0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2 3 4 5 6
Konu: Papatya  (Okunma Sayısı: 9392 Kere Okundu.)
« : Ocak 08, 2009, 11:53:21 ÖÖ »

xxRuzqaRxx
*
Üye No : 2
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1921
Mesaj Sayısı : 13 559
Karizma = 57



Avrupa ve Batı Asya kökenli olup, papatya ailesinin bir üyesidir. Avrupa’ da yaygın bir şekilde tarımı yapılmaktadır. Tek yıllık, çiçekleri 5-10 mm çapında, dil şeklindeki çiçekler beyaz renkli, bir sıra ve 12-20 tanedir. Tüp şeklindeki çiçekler ise sarı renkli, çok adette ve kapitilumun ortasındadır. Çiçek tablası koni biçiminde, üzeri çıplak ve içi boştur (Diğer papatyalardan farkı). Kokusu özel ve kuvvetli, tadı acımsıdır. Çiçekleri %1-2 oranında uçucu yağlar (matricin-chamazulen, bisabolol, bisaboloksit, bisabolonoksit), rezin, flavonlar (apigenin, luteolin, quercetin) içermektedir. Bu aktif bileşikler papatyaya iltihap ve spazm giderici (anti-inflammatory ve anti-spasmodic), bakteri veya mantar öldürücü (Anti-bakteriyal ve anti-fungal), ağrı kesici (Analjezik), yatıştırıcı ve sakinleştirici (Sedatif), anti-allerjik, kas gevşetici (özellikle mide-bağırsak sisteminde), antiseptik ve dezenfektan özellikler vermektedir. Yüzyıllardır güvenle yan etkisiz bir şekilde kullanılmaktadır.

Faydaları ve Kullanım Alanları:

Mide Ekşimesi ve mide ekşimesinden dolayı yemek borusunda veya midede duyulan yanma hissi (Heartburn)

Depresyon, stres ve sinirsel durumlara karşı sakinleştirici

Soğuk algınlığı ve saman nezlesi

Uykusuzluk problemleri

Sindirim güçlüğü ve hazımsızlık (Indigestion)

Kolik (Kalınbağırsak ve karın boşluğunda duyulan sancı)

Stresli kolon veya kalın bağırsak kasılması, bağırsak alerjisi (IBS: Irritable Bowel Syndrome)

Peptic Ülser

Ülseratif Kolit (Kalınbağırsak iltihabı)

Böbrek ve safra kesesi taşlarına karşı çözücü, idrar arttırıcı
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2011, 02:42:04 ÖÖ Gönderen : honey_face »

İhtişamlı bi avare
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Papatya
« Posted on: Nisan 19, 2024, 04:42:10 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Papatya e-book, Papatya programı, Papatya oyunları, Papatya e-kitap, Papatya download, Papatya hikayeleri, Papatya resimleri, Papatya haberleri, Papatya yükle, Papatya videosu, Papatya şarkı sözleri, Papatya msn, Papatya hileleri, Papatya scripti, Papatya filmi, Papatya ödevleri, Papatya yemek tarifleri, Papatya driverları, Papatya smf, Papatya gsm
Yanıtla #1
« : Şubat 03, 2009, 03:44:38 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


PAPATYA. Ortadaki sarı bölümü ince beyaz yapraklarla çevrelenmiş zarif çiçekleriyle pa*patyalar kırlann en sevilen bitkileridir. Aynı cinsten olmasalar da, çiçeklerinin benzerliğin*den ötürü "papatya" olarak adlandırılan pek çok bitki türü vardır. Hepsi de bileşikgiller (Compositae) familyasında yer alan bu türle*rin bazıları süs bitkisi olarak yetiştirilir, bazı*sından da ilaç olarak yararlanılır.
Yer aldığı familyanın öbür üyeleri gibi papatyaların da çiçeklerinin her biri tek bir çiçek değil, çok sayıda minik çiçeği kapsayan bir çiçek başıdır (kömeç). Bu çiçek başları, tam ortada kümelenmiş sarı, minik tüpsü çiçekler ile bu göbeğin çevresine dizilmiş beyaz dilsi çiçeklerden oluşur. Sarı dilsi çiçek*ler taşıyan türleri de vardır.
Papatya dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen çayırpapatyasıdır (Bellis perennis). Bahar geldiğinde kırları bembeyaz bir çiçek tarlasına döndüren bu papatya türünün topra*ğın üzerinde yatık öbekler oluşturan yaprak*ları vardır. Bu yaprak kümelerinin arasından uzanan yapraksız, düz çiçek saplarının ucun*da sarı ortalı beyaz çiçekler açar. Melezleme çalışmaları sonucunda, bahçelerde süs ama*cıyla yaygın olarak yetiştirilen çayırpapatyası-nın kırmızı ve pembe çiçekli çeşitleri de geliştirilmiştir.


Aynı bu tür gibi çok geniş bir dağılım gösteren bir grup papatya da Matricaria cin*sinde yer alır. Bunların içinde en önemlisi, Avrasya'nın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de bolca yetişen adipapatyadır (Matricaria chamomilla). Çiçeklerinin açıldığı dönem nedeniyle "mayıspapatyası", tedavi amacıyla kullanıldığı için de "tıbbipapatya" gibi adlarla da anılan bu papatya türü 50 santimetreye kadar boylanabilen biryıllık bir bitkidir. Dallanmış gövdesi parçalı yapraklar*la donanmıştır. Dal uçlarında açan, sarı göbe*ği kubbe gibi çıkıntılı beyaz çiçekleri vardır.önce ince uzun şeritler halinde kesilir, kenar*ları birbiri üstüne gelecek biçimde yan yana serilir ve üstüne bu kez 90°C ters yönde bir kat daha şerit dizilirdi. Şeritler Nil Irmağı'nın suyunda ıslatılarak ya da undan yapılan bir çirişle birbirine yapıştırılıp tokmaklarla dövü*lerek düzgün yüzeyli tabakalar haline dönüş*türülür ve güneşte kurutulurdu. Papirüsgiller familyasında yer alan ve "kâğıtfidanı" gibi adlarla da anılan papirüs, 3 metreye kadar boylanabilen yumuşak göv*deli otsu bir bitkidir. Bazen gövdelerinin genişliği aşağılarda bilek kalınlığına ulaşır. Tabana sıkı sıkıya tutunan güçlü kökleri ve küçük yapraklan vardır.

Mısırlılar aynca, eskiden papirüslerin ince saplanndan sepet ve hasır örüp kalın sapların*dan da yelken yaparlardı. Sapların ortasında*ki öz ise yoksul halk tarafından hem kurutu*lup mum fitili olarak kullanılır, hem de Çiçeklerinden hazırlanan çay iştah açıcı, ya*tıştırıcı, idrar, gaz ve safra söktürücü olarak içilir. Dışarıdan yara iyi edici olarak etki eder, ayrıca saç rengini açmak için kullanılır. Bu yüzden de Avrupa'da bazı ülkelerde özel olarak tarımı yapılır.


Gene başta Almanya Federal Cumhuriyeti olmak üzere çeşitli ülkelerde tarımı yapılan almanpapatyası (Anthémis nobüis) da şifalı bitkiler arasında yer alır. Öbürlerinden farklı olarak yalnızca dilsi çiçeklerden oluşan kat*merli çiçek başlarından hazırlanan çaylar aynı adipapatya gibi kullanılır. Ayrıca özütleri saç şampuanlarının bileşimine girer; içine katılıp bekletildiği zeytinyağı da romatizma ilacı olarak deriye sürülür. Bu türe yakın akraba olan öbür bazı Anthémis türleri ise süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de almanpapatyası yabani olarak yetişmez, ama buna yakın bazı türlere bolca rastlanır.
Park ve bahçelerde çok yetiştirilen bir kasımpatı türüne de, aynı iri bir papatyayı andıran çiçeklerinden ötürü halk arasında yanlışlıkla papatya denir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
Yanıtla #2
« : Şubat 04, 2009, 03:14:00 ÖÖ »

x[BLack RoSe]x
*
Üye No : 2816
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 901
Mesaj Sayısı : 12 413
Karizma = 13


  teşekkürler canım
Yanıtla #3
« : Temmuz 18, 2009, 11:27:31 ÖS »
Avatar Yok

dreamily
*
Üye No : 6603
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 773
Mesaj Sayısı : 11 794
Karizma = 11817


en sevdiğim çiçek =) faydalarıda varmış baya teşekkürler
Yanıtla #4
« : Temmuz 19, 2009, 02:45:53 ÖÖ »
Avatar Yok

dreamily
*
Üye No : 6603
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 773
Mesaj Sayısı : 11 794
Karizma = 11817


çok severim papatyayı Gülmek :)
Yanıtla #5
« : Ekim 17, 2009, 09:56:08 ÖÖ »

Furkan
*
Üye No : 3437
Yaş : 28
Nerden : Tokat
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 6751
Mesaj Sayısı : 10 941
Karizma = 15570


PAPATYA (Matricaria chamomilla)

Genellikle balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında,eğilimli topraklarda,tahıl,mısır,yonca,patates ve şalgam tarlalarında yetişir.
Yabani papatya ile arasındaki fark;sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili oluşudur. Çiçekler sapsız olarak ,Mayıstan Ağustosa kadar,öğlen güneşinde toplanmalıdır.

*Küçük çocukların her türlü rahatsızlıklarında papatya çayı içirilebilir.

*Özellikle kramplarda ve karın ağrılarında kaynatılıp içilir. Ağrılı bölgelere kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koyulmalıdır.

* Bağırsak gazlarının giderilmesinde ve iltihabında kaynatılır ve bolca içirilmelidir.

*İshal,deri döküntüleri,mide rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.

*Kadınların adet düzensizliklerinde,adet görememelerinde kaynatılıp içilirse adetin düzelmesine yardımcı olur.

*Sakinleştirici etkisi vardır,uykusuzluğa iyi gelir. Sinir sistemin rahatlatmak, bitkinliği gidermek için papatya banyolarından oldukça iyi sonuç alınabilmektedir.

*Terleticidir,yüksek ateşi düşürücü,boğaz ve bademcik gibi bir çok iltihaplanmalarda, dezenfektan ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. Kaynatılıp bolca içilir.

*Göz ve göz kapağı iltihaplanmalarında, kaşıntı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres olarak, diş ağrısında gargara olarak ve yaraların yıkanmasında da kullanılır.

-Göz ağrılarında,sütle kaynatılan papatyaları sıcak kompres olarak göz kapaklarının üzerine koyulur.

*Sürgün etkisi yapmadan dışarı çıkmayı sağlar. Ayrıca basura dışta, papatya merhemi sürülerek tedaviye yardımcı olunur.

*Nezle ve sinüzitte,papatya buğusu kullanılabilir. Bu uygulamadan sonra dışarı çıkılmamalıdır.

*Soğuk algınlığı için; bir bardak sıcak su, bir çay kaşığı papatya karıştırılır 5 dk üstü kapalı kısık ateşte kaynatılıp demlenip süzülür. Sıcak olarak bal ilave edilerek sabah akşam içilir.(Antiseptiktir)

*Nevralji ve romatizmada papatya yağıyla masaj yapılır. Aynı bölgedeki organ yorgunluklarını da giderir.

*İşitme güçlüğü çekenler içinde ada soğanı kızartıldığı papatya yağını sıcak olarak,sık sık kulağa damlatıldığında yeniden işitmeye faydalı olacaktır.

*İdrar zorluğunu giderir,kumları döker kaynatılmış papatya çayı bir hafta sabah ve akşamları bolca içilmelidir. Kaynatılmış papatya mesanenin üzerine uygulandığında ağrıları da hafifletir.

*Damağı kuvvetlendirir,baş ağrılarını giderir, bunular için kaynatılıp içilir.

*Karaciğer rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur. Bedeni güçlü tutar. Hepatit B' de bir çay bardağı sıcak suya yarım kahve kaşığı papatya konur,5 dk bekletilir,süzülür,öğle ve akşam yemeklerden 15 dakika önce içilir.

*Erkekler için,afrodizyaktır; kaynatılıp şekerle içilir.

*Cilt bakımında; kaynatılmış bitki ve suyu ile haftada bir kez yüz yıkandığında ciltte tazelik ve sağlıklı bir renk kazandırdığı görülecektir.

*Saç bakımında:özellikle saçları açık olanlar kaynatılmış papatya suyuyla yıkanır.

*Özellikle hassas ciltlere iyi gelir. Saç köklerini güçlendirir,dökülmesini önler,saç derisini derinlemesine temizler,saç köklerine kadar nüfus eder. Saçı canlandırır.
Adaçayı yağı ile birlikte kullanıldığında çok daha iyi sonuçlar alınır.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay hazırlamak: bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç papatya çiçeği haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir.

Kompresler: Bir fincan kaynak su, bir yemek kaşığı çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için kısaca beklenir ve süzüldükten sonra sıcak kompreslerde kullanılır.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir torba, kurutulmuş çiçekle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, küçük bir şişenin içinde gevşek olarak doldurulur ve üstüne, saf zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün güneşte bekletilir. Buzdolabında saklanmalıdır.

Papatya merhemi: 250 gr içyağı tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu çiçek bu yağa atılır. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapatılarak serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır ve bir keten bezinden geçirilip, posa da sıkılır. Deneyimlere göre, en iyi yöntem şudur: Süzgecin içine bir keten bezi yayılır, süzgeç başka bir kabın üstüne oturtulur ve sıkma işlemine başlanır. Merhem maddesi düzgün bir biçimde karıştırılır ve temiz cam veya toprak kaplara boşaltılır.
Yanıtla #6
« : Mayıs 02, 2010, 03:15:25 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


faydasi çok Nanik-Nanik :P Sağ ol.

Wmhocasi.com
Yanıtla #7
« : Mayıs 03, 2010, 04:57:38 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Bilgi için teşekkürler. ettim..

WebCanavari
Yanıtla #8
« : Mayıs 03, 2010, 05:40:04 ÖS »
Avatar Yok

sibeL*
*
Üye No : 36722
Nerden : Giresun
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 42
Mesaj Sayısı : 1 124
Karizma = 1026


P.İ teşekkürler Gülmek :)

Sadece susuyorum !!!
Yanıtla #9
« : Mayıs 04, 2010, 11:11:41 ÖÖ »

[B]a[R]a[N]
*
Üye No : 4
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 763
Karizma = 62877


Teşekkürler.
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2010, 11:12:27 ÖÖ Gönderen : [B][R][N] »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: link (@) webcanavari . net Adresine İletebilirsiniz.
Sayfa 1 2 3 4 5 6
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bonibonlu Papatya Kurabiye « 1 2 ... 9 10 »
Bisküvi - Kurabiye
imge34 98 13150 Son Mesaj Eylül 22, 2014, 07:10:02 ÖS
Gönderen : diriliş
Sebzeli Papatya Kızartma
Sebze Yemekleri
Alone_Angel 1 849 Son Mesaj Nisan 16, 2013, 12:05:24 ÖS
Gönderen : gzmyldn
Papatya Kokulu Hikayeler - Ender H. Derince « 1 2 »
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 15 3455 Son Mesaj Kasım 22, 2014, 01:30:37 ÖÖ
Gönderen : raul901
Teoman - Papatya « 1 2 ... 6 7 »
Türkçe Sözler
Defneci 69 9050 Son Mesaj Eylül 15, 2014, 09:08:13 ÖÖ
Gönderen : tarihcii
Soğan Ve Havuçtan Papatya
Nasıl Yapılır?
-Trinity- 0 911 Son Mesaj Nisan 16, 2016, 04:05:25 ÖS
Gönderen : -Trinity-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular