0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Petunya  (Okunma Sayısı: 746 Kere Okundu.)
« : Nisan 30, 2013, 12:50:15 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


petunya yetiştiriciliği - petunya çiçeği - petunyanın özellikleri - petunya nasıl yetiştirilir
Bu çiçekli bitki Solanacear ailesinden bir bitkidir. İlkbahardan dondurucu soğuklar gelene kadar çiçek açarlar. Birkaç petunya çeşidi duymuş olabilirsiniz fakat yine de bilgilendirmek gerekirse bu çiçek türü büyük çiçekli, çok çiçekli, küçük çiçekli ve zemin kaplayıcı olmak üzere 4’e ayrılırlar. Büyük çiçekli petunyalar adı üstünde büyük boyutta çiçek açarlar. Boyutları 5-7 santim inç arasında değişir. Bazıları basamak haline gelme özelliğindedir bu yüzden asıldığı yerlerde son derece şık dururlar. Çok çiçekli petunyalar çok sayıda çiçek üretirler fakat bu çiçekler daha küçük boyutlarda olur. Bu kompakt çiçekler birlikte demetlenirler ve çiçek bahçenize inanılmaz bir renk cümbüşü katarlar. Küçük çiçekli petunyalar ise isminden de anlaşılacağı gibi minyatür çiçeklerdir. Genelde köşeleri doldurmak için kullanılan çiçeklerdendir. Çok küçük oldukları için, diğer çiçeklerle karışım yapmak için oldukça uygun bir bitkidir. Zemin kaplayıcı petunyalar ise genelde boş kalan duvarları süslemek için kullanılır, ismini de bu kullanışından alır.

Yetişen Petunyalar

Artık petunya çiçeğinin türlerini de bildiğinize göre, bu çiçekleri saksılarda büyütmeyi mi, sepetlere asmayı mı yoksa çiçek yatağında yetiştirmeyi mi yani nerde büyüteceğinizi seçmenin vakti geldi. Petunya bakımı için önemli olan ve mutlaka bilmeniz gereken birtakım özellikler vardır. Petunyalara nasıl bakacağınızı merak mı ediyorsunuz? O zaman ilk olarak bu bitkinin yetişmesi için gerekli olan ortam koşullarından haberdar olmanız gerekli. Aşağıda bu konu ile ilgili bazı bilgiler bulunmaktadır.

Alan Seçimi

En önemli nokta bitkinin yetişeceği alanın seçimidir. Petunya bitkisini yetiştirmek istediğiniz yerin günde en az 6 saat güneş ışığı aldığına dikkat edin. Petunyalar bir miktar gölgeye tolerans gösterebiliyor olsalar bile, çokça çiçeği ancak bol miktarda ve yeterli derecede güneş ışığı alan petunya bitkilerinde görebileceksiniz. Petunya bitkileri için tuz çok önemli olduğundan dolayı ortamın iyice kuru olduğundan emin olun. Gerekli olan tuzu karşılamak ve ya yenilemek için de ayrıca gübre kullanabilirsiniz. Fakat tuz daha az yoğundur, bu sebeple gübre eklemek ortamı daha da yoğunlaştıracağından bitkinin su emilimini kolaylaştıracak ve bazı mineralleri topraktan daha fazla almasına yardımcı olacaktır.

Petunya Ekimi

Petunyalar petunya filizleri ve tohumlarından yetişebilir. İsterseniz bitkiyi direk olarak çiçek ve bitki satan mağazalardan satın alabilirsiniz. Petunyaları tohumdan yetiştirme durumunda iseniz, bilmeniz gereken şey tohumların filizlenmesi için yaklaşık 8 – 10 haftaya ihtiyaç duyması gerektiğidir. Tohumlar kabın üzerine iyice saçılmalıdır. Tohumlar çok küçük oldukları için idare etmek zordur, bu nedenle de filizleri ekmek daha rahat olacaktır. İlkbaharın gelmesiyle birlikte petunya bitkisinin gelişip büyümesi için uygun bir ortam bulmanız gerekmektedir. Bitkiyi çiçek yatağında yetiştirdiğiniz takdirde, bitkilerin arasında 15-20 santimlik bir mesafe bırakmaya özen gösterin. Eğer ki saksıda yetiştiriyor iseniz de 2 – 3 bitkiyi aynı saksıda orta kısımlara doğru ekerek yetiştirebilirsiniz.

Sulama ve Gübreleme

Petunya bakımının bir diğer önemli hususu da sulamadır. Saksılara ya da pencere pervazındaki çiçek kutularına dikerken, belli aralıklarla ve sıkça sulamak gerekir. Yeni bitkiler yetişkin bitkilere oranla daha çok sulanmaya ihtiyaç duyarlar ama yine de bitkiyi çok fazla suya boğmamaya da dikkat edin. Aynı zamanda uygun bir biçimde gübreleme de yapmanız gerekir ki bu da bitkinin bol miktarda çiçek vermesine ve daha canlı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur. Gübreleme için ise bitkiyi sularken kullanabileceğiniz sıvı gübreleme yönteminden de faydalanabilirsiniz.

Budamak

Petunya bitkisini budamayı asla unutmayın. Ölü ve işlevini kaybeden çiçekler ile uzayan otları ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Eğer otları budamazsanız, topraktaki petunya için gerekli olan mineralleri alarak petunyanın gelişimini baltalayabilir. Budama işlemi çiçeklenmenin artması ve fazla dallanıp budaklanan gelişmenin önüne geçmek için ciddi anlamda önem taşır.

Bu saydıklarımız petunya bakımı için ihtiyacınız olan genel bilgileri içermekteydi. Eğer bu sevimli çiçekli bitkiyi bahçenize ekmek istiyorsanız, petunya bakımına özen göstermenizi tavsiye ederiz.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Petunya
« Posted on: Nisan 20, 2024, 05:49:35 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Petunya e-book, Petunya programı, Petunya oyunları, Petunya e-kitap, Petunya download, Petunya hikayeleri, Petunya resimleri, Petunya haberleri, Petunya yükle, Petunya videosu, Petunya şarkı sözleri, Petunya msn, Petunya hileleri, Petunya scripti, Petunya filmi, Petunya ödevleri, Petunya yemek tarifleri, Petunya driverları, Petunya smf, Petunya gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Petunya
Ziraat
By.TuRuT 4 1224 Son Mesaj Ocak 11, 2012, 06:57:07 ÖS
Gönderen : SheWolf
Petunya
Bitki Dünyası.
elze 0 1083 Son Mesaj Mayıs 27, 2012, 01:57:16 ÖS
Gönderen : elze


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular