0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Osmanlı 'da Toprak Sistemi  (Okunma Sayısı: 567 Kere Okundu.)
« : Kasım 03, 2014, 06:49:11 ÖS »

imge34
*
Üye No : 117785
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 6024
Mesaj Sayısı : 10 493
Karizma = 36677


Osmanlı'da Toprak Sistemi


Osmanlı devletinde topraklar genel olarak dörde ayrılırdı..

Öşriye:Osmanlı fetihlerinden önce Müslümanların elinde bulunan veya sonradan Müslümanların
yerleştirildiği topraklardır.Bu toprak sahipleri topraklarını istedikleri şekilde kullanabilirlerdi.Vakıf yapabilir,satabilir veya bağışlayabilirlerdi bu toprakları işleye halk devlete,öşür vergisi verirdi.

Hareciye:Bir yerin fethinden sonra yeri gayrimüslimlerin elinde bırakarak onlara ‘mülk’ olarak verilen topraklardır.Hareciye arazileri de öşriye gibi bir statüye sahipti.Sahipleri devlete arazi vergisi olarak ‘haraç’ öderlerdi.
Miri arazi: devlet mülkiyetine geçirilen topraklardı.mülkiyeti devlete ait olan bu topraklar ekilip biçilmesi ve işlenmesi amacıyla çeşitli kişilere bırakılmıştı.Miri arazi çeşitli bölümlerden meydana gelmiştir.

Dirlik: Miri arazinin en önemli bölümü olarak dirlik olarak ayrılmıştı.Bu araziyi ekip biçenler devlete ödemeleri gereken vergiyi hükümetin göstereceği memurlara ve sipahilere öderlerdi.Böylece devlet hazinesinden memur ve sipahi maaşları için para çıkmamış oluyordu.Dirlik gelirine göre üçe ayrılmıştı.
Has: Yıllık geliri 100.000 akçeden fazla olan dirliklerdi.Bunlar padişahlara,şehzadelere,divan üyelerine,beylerbeylerine ve sancak beylerine verildi.has sahipleri dirliklerinin 5000 akçesini kendilerine ayırırlar,geri kalan her 5000 akçe için atı,silahı olan ve savaşa hazır durumda bulunan cebeli (cebeli-sipahi) beslerlerdi.Bunlarda savaşa katılırlardı.
Zeamet: Yıllık geliri 20.000 akçe ile 100.000 akçe arasında olan dirliklerdi.Zeamet orta derecedeki devlet memurlarına (hazine ve tımar defterdarlarına alay beylerine kale dizdarlarına ,divan katiplerine...) verilirdi.Zeamet sahibi ilk 5000 akçe hariç sonraki her 5000 akçe için cebeli beslemek zorundaydı.
Tımar: Yıllık geliri 3000 akçe ile 20000 akçe arasında olan dirliklere tımar denirdi.Tımar sahipleri gelirlerinin 3000 akçesini kendi geçimlerine ayırırlardı.buna kılıç tımarı denilmiştir.Geri kalan her 3000 akçe için bir cebeli beslenirdi.Tımarlar başlıca üç kısma ayrılmıştır.

Eşkinci Tımarı:Savaşta yararlık gösteren askerlere verilirdi.
Mustahfaz tımarı:Cami imam ve hatiplerine verilirdi.
- Hizmet tımarı:Saray görevlilerine verilirdi.



Dirlik Sisteminin Özellikleri;

Dirlik arazisini ekip biçenlere (reaya),hükümete vermeleri gereken vergiyi hükümetin göstereceği askerlere,memurlara veya sosyal kurumlara ödemekteydi. Böylece devlet memurları ve askerlerin maaşları halk tarafından karşılanıyordu.

Çok düzenli olarak işleyen bu sistem,sürekli kontrol edilmekteydi.Dirlikleri alıp satma imkanı yoktu.

Dirlik sisteminin uygulanmasıyla;

- Devlet,üretimi denetim altına almış ve sürekliliğini sağlamıştır.
- Eyalet askerleri bu sistem sayesinde yetiştirilmiş devamlı savaşa hazır bir ordu bulundurulmuştur.
- Ülkenin bayındır hale gelmesi, araziden daha iyi faydalanılması, askeri masrafların azaltılması, böylece gelirin artırılması sağlanmıştır.


- Ocaklık arazi:Geliri kale muhafızları ve tersane masrafları için ayrılmış topraklardı.
- Yurtluk arazi:Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak arılan sınır boylarındaki araziye yurtluk denilmiştir.
- Mukataa:geliri memurlara,askerlere veya diğer hizmetlere ayrılmayıp doğrudan doğruya hazineye kalan topraklardı.bu arazinin geliri mültezimler tarafından toplanırdı.
- Vakıf arazi:Gelirleri cami,medrese,şifa hane,imarethane,kervansaray gibi din,bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardı.Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilmezdi.Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayır sever kişiler tarafından karşılanırdı.

imgenin şiddetiyle çoğalır anlam
parçalana parçalana

geçtiğimiz yollardan

onca yaprak düşer
birkaç şiir kalır yalnızca
o derin ağaçlardan

kendi sesimize uyandığımız rüyalarda "Murathan Mungan"
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Osmanlı 'da Toprak Sistemi
« Posted on: Nisan 26, 2024, 03:52:17 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Osmanlı 'da Toprak Sistemi e-book, Osmanlı 'da Toprak Sistemi programı, Osmanlı 'da Toprak Sistemi oyunları, Osmanlı 'da Toprak Sistemi e-kitap, Osmanlı 'da Toprak Sistemi download, Osmanlı 'da Toprak Sistemi hikayeleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi resimleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi haberleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi yükle, Osmanlı 'da Toprak Sistemi videosu, Osmanlı 'da Toprak Sistemi şarkı sözleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi msn, Osmanlı 'da Toprak Sistemi hileleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi scripti, Osmanlı 'da Toprak Sistemi filmi, Osmanlı 'da Toprak Sistemi ödevleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi yemek tarifleri, Osmanlı 'da Toprak Sistemi driverları, Osmanlı 'da Toprak Sistemi smf, Osmanlı 'da Toprak Sistemi gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Yeni Clan Sıralaması Sistemi : Yeni Np Sistemi.
Knight Online
HuNTeR-DeViL 6 2593 Son Mesaj Nisan 26, 2008, 07:20:32 ÖS
Gönderen : Robert
Osmanlı Devletinde Toprak Hukuku
Tarih
seyyah 0 680 Son Mesaj Temmuz 12, 2008, 01:20:15 ÖÖ
Gönderen : seyyah
Toprak
Hayata Dair.
*GeLinCiKk 2 1112 Son Mesaj Ağustos 05, 2008, 06:21:11 ÖS
Gönderen : ImReaL
Toprak « 1 2 3 »
T - U - Ü
[B]a[R]a[N] 20 4030 Son Mesaj Kasım 05, 2014, 04:46:58 ÖS
Gönderen : cemilcem
Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri - Scott Redford
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 745 Son Mesaj Eylül 05, 2014, 07:20:39 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular