0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Periyodik Cetvel Nedir ?  (Okunma Sayısı: 794 Kere Okundu.)
« : Ekim 11, 2014, 02:17:05 ÖS »

imge34
*
Üye No : 117785
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 6024
Mesaj Sayısı : 10 493
Karizma = 36677


Periyodik cetvel ya da periyodik tablo olarak anılan periyodlar cetveli , bilinen bütün elementlerin artan atom numaralarına göre sıralandıkları bir listedir. Liste, benzer özellikte olan elementler bir araya gelecek biçimde düzenlenmiştir. 1869 yılında Rus kimyacı Dimitry İvanoviç Mendeleyev, o dönemde bilinmekte olan bütün elementleri atom kütlelerinin büyüklüğüne göre sıralayarak bir liste hazırlamıştır.



Mendeleyev, İngiliz kimyacı John Newlands’ın yapmış olduğu araştırmalardan, benzer kimyasal ve fiziksel özelliklerin listede oldukça düzenli aralıklarla yenileceğini bilmekteydi ve cetvelinde benzer özellikleri olan elementler alt alta gelecek şekilde hazırlanmıştı. Cetvelinde bazı boşluklar kalmıştı, ama Mendeleyev bu boşlukların ileriki zamanlarda bulunacak elementler ile dolacağını düşünüyordu. Bu tahmininde Mendeleyev haklı çıkmıştır. Diğer yandan alman kimyacı Lothar Meyer de aynı sıralarda benzer buluşlara imza atmıştır. Mendeleyev’in hazırladığı ilk cetvelde 17 sütun bulunmaktaydı. Ama cetvel daha sonraki zamanlarda yeniden gözden geçirilmiş ve sütun sayısı sekize indirilmiştir. O zamandan bu yana yeni elementler bulundukça cetvel bir çok kez değişikliğe uğramıştır.

Her kareye bir elementin kimyasal simgesi yazılmıştır. Örneğin, berilyum elementi “be” ile gösterilmiştir. Bu simgelerin hangi elementlere ait olduğunu periyodik cetvele bakarak öğrenmek mümkündür. Periyotlar cetvelinin her karesinde elementin simgesi ile beraber atom numarası da bulunmaktadır. Berilyum elementinin atom numarası dörttür. Ve bu berilyum elementinin çekirdeğinde 4 proton olduğunu göstermektedir. Cetvelde grup denilen 18 düşey sütun bulunmaktadır. Aynı gruptaki elementlerin benzer özellikleri bulunmaktadır. Çünkü bu elementlerin en dış elektron kabuklarındaki elektronların yerleşim düzeni birbirinin aynıdır. Bu benzerlikler yatay sıralar dahilinde , düzenli aralıklar ile (periyodik olarak) yinelenmektedir. Böyle 7 yatay sıra yani 7 periyot bulunmaktadır.

Yatay sırlarda yani her periyotta soldan sağa doğru gidildikçe atomların elektron sayısı artmaktadır. Bu artış genel olarak dış kabuktaki elektron sayısında meydana gelmektedir. Ama cetvelin orta bloğunda yer alan geçiş elementlerinde bu artış dolmamış durumdaki iç kabuklarda meydana gelir. Geçiş elementlerinin daha içte kalan iki dizisine cetvelin altında yer verilmiştir. Lantanitler ya da azrak toprak metalleri denen bu dizinin 15 elementi doğada sadece bazı elementlerde meydana getirdikleri kimyasal bileşikler halinde bulunur ve bu elementleri bileşiklerden ayırmak son derece güçtür.

Azrak toprak metallerine doğada çok az rastlanmaktadır. Ama bunlardan biri olan seryum, altın, gümüş ve alaydan daha boldur. Aktinitler denen öbür dizinin elementleri radyoaktif elementlerdir. Aktinitlerden yalnızca dördü doğada bulunmaktadır. Bunlardan biri de uranyumdur. Diğerleri ise laboratuvarda başka elementlerin çekirdeklerinin yüksek enerjili parçacıklar ile bombardıman edilmesi sonucunda elde edilmektedir. Bu yolla elde edilen akinitlerin biri de plütonyumdur. Uranyum ve plütonyum atom enerjisi üretiminde kullanılmaktadır. Atom numarası 92’den büyük olan elementlere uranyum ötesi elementler denir. Yeni bulunan uranyum ötesi elementler henüz adlandırılamamıştır ve bunlar atom numarası ile tanınırlar( element 104, element 105 gibi). Element 108’in yeri açılmış, ama bu element henüz elde edilememiştir.

Bugün bilinen yalnızca 109 element vardır; buna karşılık bileşik halinde bulunan madde sayısı çok daha fazladır. Bu nedenle, elementler arasındaki bağlantıları gösteren bir cetvelin olması bilim adamlarına büyük yarar sağlar. Örneğin, asal gazların hepsi de zor yoğunlaşır. IA grubundaki alkali metaller, yumuşak, erime noktaları düşük, metal yapılı katılardır.

imgenin şiddetiyle çoğalır anlam
parçalana parçalana

geçtiğimiz yollardan

onca yaprak düşer
birkaç şiir kalır yalnızca
o derin ağaçlardan

kendi sesimize uyandığımız rüyalarda "Murathan Mungan"
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Periyodik Cetvel Nedir ?
« Posted on: Mart 28, 2024, 07:46:45 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Periyodik Cetvel Nedir ? e-book, Periyodik Cetvel Nedir ? programı, Periyodik Cetvel Nedir ? oyunları, Periyodik Cetvel Nedir ? e-kitap, Periyodik Cetvel Nedir ? download, Periyodik Cetvel Nedir ? hikayeleri, Periyodik Cetvel Nedir ? resimleri, Periyodik Cetvel Nedir ? haberleri, Periyodik Cetvel Nedir ? yükle, Periyodik Cetvel Nedir ? videosu, Periyodik Cetvel Nedir ? şarkı sözleri, Periyodik Cetvel Nedir ? msn, Periyodik Cetvel Nedir ? hileleri, Periyodik Cetvel Nedir ? scripti, Periyodik Cetvel Nedir ? filmi, Periyodik Cetvel Nedir ? ödevleri, Periyodik Cetvel Nedir ? yemek tarifleri, Periyodik Cetvel Nedir ? driverları, Periyodik Cetvel Nedir ? smf, Periyodik Cetvel Nedir ? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Cetvel
A - B - C
Asortik Hatun 1 1151 Son Mesaj Nisan 20, 2009, 05:42:47 ÖS
Gönderen : ByMai
Periyodik Cetvel
Kimya
bonafide 6 4580 Son Mesaj Şubat 07, 2010, 09:28:03 ÖS
Gönderen : KumraLım
Elementlerin Periyodik Tablosu
Kimya
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 3080 Son Mesaj Mart 05, 2012, 07:26:08 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Periyodik Cetvel Grup Isimleri
Kimya
-o_o-GökhaNur-o_o- 1 3096 Son Mesaj Temmuz 06, 2014, 09:31:06 ÖÖ
Gönderen : Sairfilmenam
Atom - Periyodik Dizge
Fizik
Asortik Hatun 0 817 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 09:40:01 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular