0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Paranoid Kişilik Bozukluğu  (Okunma Sayısı: 631 Kere Okundu.)
« : Ocak 22, 2013, 11:18:07 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Aşağıdakilerden en az dördünün olduğu, genç erişkinlik döneminde başlayan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli şeklinde yorumlayıp, devamlı olarak güvensizlik ve kuşku duyma halidir.
1 - Yeterli bir temele dayanmaksızın başkalaırnın kendisini sömürdüğünden, aldattığından ya da kendisine zarar verdiğinden kuşkulanır.
2 - Dostlarının ya da iş arkadaşlarının kendisine olan bağlılığı ya da güvenilirliği üzerine yersiz kuşkuları vardır.
3 - Söylediklerinin kendisine karşı kötü niyetle kullanılacağından yersiz yere korktuğundan dolayı sır vermek istemez.
4 - Sıradan sözlerden ya da olaylardan aşağılandığı ya da gözdağı verildiği biçiminde anlamlar çıkartır.
5 - Devamlı kin tutar, haksızlıkları, görmezden gelinmeyi ya da onur kırıcı davranışları affetmez.
6 - Başkalarınca hissedilmeyen ama kendisince algılanan, karakterine ya da saygınlığına saldırıldığı şeklinde bir yargıya vararak, öfke ya da karşı saldırı ile birden tepki gösterir.
7 - Haksız yere, eşinin ya da arkadaşının sadakatsizliğiyle ilgili kuşkulara kapılır.
Bu kişiler iş arkadaşları veya dostlarının güvenilirliği ya da kendilerine bağlılıkları konusunda yersiz kuşkulara sahiptirler. Başkaları ile paylaştıkları konuların kendilerine karşı kullanılacağından korktuklarından dolayı çevrelerindekilere güvenmeye ya da yakınlaşmaya isteksizdirler. Kendilerine yöneltilen kişisel soruları bu nedenle yanıtlamayı reddedebilirler. Kendilerine yapılan iltifatları bile yanlış yorumlayıp, zıt anlamda kabul edebilirler. Kendilerine yapılan yardım önerilerini “yetersiz görülme” olarak algılayıp, geri çevirirler. Kıskançlık düşüncelerini destekleyen önemsiz kanıtlar toplayabilirler. İhanete uğramamak için yakın ilişkilerinde kontrolü ellerinde bulundurmak isterler. Sürekli eşinin ya da arkadaşının nerede olup, ne yaptığını izlemeye çalışır.
Bu kişilerin davranış tarzları:
Genelde geçinmesi zor kişilerdir. Birebir ilişkilerinde çoğunlukla sorunlar yaşarlar, kuşkuları nedeniyle uzak dururlar, soğuk görünebilirler, sevgi göstermeyebilirler. Kavgacı ve kusşkucu nitelikleri karşısındakilerde de sert tepkiler doğurabilir, bu da onların beklentilerini gerçekleştirir.
Güvensizlikleri nedeniyle kendi başlarına yeterlilik gereksinimleri yüksektir. İlişkide olduklarını sürekli kontrollerinde tutma ihtiyacındadırlar. Eleştiriye aşırı duyarlı olup, cephe alabilir, işbirligine girmezlerken kendileri diğerlerini eleştirmeye, yakınmaya eğilimlidirler.
Toplumda farklı sosyokültürel gruplar, değişik etnik gruplar ya da başka sosyoekonomik düzeydeki kişilere yönelik olumsuz önyargılı düşüncelerle hareket edebilirler. Benzer paranoid düşünceleri olan ya da kolay ikna olan kişilerle biraraya gelip, gruplar ya da inanç sistemleri oluşturabilirler.
Bu kişiler başkaları tarafından plancı, içlerini açmayan, kapalı kutu, pireyi deve yapan, kıskanç, tartışmacı kişiler olarak görülebilirler. Sürekli gergin olup, kendilerini rahat ve gevşek bırakamazlar. Çevrelerinde huzursuzluk yaratırlar. Aşırı temkinli davrandıklarından girişkenlikleri kısıtlıdır.
Birlikte görülebilen psikiyatrik bozukluklar:
Major depresyon
Saplantı-zorlantı boz. (obsesif- kompulsif boz.)
Alkol-madde bağımlılığı.
Diğer kişilik bozuklukları (en çok sizotipal k.b.olmak üzere ayrıca narsisistik, kaçıngan ve borderline k.b.)
Çocukluk veya gençlik döneminde görünümü:
Tek başına kalma, benzer yaştakilerle arkadaşlıkların iyi olmaması, kalabalık ortamlarda kaygı duyma, ders notlarının düşüklüğü, aşırı duyarlılık, tedirginlik, giyim, konuşma, düşünce itibari ile kendini kısıtlama, farklı hayaller ile kendini gösterebilir.
Toplumda gorulme derecesi:
Genel toplumda % 0.5-2.5 arasında, ayaktan tedavi ile psikiyatri yataklı kurumlarında yatanlarda % 1 oranında gorulmektedir.
Kalıtımsal özellikler:
Daha cok erkeklerde görülmektedir. Bu kişilik bozukluğunun ailesinde kronik şizofreni olanlarda daha çok görüldüğü gözlenmistir. Ayrıca ailede sanrısal (deluzyonel boz.) paranoid tipin varlığı ile de ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Paranoid dusuncelerin varlığı:
Mahkumlarda, mültecilerde, yaşlılarda, işitme kaybı olanlarda da paranoid fikirler zaman zaman artis gösterir.
Paranoid K.B.nin olası sebepleri:
Ailenin mantıkdışı ve aşırı baskıcı ezici nitelikteki öfkesinden etkilenen çocuğun bu duygularla özdeşip, sonrasında bu saldırgan dürtülerin farkındalığından kaçınmak için bu dürtülerin kendinde değil, karşısındakilerde olup, kendine yöneldiği şeklinde bir yansıtma mekanizması ile gerçekleştiği düşünülmektedir. Ayrıca bu kişilerin yetersiz, aşağılanmış ve kendilerine yardım edilemez hissettikleri, bu duyguların etkisini hissetmemek için çevreyi suçladıkları düşünülmektedir.
Tedavi:
Kişilerde güven ilişkisi kurmaya yönelik başlayan terapiler uzun süre ile sürüdürebildiği takdirde başarılı sonuçlar vermektedir. Psikotik bozulma dönemlerinde küçük dozlarda antipsikotik grup ilaç tedavisi geçici olarak kullanılabilmektedir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Paranoid Kişilik Bozukluğu
« Posted on: Mart 28, 2024, 11:35:11 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Paranoid Kişilik Bozukluğu e-book, Paranoid Kişilik Bozukluğu programı, Paranoid Kişilik Bozukluğu oyunları, Paranoid Kişilik Bozukluğu e-kitap, Paranoid Kişilik Bozukluğu download, Paranoid Kişilik Bozukluğu hikayeleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu resimleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu haberleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu yükle, Paranoid Kişilik Bozukluğu videosu, Paranoid Kişilik Bozukluğu şarkı sözleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu msn, Paranoid Kişilik Bozukluğu hileleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu scripti, Paranoid Kişilik Bozukluğu filmi, Paranoid Kişilik Bozukluğu ödevleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu yemek tarifleri, Paranoid Kişilik Bozukluğu driverları, Paranoid Kişilik Bozukluğu smf, Paranoid Kişilik Bozukluğu gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
2na- Çoklu Kişilik Bozukluğu
Hip-Hop Sözleri
By.CeZa 0 1208 Son Mesaj Kasım 20, 2008, 01:25:14 ÖÖ
Gönderen : By.CeZa
Narsistik Kişilik Bozukluğu
Psikoloji ve Sosyoloji
Asortik Hatun 3 1152 Son Mesaj Temmuz 11, 2009, 09:20:49 ÖS
Gönderen : dreamily
Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 683 Son Mesaj Ocak 22, 2013, 12:57:25 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Histrionik Kişilik Bozukluğu
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 915 Son Mesaj Ocak 22, 2013, 01:07:31 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Psikoloji
pineapple 0 689 Son Mesaj Haziran 15, 2015, 09:39:48 ÖÖ
Gönderen : pineapple


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular