılmalarıyla oluşur . İşlenmeleri sürecinde PH değişimi olmadığı ya da aşırı ısıdan faydalanılmadığı sürece , kalan diğer protein kaynaklarında sınırlı olan , içerdiği biyolojik aktif proteinleri yüzdesinin çoğunu yitirmez .Çalışmalar whey ve kazeinde bulunan biyolojik aktif proteinlerin dünya çapında oran olarak kardiyovasküler hastalıklarda payı olan iki önemli risk faktörünü azalttığını gösteriyor : hipertansiyon ve dyslipidemia .
Ben süt proteininin büyük savunucularından biriyim çünkü whey ve kazeinin her ikisini birden içeriyor . Süt proteininin kazein ve whey proteininin mükemmel bir karışımı olmasından ötürü her iki proteinin de getirisini en iyi şekilde sağlar , mükemmel sonuç getirirler .

Bu bileşim(kazein ve whey bileşimi) önemli biyoaktif protein oranına sahip olması yanında ek olarak protein sentezini hızlandıran(whey'den kaynaklanıyor) ve katabolik faaliyeti minimize eden(kazeinden kaynaklanıyor), hızlı ve zamana yayılmış protein aktivitesine sahiptir .

SOYA PROTEİNİ :
Soya proteini hem doymuş yağının düşüklüğü hem de diğer sağlıklı bileşenleri nedeniyle yüksek kaliteli bir proteindir .
Kas inşasına gelince soya proteininin vücutçular için faydalar sağlayacağını sanmıyorum . Örnek olarak kazeinde olduğu gibi onu hızlı protein yapacak şekilde midede iyi bir kesmik oluşturmuyor .
Aynı zamanda amino asid profili süt proteinleri ile karşılaştırıldığında düşük kalmakta ve büyümeyi ilerletecek kadar yeterince olumlu katkısı olmamakta . Soya tek başına vücutçulara az bir fayda sunmakta ama içerdiği zengin protein spektruma ilave olarak belki birkaç önemli fayda sağlayabilir .

İZOLE SOYA PROTEİNİ :
Soyayı izole etmek , soyanın biyolojik değerini artırabilir .Araştırmalarda izole soya proteininin tiroid hormonu üretimini artırdığı ve bu yolla kilo kaybını destekleyecek biçimde metabolik hızı artırdığı gösterilmiştir .
Ancak izolasyon sürecinde yüksek-kaliteli proteinlerde , izoflavonlarda , esansiyel yağ asidlerinde ,lif, lesitin ve diğer faydalı besleyicilerde azalma meydana getirebilmekte . Bu durumda yine bu kaynağı diğerlerinden daha az cazibeli yapan şey bir vücutçunun kas gelişimini sağlaması için temel bir kaynak olarak ele alınabilir mi ?

KALSİYUM KAZEİNAT (KAZEİN) :
Kazein , whey gibi sütten izole edilen bir proteindir . Kazeinin bileşenlerinden biri olan k-kazein ya da kappa-kazein , kazein miselini(Misel:Kolloit iyonlarda,molekül yığılması nedeniyle oluşan ve tek başına koloidin bütün özelliğini taşıdığı kabul edilen bölüm) dengede tutar .Kazein katyonlarla başlıca da kalsiyum katyonları ile bağlıdır . Kazein miselleri genişçe bir kalsiyum-kazeinat-fosfat kompleksidir .
Kazein proteinin %92’sini oluşturmaktadır ve hepinizin ortak kilo aldırıcılarında(weight-gainers) o yoğun tadı vermek için bulunur .Kalsiyum kazeinat, sodyum kazeinat ve miselli kazeinatı kapsayacak şekilde değişik biçimlerde görülür .
Kazeinden sentezlenen proteinin en önemli faydalarından biri whey’den(whey daha kolayca alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor ) oluşacak protein sentezine oranla kas inşası için daha direkt kullanılmasıdır .
Proteini enerji olarak kullanma şansı azaldıkça daha çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsınız . Ne kadar çok karbonhidrattan enerji manasında faydalanırsanız , o kadar az karbonhidrat yağ olarak depolanır . Bu nedenle kazein daha hızlı yağlanmanızı engelleyebilir... en iyi şekilde yağsız kas kütlesini sağlamaya çalışanlar için kazeinin tercih sebebi olabilmesi için bir seçenek .
Kazein aynı zamanda glutamin temelli yüksek oranda doğal peptid (Peptid formu sindirim sisteminde yer alan peptid taşıyıcı sistemler nedeniyle daha iyi emiliyor) bulundurmakta .Glutamin peptidleri biyolojik olarak uygun (bioavailable) bulunan glutaminler arasında en uygunları olarak tanınırlar ve L-Glutamimin’in serbest bulunanına oranla , eş miktarlarda yaklaşık iki katı kadar daha fazla oranda emildikleri hesaplanmıştır .
Glutamin iskelet kaslarında bulunan serbest amino asidlerin %60’ı nı oluşturan şarta bağlı esansiyel amino asid (yarı esansiyel olarak geçiyor bir çok yerde) türüdür .Atletizm çevresi tarafından başlıca büyüme hormonuna,testosterona,hücre hacmine,bağışıklığa ve kastaki protein sentezine olan olumlu etkisi ile tanınıyor .
Kazein aynı zamanda ACE (Angiotensin-Converting Enyzme Türkçesi Anjiyotensin-Çevirici Enzim) engelleyicisi kazokinin olarak adlandırılan peptidleri ihtiva etmektedir . Kazein ucuz değildir , konsantre whey proteinlere oranla daha pahalıdır Besleyicilik açısından bakacak olursak , kazeinatın hiçbir dezavantajı yoktur ve yüksek kalitede bir protein kaynağıdır .
Kazeinin başka bir faydası da zamandan bağımsız olarak kan dolaşımına düşük miktarda muntazam bir şekilde( düşük glisemik endeksli karbonhidratlarda olduğu gibi) amino asid salınımını düzenlemesi . Bunu amino asidlerin iletim sürelerini yavaşlatmak amacıyla bağırsağın içinde bir jel oluşturarak gerçekleştirir . Bu protein yıkımını önemli miktarda azaltır .
Bu nedenle kazein tüketimi anti-katabolik protein olarak adlandırılan whey proteine oranla vücutta daha uzun süre protein dengesini sağlayacak şekilde plazma amino asid seviyelerini zamana yayılı tutar ve bu seviyeleri daha uzun süre iyi tutar .
Katabolizmayı önlemek kas gelişimi için uygun ortam yaratabilir . Kazeinin yavaş ‘’zamanlanmış salınım’’ etkisi vücut içinde katabolik protein yıkımını engeller , yatmadan önce son öğün olarak almak ya da kahvaltıda gün boyunca amino asidlerin dengeli dalgalanmasını sağlamak amacıyla gündüz kahvaltıda almak ideal bir seçim olacaktır .


WHEY PROTEİNİ :
Whey proteini peynir ürünlerinin bir yan ürünü olan süt proteinidir. 25 yıl öncesine kadar sütçülük endüstrisinde atık bir ürün olarak ele alınıyordu .
Sütten peynir ya da kazein elde edersiniz ve de üretim sürecinde yan ürün olarak elde edilen wheydir . Whey en yüksek biyolojik değerlikli proteinleri ihtiva eder , 100 gramının 21’inde , alımda biyolojik olarak aktif kas inşa edicici whey proteini sağlar ve mükemmel protein kaynağıdır çünkü yüksek oranda leucine,isoleucineve valin gibi kas inşa sürecinde önemli rol oynayan BCAA’ları bulundurduğundan , kas inşa sürecinde aktif rol oynar . İşin doğrusu whey herhangi bir protein kaynağına göre en yüksek %25 oranında BCAA içermektedir .
Whey proteini kısa zincirleri nedeniyle mideye geldikten sonra yaklaşık olarak 20 dakika içinde emiliminin gerçekleşmesi mümkün olduğundan ‘’Çabuk Etki Eden’’ bir protein olarak göz önüne alınır . Bu kazeinle ya da yiyecekler ile karşılaştırıldığında şaşırtıcı derecede kısa bir süredir . Bu onu antrenman sonrası düzelme(recovery) için ek besin(supplement) olması bakımından mükemmel bir seçim yapan özelliğidir .
Whey proteini aynı zamanda tüketildiklerinde fazla ortada olmayan sağladığı birkaç faydası bulunmakta.Çalışmalar aynı zamanda whey proteininde bulunan biyolojik aktif (bioactive) dörtlü peptidlerin(quadrapeptides) kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını ve bunu şu işlevleri sayesinde gösteriyor :

1-ACE (Angiotensin-Converting Enyzme , Anjiyotensin-Çevirici Enzim) inhibe edici(laktokinin v.b.) etkinliği
2-Opioid benzerlerinin (ağrı kesici) etkinliği
3-Antitrombotik etkinliği
4-Kolesterol-düşürme etkinliği
5-Antioksidant etkinliği

İki şeyden bahsetmeye değer, whey proteini doğal glutamin ve arjinin içeriği bakımından düşük olmakla birlikte diğer yavaş emilen kazein türü proteinlere oranla daha az doyurucudur.

KAZEİN WHEY PROTEİN KARIŞIMI :

Whey ve kazein proteinlerinin her ikisi de faydalı sonuçlar sunuyor .İkisi değişik hızlarda emiliyor ve değişik metabolik cevaplar veriyorlar . Gerçekte biri diğerinin tamamlayıcısıdır ve maksimum faydayı sağlamak için bu ikisi birlikte tüketilmelidir .

İzole süt proteini kazein ve whey proteini karışımına örnek olarak verilebilir .Kazein whey proteini karışımları çok faydalıdır çünkü kazein , proteinin kana salınımını uzun süreli tutup sonuçta süreyi uzatarak , whey proteininin sindirimini yavaşlatır .

Ek olarak hızlı ve yavaş etki eden proteinlerin birleşimi gelişimi maksimuma çıkarmak için oldukça işe yarıyor çünkü karışımlar whey proteinin tüm yararlı etkilerini ortaya koyduğu gibi kazeinin de tüm yararlı etkilerini ortaya koyuyor .


(Arkadaşlar yazı başkabir forum sitesinden alıntıdır.Umarım faydalı olur.)
__________________
« Son Düzenleme: Ekim 10, 2009, 01:13:38 ÖÖ Gönderen : Mavi_Kiyamet »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Protein Hakkında( Bambaşka! )
« Posted on: Nisan 19, 2024, 10:59:10 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Protein Hakkında( Bambaşka! ) e-book, Protein Hakkında( Bambaşka! ) programı, Protein Hakkında( Bambaşka! ) oyunları, Protein Hakkında( Bambaşka! ) e-kitap, Protein Hakkında( Bambaşka! ) download, Protein Hakkında( Bambaşka! ) hikayeleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) resimleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) haberleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) yükle, Protein Hakkında( Bambaşka! ) videosu, Protein Hakkında( Bambaşka! ) şarkı sözleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) msn, Protein Hakkında( Bambaşka! ) hileleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) scripti, Protein Hakkında( Bambaşka! ) filmi, Protein Hakkında( Bambaşka! ) ödevleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) yemek tarifleri, Protein Hakkında( Bambaşka! ) driverları, Protein Hakkında( Bambaşka! ) smf, Protein Hakkında( Bambaşka! ) gsm
Yanıtla #1
« : Ekim 10, 2009, 01:13:20 ÖÖ »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


Yumurtanin Beyazi YararLiymis Ama oLmasa Keske.. teşekkürler

Wmhocasi.com
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Gnc Soy Protein
Beslenme & Supplement ve Yağ Yakıcılar
xxRuzqaRxx 2 1485 Son Mesaj Mayıs 04, 2010, 08:06:48 ÖS
Gönderen : sibeL*
Murat Balaban - Bambaşka
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 0 965 Son Mesaj Nisan 11, 2010, 02:02:41 ÖÖ
Gönderen : By.TuRuT
Kutsi - Bambaşka
Klipler
EyLüL_GüNeŞi_53 3 1252 Son Mesaj Haziran 30, 2010, 02:52:25 ÖS
Gönderen : EyLüL_GüNeŞi_53


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular