0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası  (Okunma Sayısı: 1345 Kere Okundu.)
« : Ocak 20, 2010, 04:37:48 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası - Kuruluş Coğrafyası - Konumu


Bir devletin genişlemesi ve büyümesinde kuruluş yerinin coğrafyası büyük önem taşır. Dünya tarihinde yer almış olan bütün devletlerin kuruluş yerinin coğrafi özellikleri incelendiğinde bu önem daha iyi bir şekilde anlaşılır. Tarihte çok sayıda devlet kuruluş yerinin müsait olmayışından ötürü ya kurulduktan az bir zaman sonra yıkılmış ya da pek gelişemeden varlığını sürdürebilmişlerdir. Öte yandan bazı devletler de müsait bir coğrafyada kurulmanın avantajını kullanarak kısa sürede genişleyerek büyük devlet olmuşlar ve uzun yıllar varlıklarını korumuşlardır. Böyle bir avantajı kullanan devletlerin başında Osmanlı Devleti gelmektedir.

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yeri Söğüt kasabası ve yakın çevresidir. Beyliğin kurulduğu yıllardaki (1300) sahip olduğu toprak alanı ancak 9.065 km².dir. Oldukça dar bir alan olan bu bölge Söğüt kasabası ve çevresini teşkil eder. Bu yörenin coğrafyasına bakıldığında bazı özellikler göze çarpar. Anadolu Selçukluları tarafından Ertuğrul Gazi’ye verilen ve Beyliğin doğum yeri olarak da nitelendirilen bu yöre; Domaniç Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinden doğu-kuzeydoğu doğrultusunda Sakarya nehrinin çizdiği kavise kadar uzanan geniş çayırlık alanlardır. Söz konusu bu alanın güneydoğusunda Selçuklu kalesi olan Eskişehir kuzeybatısında ise Bizans’ın önemli kalelerinden olan Bilecik kalesi yer almaktadır.

Osmanlı Beyliği coğrafyasına bakıldığında doğusunda Sakarya Nehri ve onun ötesinde oldukça sarp ve dik görünümlü Köroğlu dağları bulunmaktadır. Bu nedenle Ertuğrul Gazi’yi ve oğlu Osman Gazi’yi coğrafyası daha müsait olan kuzey güney ve batıya doğru yöneltmiştir. Güneydoğuda yer alan Eskişehir ve İnönü’yü içine alacak şekilde olan geniş arazi parçası Selçuklular tarafından Osmanlı Beyliğine bağışlanmıştır. Yörenin batısında yer alan İnegöl Ovası ve ötesinde tatlı bir meyil gösteren Domaniç yaylaları ile kuzeybatıda Sakarya vadisi boyunca yer alan Bilecik ve ötesi oldukça cazip coğrafyalar oluşturmaktaydı. Bu nedenle Osmanlı müsait olan coğrafyanın akışına kapılarak topraklarını genişletmiştir. Ancak sırtını bölgenin en yüksek dağı olan Uludağ (Keşiş)’a dayamış olan Bursa en korunaklı bölgede bulunuyordu. Domaniç yaylarından Bursa kalesi ve çevresindeki uçsuz bucaksız ovalar çok cazip görünüyordu.

Osmanlı Beyliği toprakları bugünkü anlamda ele alındığında bile genişlemenin yönünün neden batıya doğru olduğu açıkça ortaya çıkar. Yöre bugün için Türkiye’nin 7 Coğrafi bölgesinden 4’ü olan İç Anadolu Karadeniz Marmara ve Batı (Ege) Bölgelerinin tam kesişme noktasında yer almaktadır. İklim ve bitki örtüsü bakımından ele alındığında ise geçiş bölgesini temsil etmektedir. Batısında ormanlar tarım için elverişli ovalar ve hayvancılık için ideal yaylalar bulunmaktadır. Oysa doğu bölümünde ise tarım ve hayvancılığı güçleştiren coğrafya bulunmaktadır. Eskişehir ve daha doğusunda karasal iklimin ortaya çıkardığı bozkır ve yeknesak bir coğrafya görülmektedir. Batı ve kuzey bölümünde ise Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin geçiş bölgesini oluşturan ve insan yaşamı için dünyanın en ideal iklimi olan geçiş ikliminin (Marmara) ortaya çıkardığı tarım ve hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı coğrafya yer almaktadır. Ulaşım bakımından ele alındığında Ankara Konya istikametinden gelip Eskişehir- Bursa Eskişehir-Bilecik-İstanbul yollarının kesişme noktasında bulunmaktadır. Gerek Eskişehir gerek Bursa ve gerekse Bilecik istikametinde uzanan doğal yollar Türk fetihlerinin istikametlerini belirlemiştir. İşte bu cazip coğrafya ki Osmanlı Beyliği’nin kuzeye ve batıya yönelmesinde etkili olmuştur.

Osmanlı Beyliği’nin kuzeyde hızlı ilerlemesine bir sebep olarak da doğal afetlerin sebep olduğu söylenir. 1300 yılında Sakarya nehri taşmış ve büyük bir sel felaketi yaşanmıştır. Sel Sakarya nehri yatağının genişlemesine ve değişmesine bu arada vadi boyunca yer alan Bizans’a ait istihkamların tahrip olmasına yol açmıştır. Bizans kaynaklarında “Tanrısal gazabın bir işareti” olarak kabul edilen bu sel felaketi Bizans’ın ekonomisini de altüst etmiştir. İstihkamları yıkılmış ekonomisi bozulmuş zayıf Bizans karşısında Türkler üstün duruma geçmişler ve kolaylıkla kuzeyde ard arda fetihler gerçekleştirmişlerdir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası
« Posted on: Mart 19, 2024, 08:30:27 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası e-book, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası programı, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası oyunları, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası e-kitap, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası download, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası hikayeleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası resimleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası haberleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası yükle, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası videosu, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası şarkı sözleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası msn, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası hileleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası scripti, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası filmi, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası ödevleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası yemek tarifleri, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası driverları, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası smf, Osmanlı Beyliği’nin Coğrafyası gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 23, 2010, 02:09:58 ÖÖ »
Avatar Yok

By.TuRuT
*
Üye No : 773
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 19239
Mesaj Sayısı : 48 228
Karizma = 65220


teşekkürler
« Son Düzenleme: Temmuz 12, 2012, 06:20:29 ÖS Gönderen : Liza »

İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Adresine İletebiliriniz.
Yanıtla #2
« : Ağustos 04, 2010, 01:57:57 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler..

WebCanavari
Yanıtla #3
« : Temmuz 12, 2012, 06:20:00 ÖS »
Avatar Yok

Liza
*
Üye No : 5348
Nerden : Konya
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3604
Mesaj Sayısı : 9 617
Karizma = 20178


Bilgiler için teşekkürler.

Velhasıl-ı Kelam; Namaz . Dua . Gayret . Sabır . Nasip .
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
1.bush Ve Osmanlı’da Köleler, Cariyeler...
Tarih
seyyah 0 825 Son Mesaj Temmuz 11, 2008, 11:32:12 ÖS
Gönderen : seyyah
Osmanlı’nın Ihtişamı Bu Kitapta
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
By.CeZa 0 986 Son Mesaj Ağustos 03, 2008, 11:22:16 ÖS
Gönderen : By.CeZa
Osmanlı’da Ramazan Gelenekleri
Ramazan Özel
HaYaL 2 1412 Son Mesaj Kasım 15, 2009, 09:34:02 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Osmanlı’yı Anlamak
Tarih
FeMoX 0 716 Son Mesaj Aralık 21, 2008, 12:52:21 ÖS
Gönderen : FeMoX
Osmanlı’da Harem’in Gerçek Yüzü
Tarih
FeMoX 0 766 Son Mesaj Aralık 21, 2008, 01:05:36 ÖS
Gönderen : FeMoX


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular