0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği  (Okunma Sayısı: 845 Kere Okundu.)
« : Ocak 22, 2010, 08:11:39 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği


Tropik ve subtropik kuşağın özgün bitkileri olan ve bu bölgelerde yetiştirilen palmiyelerin çok çeşitli cinsleri bulunmaktadır. 1000’den fazla türü vardır. Gövdelerinde yıllık halka oluşturmayan palmiyeler, gövde, yaprak ve lifleriyle meyvelerinden ve tepe sürgünlerinden yararlanılan; çevre düzenlemelerinde kullanılan odunsu ve uzun ömürlü bitkilerdir. Gövdeleri genellikle dallanma yapmaz. Silindirik bir yapıdadır. Büyük, yelpaze biçiminde yapraklara sahiptir. Yapraklar gövdenin uç – tepe kısmında toplanmıştır. Her dem yeşil bitkilerdir. Meyveleri üzümsü, çekirdekli ve sulu yapıdadır.

Üretimi
Tohum, kökten ayırma ve aşı ile üretilmektedir.

Ekolojik İstekleri
Sıcak, ılıman ve güneşli iklimlerden hoşlanırlar. Uzun süreli donlardan zarar görürler. Taban suyu problemli olmayan, besince zengin topraklarda iyi gelişirler. Kısacası, verimli ve geçirgen topraklardan hoşlanırlar. Kuru ve kurak topraklara uyum sağlayabilirler.

Peyzajda Kullanımı
Yüzme havuzu kenarlarında, cadde kenarlarında, tek veya grup hâlinde kullanılabilir.
Düzenlemelerde tropik bir hava yaratmaktadır.

Önemli Türleri
Çin Bodur Palmiyesi
Çin kökenlidir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahil şeridi başta olmak üzere Karadeniz kıyılarında da yetişebilmektedir. 6 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları yelpaze şeklindedir. Yaprakların uzunluğu 90 cm ve genişliği 1,20 cm kadardır. Yavaş büyür. Çiçekleri sarı, küçük ve çok sayıdadır. Nisan – mayıs arasında çiçeklenir.

Çiçek ve meyve salkımı ( hevengi ) 60 cm kadar büyüyebilmektedir. Salkım yaprakların arasından çıkar ve aşağıya doğru sarkar. Gövdesi dallanmaz. Gövde genellikle kahverengi liflerle kaplıdır. Tohum ve yavru bitkilerinin ayrılması ile üretilir. Tohumlar sarımsı renkli olup içinde sert ve büyük bir besin deposu vardır. Verimli ve geçirgen topraklardan hoşlanır. Sıcak, ılıman iklimlerden hoşlanır. Uzun süreli donlardan zarar görür.

Akdeniz Bodur Palmiyesi
Akdeniz bölgelerinde ve Kuzey Afrika kıyılarında rahatlıkla yetişebilmektedir. Avrupa kökenli tek palmiyedir. Ülkemizde de rahatlıkla yetişebilmektedir. 90 – 150 cm 73 kadar boylanabilmektedir. Kısa saplı yaprakları yelpaze biçimindedir. Yaprak rengi mavimsi yeşildir. Yavaş büyür. Çok gövdelidir. Işık ağacıdır.

Çoğunlukla sıcak yerlerde ve derin topraklarda iyi yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. Taban suyu problemi olmayan, besince zengin, gübreli ve iyi drene olan topraklarda rahat yetişir. Kuru ve kurak topraklara uyum gösterir. Uzun süreli donlardan bitkinin kök sistemi zarar görür. Üretimi genellikle tohumla olmaktadır. Sarkan salkımlarda çok miktarda tohum bulunur.
Sonbaharda olgunlaşan tohumlar sarı renkli olup, oldukça sert ve bol besin dokuludur. Tohumlar olgunlaşır olgunlaşmaz hemen ekilmelidir. Saklanan tohumların ekim öncesi bir iki gün kısa bir katlamaya alınması ve ilkbaharda ekimi yapılması uygundur. Tohumla üretimin yanında yavru sürgünlerin ayrılması ile de üretilebilmektedir.
Park ve bahçelerde tek veya grup hâlinde kullanılabilir. Yaprakları ipliksi olup ip yapımında kullanılır. Rüzgârdan korunaklı yerlerde dikiminin yapılması tavsiye edilir.

Kanarya Adaları Hurma Ağacı
Kanarya Adaları’nda doğal olarak yetişmektedir. Sıcak ülkelerde dışarıda diğer ülkelerde ise iç mekân bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin güney ve batı bölgelerinde açıkta yetiştirilmektedir Önceleri hızlı sonraları yavaş büyürler. 9 – 12 metre boylanabilmektedir. Yaprakları uzun ve geniş tüysü biçimlidir. Yapraklar ağacın tepe kısmında toplanmıştır ve yapraklar aşağı doğru sarkmaktadır. Çiçekleri ve meyveleri yaprak diplerinden çıkar ve büyük bir salkım hâlinde aşağı doğru sarkar. Meyveleri 1 – 2 cm çapında, 3 – 5 cm uzunluğunda yumuşak, tatlı ve lezzetlidir, yenir.

Üretimi tohum ve kökten ayırma ile olmaktadır. Humusca zengin, gübreli ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Kireçten hoşlanmaz. Tuzlu topraklar ve sahil arazilerde yetiştirmeye uygundur. Fazla su ve kuraklık köklerine zarar verir. Deniz ikliminden hoşlanır. Donlara karşı duyarlıdır. Rüzgâra karşı korunaklı yerlere dikilmelidir. Tohum ve kök ayrımı ile üretilirler. Tohumla üretim oldukça yavaş ilerler. Dişi ve erkek çiçeklerin ayrı ağaçlarda bulunuşu, tohum üretimini güçleştirir. Sonbaharda ekilen tohumlar ilkbaharda çimlenir. Endüstriyel yöreler uygun değildir. Öz çürüklüğüne karşı duyarlıdır.

Afrika Hurma Ağacı
Arabistan kökenlidir. Ülkemizde Güney Anadolu’da sıcak yörelerde yetişmektedir ancak ürün kısıtlıdır
Dik büyür. Kökten sürebilme yeteneğindedir. Silindirik gövdesi uzundur ( 15 – 25 metre ) . Yaprakları geniş, tüysü ve donuk gri renklidir. Meyveleri eliptik biçimli, etli ve çok lezzetlidir. Üretimi tohum veya kökten ayırma ile olmaktadır. Çok sıcak, güneşli yerlerde, hafif topraklarda iyi gelişir. Kapalı mekânlarda kullanıyorsak mutlaka aydınlık ve havadar yerler olmasını tercih etmeliyiz.

Datça Hurma Ağacı
Akdeniz kuşağı bitkisidir. Özellikle Datça Yarımadası’nda yetişmektedir. 10 – 15 metre kadar boylanır. Yaprakların uzunluğu 3 -5 metre kadardır. Yaprakçıkları ise 20 – 50 cm uzunluğundadır. Yaprakların dip tarafı dikenlidir.
Üretimi tohum ve kökten ayırma ile olmaktadır. Sıcak Akdeniz iklim kuşağında, sıcak ve güneşli, korunaklı vadi içlerinde, hafif kumlu ve çakıllı topraklarda iyi gelişir.

Çöl Palmiyesi
Kuzey Amerika’da doğal olarak yetişmektedir. 20 metre kadar boylanabilmektedir. Gövdesinin altı geniş – silindirik, gövde kabuğu kalın, mat, açık kahve kırmızı renktedir. 100 – 180 cm olan yaprakları yelpaze şeklindedir. Meyveleri 8 – 10 mm uzunluğunda, siyah renklidir. Çiçekler huni biçimindedir. Salkım hâlindedir. Üretimi tohum veya kökten ayırma ile olmaktadır. Çok kurak ve çok sıcak bölgelerde, derin topraklarda iyi gelişir. Sıcak rüzgârlara dayanıklıdır. Kurumuş yapraklarının aşağı sarkarak ağaç gövdesini sarması dekoratif bir görünüm kazanmasına neden olur
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği
« Posted on: Nisan 25, 2024, 11:05:41 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği e-book, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği programı, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği oyunları, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği e-kitap, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği download, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği hikayeleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği resimleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği haberleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği yükle, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği videosu, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği şarkı sözleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği msn, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği hileleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği scripti, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği filmi, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği ödevleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği yemek tarifleri, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği driverları, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği smf, Palmiye - Palmiye Nedir - Palmiye Yetiştiriciliği gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular