0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli  (Okunma Sayısı: 3776 Kere Okundu.)
« : Ekim 06, 2014, 09:15:41 ÖS »
Avatar Yok

orppersephone
*
Üye No : 165184
Yaş : 32
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 585
Mesaj Sayısı : 1 658
Karizma = 360




Antalya Perge antik kentindeki arkeolojik kazılarda bulunan at heykeli görenleri büyülüyor. Müze deposuna kaldırılan heykeli ilk defa Radikal görüntüledi.
Antalya havalimanına 5 dakika mesafedeki Perge antik kenti adeta gizli kalmış bir cennet. Türkiye ’nin yeni Efes, Bergama, Troya antik kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Antalya Şehir merkezine 17 km mesafedeki Aksu sınırları içindeki antik kent maalesef yılda 250–300 bin ziyaretçi ağırlıyor. İyi bir tanıtımla ziyaretçi sayısının milyonları bulması bekleniyor. Çünkü tiyatrosu, stadyumu, anıtları insanı büyülüyor. Antalya müzesine dünyanın en önemli heykel koleksiyonunu bulundurma imkanını kazandıran antik kenti arkeologlar kazdıkça şehrin anıt eserleri de bir bir ortaya çıkmaya başladı. Geçen ay bulunan 1800 yıllık at heykeli de bunun son örneği oldu.

Perge’nin kuruluşu Troia savaşlarından sonra olduğu tarihçiler tarafından ifade edilir. Lakin 1986 yılında ortaya çıkan bir Hitit tabletinde şehrin adının geçmesi, Troia savaşlarından (M.Ö 1275′ten) yaklaşık 1000 yıl önce de şehrin var olduğunu ortaya koyar. Şehir önce bugünkü akropolise kurulmuş olsa da daha sonra tepenin güney eteklerine doğru yayılır. Perge’de, Helenistik, Roma ve Hıristiyanlık dönemleri olarak 3 ayrı dönemden söz etmek mümkün. Şehrin en önemli yapıları arasındaki 2 kule Helenistik dönemde inşa edilir. Yine şehir surları da bu dönemde yapılır. Roma döneminde ise şehir adeta anıtlarla dolar. Tiyatro, stadyum, hamamlar, anıtsal çeşmeler, agora bu dönemde inşa edilir. Hıristiyanlık döneminde ise şehir de büyük kiliseler yapılır ve şehir metropolitlik merkezi olu

Güney kapısından antik kente girildiğinde sizi iki kule karşılıyor. Büyük İskender’in şehri zapt etmesinden sonra yapıldığı düşünülen kulelerin yüksekliği 13 metre. Uzun yıllardır bir türlü bitirilemeyen kule restorasyonu halen devam ediyor. Doğu kulenin hemen yanında muhteşem bir agora yer alıyor. İki kulenin önünden başlayan yanları sütunlu, ortasında 2 metre genişliğinde su kanalı bulunan cadde başlıyor. Caddenin her iki kenarında ise dükkanlar yer alır. Mozaikli yolda yürürken büyülenmemeniz mümkün değil. Hayal gücünüzü kullanıp eksik parçaları birleştirdiğinizde kendinizi tarih öncesi çağlarda buluyorsunuz. Kulağınızda caddenin ortasından akan suyun sesi ve satıcıların canhıraş bağrışları canlanıyor. Harika bir duygu ile kalıntılar arasında geziyorsunuz. Cadde kentin en kuzeyinde Nymphaeum (çeşme) anıtı ile son buluyor. Çeşme anıtının üzerindeki başı kırık heykel bile sizi etkilemeye yetiyor. Antik dönemde çeşmeden akıtılan su kenti boydan boya geçiyor.

Antik kentte ilk kazılar Türk arkeolojisi açısından önemli bir isim olan Prof. Dr. Arif Müfit Mansel tarafından 1946 yılında başlıyor. Kazılar 1975-1987 yılları arasında yine ünlü bir isim Prof. Dr. Jale İnan tarafından sürdürülüyor. Bu tarihten sonra ise 2012 yılına kadar Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu kazılara başkanlık ediyor. Arkeolojik kazılar son 3 yıldır ise Bakanlar Kurulu kararıyla Antalya Müzesi’ne devredildi. Müze, Doğu Batı yönündeki caddenin arkeolojik kazılarını ve çevre düzenlemesini yaptı. Caddenin sonundaki hamamın önünde sürdürülen arkeolojik kazılarda muhteşem bir at heykeli çıkarıldı. Aynı yerde çıplak erkek heykeli (Dioskur) ile bir tanrıça başı bulundu. Kazı ekibini sevindiren buluntular 2014 yılının en önemli buluntusu olarak kayıtlara geçti.

‘EKSİK PARÇALARI TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Antalya Müzesi Müdürü ve aynı zamanda kazı başkanı Mustafa Demirel heykeli nasıl bulduklarını anlatıyor;

“Batı caddenin sonlandığı hamamın önündeki arkeolojik kazılar sırasında bulundu. Havuzun hemen batı ucunda şu anda tam olarak mimarisini tespit edemedik bir anıt açığa çıktı. Tabii anıtın hemen arkasında sol tarafta gördüğümüz podyumla anıt arasında muhteşem diye tabir ettiğiniz at heykeli çıktı. Milattan sonra 2. Yüzyıl ortalarına tarihleyebileceğimiz atın gövdesiyle kaidesi iki ayrı parça halinde bulundu. Şu anda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Onun yanında bir tanede erkek heykeli çıktı. Bunların tabi aynı şekilde anıtın en üstünde yan yana durup durmadıklarını şu anda net olarak karar vermiş değiliz. Çalışma tamamlandıktan sonra konu netleşecek. Sol ön ayak, sağ ön ayak ve sağ arka ayakta biraz eksik parçalarımız var. Kazılar sürüyor eksik parçaları da tamamlayacağımızı düşünüyorum. Müzemizde at heykeli yoktu. Bu çok önemli eseri koleksiyonumuza eklemiş olduk.”

BULUNAN HEYKELLER

At Heykeli (M.S. 2 yy.): İnce grenli beyaz mermerden yapılmış başı hafif kendi soluna dönük, ince işçilikli, erkek at heykelidir. Ölçüleri: Göv. Uz. 110 cm x Yükseklik: 85 cm, Göv. Kal. :36 cm’dir. Yüz detayları ve yeleleri belirgin verilmiş heykelin ön ayaklarının tamamı, arka ayaklarının ise baldır kısmından aşağısı kırık ve noksandır. Atın karnının alt kısmında üzerinde durduğu kare kaideye ait kırık ve noksan bir parça bulunmaktadır. Koşum takımları detaylı bir şekilde verilmiş olan heykelin, ağzı açık olup, dili ve gemi görülmektedir. Yüz damarları belirgin şekilde tasvir edilmiş olan at heykelinin burun delikleri açık şekilde işlenmiştir. Kulakların uç kısımları ve kuyruğu kırık ve noksandır. Roma dönemine tarihlendirilir. Su anıtının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Tanrıça başı ( MS.2 yy.): İnce gözenekli, beyaz mermerden yapılmış ideal boyuttaki (45x25x27) tanrıça heykel başıdır. Baş hafifçe sağa dönük oval bir yüz hattına sahip saçlar ortadan ikiye ayrılmış bukleler halinde enseye doğru iner. Başında yüksek bir başlık ön kısmında İsis tacı ve arkada sur tacı bulunmaktadır. Sur tacı kırık ve noksandır. MS 2 yy. sonuyla tarihlendiği düşünülen tanrıça başının İsis yada Tykhe olduğu söylenebilir.

Çıplak Erkek Heykeli (Dioskur M.S 2.yy): Yüksekliği 159 cm, genişliği 62 cm, kalınlığı 29 cm olup merkezinde bir deniz yıldızı bulunmaktadır. Burun, ağzı ve çenesi kırık bulunmuştur. Vücut kasları belirgin olup sağ kolun omuz altından sol kolun dirsek altından (2 parça) sağ bacak diz altından, sol bacak kalçadan kırık ve noksandır. Sol omzu üzerine atılmış bir pelerin bulunmaktadır.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli
« Posted on: Nisan 25, 2024, 11:29:35 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli e-book, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli programı, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli oyunları, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli e-kitap, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli download, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli hikayeleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli resimleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli haberleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli yükle, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli videosu, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli şarkı sözleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli msn, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli hileleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli scripti, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli filmi, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli ödevleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli yemek tarifleri, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli driverları, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli smf, Perge’de Kazı Sezonunun En Önemli Buluntusu: At Heykeli gsm
Yanıtla #1
« : Kasım 06, 2014, 02:33:59 ÖS »

yaz kızım karar
*
Üye No : 166231
Nerden :
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 428
Karizma = 1


O zaman icin buyuk eser

"Saklamaya çalışma nafile...
          Sevda çocuk gözlerinden uyku gibi akıyor..."
                                                                             "ÇALIKUŞU"
Yanıtla #2
« : Kasım 06, 2014, 07:34:36 ÖS »

bookworm_24
*
Üye No : 166346
Nerden : Antalya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 288
Mesaj Sayısı : 1 497
Karizma = 56


Güzel konu, teşekkürler. Göz Kırp. +ReP

Artık gökyüzü olsan, kafamı kaldırıp bakmam.
Yanıtla #3
« : Kasım 18, 2014, 12:40:53 ÖÖ »

dishy
*
Üye No : 154634
Yaş : 30
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 9
Mesaj Sayısı : 850
Karizma = 14


Teşekkürler Gülmek :)

             
           
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Koç’un Abd’li Önemli Konukları
Genel Konular
Furkan 0 916 Son Mesaj Ağustos 21, 2008, 04:17:54 ÖS
Gönderen : Furkan
Kaunos Antik Kenti’nde Kazı Sezonu
Tarihi Eserlerimiz
orppersephone 0 729 Son Mesaj Temmuz 21, 2014, 11:48:47 ÖÖ
Gönderen : orppersephone
Kalehöyük’te Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Tarihi Eserlerimiz
orppersephone 0 945 Son Mesaj Temmuz 21, 2014, 09:43:36 ÖS
Gönderen : orppersephone
Ani Ören Yeri’nde Restorasyon Ve Kazı Çalışmalarına Başladı
Tarihi Eserlerimiz
orppersephone 0 1032 Son Mesaj Temmuz 22, 2014, 05:27:08 ÖS
Gönderen : orppersephone
Akhisar’da Kazı Çalışmalarının 4. Sezonu Başladı
Tarihi Eserlerimiz
orppersephone 1 862 Son Mesaj Ağustos 27, 2014, 07:54:19 ÖS
Gönderen : diriliş


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular