0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi  (Okunma Sayısı: 1095 Kere Okundu.)
« : Ağustos 28, 2008, 05:36:51 ÖS »
Avatar Yok

[MasaL]
*
Üye No : 193
Yaş : 33
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2126
Mesaj Sayısı : 5 892
Karizma = 42


Orucun tarifi, hükmü ve tarihi

"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır."(Bakara: 2/183-184)

Oruç Allah'ın buyruğunu yerine getirmek ve O'nun hoşnutluğunu kazanmak için ibadet niyetiyle müminin, belirli bir süre zarfında her türlü yemeyi, içmeyi ve cinsî ilişkiyi terketmesidir. İslâm'ın getirdiği oruç, zamanı, süresi, şartları, hangi fiillerle ve davranışlarla bozulduğu, tanınan kolaylıklar bakımından daha önceki dinlerde ve milletlerde görülen oruçtan farklıdır.

Oruç ibadeti İslâm'dan önce de bilinen ve İslâm'dakinden farklı da olsa uygulanan bir ibadet idi. Hz. Peygamber'in mensup bulunduğu Kureyş kabilesinden olanlar da âşûrâ günü oruç tutarlardı. Mekke'den Medine'ye hicret edilince burada yahudilerin de aynı günde oruç tuttukları görüldü. Hz. Peygamber bunun sebebini sordu; "Bugün Allah Teâlâ'nın Mûsâ'yı kurtardığı gündür" dediler. "Bizim Mûsâ ile hak ilişkimiz sizinkinden daha fazla" buyurdu ve o gün kendisi oruç tuttuğu gibi müminlerin de tutmalarını emretti. Bir yıl sonra ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber, âşûrâ orucu için "Dileyen tutsun, dileyen tutmasın" buyurdu. Böylece sözü edilen oruç farz olmaktan çıktı, mendup bir ibadet hükmünü aldı (Buhârî, "Savm", 69, "Tefsîr", 2/24; Müslim, "Sıyâm", 132-137) .

Kur'an'da geçen "üzerinize yazıldı" ifadesi -aksine bir karîne bulunmadığında- "farz kılındı" mânasına gelmektedir. Bu âyet hicretin 1. yılında Hz. Peygamber tarafından tutulması emredilen aşûrâ orucunun farz olma hükmünü kaldırmış, onun yerine 2. yılın başında ramazan orucunu farz kılmıştır.

"Sizden öncekilere..."den maksat birinci derecede yahudiler ve hıristiyanlardır; çünkü müslümanların tanıdığı Ehl-i kitap'tan olan gayri müslimler bunlardır. Yahudiler, ekim ayına rastlayan yılbaşılarından on gün sonra, gün batımından ertesi günün gün batımına kadar bir oruç tutarlar, günahların bağışlandığı gün olarak kabul ettikleri bu farz kılınmış oruç gününe "kipur" adını verirler. Ayrıca yılın farklı günlerinde tuttukları başka farz oruç ve nâfile oruçlar da vardır. Hıristiyan şeriatında -Tevrat'ta olandan başka- bir oruç yoktur. Hz. Îsâ kendisine peygamberlik gelmeden önce kırk gün oruç tuttuğu için hıristiyan din adamları bunu da ibadet olarak telakki etmişlerdir (İbn Âşûr, et-Tahrîr ve't-tenvîr(tefsir) I, 157; Matta, 6/16).

Hz. Peygamber, "Allah'ın en çok sevdiği oruç Dâvûd peygamberin orucudur. O, bir gün açar (yer), bir gün oruç tutardı" buyurmuştur (Buhârî, "Savm", 56; Müslim, "Sıyâm", 181-202). Bu hadis daha başka peygamberlerin getirdikleri ilâhî dinlerde de oruç ibadetinin bulunduğunu göstermektedir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi
« Posted on: Mart 29, 2024, 06:47:54 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi e-book, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi programı, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi oyunları, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi e-kitap, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi download, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi hikayeleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi resimleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi haberleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi yükle, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi videosu, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi şarkı sözleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi msn, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi hileleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi scripti, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi filmi, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi ödevleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi yemek tarifleri, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi driverları, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi smf, Orucun Tarifi, Hükmü Ve Tarihi gsm
Yanıtla #1
« : Ağustos 28, 2008, 05:44:40 ÖS »

yatanist_17
*
Üye No : 3770
Yaş : 32
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 100
Mesaj Sayısı : 755
Karizma = 181


Emeğine Sağlık.Sağol..!!
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Selam Vermenin Hükmü « 1 2 »
İslam
[*KaRMaKaRıŞıK*] 11 8978 Son Mesaj Nisan 21, 2014, 01:22:08 ÖÖ
Gönderen : zubeyde
Islamiyette Nazarın Hükmü Nedir
İslam
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 989 Son Mesaj Şubat 25, 2012, 01:39:23 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Kadının Güzelliğini Detaylıca Anlatmanın Hükmü
İslamda Aile
Asortik Hatun 0 644 Son Mesaj Mayıs 31, 2013, 10:36:37 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Karşı Cinse Gözleri Dikmenin Hükmü
İslamda Aile
Asortik Hatun 0 687 Son Mesaj Mayıs 31, 2013, 10:36:58 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Emziren Anne Ve Orucun Hükmü
Çocuk Gelişimi
Mavi_Kiyamet 0 643 Son Mesaj Eylül 14, 2013, 11:52:09 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular