0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Parlodel Yan Etkileri  (Okunma Sayısı: 906 Kere Okundu.)
« : Ocak 26, 2013, 10:24:33 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Parlodel Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Bromokriptin (mesilat halinde)
İlaç Marka İsmi:
Parlodel Tablet
Parlodel (Bromokriptin) Nedir?

Bromokriptin vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasal olan dopamin ile benzer etkilere sahip bir ilaçtır. Beyinde düşük dopamin seviyeleri Parkinson hastalığı ile ilişkilidir.

Bromokriptin ayrıca hipofiz bezinden salgılanan bir hormon olan prolaktinin seviyesini de azaltır. Bromokriptin kandaki yüksek prolaktin seviyelerinin (hiperprolaktinemi) sebep olduğu hormonal dengesizliklerin sonucu olan belirli rahatsızlıkların düzeltilmesinde kullanılır. Bromokriptin dopamin reseptör agonisti grubu ilaçlardan biridir.

Bromokriptin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

parkinson hastalığı;

kadınlarda adet görememe (regl olamama), adet günlerinde atlama veya beklenmedik anne sütü üretimi ve meme uçlarından sızması gibi vücutta çok yüksek miktarda bulunan prolaktinin belirtileri;

erkeklerde cinsel istek veya arzu (libido) azalması, iktidarsızlık, menide spermlerin azalması gibi vücutta çok yüksek miktarda bulunan prolaktinin belirtileri;

prolaktin üretebilecek olan beyin tümörünün sebep olduğu bozukluklar, ameliyat öncesinde tümörün boyutunun küçültülmesi ve alınmasının kolaylaştırılması;

kadınlarda kısırlık;

medikal nedenlerle lohusa dönemindeki süt salgılanmasının durdurulması veya önlenmesi;

düşükten sonra süt salgılanmasının önlenmesi;

lohusa dönemindeki meme iltihabı;

yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması (polikistik over sendromu);

akromegali (hipofiz bezinin çok fazla büyüme hormonu üretmesinden kaynaklanan durum) tedavisinde ameliyat ve radyoterapiye yardımcı olarak veya bazı özel durumlarda alternatif olarak.

Bromokriptin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Parlodel (Bromokriptin) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bromokriptin kullanan bazı kişilerde yürüme, konuşma, yemek yeme veya araç kullanma gibi günlük aktiviteler sırasında aniden uyuma durumu görülmüştür. Tehlikeyi hissedip kendinizi uyarsanız bile aniden uykuya dalabilirsiniz. Eğer gün içinde uykulu olma veya uyuşukluk ile ilgili problemleriniz varsa doktorunuza bildiriniz.

Bu ilacın sizi nasıl etkileyeceğinden emin değilseniz ve eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olmalısınız.

Eğer Bromokriptin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da kontrol altına alınmamış yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon); hamilelik döneminde görülen yüksek tansiyon ile karakterize bir hastalığınız (gebelikte görülen yüksek tansiyon, preeklampsi¹, eklampsi² gibi); doğum sonrası ve lohusa döneminde görülen yüksek tansiyon (hipertansiyon); ciddi derecedeki kalp - damar hastalıkları, koroner atardamar (koroner arter) hastalığı, geçmişte ve/veya şu an mevcut ciddi bir ruhsal hastalık ya da herhangi bir türdeki ergot grubu ilaca ([ergotamin tartarat içeren ilaçlar (Ergafein, Avmigran, Cafergot); vb.]) alerjiniz varsa Bromokriptin kullanmayınız.

(¹preeklampsi: Gebeliğin 20. haftasından doğuma ve doğumdan 1 hafta sonrasına kadar olan dönemde ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein bulunması ile belirgin hastalık.)

(²eklampsi: Gebeliğin 20. haftasından doğuma ve doğumdan 1 hafta sonrasına kadar olan dönemde ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein bulunması ile belirgin ‘preeklampsi’ adlı hastalık dönemi içinde görülebilen, sara veya beyin kanaması gibi başka bir nedene bağlanamayan istem dışı kasılmalar.)

Eğer geçmişte herhangi bir kalp krizi öyküsü, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi şeklinde bir rahatsızlık (galaktoz intoleransı), ciddi derecede laktaz³ eksikliği, glukoz / galaktoz emilim eksikliği, karaciğer veya böbrek hastalığı, mide veya bağırsak ülseri öyküsü, mide veya barğırsak kanaması öyküsü, ruhsal bir hastalık veya ilacın kullanımı sırasında hamile kalmayı planlama gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Bromokriptin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

(³laktaz: Süt şekeri olarak bilinen laktozu sindirmeye yarayan enzim.)

Bromokriptin kullanımı sırasında hamile kalırsanız, hamile kaldığınız anda doktorunuza bildirmelisiniz.

Yatarken bile alsanız Bromokriptin’i yemekle birlikte alınız.
Parlodel (Bromokriptin) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Bromokriptin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

geçmişte ve/veya şu an mevcut ciddi bir ruhsal hastalık;

kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon (hipertansiyon);

hamilelik döneminde görülen yüksek tansiyon ile karakterize hastalıklar (gebelikte görülen yüksek tansiyon, preeklampsi¹, eklampsi²);

doğum sonrası ve lohusa döneminde görülen yüksek tansiyon (hipertansiyon);

ciddi derecedeki kalp - damar hastalıkları, koroner atardamar (koroner arter) hastalığı;

herhangi bir türdeki ergot grubu ilaca ([ergotamin tartarat içeren ilaçlar (Ergafein, Avmigran, Cafergot); vb.]) alerji.

(¹preeklampsi: Gebeliğin 20. haftasından doğuma ve doğumdan 1 hafta sonrasına kadar olan dönemde ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein bulunması ile belirgin hastalık.)

(²eklampsi: Gebeliğin 20. haftasından doğuma ve doğumdan 1 hafta sonrasına kadar olan dönemde ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein bulunması ile belirgin ‘preeklampsi’ adlı hastalık dönemi içinde görülebilen, sara veya beyin kanaması gibi başka bir nedene bağlanamayan istem dışı kasılmalar.)

Eğer kalıtsal olarak süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi şeklinde bir rahatsızlığınız (galaktoz intoleransı), ciddi laktaz³ eksikliğiniz varsa ya da glukoz / galaktoz emilim eksikliğiniz veya bozukluğunuz varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

(³laktaz: Süt şekeri olarak bilinen laktozu sindirmeye yarayan enzim.)

Belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamaları veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Bromokriptin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

kalp hastalığı veya geçmişte kalp krizi öyküsü;

yüksek tansiyon (hipertansiyon);

karaciğer hastalığı;

böbrek hastalığı;

geçmişte mide - bağırsak ülseri veya mide - bağırsak kanaması öyküsü;

geçmişte ruhsal bir hastalık veya akıl hastalığı.

Bromokriptin kullanan bazı kişilerde yürüme, konuşma, yemek yeme veya araç kullanma gibi günlük aktiviteler sırasında aniden uyuma durumu görülmüştür. Tehlikeyi hissedip kendinizi uyarsanız bile aniden uykuya dalabilirsiniz. Eğer gün içinde uykulu olma veya uyuşukluk ile ilgili problemleriniz varsa doktorunuza bildiriniz.

Bu ilacın sizi nasıl etkileyeceğinden emin değilseniz ve eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olmalısınız.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Parlodel (Bromokriptin) Kullanabilir miyim?

Bromokriptin kullanımı sırasında hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Bazı kadınlar Bromokriptin’i adet periyotlarını düzenlemek amacı ile kullanırlar ve hamile kalma olasılığını arttırırlar. Hamile kaldığınız anda doktorunuza bildirmelisiniz. Böyle bir durumda ilacın kullanımını durdurmanız gerekebilir.

Bromokriptin’in anne karnındaki bebeğe zarar vermesi beklenmez. Ancak, beyin tümörü hamilelik esnasında büyüyebilir. Hamilelik esnasıda hipertansiyon (yüksek tansiyon) oluşabilir ve Bromokriptin yüksek tansiyonu olan bir hamile tarafından kullanıldığında tehlikeli olabilir.

Eğer bu ilacı hamile kalmanıza yardımcı olması için kullanmıyorsanız, ilacın kullanımı sırasında hamileliği engellemek için hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif, diyafram, spermisid, vb.) kullanınız. Ayrıca doktorunuz tedavi sırasında her 4 haftada bir hamilelik testi yaptırmanızı isteyebilir.

Eğer geçmişte ciddi bir kalp hastalığı veya koroner atardamar (koroner arter) hastalığı öykünüz varsa bebeğiniz olduktan hemen sonra Bromokriptin kullanımı sizin için uygun olmayabilir. Kişisel durumunuz ile ilgili doktorunuz ile görüşmelisiniz. Bromokriptin anne sütü üretimi için gerekli olan hormonu azaltır. Eğer bebek emziriyorsanız bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Parlodel (Bromokriptin) Kullanabilir miyim?

Bromokriptin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.
Parlodel (Bromokriptin) Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Daha yüksek dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

İlacınızı her zaman yiyeceklerle ve 1 bardak su ile birlikte alınız.

Bromokriptin’in yavaş salımlı kapsül (SRO) olarak hazırlanan formunu kırmayınız, çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz. Hapı bir bütün olarak yutunuz. Hapı kırmak veya açmak bir anda çok fazla ilacın salınmasına sebep olabilir.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Bromokriptin’in düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Bu ilacın durumunuzu düzelttiğinden ve zararlı etkilere sebep olmadığından emin olabilmek için düzenli olarak kan tahlilleri yapılması gerekebilir. Kalp, tansiyon, göz, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının da kontrol edilmesi gerekebilir. Doktorunuz ile planlanmış olan randevularınızı kaçırmayınız.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, kusma, kabızlık, terleme, soluk cilt, sersemlik hali, uyuşukluk hali, uyuklama, esneme, bilinç bulanıklığı, halüsinasyonlar, düşük tansiyon, baş dönmesi ve bayılma.
Parlodel (Bromokriptin) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Bromokriptin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Alkol kullanımından kaçınınız. Alkol Bromokriptin’in sebep olduğu bazı yan etkileri daha da arttırabilir.

Yatar veya oturur pozisyondan hızlı şekilde doğrulmaktan kaçınınız, aksi takdirde baş dönmesi meydana gelebilir. Olası düşmeleri önlemek için yavaşça kalkınız ve kendinizi sağlama alınız.
Parlodel (Bromokriptin’in) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Bromokriptin’i bir tümörün sebep olduğu yüksek prolaktin seviyesi tedavisi için kullanıyorsanız ve eğer sürekli, sulu burun akıntınız varsa doktorunuza bildiriniz.

Aşağıdaki gibi ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz Bromokriptin kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuza başvurunuz:

aşırı uyuşukluk hali, aniden uykuya dalma (önceden uyarı hissedilse bile);

bilinç bulanıklığı, halüsinasyonlar;

bayılacakmış gibi hissetme;

tehlikeli derecede yüksek tansiyon (ağır baş ağrısı, kulaklarda vızıltı, endişe hali, bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışları);

ani baş ağrısı, uyuşukluk veya güçsüzlük, görme problemleri;

hızlı kalp ritmi, kalp ritm bozukluğu, nefes darlığı hissi;

göğüste, vücudun sol tarafında veya göğüs kemiklerinin arkasında ağrı;

sırt ağrısı, ayaklarda veya ayak bileklerinde şişlik, normalden az idrar yapma veya hiç idrar yapamama;

istemli hareketleri yapmada zorluk;

siyah, kanlı veya katranlı dışkı;

kanlı öksürük veya kahve telvisi şeklinde kusma.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

hafif baş ağrısı, yorgunluk hissi, hafif uyuşukluk hali;

mide bulantısı, kusma, karın ağrısı;

ishal ya da kabızlık;

uykusuzluk;

parmaklarda renk solması;

ağız kuruluğu veya burun tıkanıklığı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Parlodel (Bromokriptin) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Birçok ilaç Bromokriptin ile etkileşime girebilir. Aşağıda bu ilaçların bir bölümü bulunmaktadır. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriniz kullanıyorsanız Bromokriptin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

kanser ilaçları;

kalp veya tansiyon ilaçları;

fenotiyazinler [asepromazin maleat (Plegicil); flufenazin dekanoat (Prolixin Decanoate); klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan); vb.];

metoklopramit hidroklorür (Metpamid, Primperan, Primsel);

domperidon (Motilium, Motis);

metilergometrin maleat (Methergin, Metiler, Uterjin, Utesel, vb.);

sempatomimetik ilaçlar [dobutamin (Dobutamine DBL); dopamin hidroklorür (Dopmin, Dopamine Orna, Giludop); izoprenalin hidroklorür (Asteral); efedrin hidroklorür (Efedrin, Efedrin Hidroklorür); norfenefrin hidroklorür (Novadral); vb.];

makrolid grubu antibiyotikler [eritromisin içeren ilaçlar (Erimicin, Eritrosif, Eritro, Erythrocin); roksitromisin (Ritosin, Roksolit, Rulid); azitromisin (Azatek, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Tremac, Zitromax, Zitrotek); klaritromisin (Claricide, Deklarit, Klacid, Klax, Klamaxin, Klarolid, Klaromin, Laricid, Macrol, Maxiclar, Megasid, Uniklar); diritromisin (Dynabac); spiramisin (Rovamycine); telitromisin (Ketek)];

doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett, Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon, Miranova, Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo); vb.];

amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin);

imipramin hidroklorür (Laroxyl, Tofranil);

metildopa (Alfamet);

rezerpin içeren ilaçlar (Regroton, Adelphan);

HIV proteaz inhibitörleri [indinavir (Crixivan); ritonavir (Norvir); vb.];

ergot alkaloidleri [ergotamin tartarat içeren ilaçlar (Avmigran, Cafergot, Ergafein)].

Bu liste Bromokriptin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Bromokriptin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yanınızda taşıyınız ve bu listeyi sizi tedavi eden doktorunuza, eczacınıza veya sağlık profesyoneline gösteriniz.
Parlodel (Bromokriptin’i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Parlodel Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Parlodel Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Parlodel Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Parlodel Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Parlodel Yan Etkileri
« Posted on: Nisan 26, 2024, 02:24:17 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Parlodel Yan Etkileri e-book, Parlodel Yan Etkileri programı, Parlodel Yan Etkileri oyunları, Parlodel Yan Etkileri e-kitap, Parlodel Yan Etkileri download, Parlodel Yan Etkileri hikayeleri, Parlodel Yan Etkileri resimleri, Parlodel Yan Etkileri haberleri, Parlodel Yan Etkileri yükle, Parlodel Yan Etkileri videosu, Parlodel Yan Etkileri şarkı sözleri, Parlodel Yan Etkileri msn, Parlodel Yan Etkileri hileleri, Parlodel Yan Etkileri scripti, Parlodel Yan Etkileri filmi, Parlodel Yan Etkileri ödevleri, Parlodel Yan Etkileri yemek tarifleri, Parlodel Yan Etkileri driverları, Parlodel Yan Etkileri smf, Parlodel Yan Etkileri gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Türk kültürünü Dünya kültürüne etkileri
Türk Kültürü
Sahin07 6 3500 Son Mesaj Nisan 19, 2011, 11:37:02 ÖS
Gönderen : @sen@
Iklimin Etkileri
Dersler
By.TuRuT 0 1266 Son Mesaj Eylül 26, 2009, 08:16:10 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Sef Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1276 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 06:47:47 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Pen - Os Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 1350 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 10:09:37 ÖS
Gönderen : Honey_Face
Parlodel Sro Yan Etkileri
İlaç Yan Etkileri
Honey_Face 0 683 Son Mesaj Ocak 26, 2013, 10:26:03 ÖS
Gönderen : Honey_Face


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular